K Tibetu se vyjadřují lidé, kteří v životě neviděli ani kousek Číny. Šéf podnikatelů z Plzně to nechápe

10.05.2014 10:02

ROZHOVOR Do Číny se vydává více a více našich politiků a podnikatelů. Plzeňský kraj nechce zůstat stranou, a tak jeho poměrně početná delegace navštívila partnerskou provincii. V závěru května bude naopak Plzeň a okolí hostit početnou návštěvu čínských podnikatelů, rozsahem pravděpodobně největší ve střední Evropě.

K Tibetu se vyjadřují lidé, kteří v životě neviděli ani kousek Číny. Šéf podnikatelů z Plzně to nechápe
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace "Češi Tibet podporují"

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí
Je to správný směr na pomoc našemu hospodářství, nebo je zde nebezpečí, že se budou rozvíjet jen manuálně nenáročná logistická centra? A co lidská práva a Tibet? Na otázky ParlamentníchListů.cz po čase opět odpovídal předseda regionální Hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman.

Můžete popsat delegaci a do jaké oblasti jela?

Delegace navštívila čtyři města. Přiletěla do Pekingu, kde se prezentovala před firmami na ambasádě České republiky. Následně přejela do města Hangzhou. To je hlavní město provincie Zhejiang, partnerské provincie Plzeňského kraje. Zde jsme se prezentovali jak před státní Hospodářskou komorou CCPIT, tak i před svazem soukromých firem. Obě prezentace byly výborně připravené a při zahájení jsme podepsali dohody o dlouhodobé spolupráci. Celkem v delegaci bylo 15 podnikatelů, ale připojovali se i místní pobočky českých firem. Zastoupeno bylo celé spektrum firem. Od největší, kdy jel generální ředitel Škoda Tranportation, až po malé, kdy vazby hledá právní kancelář či architektonické studio.

 Co to přinese pro podnikatele a živnostníky v kraji?

To je zajímavá otázka. Ale oni podnikatelé nečekají, co jim kdo přinese, ví, že většinou nic není zadarmo. Proto se účastnit mohl každý náš člen. Tomu jsme pomohli zajistit prezentační materiály přeložené do čínského jazyka či pomohli s tlumočením. Dle jeho požadavků na něj pak čekali firmy, které měly zájem spolupracovat. Dále je to pak už pouze na něm. Pro ty, co nejeli, jsme dohodli, že asi 70 čínských firem přiletí a obráceně se bude prezentovat 29. května v Plzni.

Jak je perspektivní spolupráce s Čínou pro Plzeňský kraj?

Já spolupráci považuji za velmi perspektivní. Čína je největší ekonomika světa a je tak pouze na našich schopnostech se prosadit. Plzeňský kraj začal dříve než ostatní a můžeme tak těžit z výhody být první. To je pohled i ostatních regionů. Nesmíme však ustrnout. Víme, že zahraniční podpora chybí. Naším cílem proto je, dohodnout se mezi provinciemi a komorami a vzájemně otevřít kanceláře tak, aby trvale zajišťovaly informace i podporu potřeb jednotlivých firem i organizací. Tím bychom snažení převedli na dlouhodobé systémové řešení.

Hovořilo se o letišti v Plzni-Líních i logistickém centru..... Nebude to projekt nějakých překladišť či nekvalifikované práce?

Myslím, že letiště či logistické centrum není přesná informace. Naopak, již v minulém roce armáda ČR nabídla Plzeňskému kraji nevyužité letiště Líně. Kraj využil informaci, že Číňané chtějí ve střední Evropě vybudovat rozvojové zóny podporované ČLR. V Polsku, které velmi usiluje, aby jedna ze dvou zón byla na jeho území, Číňané připravili 10 miliard dolarů.

Proto myslím, že by bylo výborné, kdyby druhá zóna byla zde u Plzně. Samozřejmě je třeba komunikovat, jaká činnost je vítaná. Sleduji ale, že čínské firmy chtějí především otevřít „hlavní stany“ pro Evropu. A to by bylo jistě dlouhodobým přínosem, kdyby tyto firmy platily daně v Plzni, a ne v Německu či Maďarsku.

Ani já nepreferuji montovny. Ale pak se sami musíme snažit, aby o nás byl takový zájem a měli jsme tak připravenou pracovní sílu, že si budeme moci vybírat. A to není snadné. Máme však geografickou výhodu a zájem.

A co otázka lidských práv a Tibetu, je nyní vlastně relevantní?

Víte, toto téma neumím zodpovědět. Byl jsem v Číně možná padesátkrát. Samozřejmě jsem diskutoval i na toto téma. Ale v Tibetu jsem nebyl. Dostal jsem nabídku, abych si udělal čas, a jel se tam podívat. Dopředu mi však řekli, že týden nestačí a já tomu věřím. Proto nechápu, jak se k tomu mohou vyjadřovat lidé, kteří nebyli nikdy ani v Číně.

Jistě, je to velká země, která při svých krocích nemůže uspokojit všechny. Ale viditelně životní úroveň všech Číňanů jde nahoru, možná, že ve městech jsou na tom již výše než my.

Naše pojetí demokracie často přechází v neřízenou anarchii. Jen doufám, že za to nezaplatí naše děti, které možná právě Číňanům budou platit za naše dluhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…