Kandidát Zimovčák (ANO): Chci lidem ukázat, že Senát může být i užitečný

01.10.2016 14:07

V pravidelných rozhovorech s kandidáty do Senátu jsme si dnes povídali s Josefem Zimovčákem, který by rád nahradil současného senátora Zdeňka Škromacha. Prozradil nám, proč se rozhodl kandidovat právě za ANO, ačkoliv nabídek dostal více, a čím bude chtít oslovit voliče. Jako několikanásobný mistra světa i ČR v jízdě na vysokém kole se ale zevrubně vyjádřil i k problematice českého sportu.

Kandidát Zimovčák (ANO): Chci lidem ukázat, že Senát může být i užitečný
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Senátu ČR Josef Zimovčák

Co vede úspěšného podnikatele a několikanásobného mistra světa i ČR v jízdě na vysokém kole do Senátu?

Aktivnímu sportu jsem věnoval podstatnou část svého života, ale v posledních letech už to zdaleka není jen o mých výkonech. Těmi chci ty mladší motivovat, ukazovat jim cestu, přinášet do jejich života naději, že pílí se dá dosáhnout na ty nejvyšší mety. A zároveň se spolupodílet na tom, aby měli pro sportování u nás ty nejlepší podmínky. Proto pomáhám při úspěšných charitativních projektech, i proto jdu do politiky.

Není v tom ale pouze ten sport. Věřím, že jsem v životě nabral zkušenosti, díky kterým mohu přispět ke kultivaci místního politického prostředí, ukázat lidem, že jim Senát může být opravdu užitečný, když si zvolí lidi, kterým důvěřují a kteří tam jdou pro ně opravdu tvrdě pracovat. Tak jako jsem tvrdě pracoval na tom vysokém kole.

Do jaké míry podle vás politika ovlivňuje sport?

Ovlivňuje jej zásadně, protože rozhoduje o financování, legislativě a celkové podpoře sportu. Politici by se o sport měli starat dlouhodobě, nejen když se vyhrávají medaile na olympiádě. A u nás se to v posledních letech trochu zanedbávalo, nebo jinak: peníze šly tam, kam se to zrovna někomu hodilo. A to musí přestat.

Předpokládám, že byste u sportu rád zůstal i jako senátor. Mám pravdu? A můžete být případně konkrétnější? Jaký problém je podle vás třeba vyřešit?

V současné době sportuji rekreačně, dělám sport pro radost a u toho bych rád zůstal. Jak už jsem nastínil, musíme přesně vědět jaké peníze a odkud do sportu potečou a garantovat je sportovcům na dlouhodobější horizont. Zároveň musíme mít přesně zmonitorované, jak se pak takové peníze rozdělují, abychom nepodporovali jen ty velké nebo někým vybrané. Pan ministr Babiš jde v tomhle podle mě správnou cestou, když chce sportovcům dávat peníze z hazardu.

Kde vidíte hlavní příčinu klesajícího zájmu mládeže a dětí o sport a jak ho v nich v době moderních technologií opět probudit?

V rámci svých cest na kole po regionu se denně přesvědčuji, že některá sportoviště opravdu zejí prázdnotou, i když jsou ve výborném stavu. Vyvolává to ve mně potřebu bít na poplach a změnit to. Tento trend bych rád změnil např. osvětou, přednáškami na školách, tvorbou a podporou různých masových akcí s cílem rozpohybovat děti, mládež, rodiče i prarodiče tak, aby našli ve sportu zalíbení. Je to samozřejmě mravenčí práce, ale je potřeba začít... Dále je důležité začít finančně motivovat trenéry, vedoucí a dobrovolníky, kteří se podílí na činnosti klubů a oddílů.

Jak vnést více transparentnosti do financování sportu?

Musíme nastavit systém střednědobé a dlouhodobé podpory sportu tak, aby měly sportovní subjekty jistotu pro svou činnost v dlouhodobém horizontu. Tento systém doposud absentuje, a to vede ke vzniku korupčního prostředí, kdy jsou finanční prostředky přidělovány systémem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“ anebo na základě osobních vazeb. Spravedlivý a transparentní systém s garancí dlouhodobé neměnnosti zaručí kontinuální rozvoj sportu tak, aby byl úspěšný a životaschopný.

Podporujete myšlenku na vznik samostatného ministerstva sportu s vlastní rozpočtovou kapitolou?

Ano, podporuji vznik samostatného ministerstva sportu s vlastní rozpočtovou kapitolou. Personálně nemusí jít o kvanta úředníků, jde o to, aby sport a volnočasové aktivity byly řešeny někým samostatně a s dostatečnou prioritou. Jak už jsem řekl, teď je to bohužel tak, že je sport v kurzu jen v případě, že se koná nějaká větší akce a čeští sportovci na ní uspějí.

Čemu dalšímu byste se chtěl v Senátu věnovat? Co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Dále se chci věnovat podpoře učňovského školství, obnově cechu řemesel, podpoře regionálních tradic a hodnot, projektům ke snížení nezaměstnanosti a v neposlední řadě zlepšení mezilidských vztahů.

Je o vás známo, že jste původně zvažoval nabídku od ODS či hnutí STAN. Nakonec jste se rozhodl pro hnutí ANO 2011. Proč? V jaké oblasti se nejvíce identifikujete s programem hnutí?

Promiňte, musím vás opravit, byl jsem osloven několika stranami, abych za ně kandidoval do Senátu, já sám jsem nikoho neoslovoval. Se všemi jsem jednal naprosto otevřeně a korektně a vždy jsem je informoval, že jsem dostal i jiné nabídky. Důvodů, proč kandiduji jako nestraník za hnutí ANO 2011, je několik: zaprvé nejsem svázán žádným diktátem z centrály ohledně mého programu, zadruhé komunikace s lidmi z hnutí ANO 2011 probíhala otevřenou a nenásilnou formou a zatřetí program hnutí ANO 2011 je mi blízký.

Sdílíte názor hnutí  ANO na téma uprchlíků, do jaké míry podle vás téma zasáhne do výsledku voleb?

Ano, sdílím názor hnutí ANO 2011 k této problematice a jsem rád, že hnutí je striktně proti tomu, aby nám z Bruselu diktovali uprchlické kvóty. Neumím přesně říct, jak moc to zasáhne do voleb, ale pro lidi je to téma velice citlivé a určitě je potřeba mít v této oblasti jasný a neměnný názor.

Jak byste chtěl využít mandát senátora ve prospěch regionu?

Doposud jsem nebyl politik. Jsem v každodenním kontaktu s lidmi a díky tomu region velmi dobře znám. Jako senátor budu nadále komunikovat s občany, se starosty/-kami a dalšími institucemi v regionu. Každou obec či město něco trápí a v pozici senátora bych chtěl jejich problémy znát a pomoci je řešit. Hodonínsko potřebuje změnu, aby dostalo šanci posunout se dál.

Současným senátorem za obvod Hodonín je socialista Zdeněk Škromach, který patří mezi výraznější tváře ČSSD. Můžete nám říci, jaký je to z vašeho pohledu politik a proč byste jej měl nahradit právě vy?

Pana Zdeňka Škromacha jako současného senátora respektuji. Jinak se omlouvám, jeho hodnocení nechám spíš na voličích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…