Kalousek těm, co s láskou vzpomínají na komunisty: Jste jako vězni, co se touží vrátit do vězení, protože je tam jídlo a teplo

02.10.2014 7:17

25 LET OD LISTOPADU '89 Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek přijel ve středu do Brna podpořit své kolegy v kampani před komunálními a senátními volbami. U piva ve Stopkově pivnici zavzpomínal, jak prožíval devětaosmdesátý rok a zhodnotil porevoluční vývoj v naší zemi. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné prozradil, že nejvíce šťastným byl díky pocitu svobody. Dále uvedl, že ve čtvrtek TOP 09 vydá prohlášení, ve kterém žádá vládu, aby učinila opatření, jež zabrání tomu, aby prezident České republiky už nikdy neudělal takovou ostudu jako Miloš Zeman při konferenci Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos.

Kalousek těm, co s láskou vzpomínají na komunisty: Jste jako vězni, co se touží vrátit do vězení, protože je tam jídlo a teplo
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Miroslav Kalousek přijel do Brna podpořit své kolegy v kampani před komunálními a senátními volbami

Blíží se pětadvacáté výročí sedmnáctého listopadu roku 1989. Pamatujete si, co jste ten den dělal?

Pamatuji si to naprosto přesně. Byl jsem tehdy se svou tříletou dcerou v Bechyni, kde jsem slyšel zprávy z rozhlasu. Dceru jsem pak svěřil mamince a chvátal do Prahy.

Jak jste prožíval následující dny a týdny?

Prožíval jsem tehdy obrovskou euforii. Člověk na to vzpomíná jako snad na nejkrásnější dny ve svém životě. Po devětadvaceti letech naprosté nesvobody, kdy jsme si neuměli představit, že se to změní. Nebyli jsme disidenti, ale otec byl velmi těžce postižen normalizačním režimem. Mne zase komunisté nepustili studovat. Otec byl šéfem obchodu keramických závodů v Bechyni, skvěle ovládal čtyři jazyky a potom musel po osmašedesátém roce dělat pomocného dělníka u pásu. Neříkám to proto, že bych si na něco stěžoval, naříkal nebo ze sebe dělal oběť. Samozřejmě, že jsme ale velmi těžce nesli dobu totální nesvobody, ze které jsme neviděli východisko. A najednou tady východisko bylo. Obrovská euforie devětadvacetiletého kluka, kterou jsem tenkrát prožíval, se proto těžko popisuje. To, co mne před pětadvaceti lety učinilo šťastným, bylo, že jsem se poprvé cítil jako svobodný člověk. A to je něco, co vydrželo.

Seriál ParlamentníchListů.cz: Osobnosti, které jsme vyzvali k hodnocení posledních 25 let v naší zemi

Můžete prozradit, jak jste si v té době představoval budoucnost a změny v naší zemi?

Možná, že jsme všichni měli mnohem větší očekávání, než vůbec bylo možné mít. Pochopitelně, že si nikdo z nás neuměl představit míru problémů, které bude znamenat přechod od centrálně plánované ekonomiky ke svobodnému trhu a svobodné společnosti. To byly věci, se kterými jsme se potýkali po cestě. V tu chvíli jsme si je neuměli přestavit.

Je něco, co byste dnes udělal jinak?

Pokud si poslední týdny a měsíce něco vyčítám, tak že jsme si možná v minulých letech příliš lehkomyslně mysleli, že to může být na věky, že je svoboda něco, oč není třeba každodenně pečovat a bojovat. Když dnes vidím některé autokratické tendence, tak o svobodu, kterou pokládám v životě za nejcennější, dostávám opět obavy a chuť se o ni rvát.

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Čím si vysvětlujete, že se v naší zemi stále najde dost lidí, kteří vzpomínají na zlaté socialistické časy, kdy měl každý práci a léky byly zadarmo?

Je znám syndrom dlouholetých vězňů, kteří neumí žít na svobodě a chtějí se do věznice vrátit, protože tam mají teplo a třikrát denně jídlo. Patří to k mentalitě určitého typu lidí.

Dalo by se říct, že tito lidé neumí žít ve svobodě?

Ne. Svoboda pro ně prostě není prioritou číslo jedna. Jejich prioritou číslo jedna je zajištěné jídlo, teplo a rovnostářská spotřeba, kdy jejich schopnosti nejsou konfrontovány ve svobodné soutěži se schopnostmi jejich souseda, a že mu tedy nemusí závidět, že se má lépe. Svobodné zvíře v džungli je na tom také mnohem méně komfortně z hlediska zajištění potřeb než zvíře v zoologické zahradě. Věřím ale, že kdyby se zvířata uměla vyjádřit, že by nikdy nepreferovala zoologickou zahradu. Znovu se tedy vracím k syndromu dlouholetých vězňů, kteří se chtějí raději vrátit do zajetí než žít ve svobodě. Takoví lidé jsou a je třeba je vzít na vědomí.

Jste velkým zastáncem sankcí proti Rusku. Co byste vzkázal panu Sobotkovi, který opakovaně tvrdí, že tím Česká republika nic nezíská, ale jen ztratí svou pozici na ruských trzích a už se tam nikdy nebude moct vrátit?

Myslím si, že nemá pravdu, a ti, kdo brojí proti sankcím, buď zapomněli, jaké to je žít v zemi, kterou okupuje cizí mocnost, nebo se jim líbilo žít v zemi, kterou okupuje cizí mocnost. Ti, kteří na to nezapomněli a nelíbilo se jim to, tak by si nikdy neměli dovolit nesolidarizovat se zemí, kterou napadá agresor, jenž nás okupoval.

Myslíte tedy, že sankce nemohou některé naše podniky ekonomicky zničit, že kvůli nim může například vzrůst nezaměstnanost?

Myslím si, že to přinese určité náklady, ale když tyto náklady zaplatíme teď a agresora zastavíme, tak budou mnohonásobně menší, než kdybychom platili o něco později, abychom ho zastavili v mnohem větším rozletu.

S názorem premiéra Sobotky ale souhlasí i prezident Zeman. Nemyslíte si, že naši zemi jejich jednání poškozuje?

Českou republiku poškodila už jen samotná účast pana prezidenta na konferenci Dialog civilizací, kterou pořádal Vladimir Jakunin. Forma, se kterou tam Miloš Zeman vystoupil, ji pak poškodila ještě dvakrát tolik. Zasedal kvůli tomu výkonný výbor TOP 09. Přijal usnesení, v němž žádáme předsedu vlády, aby vláda přijala odpovědnost za kroky prezidenta republiky. Prezident republiky je totiž z Ústavy neodpovědný. Odpovídá vláda, proto ji vyzýváme, aby za to přijala odpovědnost a učinila opatření, aby podobnou ostudu už pan prezident nemohl nikdy udělat.

A nehrozí, že bychom se kvůli krokům prezidenta republiky i premiéra Sobotky zase dostali do područí Ruska? Nebojíte se toho?

My jsme samozřejmě výroky pana prezidenta a některými výroky pana premiéra významně ztratili prestiž mezi svými spojenci v Evropské unii. Bojím se proto této ztráty prestiže. Pochopitelně, že všechny země, které byly satelity Sovětského svazu, se nutně musí cítit ohroženy agresivní rozpínavou tendencí dnešního putinovského režimu. Právě proto, že se musíme cítit ohroženi, máme akcentovat účinná opatření proti této agresi. Kdo jiný to má v rámci Evropské unie svým spojencům vysvětlovat než země, které anexi už zažily?

Souhlasíte s bombardováním Islámského státu?

Vznik Islámského státu pokládám za mimořádné riziko pro celé uspořádání světa. Uspořádání světa je už dvě stě let založeno na principu národních států. Islámský stát je ale stát, který je konstituován na základě konfese. Tam už nejste Syřan, Iráčan či Kurd, ale jste prostě jen muslim s mimořádně nebezpečnou ideologií, která má jako cíl smrt. To je něco, proti čemu musí svět zakročit.

Jste pro, aby se zastavil příliv muslimů do naší země? Je dle vašeho mínění vhodně jejich migraci nějak regulovat?

Myslím si, že je tady vítán každý, kdo přichází v míru a pokoji. Nechci proto v žádném případě regulovat příliv muslimů! To bych se choval stejně jako muslimové, kteří dělí lidi podle náboženství. Já lidi nerozlišuji podle náboženského vyznání či barvy pleti. Rozlišuji lidi podle toho, zda jsou připraveni chovat se slušně a přátelsky v rámci kulturního prostředí země, do které přišli. Potom je úplně jedno, jestli je to muslim nebo katolík. Každý může mít svobodu vyznání a víry. Znovu ale opakuji, že je důležité, jestli je schopen chovat se jako slušný člověk v rámci kulturního prostředí země, ve které žije.

Pětadvacet let se pohybujete ve vrcholné politice. Dovedete si představit, že byste dělal něco jiného?

Snadno. Pravděpodobně rozčílím celou řadu čtenářů, ale zcela jistě bych v privátním sektoru měl mnohem větší příjmy než v politice. Zase by mne to ale tak nebavilo, takže dokud mne moji voliči chtějí, v politice zůstanu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…