Kandidát do senátu Danda: S poctivostí nejdál dojdeš. A já říkám, bohužel chudý….

20.07.2016 16:04

„V roce 1991 se mi podařilo při aukci vydražit Mototechnu na náměstí Republiky se 22 zaměstnanci za 11 milionů, které mi půjčili v České spořitelně a já je po šesti letech s úrokem 18 % vrátil. Následně mě pan ministr vnitra Gross v roce 2010 z prostor bez náhrady vyhnal, že to potřebuje pro zahraniční turisty a agendu EU. Bohužel jsem tím přišel téměř o všechny zásoby a majetek.“ V rozhovoru, který poskytl naší redakci Bedřich Danda (SsČR), se s námi podělil nejen o svůj životní příběh včetně důvodů, proč a s jakými cíli kandiduje do senátu.

Kandidát do senátu Danda: S poctivostí nejdál dojdeš. A já říkám, bohužel chudý….
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na senátora za Soukromníky Bedřich Danda

Vzpomenete si na okamžik, kdy jste si řekl, že budete kandidovat do senátu? A co vás k tomu vedlo?

Velmi dobře si to pamatuji, protože to je nedávno. Byl jsem osloven přáteli ve Straně soukromníků, zda bych kandidoval. Protože v životě řeším věci za pochodu a reaguji intuitivně, řekl jsem, že ano.

Vašimi soupeři jsou mimo jiné František „Čuňas“ Stárek za ODS, za TOP 09 ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička, za ANO známý baletní mistr Vlastimil Harapes a za ČSSD a Stranu zelených filozof Václav Bělohradský. Můžete se v krátkosti představit vy sám? Co můžete občanům nabídnout?

Je mi 77 let, byl jsem již za komunismu na volné noze, a proto mě vůbec nepřekvapil tržní mechanismus, přechod „z komunismu do kapitalismu“... Od ledna 1990 jsem mohl podnikat, a proto jsem založil studenskou agenturu Studentservis, která zaměstnávala cca 15 000 výlučně studentů na brigádách. V roce 1991 se mi podařilo při aukci vydražit Mototechnu na náměstí Republiky se 22 zaměstnanci za 11 milionů, které mi půjčili v České spořitelně a já je po šesti letech s úrokem 18 % vrátil. Následně mě pan ministr vnitra Gross v roce 2010 z prostor bez náhrady vyhnal, že to potřebuje pro zahraniční turisty a agendu EU. Bohužel jsem tím přišel téměř o všechny zásoby a majetek.  A nejen prostory Mototechny, ale celý dům na atraktivním místě prodal za 83 milionů. To píšu jen pro pořádek, že s poctivostí nejdál dojdeš, a já říkám, bohužel chudý….

Prozradíte nám, jak vidíte své šance?

Šance se odvíjejí (bohužel) od vložených peněz do kampaně, a to podle mých soupeřů opravdu nebude lehké je dohonit, ale jako soukromník se nesmím předem vzdávat.

Senátoři mají u nás z politiků nejdelší mandát. Čemu byste se chtěl v senátu věnovat a prosadit?

Tomu, co umím. Podnikám v tomto našem nejistém „podnebí“ přes 25 let, a proto bych se chtěl věnovat zlepšení podnikatelského prostředí, odstraňování byrokratické zátěže a chtěl bych též využít mé „ministerské“ praxe, kde jsem působil na ministerstvu průmyslu a obchodu, jako náměstek pro oblast podnikání živnostenských úřadů.

Rád byste také přispěl k dopravnímu řešení na Praze 6. Můžete být konkrétnější?

Velmi rád bych se pokusil změnit dopravní situaci nejen v oblasti Vítězného náměstí, tzv. kulaťáku, která je po otevření tunelu Blanka opravdu neúnosná, a nejenže obtěžuje řidiče, ale nakonec i zhoršuje životní prostředí občanům v této oblasti. Též by zasloužilo pozornost zvýšit intenzitu řešení dopravy z letiště, vždyť každý příjezd od letiště do města je vizitkou celého státu.

Kdy a kde se s vámi mohou občané setkat?

Plánujeme udělat 15 kulatých stolů po restauracích, kde bych rád představil náš program Strany soukromníků ČR a velmi rád bych s občany z našeho obvodu diskutoval nad jejich otázkami.

Jaké je podle vás hlavní téma podzimních senátních voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

Myslím, že toto je předehra pro parlamentní volby, a já sám jsem vždy chodil ke všem volbám, a proto si myslím, že by se každý měl rozhodnout a přijít k volbám, a ne jen nadávat v restauracích…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…