Kalousek se zbavil přítěže solidarity a povyrostl, konstatuje Kasal

10.05.2010 6:06

Místopředseda sněmovny a volební lídr KDU-ČSL v kraji Vysočina Jan Kasal se nenechává zneklidnit nízkými preferencemi své strany a pokračuje v kampani.

Kalousek se zbavil přítěže solidarity a povyrostl, konstatuje Kasal

„Já jezdím hodně po besedách. Já tomu říkám minikotle a nejezdím jenom před volbami. Už deváté kolo za ta poslední volební období po městech Vysočiny se setkávám s občany. A musím říct, že to letošní, a dnes budu mít, tuším, patnáctý minikotel v tomto měsíci v Jihlavě, tak nese s sebou takové specifikum, a to je ekonomická krize. Lidi z toho mají strach a já si myslím, že to je ústřední téma," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Venkov nás zachrání

Pokud jde o nízké preference KDU-ČSL, nemá Kasal strach z absolutních čísel jako spíše z klesajícího trendu v křivce podpory své strany. Věří však kmenovým lidoveckým voličům na venkově, kteří mají o KDU dobrý obrázek díky jejím komunálním politikům. „Pokud ti starostové jsou dobří, tak ti lidé začínají skrze ně věřit také té politické straně", doufá místopředseda sněmovny.

Na rozdíl od svého stranického předsedy Cyrila Svobody nebo exhejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka nehledá ostrá slova pro někdejší lidovce, kteří přešli do TOP 09. Byl by jen spokojen, kdyby odpadlíci při odchodu ze strany byli odevzdali mandáty, které díky ní získali.

Jakkoliv Kasal nechce, aby mezi KDU-ČSL a TOP 09 byla navěky vykopána propast, odchod poslanců do TOPky bez vrácení mandátu možnou budoucí spolupráci horší. „My to přijímáme s trpkostí, ale nemůžeme s tím nic dělat," poznamenává.

Kalousek se osvobodil a pookřál

Jan Kasal je osobně přesvědčen, že odchodu „kalouskovců" do TOP 09 šlo předejít, kdyby strana měla v minulosti lepší vedení. Pak by se do ní podle něj vešly liberálnější i konzervativnější myšlenkové směry.

„Nicméně došlo k tomu, já to beru jako fakt. Rozumím kolegům, kteří odešli z KDU-ČSL, že jim některé aspekty křesťansko demokratické politiky byly přítěží, nakonec to vidím na Miroslavu Kalouskovi, který když se zbavil toho křesťanského solidarismu, tak úplně pookřál a povyrostl a oslovuje úplně jiné voliče než měl za povinnost oslovovat jako předseda Lidové strany před 4 lety," myslí si Kasal o svém někdejším předsedovi.

Více: Svoboda (KDU-ČSL): Program TOP 09 je program bezradných lidí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nep

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…