Kalousek neposlouchá už ani policii. ČT místo zpráv vykládá ideologii. Jaroslav Foldyna sledoval ohlasy čínské návštěvy a nadskakoval na židli...

31.03.2016 17:17

ROZHOVOR Za historickou událost považuje návštěvu čínského prezidenta poslanec Jaroslav Foldyna, lídr ČSSD do krajských voleb v Ústeckém kraji. Čínského vlivu se nebojí. „Nemyslím, že teď budeme chodit všichni žlutí,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. V souvislosti s návštěvou ho „nadzvedla ze židle“ jiná věc. Jak předseda TOP 09 Miroslav Kalousek rozrážel kordon policistů. „Z autority poslance Parlamentu a známé osobnosti nedbal pokynů policie. Zneužil svoje postavení, dehonestoval práci policistů. To bylo pro mě nepochopitelné,“ uvedl.

Kalousek neposlouchá už ani policii. ČT místo zpráv vykládá ideologii. Jaroslav Foldyna sledoval ohlasy čínské návštěvy a nadskakoval na židli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Měli jsme tu na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Je to dobře? A proč?

Je to historická událost pro Českou republiku i pro Evropu. Že Číňané přijeli do České republiky, za to patří poděkování prezidentovi, premiérovi – který v Číně byl a potvrdil zájem české vlády o spolupráci s Čínou. A pak je tu člověk, o kterém se tolik nemluví a byl pro spolupráci s Čínou velmi důležitý – a tím je poslanec Jan Birke. On spolu Jaroslavem Tvrdíkem otevřel tu cestu. Má ohromnou autoritu z čínské strany. Jan Birke je ten, který otevíral cestu k těmhle vztahům, spolupracoval s čínskou ambasádou, byl v Číně, zasvětil Jardu Tvrdíka. Jsou tedy čtyři lidi, kteří otevřeli novou historickou epochu spolupráce České republiky a Číny. Tyto věci se zřejmě budou dotýkat střední Evropy jako takové. Čína patrně pochopila, že prostřednictvím střední Evropy může získat v rámci svých možností velmi silné ekonomické postavení v Evropě.

Jste ze severních Čech. Myslíte, že by čínské investice tomuto kraji pomohly?

Prezident prohlásil, že by k nám v tomto roce mělo přijít z těch peněz 95 miliard. To jsou ohromná čísla, která republice určitě pomůžou. Mluvil jsem s panem prezidentem osobně, byl jsem u něj s kolegyní poslankyní Benešovou, a on řekl, že bude při jednáních s investory zdůrazňovat severní Čechy. Myslím, že je to významné.

Jste lídr ČSSD do krajských voleb v Ústeckém kraji. Takže je možné, že se ocitnete ve vedení kraje. Budete se tam snažit přivést nějaké čínské investory?

Jsem jednoznačně přesvědčený, že stav Ústeckého kraje nelze řešit bez spolupráce s vládou, a to vytvoření podmínek pro vstup investorů do Ústeckého kraje. Vidím to jako stěžejní věc nového vedení kraje, aby více než doposud spolupracovalo s centrálními orgány, s vládou na tom přivést sem nové investory, je potřeba hledat i menší investice. Tady jsme se zaměřili na zónu Triangl, ta je významná, považuji ji za velmi dobrou záležitost. Je ale potřeba hledat řešení i pro okresy jako je Ústí nad Labem, Děčín, Litoměřice, Teplice. Pánevní okresy řešíme z hlediska energetiky, přišla tam už řada investic. Vidím to velmi pozitivně a jako jeden z velkých úkolů nového vedení.

Proti ekonomické spolupráci s Čínou nikdo nic nenamítá. Ale jinak je tu spousty výtek. Například, že se český prezident chová k Číňanům příliš servilně, nebo, že způsob té návštěvy byl příliš pompézní – plno čínských vlajek po Praze, navezení čínští vítači, snaha zakrýt tibetské vlajky oponentů. Viděl jsem vaši debatu s Michaelem Kocábem na toto téma u pana Veselovského. Michael Kocáb tam prohlásil, že to vypadalo jako by přijel Brežněv. Co k tomu můžete říci?

Ať se pan Kocáb podívá do Británie. Tam vezla britská královna čínské představitele ve zlatém kočáře. Je to v každém případě okázalé. Tak jak si to zaslouží tato událost. Čína je třetí největší velmoc světa. Máme zájem o to, aby tady v České republice investovala. Aby si vybrala Českou republiku jako takové středisko pro středoevropský region. Tomu odpovídá způsob návštěvy i ceremoniál. Prostě jednáme s mocností a přizpůsobili jsme to tomu, jaké jsou zvyklosti našeho hosta a jak to vnímá. Pokud přijede prezident Spojených států, také mu vytvoříme podmínky hodné jeho příjezdu. Že bychom tímto zpochybňovali naše partnerství, jak se mi pan Kocáb snažil podsouvat, to je naprostý nesmysl. To je autocenzura malých lidí. Říkat, že my jsme ti malí, ale Británie, Itálie, Německo si to mohou dovolit.

Ale my ne. To jsem nadskakoval na židli. Opak je pravdou. Čínské autobusy, které si připravili jsou součástí jejich kultury. Oni takto vnímají vážnost situace, není na tom nic tak hrozného. Srovnávat to s vítáním Brežněva? Tehdy se lidi nutili, aby stáli u těch ulic. Tady nikdo nikoho nenutí. To je velký rozdíl. A Česká televize místo, aby o té návštěvě informovala, tak se stala ideologickým tlampačem, který podsouvá názor, že sem přijeli představitelé země, kde je autokracie, tečou potoky krve a všechno je negativní. Neříkají mi zprávu, ale ideologicky podsouvají, co si mám myslet o tom, co tu dělá čínský prezident. To je neslýchaná nehoráznost.

Pak je tu i obava vážnějšího charakteru, abychom se pod rouškou ekonomické spolupráce nedostali do čínského vlivu politického. Je to možné?

Každý významný ekonomický vliv má do jisté míry i vliv politický. Jsme otevřená ekonomika. Nedomnívám se ale, že nás to může poškodit. Musíme dbát zájmů občanů České republiky. Vznešeně se tomu říká národní zájmy. Mě zajímá, co je dobré pro lidi v této zemi. Jestli ostatníchtějí mít vliv v naší zemi, ať ho pozitivně uplatní. Ať tady investují peníze, ať nám pomohou technologicky. A budou mít vliv stejný. Nežijeme v totalitě, že by nám někdo něco přikazoval. Je to otevřená ekonomická soutěž. Nebojím se toho, že to bude teď jednostranné a všichni budeme chodit žlutí. Jsou tady takoví lidé.

Když jsem v úterý viděl pana Kalouska, jak rozráží policejní kordon a z autority poslance Parlamentu a známé osobnosti nedbá pokynů policie. Zneužil svoje postavení, dehonestoval práci policistů. To bylo pro mě nepochopitelné. Co si to dovolují a co vlastně říkají veřejnosti, jak se chovají vůči policistům?! To mi vadí mnohem víc, než jestli tady Čína bude mít miliardy, nebo nebude. Jejich politického vlivu se neobávám. Nemyslím si, že by tu chtěli zavádět nějaké systémy, které jsou naprosto v rozporu s mentalitou středoevropského národa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…