Jsme v pasti, ze které není úniku. Ke dnu nás táhne Babiš. Politický matador Rouček o tom, jak skončí ČSSD

21.11.2018 19:30

EVROPAN LIBOR ROUČEK Všechno špatně! „ČSSD se dostala do pasti, ze které není úniku.“ Bývalý místopředseda Evropského parlamentu, sociální demokrat Libor Rouček, který už po volebním výprasku doporučoval odchod do opozice, nevidí žádné pozitivní řešení. Za strategickou chybu se platí. „Společnost se rozdělila na dva tábory. Jeden, který Andreje Babiše podporuje a vždy bude volit hnutí ANO. Druhý, který si přeje odchod trestně stíhaného oligarchy a bude volit jiné strany než ČSSD.“ A co nás čeká v příštích měsících či letech? Nekonečná reality show. „Kauza se bude periodicky vracet jako bumerang, a to nejen k Andreji Babišovi, ale i k ČSSD,“ říká Rouček.

Jsme v pasti, ze které není úniku. Ke dnu nás táhne Babiš. Politický matador Rouček o tom, jak skončí ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Rouček

KSČM bude v pátek hlasovat proti vyslovení nedůvěry, hnutí ANO také a bude záležet na ČSSD, zda někdo z poslanců podpoří návrh opozice. Jde o devět hlasů. Jistě bude mít váhu výsledek dnešního jednání předsednictva a poslaneckého klubu. Přesto, jaký je váš předpoklad? Jak se ČSSD zachová a kdybyste vy byl mezi poslanci, jak byste hlasoval?

Já osobně bych se do této situace nedostal. Od samého počátku, od voleb do Poslanecké sněmovny před rokem, ve kterých ČSSD utrpěla drtivou porážku, jsem byl toho názoru, že by strana měla přejít do opozice. Voliči dali ČSSD jasnou směrovku. Po takovém volebním výprasku se jakákoli strana může konsolidovat jedině v opozici, ne ve vládě, kde musí dennodenně dělat nejrůznější nepopulární kompromisy, navíc s člověkem, který je trestně stíhaný. Kauza se táhne a bude se periodicky vracet jako bumerang, a to nejen k Andreji Babišovi, ale i k ČSSD. Společnost se rozdělila na dva tábory. Jeden, který Andreje Babiše podporuje a vždy bude volit hnutí ANO. Druhý, který si přeje odchod trestně stíhaného oligarchy a bude volit jiné strany než ČSSD. ČSSD se dostala do pasti, ze které není úniku.

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí

Snažil jsem se poradit jak po volbách, tak v referendu, ale převládl jiný názor. Zastánci vstupu do vlády teď musejí situaci vyřešit, ale obávám se, že není pozitivní řešení. Ať se strana rozhodne tak, nebo jinak, řešení bude špatné a ČSSD bude dále štěpit, rozdělovat a oslabovat.

I když říkáte, že každé řešení bude špatné, měla by ČSSD rezignovat na ministerské posty, tak jak to prosazují sociální demokraté z Prahy, nebo přejít tuhle kauzu a zůstat ve vládě?

Rozhodování není na mně, jsem dnes pouhý řadový člen. Je to na nich, jakou alternativu zvolí.

A váš předpoklad, jak hlasování v pátek dopadne?

Pokud v pátek k hlasování o nedůvěře dojde, nedůvěra vyslovena nebude. Opozice nemá hlasy.

Objevily se informace o tom, že by ČSSD chtěla získat čas a přerušit páteční jednání ve Sněmovně. Řeší takový postup něco?

Neřeší nic. Maximálně oddálí o týden nebo dva neřešitelné dilema ČSSD, ve kterém se ocitla. I když Andrej Babiš toto hlasování přežije, jeho kauza, jak už jsem říkal, se bude neustále vracet. V kauze se objevuje stále více a více nevysvětlených věcí. Pro Andreje Babiše se samozřejmě vše ještě zkomplikovalo případem zavlečení jeho syna na Rusy okupovaný Krym, což ještě vnáší mezinárodní dimenzi. Dál se bude objevovat i masivní konflikt zájmů Andreje Babiše v souvislosti s čerpáním evropských fondů, i to se už v Bruselu objevilo. Jak Evropská komise, tak Evropský parlament se tomu začínají věnovat. Kauzy se budou jako bumerang vracet. A to bude ČSSD dále oslabovat.  

Na Facebooku jste psal, že je Andrej Babiš „koulí na krku“…

Přesně tak. Strana udělala strategicky chybné rozhodnutí. Rozhodla se vstoupit do vlády s takto pošramoceným člověkem, jako je Andrej Babiš.

I kdyby vyslovili poslanci vládě nedůvěru, prezident stejně jmenuje premiérem Andreje Babiše. Není nakonec lepší pro ČSSD zůstat ve vládě, protože pokud rezignují, změní se pouze to, že už nebudou moct prosazovat svůj program ve vládě?

Ano, i kdyby vládě Andreje Babiše byla vyslovena nedůvěra, prezident ho znovu jmenuje. To je situace, ve které se naše země nachází. Když ani nejvyššímu představiteli, prezidentovi republiky, nevadí minulost Andreje Babiše ani jeho kauzy, tak je tím dále poškozována politická kultura doma a samozřejmě i postavení České republiky navenek, její vnímání našimi sousedy a partnery. Celý případ je venku sledován a lidé jsou o něm informováni. Vrhá to nejen vnitropolitický stín, ale i špatné světlo z hlediska vnímání naší země v zahraničí. 

Jak na situaci reagují sociální demokraté ve vašem okolí a obecně, jaké názory vás zaujaly ať už ze zahraničí, nebo od nás?

Pokud jde o kolegy doma, někteří lidé se ve všem složitě orientují. Jsou názory, které říkají: ano, bylo by dobré ve vládě zůstat, protože jen tak můžeme prosadit něco z našeho programu, na druhou stranu: Andrej Babiš nás táhne ke dnu. Reakce jsou rozporuplné. Pokud jde o názory zvenku, ty jsou jednoznačné a negativní. Lidé se na nás dívají s údivem, kam jsme to mohli dopracovat. Problém je mezinárodní, a to nás prostě ve vnímání lidí dále oslabuje.  

Dá se teď říct, jaké dopady do budoucna může mít situace, kterou teď sledujeme?

Kauza se dál potáhne. Budeme mít nekonečný příběh, nekonečnou reality show, která přinese naší politické kultuře a soudržnosti společnosti negativní dopady. Bude je mít do té doby, než se účinkování Andreje Babiše, trestně stíhaného člověka s pochybnou minulostí, s masivními konflikty zájmu, vyřeší. To může trvat roky.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…