K podělání. Jaké kalhotky má dneska Šabatová. Zlý Dienstbier a sluníčkářská banda. Vnitřní teroristé v cikánských enklávách. Doubrava jasně potvrdil, že kandiduje do Senátu

05.10.2016 11:00

ROZHOVOR Senátor Jaroslav Doubrava vysvětluje spory u Severočechů.cz a zdůrazňuje, že nadále kandiduje do Senátu a nepatří mezi vyškrtnuté. „Snažím se něco dělat v sociální problematice a snažím se pomáhat v boji proti vnitřním teroristům v cikánských enklávách nepřizpůsobivých obyvatel na severu Čech,“ řekl Doubrava.

K podělání. Jaké kalhotky má dneska Šabatová. Zlý Dienstbier a sluníčkářská banda. Vnitřní teroristé v cikánských enklávách. Doubrava jasně potvrdil, že kandiduje do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

V denících byla pod titulkem „Hlasovací lístek Severočeši.cz můžete zmuchlat“ informace o rozkolu mezi vedením hnutí v Mostě a stažení kandidátky pro volbu do kraje...

Od té chvíle mám mnoho dotazů na to, jestli se stažení kandidatury týká i mé kandidátky do Senátu. Chtěl bych vás ujistit, že nikoli. Do Senátu kandiduji dál a vyzývám voliče: „Prosím, přijďte k volbám a šiřte mezi svými kamarády a známými informaci, že má kandidatura zrušena nebyla a voleb se s číslem 5 zúčastním.“

Anketa

Která první dáma plnila svou roli nejlépe?

hlasovalo: 9940 lidí

Proč nad humbukem Severočechů.cz krčíte rameny?

Určitě nad tímto problémem rameny nekrčím. Krajská kandidátka všech 55 kandidátů Severočechů byla těsně před volbami zrušena a tím je ublíženo i těm, kteří se ve sporu těchto dvou skupin nevyznají a nemají s ním nic společného. Lidé z kandidátky Sč.cz jen ví, že jedna skupina hnutí Severočechů.cz zrušila kandidátku té druhé. Oficiálně, se souhlasem krajského úřadu. Ale nevědí proč, dozvídají se vše jen z tisku.

Jedni Severočeši si myslí, že vyhráli, druzí podávají další dovolání. V tom se vyznají – možná i nevyznají – jenom právníci. Myslím, že ale prohrály obě skupiny a jiní tleskají.

Kde je začátek tohoto sporu?

V momentální historii Mostu existují dvě skupiny. Čili jedna skupina je kolem bývalého předsedy Severočechů.cz Ryby a druhá je kolem podnikatele Zelenky. O co se obě dohadují, je to, kdo z nich má pravdu a je právoplatným vedením Severočechů.cz. Je mi to stejně jedno, jako mi je jedno, jaké kalhotky má dneska Šabatová. Je to jejich problém, problém jen Mostečanů, ale tento letitý spor se citelně dotkl kandidátky celého kraje, tudíž i těch, kteří šli v dobré víře obhajovat mandát Severočechů. Podivné je toto načasování.

Je to politická válka obou frakcí, která se týká jen zastupitelů města Mostu, tam je nejspíš jádro celé věci a to jde mimo mne, nás. Naši kandidáti, teď mám na mysli z ústeckého okresu, s tímto problémem nemají nic společného, přesto tento lítý boj dvou frakcí odnesli v plné parádě. A to mně vadí. Určitě mělo být mírnější řešení, kde by nemusela být stažena celá kandidátka, a to ani kolegyně Dernerové, se kterou nemám v Senátu žádné spory. Ale opět nevidím do sporu obou frakcí jako zastupitelů mostecké radnice. Současná předvolební situace je neskutečně napjatá a špatná. Jen kolik občanů se na nás obrací, proč, koho mají volit a tak dále... Nyní je vše opět v rukou právníků. Mimo lidskou říši, na nevlídné planetě Justice, kde rostou jenom zákony a paragrafy.

Proč vlastně kandidujete za Severočechy?

Já jsem vstupoval do hnutí k Severočechům.cz, protože mají rozumnou regionální politiku zaměřenou na lidi tam dole. Vyhovují mi, protože berou moji agendu – snažím se něco dělat v sociální problematice a snažím se pomáhat v boji proti vnitřním teroristům v cikánských enklávách nepřizpůsobivých obyvatel na severu Čech. Proto jsem také zprostředkoval setkání zástupců bytových družstev z Ústí nad Labem, Litvínova a Mostu s premiérem Sobotkou. Od té doby se něco málo pohnulo dopředu. A musíme dál držet pod krkem takové zlé duchy, jako je Dienstbier mladší, Šabatová a sluníčkářskou bandu, která v domech ani ve čtvrtích s nepřizpůsobivými smečkami nežije.

Čili nezáleží na tom, proč si jdou po krku?

Znáte to, každý má svou pravdu, to znáte jistě i z manželství. Okresní soud dal za pravdu rybovcům. Po právní stránce měla valná hromada, která je postavila na vedlejší kolej, právní vady. Takzvaní zelenkovci se odvolali, jenže ústecký odvolací krajský soud zrušil valnou hromadu hnutí z roku 2014. Hnutí Severočeši.cz se vrátilo do původního právního stavu před valnou hromadou, tedy předtím, než se do vedení dostali zelenkovci. To je právní a „technický“ stav věci.

Takže, procedurálně byla neplatná valná hromada v roce 2014 a vítězi zařízli své konkurenci krajskou kandidátku?

Ano, ale je to zase jenom technologický problém. Soudy jednají relativně pomalu. Slovo relativně je důležité, protože na severu Čech je jejich agenda obrovská. Kdo prohrál u okresního soudu, se odvolal ke krajskému. A čas utíkal. Když odvolací krajský soud rozhodl o sporu v hnutí Severočeši.cz a dal opět za pravdu rybovcům, pomalu se blížil čas voleb. Kdyby padl rozsudek u krajského soudu o několik měsíců dříve, problém s volbami by vůbec nebyl.

Proč si to myslíte?

Protože vítězové by měli čas v klidu postavit krajskou kandidátku. Jenže, rozsudek nabyl právní moci až v době, kdy již byly sestaveny a podány kandidátky. Nejedná se jenom o to, že nějaký soudní senát řekne, že jedna frakce má pravdu. Rozsudek musí být napsán, což není otázka tří čtyř dnů, potom plyne lhůta pro nabytí právní moci, ale ani tím to nekončí. Následuje lhůta k zapsání změny stavu ve straně nebo ve hnutí na ministerstvu vnitra. No a než se nadějete, za týden deset dnů mají být volby.

A tady nastupuje to, co občané alias voliči vnímají jako Kocourkov. Právoplatní nositelé tradice zaříznou „nelegální kandidátku“. Kocourkovem to je ne proto, že se tak stalo, ale že právní proces trval velice dlouhou dobu, takže se protáhl až málem do okamžiku, kdy voliči hledali boty, aby mohli jít k urnám, a druhá strana se nemohla dovolat. Byl to úmysl?

Vyškrtnutí či zrušení kandidáti a lídři jejich frakce, tedy podnikatel Zelenka a poslanec Schwarz, razantně protestují a najali právníky, kteří hned šli k ústeckému krajskému soudu s žalobou. Co to znamená?

Nic. Pokračuje snaha najít něco, aby byla situace zvrácena. Normální by ale bylo, aby si lídři těchto frakcí sedli k jednomu stolu a vše si rozříkali v klidu a tak, aby neublížili nikomu z kandidujících. Tak bych to řešil já. Od začátku ve sporu nejde o ideje, ale o to, zda někdo v něčem nějak správně po právní stránce postupoval, či nepostupoval čili zda něco bylo právně legálně učiněno, či ne. To je ta technologie, o které se bavím. Možná že právě zde hraje nejvyšší roli ješitnost některých dotčených. Ale v politice by měl umět každý překročit svůj stín a hledat dobro pro občany kraje.

Proč se vůbec obě frakce rozkmotřily?

Zeptejte se jich. Já se v rámci Severočechů.cz vyhýbám jakýmkoliv zákulisním intrikám. Mám svůj sociální a protisluníčkářský senátorský program.

Vítězná frakce navrhla i zrušení senátorské kandidatury současné mostecké senátorky Aleny Dernerové. Naproti tomu kandidátku vás, tedy senátora Jaroslava Doubravy, potvrdila. Proč ten rozdíl? O co jste pro vítězný klan více „šik“?

Jak jsem řekl, nezajímal jsem se o frakční spory a s kolegyní Dernerovou už vůbec ne. Jako senátoři máme každý svou jasnou agendu, já sociální, kolegyně zdravotní, ve které si vedla velmi dobře.

Prý říkáte, že z tohoto zemětřesení v kandidátkách Severočechů.cz nemáte vůbec radost...

Nepoškozuje to jen moji osobu, jak jsem již říkal. Navrhli jsme na kandidátní listinu plno občanů i z našeho města a ty jsme rovněž jako Severočeši poškodili. A mou osobu? Ano, poškozuje. Lidé čtou v novinách především titulky a první větu. Vědí, že je kandidátka Severočechů zrušena. Pro mnohé to znamená, že nemohu kandidovat asi ani já, přitom dále normálně kandiduji.

Teď bych měl dávat na každý roh a na každou lampu letáček: „Senátor Doubrava i nadále kandiduje. Nepatří mezi vyškrtnuté.“ Není tenhle nechtěný dopad sporu mezi Severočechy pro mne tak trochu k podělání?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…