Jsou jich miliony, bez perspektivy a nemají co ztratit. Europoslankyně Konečná mluví o zapomenuté generaci v Evropě a má obavy z toho, co může přijít

15.01.2017 10:35

ROZHOVOR „Jsou to miliony mladých lidí, kteří úplně ztratili perspektivu, a odhadnout jejich voličské preference je téměř nemožné, protože nemají co ztratit,“ popisuje situaci v Evropě europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se věnuje nadcházejícím volbám ve Francii i v Německu a také osobnosti nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Jsou jich miliony, bez perspektivy a nemají co ztratit. Europoslankyně Konečná mluví o zapomenuté generaci v Evropě a má obavy z toho, co může přijít
Foto: Archiv Kateřiny Konečné.
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná.

Před časem jste na svém webu psala: „Potřebujeme zásadní reformu socio-ekonomických vztahů, jinak budeme muset přihlížet tomu, kterak populisté a miliardáři přebírají chod společnosti.“ A také jste zmínila: „Tohle je ta opravdová krize, která se odehrává za obrazovkami. Tohle je to, co ničí svět a naději na spravedlivou společnost!“ Můžete být konkrétnější?

Neměli bychom si nechat líbit, že bohatnou bohatí a chudnou chudí. České ekonomice se daří, máme nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, ale lidé to nepociťují na platech. Ukazuje se, že přestože naši politici rádi tvrdí, jak je vše skvělé, je to super jen pro někoho. Na tom, že se ekonomice daří, vydělávají jen nadnárodní firmy, miliardáři – a to je podle mě velmi špatně. Pokud se tohoto tématu neujme levice, může se rychle stát, že se ho ujme populistická pravice velmi rychlými řešeními, která už jsme ve 20. století tady měli a byla bych velmi nerada, pokud by se něco takového opakovalo.

Když jste zmínila českou politickou scénu, v posledních měsících slyšíme stále o navyšování, ať už jde o valorizaci penzí, mezd v nejrůznějších oblastech, příspěvků atd. To podle vás nestačí?

Je evidentní, že se nám půl bilionu ročně ze zisků firem, které vytvořili naši lidé, vyvádí do zahraničí. Že teď naráz vláda začala navyšovat minimální mzdu, která je stejně směšná ve srovnání s průměrem Evropské unie, je velmi opožděný krok. Mohli bychom být daleko radikálnější, ekonomika i čísla k tomu dávají mandát. Když se bavíme o navyšování platů a valorizaci důchodu, tak ještě, že máme Mirka Opálku, který navrhnul valorizaci vyšší a návrh prošel. Byl to komunistický návrh. Vláda neměla odvahu jít do takového navýšení. Opatření přicházejí pozdě a mohla by být daleko razantnější, aby lidé pocítili, že se nám žije dobře a že něco z toho budou mít. Řekněme si upřímně, že je téměř nemožné, aby vyšla matka dvou dětí s devíti nebo deseti tisíci čistého, pokud nemá manžela nebo jí nepomáhá vlastní rodina. Pro sociální politiku bychom si mohli dovolit dělat daleko více.

Blíží se inaugurace nového amerického prezidenta. Můžeme doplnit, že získal od soukromých dárců na financování inauguračních oslav rekordních 90 milionů dolarů. Vy jste na svém webu zapochybovala: „Tento kabinet milionářů a miliardářů slibuje, že bude bojovat proti současnému establishmentu a bude prosazovat zájmy střední střídy a ‚obyčejných‘ lidí. No uvidíme…“ Řada lidí si možná myslí, že ti bohatší jednoduše řečeno už mají peněz dost, tak třeba zbude i na ostatní… Vy si myslíte, že nebudou mít nikdy dost?

Anketa

Věříte, že policie a armáda jsou schopny uchránit Českou republiku před teroristickým útokem?

2%
98%
hlasovalo: 7864 lidí
Jo. Neznám miliardáře, jehož primárním cílem a smyslem konání by bylo rozdělovat a zvyšovat platy zaměstnancům. Jestliže ministr Babiš tvrdí, jak si vlastně nevydělal a nic z toho nemá, je to blbost. Na dotacích miliardy získává, protože si uměl obšlápnout a omotat kolem prstu ministra Jurečku. Nevšimla jsem si, že by pan ministr šel příkladem a zvyšoval nad rámec minimální mzdy. Neznám miliardáře, který by šel příkladem a nechtěl si primárně vydělat pro sebe. Toho se bojím i v Americe. Vedou jednoduché populistické řeči. Dobře to vypadá. Lidé si myslí: má dost a nechce víc, ale takhle to nefunguje. Tak se podívejme na divoká devadesátá léta, na to, jak přišli někteří lidé ke svému majetku; musíme konstatovat, že ani to jim nestačilo, aby neparazitovali na fondech a státním rozpočtu.

Jenže, když stávající establishment lidi evidentně zklamal, kde brát?

Měli bychom se nad tím zamyslet. Rozumím tomu, že lidé v dnešní době plné krizí, dezinformací, mají rádi rychlá řešení. Nedivím se. Já se ale jednoduchých řešení bojím. Je snadné mít program postavený pouze na heslech, ale samotné naplňování spěje k tomu, že se první obohatí ten, který slibuje. Netvrdím, že establishment současných politických stran si tohle zčásti nezaslouží. Může si za to i sám. Sama jsem byla velmi kritická.

Máme na politické scéně, jak také píšete, „ideově vyprázdněné“ tradiční politické strany a pak různá novější uskupení, kde hrají často roli třeba i lidé majetnější nebo možná populisté. Myslíte si, že tzv. tradiční strany mají šanci zpět přilákat voliče?

Lidé dávají hlasy populistům, i když netuší, jak dál budou rozhodovat. Když se podíváte na hnutí ANO, pokud nejde o zájem firmy Agrofert, poslanci hlasují každý jinak, protože nemají žádné ideové cíle. Když vyjde z veřejného mínění, že něco občané chtějí, jsou schopní otočit. Je velká škoda, že se současné strany nepoučily. Špatná situace je v celé Evropě a ve světě, lidé jsou unavení a jednoduše se přiklánějí k jednoduchým řešením. Chápu znechucení z politiky.

Řeknu to na konkrétním příkladu. Budeme projednávat v Evropském parlamentu a bohužel i v Parlamentu ČR smlouvu o volném obchodu s Kanadou a možná i s USA, pokud ji prezident Trump z projednávání nestáhne. Tato smlouva je krásnou ukázkou toho, že všechno, co tvrdí současné vládní strany, je prostě nesmysl. Kdyby jim opravdu šlo o to, aby lidé žili v čistém životním prostředí, abychom neměli potraviny z GMO a další věci, nikdy pro tuto smlouvu nemohou zvednout ruku. Na jednu stranu říkají, že chtějí více práv pro zaměstnance, jenže ta jsou těmito smlouvami oklešťována, říkají, že chtějí bezpečnější potraviny, ale ty nezískáme, když tohle podepíšeme. Strašně si protiřečí.

Prostě se nedivím, současní politici nedokázali nabídnout alternativu, proto lidé chtějí jednoduchá řešení, ale je to nebezpečné. Máme několik poučení z historie, že se to nikdy nevyplatilo.

Členské státy Evropské unie by měly zvýšit spolupráci v obraně a bezpečnosti, protože není zaručeno, že vztahy s USA zůstanou neměnné, řekla německá kancléřka Angela Merkelová během návštěvy Belgie a Lucemburska, kde se setkala s premiéry Charlesem Michelem a Xavierem Bettelem, jak informovala ČTK. Dá se říci, že to svědčí o přetrvávajícím postoji, kdy vznikají jisté obavy z budoucí spolupráce mezi EU a USA. Do jaké míry jsou podle vás opodstatněné?

Doufám, že si kancléřka uvědomí, že bychom se mohli poučit a začneme dělat evropskou politiku. To, co EU poslední roky dělá, je, že kopíruje USA a je evidentní, že jí to neprospívá. Přála bych si, aby si uvědomila, že pokud nebudeme mít tak silnou transatlantickou vazbu, může to znamenat samostatnost zemí EU ve svém rozhodování.

Za pár měsíců přijdou důležité volby ve Francii i v Německu, jaký předpokládáte vývoj?

Anketa

,,Moc bych si přála, aby byly naše hranice zamčené na sto západů. Česko je náš domov, naše hnízdo, naše zázemí. Nesmíme ho ztratit," řekla Lucie Bílá. Souhlasíte?

98%
2%
hlasovalo: 12219 lidí
Zvlášť po roce 2016 nedovedu predikovat vůbec nic. Jak Brexit, tak volba amerického prezidenta ukázaly, že veškeré průzkumy veřejného mínění jsou pochybné. Lidé se rozhodují podle jiných scénářů, často nesdělují dopředu své rozhodnutí a staré pojetí průzkumů nefunguje. Když si čtu průzkumy ve Francii nebo v Německu, nemohu říci, zda jsou relevantní.

Pokud se podaří udržet migrační vlnu, vypořádat se s lidmi, kteří nemají v Evropě co dělat, může to situaci zvrátit na stranu současných politiků. Pokud ne, bude tomu naopak.

Jde taky o zklamání v jednotlivých státech, protože ne všem se žije tak dobře, jak by si představovali. Navíc v Evropě nám dorůstá generace, která ztratila budoucnost, kterým jsme neměli v posledních deseti až patnácti letech co nabídnout a ukázali jsme jim jediné, že ze školy lze chodit na úřad práce. Nemají šanci si sehnat i přes vysokoškolské vzdělání práci, což je běžné zvlášť v jižních státech. V České republice to není markantní, ale když se bavíte s lidmi ve Španělsku, Portugalsku, Řecku – to jsou miliony mladých lidí, kteří úplně ztratili perspektivu a odhadnout jejich voličské preference je téměř nemožné, protože nemají co ztratit. Je jim třicet, nemají práci, nemohou si založit rodinu, nejsou si schopní zaplatit ani elektřinu, nemají třeba ani přístup k pitné vodě. To jsou všechno věci, které nám připadají v ČR nemyslitelné, ale jsou v Evropě reálné.

Tuto generaci jsme nechali jako politici bez perspektivy. Mohou být silnou voličskou silou a může přijít někdo, kdo jim naslibuje, že vše bude jinak a budou schopní za cenu jakýchkoli obětí do toho jít.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…