Kalousek a kořalka. Strašný konec ČSSD. Na Babiše nemáte, běžte sbírat brouky, udeřil Jiří Paroubek

07.09.2016 7:25

ROZHOVOR Výsledek 13 až 15 procent předpokládá v krajských volbách pro ČSSD expremiér Jiří Paroubek s tím, že poslední ránu dostane sociální demokracie ve volbách parlamentních. K „trpkému konci“ pak také dodává: „Špidla nebo Oto Novotný na to už nemají. Měli by jít do politického důchodu. Měli by dělat to, na co mají, třeba chytat ryby, sbírat motýly, brouky a podobně.“ K balancování TOP 09 kolem hranice pro vstup do sněmovny uvádí: „Putinožroutství a rusožroutství už také trošku vychází z módy.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se zamýšlí také nad zemskými volbami v Německu a rakouskou volbou prezidenta.

Kalousek a kořalka. Strašný konec ČSSD. Na Babiše nemáte, běžte sbírat brouky, udeřil Jiří Paroubek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vy jste před časem napsal: „ČSSD je v situaci, kdy připomíná boxera po těžkém úderu, který se nemůže vzchopit k dalšímu boji a v ringu inkasuje další a další těžké rány.“ Vypadá to, že další ranou je i poslední průzkum TNS Aisa, podle kterého by si ČSSD připsala jen 18 procent a ANO by s drtivou převahou zvítězilo o 10,5 procenta. Jaké dělají sociální demokraté chyby a mají ještě šanci nepříznivé výsledky obrátit ve svůj prospěch?

Pozice stran se vytvářejí dlouhodobě a působí celá řada faktorů. ČSSD zaostává za hnutím ANO v některých záležitostech, a to jak po stránce osobnostní, tak marketingu. Andrej Babiš je viditelnější, průraznější, asertivnější, dokáže udržovat strategickou iniciativu. To lídři ČSSD nedokážou, především Bohuslav Sobotka jako předseda strany, ale ani Milan Chovanec. Prostě jsou neviditelní proti Andreji Babišovi. Pokud jde o marketing, tak celý je postaven na Andreji Babišovi a zázemí má vynikající. ČSSD mu nedokáže čelit. Podstatné je přicházet s novými a novými věcmi. Některé věci mají jepičí život, třeba trvají den, ale celý den se jimi média zabývají. Sociální demokracie s ničím takovým jako Andrej Babiš nebo tu a tam prezident Zeman, i když teď si dal v poslední době odpočinek, nepřichází. I ve volební kampani se soustřeďuje na oblast, která jí dlouhodobě přinášela body, tedy sociálně-lidsko-právní otázky, což je jistě správné, ale okruh voličů, které tohle zajímá, se zužuje. I ostatní strany tuto agendu přijímají. Chybí jim jakákoli programová inovace.

Anketa

Vážíte si Jana Rejžka?

3%
66%
hlasovalo: 6800 lidí


To, že Andrej Babiš nemá žádný program a zakrývá to skvělým marketingem, vyhýbá se věcné debatě, to mi vůbec nepřipadá divné, ale že sociální demokracie nepřichází s myšlenkovými inovacemi, je ukázka nejen lídrů, ale programového zázemí, které ukazuje, že lidé, jako jsou Špidla nebo Ota Novotný, na to už nemají. Měli by jít do politického důchodu. Měli by dělat to, na co mají, třeba chytat ryby, sbírat motýly, brouky a podobně.

„Bohuslav Sobotka pro ČSSD přínosný nebyl nikdy,“ řekl jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz v červenci. Měl by tedy i Sobotka opustit svůj post?

Teď už to musí dohrát do trpkého konce. Trpký konec nejsou krajské volby, ve kterých ztratí ČSSD pozici, kterou jsem před osmi lety vybojoval a ze které dlouho žili. Teď počítám, že se bude volební výsledek pohybovat mezi 13 až 15 procenty. Překvapilo by mě jakékoli procento směrem nahoru. Obávám se, že se sociální demokracie vrátí k výsledkům, které měla před mým příchodem do vedení strany. Konec nastane ve volbách do Poslanecké sněmovny. Pokud má politická strana trvale pod 20 procenty, tak to žádná sláva není. Je třeba hledat někoho, kdo ty věci bude zvládat. Jak znám Bohuslava Sobotku, jeho politická filosofie je držet se funkce za každou cenu, takže neodejde. V současném vedení sociální demokracie ani mezi hejtmany a dalšími funkcionáři sociální demokracie nevidím nikoho, kdo by ho nahradil a byl lepší. Perspektiva, že to bude stejné nebo ještě horší, není příliš vábná.

Navýšili platy učitelům, valorizovali penze, chystají zvýšení platů policistům, hasičům, pracovníkům v sociálních službách atd. Jak to že tohle nezabírá? Anebo nabídku jistot neutralizuje jejich postoj k migrační krizi?

Myslím si, že migrační krize nebude hrát žádnou velkou roli. Strany, které vsadily jenom na ni, ve volbách shoří. A pokud jde o sociální politiku, to lidé trošku berou jako samozřejmost, že se sociální demokracie o tyto věci stará. To, co dělají v oblasti, řekněme, mzdové ve vztahu k některým kategoriím státních zaměstnanců… Když jsem odcházel z vlády, učitelé brali asi osm nebo devět procent nad celostátním průměrem průměrné mzdy, teď jsou pod průměrem. Pokud chceme, aby vzdělávání k něčemu vypadalo, pak je třeba jim přidávat. To si myslím, že je dobrá investice a s tím musí souhlasit každý. To stejné platí pro lékaře a zdravotnický personál. Pokud tady nechceme mít do budoucna zdravotní setry a lékaře z Kazachstánu, Rumunska nebo Ukrajiny, je třeba jim přidávat, aby lidé neutíkali do Německa, Rakouska nebo také do Anglie, i když tam už to asi budou mít trošku složitější. Jen sociální oblast a lidskoprávní agenda ale nezíská nové voličské skupiny a vrstvy. Je třeba se poohlédnout po nových programových cílech a modernizovat program strany. Bohužel to zatím nedokázala žádná evropská sociálnědemokratická strana.

Co se týká hnutí ANO, i podle těch posledních průzkumů to vypadá, že lidi žádný střet zájmů nezajímá, že „Čapí hnízdo“ vyšumělo a EET je v pořádku. Válcuje tedy veškerou kritiku kvalitní marketing Andreje Babiše?

Andrej Babiš má peníze, za které si může koupit vynikající marketing. Má skvělé marketingové zázemí. Má pod svojí kontrolou podstatnou část médií nebo spřátelených médií, která respektují jeho pozici. U řady novinářů funguje něco jako autocenzura, protože novinář na českém trhu práce, pokud vypadne z místa, kde je zaměstnán, mnoho možností nemá. A zhruba 40 až 50 procent trhu tvoří Babišova média. Každý z novinářů si dá pozor. Možná až na firmy, které jsou spojené s redakcí, odkud lidé nechtějí odejít nebo by je ani Andrej Babiš nechtěl. Aféry skutečně vyšumí. Nejvlivnější evropská média si toho začínají všímat. Určitě se povědomí bude rozšiřovat, zvlášť pokud se dostane po volbách do pozice nejsilnější politické strany v zemi. Myslím si, že teprve objeví EU tohoto politika, protože v řadě oblastí s otevřenými kartami nehraje.

Dvě další sněmovní strany jsou jen těsně nad hranicí postupu. TOP 09 se 6,5 procenta a lidovci přibližně s pěti procenty, což je přesně „na hraně“. Projevuje se podle vás nedostatek témat? Myslíte si, že už nefunguje strašení Ruskem a komunisty?

TOP 09 ztratila charismatického lídra. O panu Schwarzenbergovi si mohu myslet, co chci, ale pro určitou část veřejnosti byl ztělesněním, zjednodušeně řečeno, myšlenek pravdy a lásky. Ať už to bylo reálné nebo pouze image, kterou získal, že na něj štafeta tak nějak přešla. Osobnost v čele strany chybí, a to i když byl v posledních letech spíš monstrancí, kterou nosili vpředu, a praktickou politiku dělal Miroslav Kalousek. Jeho odchodem se ale něco změnilo. Politika neustálých útoků na Andreje Babiše, ať udělá, co chce, bez výběru ladu a skladu, i když udělá pozitivní věci, stejně je všechno špatně a pak názory ztrácejí věrohodnost. Jako ostrá kořalka, když ji dlouho pijete, tak vám po čase otupí chuť. Putinožroutství a rusožroutství už také trošku vychází z módy. Podle těch průzkumů vnímá asi 15 procent lidí Rusko jako bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku. Češi nejsou Poláci a jsou v tom realističtí.
A pokud jde o lidovce, jde o jeden průzkum a já bych ho nepřeceňoval. Že jsou ale ve vládě neviditelní, musí vidět každý. Kromě toho mají ministerská portfolia, která přes všechnu snahu o marketing často placený ze státních peněz, mám na mysli ministerstvo zemědělství, viditelní nejsou a nepřináší jim to nové voličské vrstvy. Ale já si myslím, že jejich politika je vcelku rozumná a určitě je dost času, aby to do voleb do Poslanecké sněmovny zkorigovali. V řadě krajů mají docela slušnou šanci a praxi v krajských volbách vždy zvládali, takže by pro mě bylo překvapivé, kdyby to teď bylo jinak.

Pojďme ještě k volbám v zahraničí. Jak vnímáte výsledek CDU ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, odkud se kancléřka Angela Merkelová v roce 1990 vydala do světa velké politiky. Křesťanské demokraty zde v zemských volbách porazila opoziční AfD a britské deníky Financial Times či Express hovoří o „ponížení Merkelové“. Je skutečně výsledek pouze odrazem migrační politiky kancléřky Merkelové?

Určitě byl výsledek ovlivněn migrační krizí. V Německu přibylo 1,1 milionu imigrantů a tyto lidi se nepodařilo z velké části začlenit do německé společnosti, i když si Němci v minulosti mnohokrát dokázali poradit. Primárně zájem dostat imigranty do Německa přicházel od kapitánů německého hospodářství. Německo má vysokou produktivitu práce, je těžké ji zvyšovat a uvolňovat pracovní síly z jiných oborů a je plná zaměstnanost, takže potřebují nové pracovní síly, a kde je vzít? Tak přišli na to, že by to mohlo být ze Sýrie, ale je rozdíl mezi Syřany, kteří přicházejí s určitou kvalifikací, a Afghánci, kteří jsou často pologramotní a žádnou kvalifikaci nemají a jsou zátěží pro sociální systém. Němci i přes své vynikající organizační schopnosti a to, že do toho dávají ohromné peníze jako nikdo jiný, spíš mají problémy. Jen malá část imigrantů je zaměstnaná nebo má perspektivu zaměstnání. To je hlavní problém. 
Pokud jde o CDU samotnou nebo kancléřku, tak všechny zavedené strany ztratily. Je to propadák celé dosavadní politické elity, protože k imigraci mají jinou politickou pozici než velká část spolkové republiky a nelze dělat dlouho politiku proti zájmům lidí. Možná už za chvíli to nebude téma. Nějakou dobu tento jev ale může působit. Co může Merkelovou těšit, je, že v Sasku v předchozích zemských volbách byly výsledky ještě horší, teď má AfD něco přes 20 procent.

Rakousko nejdřív bylo konformní s politikou Německa, pak ale začalo měnit směr a v migrační politice řeklo dost. Hrozí tam prý kolaps státu. Co tato situace může způsobit a ovlivnit? A jak se to projeví na opakovaných prezidentských volbách?

Pro mě osobně je to nepříjemné téma. Rád tam jezdím, mám v Rakousku řadu přátel. Situace, kdy se reálně může stát prezidentem představitel silně populistické a dosti pravicové strany, je z mého hlediska dosti nevábná a nevábná je i pro české národní zájmy. Samozřejmě to bude jiná káva, než když byli prezidenty Heinz Fischer nebo Thomas Klestil. To byli přátelé České republiky, ale tento člověk je nepředvídatelný. A pokud jde o Rakousko, je to jedna z nejstabilnějších zemí nejen Evropy, ale celého světa, takže pokud je něco zkrušilo, možná vidí situaci černěji, než je skutečnost, což je i rysem jejich národní povahy.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…