Kalousek! Vlastimil Tlustý se vrací do bolestných momentů a říká své o Topolánkovi

06.11.2017 15:40

ROZHOVOR Tak „ať se ukáže!“ Bývalý ministr financí v Topolánkově vládě Vlastimil Tlustý nešetří expremiéra a nového kandidáta na prezidenta Mirka Topolánka ani po deseti letech. Připomíná legendární SMS, kterou kdysi poslal Václav Klaus jako odcházející předseda ODS a říká: „Myslím si, že jeho kandidatura není nic jiného než projev dlouhodobého pevného spojenectví a přátelství s Miroslavem Kalouskem.“ V rozhovoru také uvedl: „Do dneška mi Topolánek dělá velkou reklamu, protože říká, že jeho politický neúspěch způsobil Klaus a Tlustý. Nevím, jestli jmenuje ještě někoho třetího. Ale já jsem jmenován spolu s Václavem Klausem a to považuji za čest.“

Kalousek! Vlastimil Tlustý se vrací do bolestných momentů a říká své o Topolánkovi
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Topolánek na Hrad! Co vy na to? Co vás nejdřív napadlo?

Moje první reakce na Topolánka? Jejda. Co já na něj můžu říkat? Těžko odhadovat, jestli má nebo nemá šanci. Fakt nevím. Skoro bych řekl, že když na to má sebevědomí, ať se ukáže, jestli oprávněné nebo neoprávněné.

A když si vzpomenete na osobní zkušenost s Mirkem Topolánkem?

Já bych připomenul to úvodní hodnocení Topolánka, které se traduje a které se, myslím, prokázalo jako pravdivé, a to zní: falešný a prázdný Topolánek. To byla tehdy, když byl Topolánek zvolen předsedou ODS v roce 2002 úvodní, všemi komentovaná zpráva, která vycházela z ofocené esemesky, kterou poslal odcházející předseda ODS Václav Klaus.

Proč se rozhodl kandidovat na prezidenta, vysvětloval Topolánek i v ČT. Já vám ocituji jeho slova: „To, jak je to přátelství mezi hradním a čapím lidem pevné a stvrzené i nestandardními kroky, mě přivedlo k tomu, že jestli chybí v té soutěži silný politický kandidát, kandidát, který nepochybně tu funkci zvládne, tak to je přesně to: Jestliže můžu, tak musím.“ Co ho ke kandidatuře vedlo podle vás? Když zkusíte usoudit z vašich zkušeností, z toho, jak ho znáte… 

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí
Do toho já nevidím. Slova, co citujete, jsou samozřejmě volební kampaň, ve které je ukázána i minulá kampaň před sněmovními volbami. Dá se říkat leccos, je zbytečné se k tomu vyjadřovat. Myslím si, že jeho kandidatura není nic jiného než projev dlouhodobého pevného spojenectví a přátelství s Miroslavem Kalouskem a že je to postup, který zvolili jako, jak to nazvat… jako protitah proti mocenskému nástupu dvojice Babiš–Zeman. Myslím si, že to není nic jiného než zamíchání kartami, které má vytvořit pro ně, to znamená pro Kalouska a Topolánka, lepší obrannou pozici. V médiích bylo zmiňováno, a myslím si, že je to pravda, že oni dva musí počítat s tím, že ti dnešní mocní „jim to nedarujou“. Chtějí mít lepší obrannou pozici prostě proto, že když teď cokoli proti nim bude vytahováno, budou říkat: je to špinavá kampaň na očernění nadějného prezidentského kandidáta. A budou mít velice snadnou možnost, jak reagovat na cokoli. Nechci předjímat, ale jde o snadnou obranu vůči jakýmkoli útokům. Jak se ukázalo v uplynulém volebním období, obrana je efektivní, když někdo říká: Jsem úspěšný, daří se mi, a proto mě nemají rádi, chtějí mě zastavit všemi prostředky, i těmi nejpodlejšími. Všechno si to na mě vymýšlí, vůbec se nebudu vyjadřovat k věcné podstatě, jen říkám, je to špinavá hra, jsou to zločinci, kteří jdou proti mně. Snadno to bude umožňovat Topolánkovi i Kalouskovi na jakékoli útoky reagovat.     

Miroslav Kalousek už se nechal slyšet, že byl Mirek Topolánek nejen dobrý premiér, ale i respektovaný předseda Rady EU. Je podle něj jen dobře, že do hry vstoupil kandidát s reálnými politickými zkušenostmi…

Ať ti hodnotitelé řeknou jediný pozitivní krok pro českou společnost, který prosadil. Možná si to už jen nepamatuju. Když jsou dávány takové charakteristiky, ať je ukázáno několik případů, kdy tím, co udělal, prospěl. Já si to nepamatuju, ale možná, že jsem tendenční. Kalouskovy reformy to určitě nejsou, zvyšování daní se jim nepovedlo, jsou nepochybně spoluviníky prohloubení tehdejší ekonomické krize.

Vypadalo to, že TOP 09 stejně jako třeba KDU-ČSL, ODS nebo Piráti podpoří spíš profesora Jiřího Drahoše. Nebo si myslíte, že to bude jinak?

To se pouštíme na tenký led spekulací. Někde na internetu jsem zaznamenal nějaké útoky mezi Milošem Zemanem a Topolánkem a nad tím jsem kroutil hlavou. Mimochodem, jsou to bývalí spojenci. V době Topolánkovy vlády byl Miloš Zeman naprosto nepochybný, prokazatelný, sice skrývající se, ale spojenec Topolánka. Oni se z té doby znají a spolupracovali spolu. Třeba ta kandidatura Topolánka není proti Zemanovi, třeba je proti někomu jinému. Ale to je těžké dnes hodnotit.  

Byl jste ministrem financí v Topolánkově vládě. Kritizoval jste ale jeho postup, měli jste zásadní spory, hovořilo se o otevřené válce, média tehdy psala o tom, že jste nepřátelé na život a na smrt. Říkal jste, že Topolánek ve svém odhodlání vymazat vás z povrchu zemského už udělal téměř vše. Prohlásil o vás v médiích, že jste nemocný. Vy jste o něm řekl, že je podvodník. Také díky vašemu hlasu v březnu 2009 vyslovila Poslanecká sněmovna nedůvěru druhé Topolánkové vládě. Jak ty spory vnímáte s odstupem deseti let?

Já si dobře pamatuju, čím to začalo, prohlášením předsedy vlády, prohlášením vítězné politické strany s 36 procenty ve volbách, že on volebnímu programu nevěřil už ve volební kampani, a proto ho nebude realizovat. Volby vyhrál volební program, to bylo moje dítě, které spolu s Kalouskem zlikvidoval. Já jsem byl hlavní autor. A nejen, že program zlikvidovali, ale realizovali antiprogram, místo snižování daní zvyšování daní; a aby toho nebylo dost, ještě tvrdili veřejnosti, že můj program realizují. Mě postavili do situace, že jsem měl být zodpovědný za věc, která místo aby voličům pomohla, tak je o peníze připravila. Vystoupil jsem proti proto, že jsem nemohl na sobě nechat podezření, že to, co připraví lidi o peníze, jsem vymyslel já. To byl začátek zásadního konfliktu, který skončil vyslovením nedůvěry Topolánkově vládě. Já si za tím do dneška stojím. Šlo o začátek dramatického propadu ODS. Velezrada na voličích, kterou tehdy udělali, to byl začátek úpadku ODS, která se z toho do dneška nevzpamatovala. Dokonce, když jsem se postavil proti tomu, aby byl program zlikvidován, zahájili proti mně útok v médiích a vymyšlené kauzy. Do dneška mi Topolánek dělá velkou reklamu, protože říká, že jeho politický neúspěch způsobil Klaus a Tlustý. Nevím, jestli jmenuje ještě někoho třetího. Ale já jsem jmenován spolu s Václavem Klausem a to považuji za čest. To, že jsem se postavil proti likvidaci politického programu ODS, byla nezbytná nutnost. Mně žádnou radost tato „svatá válka“ nedělala. Nedalo se ale dělat nic jiného. Já jsem nechtěl být zodpovědný za fiasko jejich daňových reforem. A to pak přišlo. To je důležité dodat. Říkal jsem, že způsobí fiasko a také způsobili.   

Když se díváte na současné kandidáty na prezidenta, jak se vám situace rýsuje? Objeví se ještě někdo opravdu v posledních hodinách či minutách?

Já jsem na to zvědav. Obavy o zdravotní stav prezidenta považuji za důvodné. Přichází v úvahu dvě zcela odlišné varianty voleb prezidenta republiky – a to je varianta, ve které bude Miloš Zeman kandidovat, anebo nebude. A to se s ohledem na zdravotní problémy pana prezidenta může stát. Neodvažuju se hodnotit, jaká je pravděpodobnost toho nebo onoho. Je korektní říkat, že mohou nastat dvě varianty. Položme si otázku, na jakého současného známého, do dneška přihlášeného kandidáta by se přeorientovali voliči Miloše Zemana? Já na tuto otázku neumím odpovědět. Bez seriózního průzkumu, se to nedá vůbec předpovědět. Dá se předpovědět v první variantě, že když kandidovat bude, buď vyhraje v prvním kole, nebo postoupí do druhého kola, to je tak padesát na padesát, že vyhraje v prvním kole. A když nevyhraje v prvním kole, určitě postoupí do druhého. Že by někdo z dalších kandidátů mohl vyhrát v prvním kole, to si myslím, že je v podstatě vyloučeno, ale, kdo může být postupující do druhého kola, na to bych vůbec nesázel.  

Když se ještě vrátím k osobnosti nového kandidáta na prezidenta. Vy jste byl, řekněme od doby, co jste vystoupil z ODS, nějak v kontaktu s expremiérem Mirkem Topolánkem?

Ne, ne.

Ale ještě doplním, aby bylo zřejmé, že jsem do poslední chvíle doufal v to, že se alespoň zlomek programu podaří realizovat. Postupně jsem Topolánkovi nabídnul deset variant, které se lišily tím, že snižovaly rozsah. Volební program byl sto procent, pak jsem na ideové konferenci ODS představil variantu, která vyhovovala koaličním partnerům, odstranil jsem z programu to, proti čemu protestovali tehdejší koaliční partneři, a takto postupně vzniklo deset variant, řekněme od sta procent do padesáti. Říkám to proto, aby bylo prokázáno, že jsem hledal kompromis, chtěl jsem vyhovět koaličním partnerům, myslel jsem si, že jde o věcnou diskusi. Nechápal jsem, že to Topolánek vnímá jako součást mého odstranění z politiky. Trval na tom, že nezbude k realizaci nic, jestli zbylo pět nebo deset procent? To bych se nehádal. Opravdu jsem dělal vše proto, aby došlo alespoň k částečné realizaci programu. Použiju ještě příměr, který jsem tehdy používal. Říkal jsem, že Kalousek s Topolánkem předělali výkonný motocykl na koloběžku a že se ukáže, že to nejezdí, že bez motoru těžká koloběžka nebude lidem k ničemu, že to nebude fungovat, že to nepřinese lidem více peněz do peněženek. Tenkrát byl takový program Tlustá peněženka. Z Tlusté peněženky udělali Kalousek s Topolánkem tenkou peněženku, a když pak zahájili mé pronásledování, už byl vztah více méně jasný.

Dnes, když leckdo vzpomíná, nejčastěji mi říkají: Proč ses s ním nedohodl? A já říkám, desetkrát jsem se pokusil, desetkrát jsem byl odmítnut. Nezbylo nic jiného než vzít na vědomí, že je to osobní válka vyhlášená jím mně. Já jsem nikomu žádnou válku nevyhlašoval. Já jsem se jen snažil ze situace najít východisko. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…