Kalousek řval, že jsou zrádci, říká exprimátor Kasl. Hovoří o odpadu ODS, loutkách a Babišovi

25.02.2014 11:06

Bývalý pražský primátor, architekt Jan Kasl se vrací po letech do komunální politiky. Domlouval se na spolupráci se Starosty a nezávislými, nakonec však přijal nabídku Andreje Babiše, aby vedl pražskou kandidátku hnutí ANO. Ale z plánu spojit v metropoli síly ANO s Gazdíkovými starosty sešlo kvůli odmítavé reakci TOP 09 a padla i další možná spolupráce - se Starosty pro Prahu.

Kalousek řval, že jsou zrádci, říká exprimátor Kasl. Hovoří o odpadu ODS, loutkách a Babišovi
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Anketa

Který politik je váš nejoblíbenější?

21%
5%
3%
10%
39%
2%
11%
hlasovalo: 8024 lidí

„Je mezi nimi ten nejhorší odpad z ODS, co si můžete představit,“ prohlásil exprimátor v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz a jmenoval bývalé starosty pražských městských částí, které považuje za to nejhorší z ODS. Ale otevřeně řekl i svůj kritický názor na další politiky, například Miloše Zemana a Václava Klause.

Když jste spolupracoval s TOP 09, proč jste nakonec kývl na nabídku hnutí ANO stát se lídrem pražské kandidátky tohoto hnutí v podzimních komunálních volbách?

Spolupracoval jsem s místopředsedou hnutí STAN Stanislavem Polčákem, protože se známe mnoho let. Byl místopředsedou Evropských demokratů, byl jako student vysoké školy u toho, když jsme stranu zakládali. Jinak s pražskými Starosty jsem se vlastně nijak moc nepotkal, nebyl důvod, co bychom spolu dělali. Ale domlouvali jsme se, že kdyby přišla ta chvíle a byl jsem tomu nakloněn, že by Starostové měli zájem, abych je vedl. To je pravda.

Takže předběžná nabídka v minulosti padla?

Padla. Bavili jsme se o ní, když v roce 2011 připadaly do úvahy předčasné volby, když mohl Ústavní soud shodit pražské volby kvůli rozdělení do sedmi obvodů. Tehdy padla nabídka, jestli bych nechtěl v případě předčasných voleb spolupracovat se STAN, případně přivést tzv. nezávislé osobnosti a udělat sestavu, která by pomohla vytvořit partnera TOPce. Strana TOP 09 byla totiž po pražských volbách tím poškozeným, protože ambiciózní pan docent  Bohuslav Svoboda z ODS si obešel vítěze voleb – TOP 09, ale pak se na ně vykašlal a dohodl se na koalici s ČSSD.

Jeho osobní ego zvítězilo, hlavně že byl primátor. Ale předčasné volby se nekonaly. Pak se to cyklicky opakovalo, vloni na podzim začala být jednání intenzivnější, chystal se projekt STAN spolu s Nezávislými. Párkrát jsme se potkali, ale pak jsem zjistil, že existují nějací další Starostové pro Prahu, s těmi jsme se také potkali, zpočátku mi nepřipadali nezajímaví, ale potom se ze Starostů pro Prahu stala pro mne zvláště nečitelná parta, jež jednala s lidmi, kteří jsou ten nejhorší odpad z ODS.

Můžete jmenovat, koho máte na mysli?

Bývalé starosty, jako je Pavel Žďárský ze Kbel, Ivan Kabický z Letňan, Dalibor Mlejnský z Prahy 11, prostě to nejhorší z pražské ODS, co si můžete představit. Snad tam mají i pány Bohumila Zoufalíka, Pavla Caldra, celou škálu lidí, pro mne naprosto nedůvěryhodných, které začali sdružovat pod sebe. Nejdřív jsem říkal, zkuste se domluvit, přece nemohou být dvojí starostové v Praze, obě hnutí říkáte stejné myšlenky, já to milerád povedu, ale musíte se domluvit na jedné kandidátce. Jenže se ukázalo, že se Starosty pro Prahu to opravdu nejde, je to nedůvěryhodná, šílená parta. Jsou tam sice jedinci, s kterými bych se uměl domluvit, ale jako hnutí je to naprosto ztracené.

Pak do jednání vstoupila místopředsedkyně ANO Věra Jourová, už vloni mne přesvědčovala, abych kandidoval, ale neměl jsem chuť jít do Poslanecké sněmovny. Ale pochopil jsem, že by se Praha mohla jejich prostřednictvím změnit. Nabídl jsem, že bych chtěl přivést osobnosti, Starosty a pan Babiš řekl: Je to zcela ve vašich rukách, přijďte s návrhem. Takže jsem jim předběžně kývnul na to, že se do konce února potkáme a dáme věci dohromady. Mezitím se dohoda bohužel zveřejnila, což nebylo v plánu. Starostové pak možnou spolupráci dementovali, což chápu, protože pro jejich předsedu Petra Gazdíka a spol. je to problém, když na ně Kalousek někde řval na poslaneckém klubu, co si myslí, zrádci jedni, aby se k tomuto společnému projektu ANO a STAN hlásili. Ale já věřím, že ještě zvítězí možnost nějaké dohody.

Vždyť jde o regionální spolupráci, Starostové mají možnost si na regionální úrovni vybrat svoji cestu. Navíc sama TOPka, konkrétně pan Jiří Vávra, což je pro mne také nedůvěryhodná osobnost, předtím STAN řekl, ať si jdou vlastní cestou, že si TOP 09 udělá vlastní kandidátku. Je vidět, že si TOP 09 v Praze věří, ale nevím, jestli je to oprávněné, protože předvádí strašný výkon. Těm slušným ve svých řadách, kteří jsou mezi nimi, jako je primátor Tomáš Hudeček, ještě podráží nohy. To považuji za nepochopitelné.

Nemají personální problémy v Praze i další politické strany, například sociální demokraté?

Pražská organizace sociální demokracie má velký problém. Pochopil jsem, že nemají osobnost, která by je vedla. Uvažují o řediteli motolské nemocnice Miloslavu Ludvíkovi, ale nevím, jestli je to osobnost, která strhne národ. Mají velký deficit, že z pražské politiky vyštípali po volbách Jiřího Dienstbiera, on pak sám odešel, protože pochopil, že tam pro něj místo není. A negenerují plejádu mladých schopných lidí. Upřímně řečeno, rád bych je tam viděl, protože bych si uměl klidně představit spolupráci se sociální demokracií, ale takové tam nevidím. Je to personální bída, deficit schopných osobností, které by šly pražskou politiku dělat, aniž by si myslely, že tam vydělají největší peníze svého života, aniž by v tom viděly ekonomickou metu.

Dovedete si představit spolupráci s pražskou ODS?

S jakou, nevím, co to ODS dneska je. Předseda pražské ODS Filip Humplík je loutka, kterou údajně vodí Filip Dvořák, jak jsem slyšel ze zákulisí ODS. To je tedy dost jednoznačné. V ODS znám osobně několik velmi slušných lidí, s kterými se stýkám a s kterými bych rád spolupracoval. Ale jsou to ti, kteří rozhodují? Dnes z ODS spousta lidí odešla, možná, že k nějaké očistě dochází, ale strana nezměnila způsob svého fungování.

Nevím, zatím to na mě nepůsobí, že by k nějaké změně docházelo. Přiznávám, že když vidím Martina Kupku, bývalého mluvčího nebo šéfa komunikace Bémova magistrátu, jako místopředsedu ODS, že to není pro mne úplně člověk, který by mne přesvědčil, že se ve straně očista koná. A totéž Jan Zahradil, navíc s jeho antievropskou orientací, mi vůbec nesedí, s takovou ODS těžko můžu spolupracovat. Předseda strany Petr Fiala je jistě slušný člověk z akademického světa. Ale je to trochu moc akademická osobnost. Uvidíme, jak dlouho to ustojí.

Oblibě ODS asi moc neprospěje ani nedávné obvinění expremiéra Petra Nečase z korupce.

Myslím, že kdyby občanští demokraté na to nereagovali tak hystericky, mohlo by jim to naopak prospět, protože by je lidi mohli politovat. Mně to nepřísluší komentovat, ale připadá mi to celé divné. Když to, že se bohužel takové kšefty v politice dělají, se považuje za normální, tak to dělají všechny strany. Mně se takový politický handl nelíbí, já jsem odmítl nějakou trafiku, třeba místo v Senátu, jak mi v ODS tehdy nabízeli.

Asi se oba shodneme, že se to v politice běžně děje, že to není etické, ale je to podle vás trestné?

Ano, souhlasím, že to je něco jiného. Olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana neznám osobně, nechci hodnotit jeho kroky, ale působí to zvláštně. Mne by potěšilo, kdyby byla v politice tvrdší pravidla, ale přes zákon to jít nemůže.

Nejen politické strany, ale třeba i prezident Miloš Zeman odměnil lidi, kteří ho podpořili v prezidentské volbě. Už je rok v nejvyšší funkci, jak hodnotíte jeho kroky?

Já toho člověka nechci vůbec komentovat, to je úplně mimo rámec mého pochopení, neměl jsem prezidenta na Hradě po dobu deseti let a teď ho tam nemám vůbec. Musím říci, že před dvanácti lety jsem se s ním měl možnost párkrát pracovně setkat, tehdy měl v sobě ještě vtip, inteligenci, jiskru, být s ním na obědě bylo tehdy zábavné a snesitelné. Na rozdíl od oběda s Klausem, to byl stres, nervy, šlo o docela nepříjemný zážitek. Ale Zeman se od té doby tak strašně změnil, je to člověk, který na Hradě nemá co dělat, vůbec neměl být zvolen.

Proč jste se po letech rozhodl znovu vrátit do pražské politiky?

Vidím to jako svoji povinnost, protože Praha nefunguje. Srovnávám to s rokem 1998, kdy jsem se nechal v lednu, únoru ukecat, že budu na podzim kandidovat do zastupitelstva hlavního města, když jsem viděl, že z Jana Koukala (tehdejší pražský primátor za ODS – pozn. red.) se stal někdo jiný, než koho jsem znal, a že se pražský magistrát posouvá jinam. A v tom to má určitou paralelu s dneškem, i když to je samozřejmě už jiné, věci se nikdy neopakují. Nelze dvakrát vstoupit do stejné řeky. Ale naštvání cítím stejné a v tomto okamžiku, přes všechny zmatenosti, které v hnutí ANO jsou, přes lidi, kteří se tam nalepili, ne vždy úplně ti správní, je tam zdravé jádro.

Nějaký novinář napsal, že ANO nemá myšlenku, ale to není vůbec pravda, já tam vidím myšlenku. ANO je trochu něco jako Občanské fórum, ale je tam snaha ty věci očistit, dělat politiku pořádně a slušně. Myslím, že podsouvat Andreji Babišovi nějaké zištné důvody, je nesmyslné, ten člověk to nemá zapotřebí. Mohl by si ležet na pláži a na dálku řídit firmy. V politice si víc nevydělá, větší dotace nezíská, ty jsou plošné do zemědělství, a když sníží DPH, tak to bude zase pro všechny. Jediné, co nepovažuji za šťastné, je to, že se pustil do nakupování médií, přiznávám, že to moc nechápu, nic moc dobrého mu to nepřinese, jen ho budou všichni pomlouvat. Není to moc šťastné ani z podnikatelského hlediska, protože média tu moc nefungují, trh je malý. Myslím, že ekonomicky je to katastrofa. Kdyby se nepustil do médií, co mu kdo může vyčítat?

Takže vy máte volnou ruku vybrat si osobnosti na pražskou kandidátku hnutí ANO?

Přesně tak, ale musíme se domluvit s pražskou organizací ANO při respektu k jejich organizaci a členům. Ale je to tak, že jen z pražských členů ANO nepostavíte vítězný tým, když k nim však doplníte zkušené lidi znalé komunální politiky se schopností řídit pražské resorty, myslím, že to zvládneme a že to dopadne lépe, než co předvádí TOP 09, která převzala odpovědnost ze sta procent, ale nemá k řízení ze sta procent kompetenci. Někteří jsou tam výborní, ale někteří jsou úplně mimo.

A už se vám podařilo získat některé zajímavé osobnosti na kandidátku ANO?

Nebudu říkat jména.

Tak jen obecně: Už vám někdo přislíbil účast na kandidátce, kterou povedete?

Ano, jsou lidé, kteří jsou ochotni být na takové kandidátce, protože si také myslí, že to je potřeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…