Kandidát do Senátu Ventruba: Angela Merkelová jako politička selhala. A není sama

30.08.2016 9:08

„Terorismus je jako mor, nelze jej vymýtit, ale lze se mu bránit.“ Jak? A v čem spatřuje srovnatelné a možná ještě vážnější nebezpečí? I s tím se svěřil Jiří Ventruba (ODS) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Ve zdravotnictví dosáhl řady úspěchů. Svým zvolením do Senátu by chtěl přispět i k nápravě politické kultury v Česku. Které osobnosti jsou pro něj inspirací? Zamýšlí se také nad tím, kde tkví problém našeho zdravotnictví. Ale na přetřes přišla i řada dalších témat.

Kandidát do Senátu Ventruba: Angela Merkelová jako politička selhala. A není sama
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Jiří Ventruba (ODS)

V politice nejste nováčkem. Proč jste se ale rozhodl kandidovat do Senátu? Čeho byste chtěl v následujících letech docílit?

Cítím, stejně tak jako drtivá většina obyčejných lidí, všeobecný úpadek politické kultury v naší zemi. Politik lidem nesmí lhát. Nesmí „mlžit“ v zájmu „vyšších idejí“. Musí přímým a čestným způsobem reprezentovat své voliče. Musí nést plnou odpovědnost za své činy, za svá prohlášení a zcela automaticky z nich pro sebe vyvozovat patřičné důsledky. Měl by se zodpovídat nejen své straně, ale v prvé řadě a především svým voličům v souladu se svým slibem. A silně vnímám, že to v současné době vůbec není samozřejmostí. Chtěl bych svým jednáním tento stav napravovat a posílit důvěru našich občanů v Senát i v politiku jako takovou.

Ve zdravotnictví jste dosáhl řady úspěchů. Máte ale jasno i v tom, jak pomoci občanům coby politik? Z čeho podle vás pramení jejich nespokojenost téměř se vším?

Tak jako lékař „má v rukou“ zdraví a nezřídka i život pacienta, tak politik určuje pravidla a mantinely bytí a konání občana v tom či onom státě. Takže pokud tvrdíte, že občané jsou téměř se vším nespokojeni, ale já si to tak úplně nemyslím, mohou změnit „lékaře“ za toho, ve kterého mají důvěru. A tak, jak jsem si získal důvěru pacientů, lidí ve městě, kde jsem neuvolněným místostarostou, tak si chci získat důvěru těch, jejichž zájmy je potřeba v Senátu prosazovat.

Není mnoho občanů, kteří by si politiků vážili. Co se budete snažit udělat pro zlepšení politické kultury u nás?

Ano, viděl jsem v tisku výsledek průzkumu popularity profesí mezi lidmi, kde lékaři jsou uváděni dlouhodobě na prvním místě, a politik naopak bývá předposlední až poslední. I to je zřejmě odrazem vašeho tvrzení o nespokojenosti občanů téměř se vším. Takže, aby si politik získal u lidí aspoň nějakou vážnost, pak nesmí lidem lhát a musí mít plnou odpovědnost za své činy.

Proč jste se vůbec rozhodl vstoupit do politiky?

To vlastně není otázka nějakého náhlého rozhodnutí. Zkrátka po celý život vnímám, že člověk má svůj život ve vlastních rukou. Politika je správa věcí veřejných, a my jsme součástí společenství, ve kterém žijeme. Je tedy přirozené, že pokud chci ovlivňovat vlastní život, život své rodiny, nemohu jej oddělit od veřejného života.

Máte nějaký politický vzor?

Člověk je neopakovatelná bytost se všemi schopnostmi i chybami. Inspiruje mě celá řada osobností z naší i zahraniční historie i současnosti, nejen z oblasti politiky, ale také vědy, kultury, sportu nebo umění. Ale jmenovat jednoho či dva vzory? Ne, tak to nefunguje. Určitě mě inspirují především ti, kdo nebyli pouze celoživotními profesionálními politiky – to vždy nutně způsobuje odcizení od reálného života. Abych mohl rozhodovat o životě ostatních, musím mít širší zkušenosti a udržet si kontakt s lidmi nejrůznějších profesí. Jedině tak dává práce politika smysl.

Jak vážně je nemocné naše zdravotnictví a jakou léčbu byste mu naordinoval?

Naše zdravotnictví je z odborného hlediska na velmi vysoké úrovni, máme výborné specialisty, dosahujeme špičkových úspěchů srovnatelných s vyspělým světem. Problémy tkví v politických rozhodnutích a organizaci veřejného zdravotního pojištění. De facto se u nás nejedná o zdravotní pojištění, ale o formu zdanění občanů. Dokud naši zákonodárci zcela nezmění přístup k financování zdravotnictví, nemůžeme očekávat zlepšení. V současném stavu je zcela nesmyslný systém několika zdravotních pojišťoven, jejichž provozní náklady na celý aparát jsou pouze černou dírou na peníze, které by měly být poskytnuty pacientům na jejich léčbu. Není dořešen systém postgraduálního vzdělávání lékařů, nucení diplomovaných sester ke studiu na Bc. či Mgr. je naprostý nesmysl. Nepřináší užitek ani pacientům a ani sestrám samotným, protože ve státních nemocnicích jsou i nadále dle mzdových tabulek odměňovány jako středoškolačky. Dále není ideální, že si pacienti nemohou sjednat nadstandardní zdravotní pojištění na svůj soukromý zdravotní účet, ze kterého by mohli v budoucnu při závažném onemocnění čerpat, nemohou si oficiálně zaplatit za nadstandardní protetické pomůcky. Kdosi za ně rozhodne, co je a co není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a pokud potřebují zdravotní výkon, který pojišťovna zcela nebo vůbec nehradí, tak přestože přispěli či přispívají do veřejného pojištění statisíci korun, pojišťovna jim výkon neuhradí. Určitá forma solidarity vůči potřebným je samozřejmostí, ale odmítám rovnostářství, které trestá úspěšné a demotivuje všechny od aktivity.  

Co považujete za největší problém regionu a jaký přístup k němu preferujete?

Jako senátor bych se chtěl věnovat tématům blízkým jižní Moravě s celostátním dopadem. Kromě zdravotnictví je mým cílem řešení pohybových aktivit dětí a mládeže. Sport je provozován s cílem dosáhnout vrcholných výsledků i za cenu poškození zdraví, což je přesný opak původních cílů sportu – což má být zábava, zdravý, všestranný pohyb pro jedince různých věkových skupin a pro obě pohlaví, týmová spolupráce a smysl pro fair play, a samozřejmě překonání sebe sama, zdravá soutěživost. Ale ne sebezničení. Byl jsem sám aktivní sportovec, kolem mne již tehdy masivně existoval doping, hlavně ve smyslu anabolik, takže velmi dobře vím, o čem mluvím.

Strach z terorismu roste a se sílícím strachem stoupá podpora nových politických uskupení, někde i radikálnějších. Kam to může vést v případě voleb? 

Historie se v modifikované podobě stále opakuje; v každé krizové době se objevují šílení vůdcové a zneužívají obav ve společnosti, aby prosadili vlastní ambice. Je neuvěřitelné, jak snadno se lidé nechají zlákat všemožnými hnutími vznikajícími na krátkodobých vlnách populismu, s životností v řádech měsíců bez pevné základny a vlastně bez odpovědnosti. Takové subjekty jsou vážným nebezpečím pro naši budoucnost. Srovnatelným a možná ještě vážnějším nebezpečím s dlouhodobými dopady než samotná hrozba terorismu. Jednoznačně zodpovědnější jsou standardní registrované politické strany s jasným programem, prokazatelnými výsledky práce na všech úrovních samosprávy, s personální strukturou postavenou na demokratických principech.  

Souhlasíte s názorem, že politici ve věci imigrace a islámského terorismu selhali?

Ano, je to vidět na stále více a více negativním hodnocení politických kroků Angely Merkelové a to nejen Evropany, ale i doma vlastními Němci. A není to jen německá kancléřka, ale i další politici na úrovni celoevropské i jednotlivých států, kteří jsou za tento stav odpovědni. Je to jednoznačné selhání politiků.

Jaká řešení za účelem ochrany obyvatel navrhujete? A je vůbec možné s terorismem bojovat?

Terorismus je jako mor, nelze jej vymýtit, ale lze se mu bránit. Ideální by bylo, kdybychom mohli eliminovat ty, kteří terorismus iniciují, financují, vybavují zbraněmi a komu a čemu ve svých důsledcích slouží a mají posloužit v budoucnosti. To, jak vidíme, se celosvětově a i nyní v Evropě stále nedaří. Je třeba ochránit hranice a přijímat jen ty, kteří jsou opravdu v nouzi a kterým hrozí v jejich zemi genocida, utrpení a kteří chtějí žít dle zákonů a ctít kulturní hodnoty lidí a země, kde se usadí. Naši politici musí chtít a být schopni hájit zájmy občanů (ne svoje osobní) i na evropském poli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…