Kandidát do senátu Kos: Současní politici v Česku nemají chuť bojovat s korupcí

12.07.2016 11:09

Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11) vyvrací nejen obvinění za téměř šedesátimilionový schodek MČ Prahy 11 a vyjádřil se i ke svému odvolání z funkce 1. místostarosty pro finance. „Věřím, že si z jednání ANO a TOP 09 vezmou voliči ponaučení pro senátní a komunální volby.“ Dlouze jsme si povídali zejména o jeho prioritách pro současné senátní volby. Ve volebním obvodě Praha 11 totiž kandiduje za koalici Hnutí pro Prahu 11, Pirátů, SZ a KDU-ČSL. Jaký je společný cíl koalice? Zamyslel se i nad tím, proč se u nás vleče prošetřování korupčních kauz a proč k nim vůbec dochází. Jaké opatření v boji s korupcí postrádáme?

Kandidát do senátu Kos: Současní politici v Česku nemají chuť bojovat s korupcí
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátor ve volebním obvodě č. 19 - Praha 11 Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Razantně odmítáte obvinění, že jste zodpovědný za rekordní schodek 58 milionů městské části Praha 11. Neuvažoval jste se bránit například i soudní cestou a své jméno očistit? Neobáváte se, že vás kauza ve volbách poškodí?

Úvodem bych chtěl vysvětlit, že schodek 58 mil. Kč není nic víc než rozdíl mezi příjmy a výdaji MČ Praha 11 v r. 2015, který je ale kryt z nevyčerpaných prostředků r. 2014, takže ve výsledku samozřejmě městská část žádnou finanční újmu neutrpěla. Naopak na běžných výdajích ušetřila 53 mil. Kč, dílem i mou zásluhou. Tento převod, tzv. financování, je běžnou operací rozpočtu, zejména pokud probíhá investiční činnost. Jen pro ilustraci, v r. 2014 vykázala MČ Praha 11 schodek ve výši 573 mil. Kč, který byl kryt stejným způsobem. Zprávy o špatném hospodaření, krachu MČ Praha 11 jsou proto jen dehonestační výkřiky mých odpůrců. Pokud bych se měl bránit soudní cestou vůči všem lživým nařčením a nepravdivým sdělením, nedělal bych s týmem právníků nic jiného, než podával žaloby. Reaguji na ně proto zatím vysvětlováním a fakty. Jak jsem se ale při rozhovorech s občany mnohokrát v poslední době přesvědčil, to množství negativních informací o mé osobě, z úst nebo per mých odpůrců, je silně kontraproduktivní a naopak mi pomáhá. Tím však nechci říci, že co se týče soudní cesty, mám ruce v klíně.

Proč jste byl v březnu letošního roku na radnici odvolán z funkce 1. místostarosty pro finance?

Tuto otázku jsem těm, kteří mě odvolali, pokládal často. Ani od nich jsem ale nedostal jasnou odpověď. Argumentů bylo sice mnoho, většina ale zástupných a vykonstruovaných. Skutečnými důvody byla podle mého názoru moje snaha o hospodárnost, vypovídání smluv z minulosti a nesouhlas se zaměstnáváním zastupitelů ANO a TOP 09 v městských a. s. A jak se ukázalo o dva měsíce později, kdy byla odvolána další radní z Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), odvolání nebylo ani tak o argumentech, ale o vyřazení nejsilnějšího volebního uskupení z radnice za každou cenu. ANO a TOP 09 k němu použily hlasy opozice včetně obviněných zastupitelů s bývalým starostou Mlejnským a hlasy zastupitelů KSČM. Věřím, že pro občany je spolčení ANO a TOP 09 s relikty minulosti jasným signálem pro senátní i budoucí komunální volby.

Nyní vás Piráti v rámci společné kandidátky SZ + KDU-ČSL + PIRÁTI + HNUTÍ PRO PRAHU 11 navrhli jako kandidáta do senátu. S čím jdete do nadcházejících voleb?

Na první pohled čtyři nesourodá uskupení se shodují v mnoha oblastech. Ať už v otevřenosti a transparentnosti státní správy a samosprávy, podpoře rodiny, dostupnosti a vymahatelnosti práva nebo v ochraně přírody a krajiny. Více na www.kosdosenatu.cz.

Prozradíte nám, jak se v rámci širší koalice vybírá lídr? A víte, proč jste se jím stal zrovna vy?

Nejprve proběhla diskuse o kandidátovi v našem hnutí, kde jsem byl nominován. Následně se uskutečnila diskuse s možnými koaličními partnery. V komunálních volbách v r. 2014 nabídlo HPP11 místo na své kandidátce KDU-ČSL a Pirátům, nyní pro senátní volby jsme se na ně naopak obrátili s dotazem na možnou podporu mé kandidatuře. Stejně tak jsme se obrátili na Stranu zelených, kde HPP11 úzce spolupracovalo s Matějem Stropnickým na Metropolitním plánu. Vzhledem k tomu, že moje práce na Praze 11 byla u všech stran kladně hodnocena, přijali moji kandidaturu za svou. Následně proběhl řetěz primárních voleb a nominačních konferencí, v nichž jsem uspěl a výsledkem kterých nakonec bylo uzavření koaliční smlouvy.

Jako senátor byste chtěl dosáhnout lepší vymahatelnosti práva, schválení antikorupčních zákonů, rekonstrukce státu a environmentálních témat SZ. Jaké by v případě zvolení byly v tomto směru vaše první kroky? Jaký nástroj v boji s korupcí podle vás Česko postrádá?

Nejsem bloud, abych si myslel, že druhý den po svém zvolení „pohnu senátem“ směrem, kterým chci. Jeho současné složení je k daným tématům celkem zdrženlivé. Proto doufám ve zvolení většího množství kandidátů z občanské společnosti a vytvoření silného klubu nezávislých, který by tato témata prosazoval. Česko v boji proti korupci postrádá základní nástroj – chuť s ní bojovat.

Boj s korupcí je u nás již tradičním hitem předvolební kampaně, a přesto se ji nepodařilo vymýtit. Máte pro to vysvětlení?

Uvedu jeden úhel pohledu. Kauza Rath – naprosto zjevná korupce a její konec po mnoha letech v nedohlednu. Nebo případ z Prahy 11 – kauza prodeje městských pozemků pod cenou – v říjnu 2014 bylo obviněno 40 zastupitelů včetně bývalého starosty Mlejnského, soud je v nedohlednu. Vypadá to, že proti spravedlnosti se dá donekonečna obstruovat, tak proč by měli mít politici strach z následků korupčního jednání.

I současná vláda se v programovém prohlášení slibuje vypořádat s fenoménem korupce. Do jaké míry se jí to z vašeho pohledu daří?

Daří se jí to do té míry, že nejsme svědky významných korupčních kauz. Jsou rovněž přijímány zákony z pera Rekonstrukce státu, omezující korupční jednání. Často jsou však tyto zákony „invencí“ poslanců ořezány. Stejně tak negativně vnímám nerozšíření pravomoci NKÚ na obce, kraje i firmy s jejich účastí či podílem státu. A obávám se i toho, jak budou ustanovení zákonů vymáhány. Takže ve výsledku bych dal vládě na vysvědčení pěknou trojku.

Jak na vás působí spor o reorganizaci policie?

Byl jsem jedním z podatelů trestních oznámení na majetkové trestné činy předchozího vedení Prahy 11 a při vyšetřování jsem na vlastní kůži zažil rozdíl v přístupu ÚOOZ a policie. V neprospěch policie. Reorganizace mi připadá unáhlená, neprojednaná a je z ní cítit, že hlavním záměrem je likvidace samostatnosti ÚOOZ, který nechtěl naslouchat politickým tlakům.

Hnutí ANO se kvůli sporu o reformu policie rozhodlo upravit kampaň pro krajské volby. V ní hodlá kritizovat ČSSD za to, že navrženými změnami likviduje vyšetřování korupce v Česku. Připomenout chce i kauzy bývalých hejtmanů za ČSSD spojovaných s korupcí. Má vaši podporu? Proč?

Hnutí ANO chytře využilo této kauzy a svým postojem se ostře vymezilo proti reformě policie a snaží se situovat do role jediné strany bojující proti korupci. Od ANO je to však bohužel spíše nedůvěryhodné PR než skutečnost. Soudím tak jak z jednání ANO na komunální úrovni, kde se ANO zajímá prioritně o mocenské a placené posty než o nehospodárnost a korupci, tak i z přístupu předsedy ANO k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…