Kandidát do senátu (KSČM): Pokud bych byl zvolen, podal bych návrh na zrušení horní komory

29.06.2016 8:41

Církevní restituce a tzv. divoké privatizace z 90. let minulého století jsou zlodějny nejhrubšího zrna, navíc provedené doslova za bílého dne. Stále častěji se také stává, že se návrhy poslanců KSČM odkládají a neprojednávají. S cílem sjednat nápravu kandiduje ve volebním obvodě Plzeň-město do senátu Jan Rejfek (KSČM). Co by chtěl vykonat pro region? A proč je přesvědčen, že senát neplní svou roli? Kriticky se vyjádřil i na adresu médií, jejichž úroveň považuje za tristní, v zájmu zisku mediálních společností s cílem manipulovat zcela účelně s vědomím lidí.

Kandidát do senátu (KSČM): Pokud bych byl zvolen, podal bych návrh na zrušení horní komory
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Dr. Jan Rejfek, kandidát do Senátu P ČR za VO č. 7 Plzeň – KSČM

I když jste získal v posledních komunálních volbách nejvíce hlasů, starostou jste nebyl zvolen, a neobhájil tak svůj post. Jak vidíte nyní své šance?

Komunální volby jsou zcela v jiné rovině než volby do vyšších orgánů. Zákon je postaven tak, že i když vyhrajete, můžete prohrát. Tak to v komunálních volbách funguje. Jiné je to ve volbách do Senátu P ČR. Moje šance jsou stejné jako šance mých protivníků. Volby jsou politickou soutěží a zákon v tomto případě říká, že navrch má ten kandidát, který získá nejvíce hlasů. V případě, že je to více než 50 % z celkového počtu odevzdaných platných hlasů, stává se vítězem dokonce již v prvním kole. Sami voliči musejí vědět, co chtějí svým hlasování ovlivnit. Pokud to vědí, vědí komu dát svůj hlas. Myslím si ale, že část voličů to neví, a tak nejde ani k volbám a o účasti ve druhém kole nechci vůbec polemizovat. Je na škodu věci, že voliči nežádají po svých zvolených zástupcích skládání účtů z toho, co naslibovali, v porovnání s realitou. To je i hlavní příčina nezájmu voličů o volby do Senátu P ČR. Zcela jistě se i v letošních volbách projeví vyšší účast v prvním kole, neboť je spojena s volbami do zastupitelstev krajů. Druhé kolo bude ale propadákem. I to svědčí u voličů o zbytečnosti Senátu P ČR. Neznamená to ovšem, že i když KSČM Senát P ČR odmítá, že se této politické soutěže nezúčastníme.

Ptala jsem se i z toho důvodu, že v posledních komunálních volbách ztratila KSČM řadu zastupitelů a v senátu neobhájila jediný mandát. Proč by měli dát voliči přednost zrovna vám?

KSČM celkově možná ztratila. U nás, v Dešenicích, naopak posílila, což je dobrá známka pro zástupce této politické strany, kterou reprezentují i nestraníci. Dosáhli jsme zde dobrých výsledků, ale jak jsem už uvedl v úvodní odpovědi, zákon i vítěze staví na vedlejší kolej. Je nutné si uvědomit, že lidé si to pamatují. Zcela jistě se to v dalších volbách projeví. Pravda také je, že v Senátu P ČR KSČM neobhájila jediný mandát. Naopak se ale prosadila v krajích. Zde prokázala, že naši zastupitelé i ve vrcholových funkcích dokážou v rámci koalic odvádět výbornou práci. V minulém období společné vládnutí v koalicích na krajské úrovni bylo bez sebemenších afér ze strany našich zastupitelů. V našem Plzeňském kraji jsme dokázali jako jediný kraj hospodařit bez zadluženosti. Zastupitelé navíc musejí čelit mnohdy právě nedokonalým zákonům, které jsou výplodem nesourodých koalic v parlamentu, a senát jako takový s těmito „zmetky“ nedokázal nic udělat. Proč tedy nevolit změnu? Proč nedat hlas právě zástupcům KSČM? Vždyť neustálé omílání toho, jak to bylo za bývalého režimu špatné, nikoho nezajímá. Položte si otázky, co udělal senát pro to, aby se například přijal zákon o majetkových přiznáních, což mimochodem souvisí s omezením korupce, co udělal pro prošetření privatizačních kauz z 90. let a proč to vůbec pravice odmítá, co udělal senát se zákonem o církevních restitucích, a mohl bych pokračovat. A vůbec, proč si nepoložit otázku spočívající v poměrném zastoupení na základě výsledků voleb?

Čemu byste se chtěl v senátu věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Jsou to především církevní restituce a tzv. divoké privatizace z 90. let minulého století. Je až zarážející, že politikům nevadí, čeho se dopustili, a občané po nich nechtějí vysvětlení. Jsou to všechno zlodějny nejhrubšího zrna, navíc provedené doslova za bílého dne. Kdyby takto pracovali zastupitelé na obcích, vězení v ČR by nestačila. Toto vadí většině občanů, ale nevědí si rady, jak to změnit. Ztrácejí tak jakoukoliv iluzi o možnosti nebo změny současného stavu. Navíc se stále častěji stává, že v rámci jednacího řádu dolní sněmovny se návrhy poslanců KSČM odkládají, neprojednávají. Jsou to dokonce návrhy zákonů, které jsou i ve vínku koalic, ale i ty jdou pod stůl. Příkladem jsou církevní restituce v programu ČSSD. Proč to občany nezajímá? Tady vidím své místo, ale uvědomuji si, že v menšině jsem odsouzen dopředu k porážce, i když budu mít pravdu.

A jaký první krok, pokud pomineme počáteční formality, byste učinil, kdybyste se stal senátorem?

Podal bych návrh na zrušení Senátu P ČR, protože svoji funkci neplní. Dokladem jsou špatné zákony, zákony zneužitelné a doslova protilidové. Zákon o církevních restitucích to dokazuje. Co zde udělali senátoři? Nic! Proto je horní komora zbytečná.

Jak byste chtěl využít mandát senátora ve prospěch regionu?

Mandát senátora využiji k přijetí takových zákonů, které podpoří rozvoj života v rámci regionu nacházejícího se v Plzeňském kraji. Jde o podporu zaměstnanosti spočívající v tom, aby práce motivovala a nevedla především mladé na úřady práce, spravedlivého odměňování za odvedenou práci, což s tím souvisí, kvalitní obnovu zemědělské výroby, rozvoje a dostupnost školství a lékařské péče především na vesnicích, ale také turistického ruchu, neboť Plzeňský kraj má velké množství míst, které by měli občané znát. Šlo by mi také o důslednou ochranu životního prostředí a návrat vodohospodářské infrastruktury do rukou obcí a měst s cílem hospodařit si na svém, svými společnostmi a zaměstnanci. Klatovy byly zemědělsko-potravinářským okresem, podobně značná část okresu Plzeň-jih. Návrat k zemědělské velkovýrobě a soběstačnosti by měla být prioritou, nehledě na to, že to přispěje ke zvýšení zaměstnanosti ve volebním obvodu.

Co považujete v programu KSČM za nejdůležitější?

Senátní obvod č. 7 je velmi složitý. Zahrnuje plzeňský obvod Slovany, celý bývalý okres Plzeň-jih a část Klatovska. Proto je třeba k voličům přistupovat diferencovaně. Jsou ale obecné priority, které jsou všude stejné. Kvalitní a dostupné zdravotnictví, fungující doprava a dopravní infrastruktura, dobré a také dostupné školství, spravedlivé sociální jistoty, zajištění práce, která by měla navíc motivovat, a ne vést lidi na úřady práce, rozvoj venkova a regionu společně s turistickým ruchem atd.                                                                                 

Jste bývalý novinář. Jak byste hodnotil úroveň dnešních médií? Jsou podle vás stále oním hlídacím psem demokracie?

Jako hlídací pes se tváří, stejně tak že působí v zájmu demokracie. Je třeba si ale položit v zájmu jaké a koho demokracie? Sdělovací prostředky jsou pravicové, v rukách zahraničních společností. Tomu odpovídá i úroveň informovanosti dnešních médií. Svou roli neplní v rámci vyváženosti a objektivity ani Česká televize a Český rozhlas. Projevuje se tam tendenčnost, zkreslenost, nepravdivost, manipulace, lidé si stěžují na zpravodajské i publicistické relace, kde je značná nevyváženost a tendenčnost, a zejména zpravodajství se stalo přehledem kriminality v ČR a zahraničí. Lidé poukazují na přílišnou amerikanizaci ve filmové tvorbě, kde převládá násilí, vraždění atp., ale nikdo s tím není schopen nic udělat. Podívejte se na skladbu programů hlavních televizních kanálů a zjistíte, že je to samá kriminálka. Proto úroveň dnešních médií považuji za tristní, je v zájmu zisku mediálních společností s cílem manipulovat zcela účelně s vědomím lidí. To je špatné.

Shledáváte nějaký zásadní rozdíl mezi on-line a tištenými médii?

Shledávám, ale jsme v moderní době a každý si vybírá. Tištěná média pro mě byla vždy jakýmsi druhým učitelem, ze kterých jsem čerpal informace a využíval zkušeností těch, kteří se se svými názory podíleli a podílejí na budování společnosti, ať již té v minulosti, nebo té dnešní, v současnosti. Dnes je možné si z názorové plurality vybírat, což je velmi dobré. Pochopitelně velmi složité je to pro mladé lidi, protože orientovat se v množství názorů není nic jednoduchého a zejména u mladých levicově orientovaných lidí je to do jisté míry i zkouškou odvahy. On-line média jsou více pro mladé lidi, kteří se v nich dokážou rychle orientovat, ale také se zde objevuje více zkreslenosti, vulgarity, napadání, tito lidé jsou snadno manipulovatelní, protože uvěří řadě informací, které si dál neověřují.

Žijeme podle vás v médiokracii?

Ano, žijeme. Hromadné sdělovací prostředky mají velikou moc, nejen informují, ale mají vliv na společenské dění a vědomí lidí. Dokážou formovat i deformovat události i vědomí občanů. Dnešní média mají až přespříliš demokracie, ale je třeba se ptát opět v čím zájmu. Vytrácejí se objektivnost a vyváženost. Novinařina byla a měla by být prestižním povoláním, nebo chcete-li posláním. Ale dnešní novináři při informování mnohé informace neověřují, tím se stávají nepravdivými, polopravdivými, zkreslenými, a tím pádem manipulativními. Moderátoři doslova vnucují a podsouvají přizvaným politikům do úst, co chtějí slyšet oni, a ne voliči – občané. To se mnohým podnikavcům i v politické branži hodí. Ptejme se ale, je to v zájmu většiny občanů, je to v zájmu objektivní informovanosti, která má přispět k rozvoji společnosti, života lidí i jejich sblížení. Chování médií v současnosti má za následek jen kastování a rozdělování společnosti. I ti majetnější na vesnici, pracující za hranicemi, se dnes odtahují od ostatních. Přitom vykonávají stejné povolání jako lidé u nás, mnohdy dělají práce, které by u nás nedělali, ale protože pracují v Německu, jejich příjem je jiný než ten u nás. Jenomže ne všichni můžeme pracovat v Německu, tedy za hranicemi. Ano, je to ale volba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…