Kandidát do Senátu Černý: Generace deformované minulým režimem nám politickou kulturu nezlepší

03.10.2016 13:42

Z doby prezidentování Václava Klause jsem si myslel, že nemůže být nic horšího než tandem Jakl–Hájek, ale působení dvojice Ovčáček–Mynář překonalo moje nejhorší představy, říká předseda strany Nový směr Petr Černý. Skeptický je i k vystupování prezidenta. Proč? A jak hodnotí vládu? ,,Jsem jediný kandidát ve volebním obvodu Liberec, který se bezpodmínečně vyjadřuje proti přijímání uprchlíků na území ČR, zatímco ostatní v tomto tématu jen mlží.“ V Senátu se chce ale věnovat řadě dalších problémů, od zneužívání sociálních dávek přes oblast IT po pomoc potřebným. Prozradil nám, čím je identický program strany a co je jejím cílem.

Kandidát do Senátu Černý: Generace deformované minulým režimem nám politickou kulturu nezlepší
Foto: archiv politika
Popisek: předseda strany Nový směr Petr Černý

V politice nejste úplný nováčkem. S čím ale jdete do letošních senátních voleb? Jaké jsou vaše priority?

Profesně se více než 17 let věnuji problematice bydlení, 14 let pracuji jako předseda představenstva a výkonný ředitel Stavebního bytového družstva Sever v Liberci, což je největší správce nemovitostí v našem regionu. Své zkušenosti v této oblasti bych chtěl využít při práci v Senátu. Nevyhýbám se ale ve své kampani také citlivým tématům dneška, za která považuji aktuálně problematiku řešení uprchlictví z islámských zemí a také letitý, ale opomíjený problém zneužívání sociálních dávek a parazitování nepřizpůsobivých občanů na těchto dávkách. Jak jsem si všiml, jsem jediný kandidát ve volebním obvodu Liberec, který se bezpodmínečně vyjadřuje proti přijímání uprchlíků na území ČR, zatímco ostatní v tomto tématu jen mlží. V neposlední řadě se věnuji problémům narůstající šikany a buzerace živnostníků a drobných podnikatelů, podpoře bydlení pro mladé a prioritou jsou pro mne také starobní důchody a jejich výše, protože se ukazuje, že velké množství seniorů pobírá důchod, jehož výše je pod hranicí chudoby.  Uplácení vládnoucích stran třemi stovkami před volbami sice může některé seniory potěšit a pomoci jim, ale není to systémové řešení a navýšení, které by bylo dlouhodobě dostatečné.

Zastupitelem jste byl zvolen za VV. Po odchodu ze strany jste ale založil stranu Nový směr. Co je jejím cílem?

Stranu Nový směr jsem zakládal v roce 2012 a hlavním cílem strany bylo zlepšení celospolečenského klimatu a politické kultury v České republice. Naše strana oslovuje občany nikoliv ideologickým zařazením na levou nebo pravou část politického spektra, ale programem proti zneužívání politické moci dosavadními politickými stranami, proti prorůstání byznysu a obchodních zájmů do politiky, proti rostoucí hrozbě korupce a tím i rostoucímu zadlužení veřejných rozpočtů obcí, měst i krajů.

A to připomínám, že v roce 2012 teprve rozjížděl svůj politický byznys Andrej Babiš, takže od té doby jsou základní ideové cíle Nového směru ještě více aktuální.

Proč by vám měli dát občané přednost? Jaké konkrétní řešení problémů strana nabízí?

Jsme trpěliví a budujeme stranu odspoda, to znamená, že nabízíme lidem v malých obcích, kteří se chtějí v místě svého bydliště, tam, kde to mají nejraději, nějak angažovat, aby přijali výzvu a kandidovali v místních komunálních volbách. K tomu jsme připraveni jim poskytnout naši registraci a mohou kandidovat pod záštitou naší strany. Naším cílem je tedy usadit se pevněji nejprve v regionech a pro celostátní politiku jsme připraveni vstoupit do koalic s programově spřízněnými subjekty.

V čem vy osobně spatřujete současnou nespokojenost občanů, téměř se vším? A jak byste se vy osobně chtěl zasadit o lepší politickou kulturu v České republice?

Myslím, že veřejnost je dlouhodobě zklamaná z polistopadového vývoje. Nesmírným pozitivem je nabytá svoboda jednotlivce, ale to zklamání je zejména dané stavem morálky společnosti anebo jak říkáte, politickou, ale i určitou společenskou kulturou. Na otázku, proč tomu tak je, mám v podstatě jednoduchou odpověď: stále jsme to my, kdo je členem, prvkem té společnosti. Zatímco se změnily vnější podmínky, my, lidi, jsme zůstali stejní. Zlepšení politické kultury je tedy věcí přirozeného vývoje, věcí dalších generací. Generace deformované minulým režimem nám politickou kulturu bohužel nezlepší.

Koho se snažíte oslovit? Jaké typy voličů?

Osobně cílím na ty občany, kteří nejsou spokojeni s politikou stávajících parlamentních stran a nemohou si mezi nimi vybrat, protože v minulosti své volby litovali. Oslovuji voliče srozumitelným programem, srozumitelnými body bez zbytečného žvanění. Oslovuji inteligentní voliče, kteří nepotřebují vysvětlovat cosi, aby věděli, co si mají myslet. To jen někteří stávající politici si myslí, že mají lidem pořád něco vysvětlovat, protože lidi by je jinak nechápali. Jenže veřejnost v politicích nepotřebuje učitele, ale schopné lídry, kteří svou prací naplní vize, se kterými se voliči ztotožňují.

Když ve volbách uspějete, co považujete za nejdůležitější?

Jedno z mých volebních hesel zní: „Neotočím se k Vám zády.“ Celý život pracuji s lidmi a snažím se jim pomáhat. Věřím, že úspěch ve volbách mě nezmění a budu lidem pomáhat i z pozice senátora tak jako dosud.

Můžete pojmenovat konkrétní problémy obvodu, které můžete jako senátor po zvolení ovlivnit?

O přímé ovlivnění problémů našeho volebního obvodu asi nepůjde, neboť i senátor se musí pohybovat v mantinelech určených legislativou. Svou roli ale vidím v neformálním působení, kdy senátor svou autoritou může přispět k rychlému řešení některých problémů. Pokud mám být konkrétní, tak je to zejména dopravní obslužnost Frýdlantska, v Liberci problém zákona o daňovém určení a obecně v regionu nás dlouhodobě trápí vysoká cena vody a v Liberci také cena tepla, což je téma, kterému se rovněž dlouhodobě věnuji.

Prozradíte nám, kolik stála vaše kampaň?

Moje kampaň je skromná, předpokládám, že vyjde na cca 37 tisíc Kč.

Ve společnosti převažuje negativní názor na přijímání uprchlíků. Jaký názor na odmítání či přijímání imigrantů a řešení uprchlické krize zastáváte vy sám, potažmo strana Nový směr?

Jak už jsem se zmínil, jsem jediným kandidátem do Senátu ve volebním obvodu Liberec, který zřetelně, bez dalšího a bezpodmínečně odmítá přijímání uprchlíků na území ČR.

Hájí podle vás vláda dostatečně zájmy Česka? Případně, co vám nejvíce vadí?

Myslím, že vláda nepostupuje dobře. Nejsme v rámci EU ani nejmenší, ani nejchudší zemí, takže není důvod s prominutím „stahovat ocas“, jak to dělají naši zástupci.

Prezident Miloš Zeman získává stále větší podporu široké veřejnosti za svůj postoj k uprchlické krizi a hájení národních zájmů. Jak byste hodnotil vystupování prezidenta vy sám?

Myslím, že se potvrdilo očekávání politologů, že přímo volený prezident, ať jím bude kdokoliv, využije svého mandátu k tomu, aby se ještě více etabloval na politické scéně. Miloš Zeman toho zejména v úvodních letech svého mandátu vrchovatě využil. S blížícím se koncem prvního funkčního období, kdy je zřejmé, že se bude znovu o funkci prezidenta ucházet, začal akcentovat téma uprchlické krize, kde si myslím, že zastává názor velké části české veřejnosti. O tom, zdali je to jen chladný kalkul na cestě ke znovuzvolení anebo je jeho postoj opravdový, nechci spekulovat. Každopádně na problematiku uprchlické krize máme názor velmi podobný. Jinak jsem ovšem k vystupování prezidenta spíše kritický. Možná, určitým vodítkem pro voliče pro další přímé volby prezidenta by mohlo být, kdyby prezidentští kandidáti také představili dopředu svůj tým. Z doby prezidentování Václava Klause jsem si myslel, že nemůže být nic horšího než tandem Jakl–Hájek, ale působení dvojice Ovčáček–Mynář překonalo moje nejhorší představy. V poslední době na mě pan prezident působí hodně unaveným dojmem a jeho bonmoty s přibývajícím věkem postrádají potřebný nadhled.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…