Jsme zoufalí. Budeme jezdit, budeme křičet. Proti populismu bez hranic nemůžete být korektní. Hovoří aktivista, který vedl protest na Babišově svatbě

05.08.2017 14:02

ROZHOVOR Pan Babiš má jen sny. Ale ty opravdové nikomu neříká. Říká jen ty, které mu vymyslí lidé z jeho politické reklamky. Pro ParlamentníListy.cz se tentokrát rozhovořil antibabišovec Michal Vožda ze skupiny Andrejovy Účtenky Vrátíme Andrejovi (AUVA). Právě on řídil auto, jež vedlo konvoj aktivistů, kteří z tlampačů rušili svatbu Andreje Babiše.

Jsme zoufalí. Budeme  jezdit, budeme křičet. Proti populismu bez hranic nemůžete být korektní. Hovoří aktivista, který vedl protest na Babišově svatbě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem Čapího hnízda projeli několikrát

Anketa

Miliardář Dědek slibuje Gazdíkovu STANu peníze i pomoc s lákáním osobností na kandidátky. Kam Starosty ve volbách vytáhne?

5%
0%
3%
0%
hlasovalo: 10299 lidí

Chápu občanskoprávní aktivismus. Ale nebylo narušování svatby Andreje Babiše přeci jen už za hranou běžného aktivismu?

Asi ano. Jsme zoufalí a hranice ztrácejí smysl. Nemůžeme bojovat s populisty, kteří nemají žádné hranice, a sami být korektní. Jsme ve fázi, kdy hranice padají, protože cizí politici využívají české korektnosti. Média zklamala a přistoupila na jeho hru – „Řeknu jen co chci, kdo se zeptá špatně, s tím se nebavím.“ Novináři selhali.

Exministr financí vám vzkázal, že nemáte argumenty. Vy ho nyní vyzýváte na souboj argumentů. Co si od toho slibujete?

Slibujeme si, že se s námi domluví a přijde. Pokud má argumenty a nebojí se voličů, tak přijde. Pokud o nás říká, že nemáme argumenty, tak jestli je chlap, musí přijít. On si chodí kam chce a odpovídá jen na to, co se mu hodí. Asi proto, že by ho diskuse mohla prozradit. Ale s námi by se měl domluvit. Vyzval nás, a my to přijali. Pokud s námi nepůjde do diskuse, jen ukáže svou malost. Nikdy jsme tady neměli politika, který by byl tak arogantní a neodpovídal na dotazy. Když se ho zeptají na sebevraždu úspěšného podnikatele, který se zabil po prodeji své úspěšné firmy Agrofertu, tak nic.

Když se ho zeptají na důležitá témata jako dluhopisy, dotace, Čapí hnízdo, odmítne odpovědět. To si nedovolil nikdo z českých politiků. Má snad právo neodpovídat novinářům na otázky proto, že není z Česka, anebo proto, že je miliardář? Jedině diskusí se dají odhalit postranní úmysly. On se jí vyhýbá a my si myslíme, že dobře ví, proč.

Vaše protestní skupina Andrejovy Účtenky Vrátíme Andrejovi (AUVA) se chystá pořádat podobné spanilé jízdy jako byla ta kolem Čapího hnízda, a to po celé republice. To budete jezdit s tlampači a do nich křičet, ať lidi bojkotují výrobky Babišových firem?

Budeme jezdit a budeme křičet, ale ne, že by měli lidé bojkotovat výrobky. Bojkot výrobků je rozhodnutí skupiny lidí, ze které jsme vznikli. Naše skupina se oddělila, aby vrátila účtenky Andrejovi. To jsme i chtěli udělat, ale on je nechtěl, nepřišel si pro ně, i když jich bylo moc. Tím se vysmál všem podnikatelům. Teď nám ale jde o celkové populistické pojetí jeho strany, ale i dalších stran. V nahrávce jsme použili jeho výroky a prosbu lidem, aby nevolili populisty. Také tam lidi zveme na demonstraci „Už je líp?“, která bude 30. září na Václavském náměstí.

Začátek nahrávky je asi takto: „Dobrý den, přijeli jsme k vám z budoucnosti, z roku 2035. Máme pro vás důležitou zprávu. Nevolte populisty!“ A potom to pokračuje, že populisté neodpovídají na otázky a že se učí lhát lidem do očí. Také, že mají spoustu lidí, kteří jim zjišťují, co lidé chtějí, ale ve skutečnosti jim jde o něco jiného. Také jsme použili některé výroky slovenského novináře, který vše vidí z jiné perspektivy.

V čem jsou nicméně výrobky jeho firem tak škodlivé?

Tohle je otázka spíš na Nový Bojkot Babišových Výrobků (NBBV). S tímto prosím kontaktujte spíš Michala Bulise. To je admin z NBBV, nechci se mu plést do jeho věcí. Naše demonstrace, ke které vše směřujeme, je zaměřená na populismus, střet zájmů, nesmyslné zákony a podsvětí české politiky. Víc o demonstraci se dozvíte, když zadáte do prohlížeče www.uzjelip.cz.

Jak přesně tedy skupina AUVA vznikla a kolik máte členů?

Anketa

Vadí vám, že Babiš uspořádal svou svatbu zrovna na Čapím hnízdě?

hlasovalo: 5921 lidí

Skupina vznikla spontánně. Nejdřív byl nápad, že posbíráme ty účtenky, které všichni fotili na internetu. Domluvili jsme se s Oskarem Fuchsem a Veronikou Ševčíkovou, že oslovíme aktivní lidi z NBBV, a už to jelo. Získali jsme super skupinu, která měla dvacet lidí, kteří se o vše starali. Dělali propagaci, zvali hosty, zařizovali svozy a sváželi. Bylo opravdu hodně práce, ale byla to velice plodná skupina. Po demonstraci už to někteří nedávali a museli skončit. Místo nich jsme museli oslovit další aktivní lidi a s nimi teď připravujeme další akce.

Dnes musím vyzdvihnout Václava Justu. On, ale i ostatní, nám přinesli nový vítr do plachet. Ze starších členů zase Martina Slavomila Kohouta, ten nás reprezentuje v médiích. Ale máme i spoustu lidí, kteří jsou mimo skupinu těchto pořadatelů. Jsou to aktivní lidé, kterým to není jedno. Jezdí s námi na všechny akce.

Jak jste se mu ty účtenky pokusili vrátit?

Sesbírali jsme je, tehdy byl ještě ministr, a na Ministerstvo financí mu donesli dopis, ve kterém bylo oficiální pozvání na demonstraci, i to, že mu je tam předáme. Měl možnost vše obhájit. Místo toho nepřišel. Myslím, že politik, který má argumenty, by přišel. Jenže pan Babiš má jen sny. Ale ty opravdové nikomu neříká. Říká jen ty, které mu vymyslí lidé z jeho politické reklamky.

Jaký neblahý vliv mělo politické angažmá Andreje Babiše přímo na váš život, na život Michala Voždy?

Žádný. Tohle není o mně, ale o celé skupině AUVA. Všichni tam tvrdě pracují. Všichni do toho dávají skoro všechen svůj volný čas. Všichni víme, že tohle za nás nikdo neudělá. Jsme už vážně zoufalí a tak děláme zoufalé věci. Je to o nás všech, pořadatelích i aktivistech, jsou to opravdu super lidi, každý z nás je důležitý a sami nejsme nic. Náš život je takový, jaký je, a tuhle cestu jsme si vybrali sami.

Na konec září svoláváte velkou protibabišovskou demonstraci. Myslíte si, že by vaše protestní akce ještě nějak mohly zabránit volebnímu vítězství hnutí ANO?

Nevím, možná jo. Věřím tomu, že když se sejde opravdu hodně lidí, dokážeme změnit veřejné mínění. Věřím, že když tam bude Václavák protestovat proti populistům, lidé se budou zajímat, co znamená populista a v čem je nebezpečný. Věřím v sílu rozumu, a Češi jsou rozumní. Vím to, žiju tady.

Jak by podle vás vypadalo Česko s Andrejem Babišem jako premiérem?

Tohle je můj osobní názor. Názory lidí z AUVA budou většinou jiné, často o tom diskutujeme. Osobně si čím dál tím víc myslím, že by se nic moc nezměnilo. Jen by všichni lidé byli chudší a on bohatší. Bude se totiž dál snažit dělat mlhu kolem dotací a toku peněz. Problém nastane, až bude na odchodu. Když se rozeberou poslední dávky dotací, nebude z čeho brát. Ty dotace byly určeny na rozvoj republiky. Tedy firem v ní. Ale místo toho se tu pěstuje řepka a zemědělci dostávají dotace za hektary. Oni se ani nemusí snažit, aby vypěstovali víc.

Každý rok sečtou hektary a dostanou dotace. Proto to vypadá tak, jak to vypadá. Tihle zemědělci jsou bohužel většinou lidé z Prahy, kteří pole vidí jen na obrázku. Pro ně jsou důležitá jen čísla. Jen díky nastavení dotací mohou dělat v zemědělství takoví lidé.

Nebo ta poslední zrušená dotace na vejce v krabičce. Už to tu bylo dávno, neprosadilo se, akorát teď se tomu udělá státní reklama. Místo toho, aby se tady podporovalo malé podnikání, které by přešlo do středního a velkého, tak se vše cpe velkým firmám, které jsou postavené jen na dotacích. Místo toho se sem natahaly firmy, které vydělávají na levné pracovní síle. A ty firmy odejdou, když tady nebudou pobídky. Myslím, že i Agrofert zkrachuje, když nebude mít tolik dotací. A práce, ani peníze, jednoduše nebudou.

Teď se jedná o lithiu a už je kolem toho taky velká mlha. Očekáváme, že si ty peníze miliardáři rozdělí. Tedy, pokud vyhraje Babiš volby, dříve či později bude zle. Bude zle obyčejným lidem. Do debaty s Babišem máme nachystaných mnoho argumentů. Od toho, že máme kvůli němu a této vládě nižší mzdy, dokonce jsme za jejich vlády spadli pod Slovensko, až po vydávání zbytečných a nesmyslných zákonů jen proto, aby vznikla mlha. Chceme to s ním probrat. Doufáme, že se nebojí a domluví se s námi na debatě.

reklama

autor: Jan Rychetský

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…