Kandidát do senátu: Nemám s uprchlíky, jakýmikoli, žádný problém. Za jediné podmínky

14.09.2016 15:40

Stydím se za rozdílnou prezentaci státních složek v postoji k problémům zahraniční politiky, za schvalování zákonů a vyhlášek, které nejsou přínosem pro mladé lidi. Nasnadě je i možnost snížení věkové hranice pro vstup na politickou dráhu, říká krajský předseda Pirátů Jiří Demel. Co dalšího navrhuje? Proč kandiduje právě do senátu, o jehož zrušení Piráti usilují? A co je cílem strany? Nejen na to se ptaly ParlamentníListy.cz.

Kandidát do senátu: Nemám s uprchlíky, jakýmikoli, žádný problém. Za jediné podmínky
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Krajský předseda Pirátů v Moravskoslezském kraji a kandidát do Senátu Jiří Demel (Piráti)

Vaše moto zní „chci pro své děti stát, za který se nebudou muset stydět“.  Za co nebo koho se v této zemi nejvíce stydíte?

Hlavně za rozdílnou prezentaci státních složek v postoji k problémům zahraniční politiky, za schvalování zákonů a vyhlášek, které nejsou přínosem pro mladé lidi.

Jak budete chtít vy sám přispět ke změně?

První problém mohu ovlivnit snad jen morálním působením na dotyčné osoby a vlastním příkladem. U dalších musím navrhnout změny současných zákonů, umožňující lepší podmínky při vzdělání, následném uplatnění v zaměstnání a startu do běžného života. Nasnadě je i možnost snížení věkové hranice pro vstup na politickou dráhu. Je naprosto scestné tvrzení, že člověk nabude zkušenosti ve věku 40 let. Je mnoho schopných mladých lidí jak manažersky, tak politicky ve věku kolem 30 let. V mnoha městech máme žákovská zastupitelstva, kde se ještě děti učí spolupodílet se na věcech veřejných.

Jedním z aspektů, proč kandidujete právě do senátu je ten, že je horní komora jediným kontrolním orgánem Poslanecké sněmovny a její výsledné práce. U občanů se ale netěší příliš velké důvěře. Máte pro to vysvětlení? A jak to budete chtít změnit?

Jak jistě víte, Piráti, a nejen oni, chtějí senát zrušit. Je paradox kandidovat někam, co chci zrušit. Za současného stavu senát plní svou funkci nedostatečně a navíc je prezentován jako funkce pro zasloužilé členy. Na zrušení senátu bych získal asi velkou podporu i z jiných stran, jenže je zde veliké ale. Náš parlament dosti často vytváří „děravé“ zákony, proto bych se nejprve zaměřil na tlak ke zkvalitnění práce PS, následně by již nic nebránilo ke zrušení senátu.

Jaké jsou vaše další priority?

Má práce jako krajského předsedy je hodně spjata s krajem a z něj vycházejí i návaznosti na Novojičínsko. Samozřejmá je snaha o zvyšování zaměstnanosti a změna zaměření firem. Chtěli bychom přeorientovat Moravskoslezský kraj na tzv. „technologický kraj“, a snížit tak vliv případných ekonomických krizí v budoucnu na minimum. Jako krajský místopředseda jsem měl své aktivity v oblasti životního prostředí v Trojanovicích, kde se řešila problematika těžby uhlí. Zde mám u pana starosty Trojanovic jeden nesplněný puntík – pro velké pracovní zaneprázdnění naší europoslankyně se mi ji nepodařilo pozvat na jednání.

Co považujete z programu strany za nejdůležitější?

Důležité je vše. Z mého pohledu zrušení kontroverzní chystané smlouvy TTIP/CETA, změny v oblasti vzdělání i zdravotnictví, transparentnost ve veřejné správě, daňový systém, svobodný přístup k informacím, svoboda v podnikání.

Jak byste hodnotil zahraniční politiku, která se s novu vládou a prezidentem výrazně proměnila?

Vadí mi veřejné prezentování rozdílných názorů politických subjektů a jednotlivců na stejnou událost. Poškozuje to prestiž nejen u naší veřejnosti, ale i v zahraničí.

Uprchlická krize je ale silným tématem posledních let. I na něm se ukazuje, že Evropa není příliš schopná jednoznačných kroků a řešení. Jak by měla k migrační krizi přistupovat?

Od prvopočátku jsem upozorňoval na nutnost prověření všech migrantů směřujících do Evropy a eliminaci možných následků v podobě extremismu. Dostával jsem však odpovědi typu „jsou to váleční utečenci“ a těm se má pomáhat, a ne je ještě obtěžovat.

U nás panuje v otázce uprchlictví velký strach a obavy. Prezident Zeman i ministr Babiš se shodují v názoru, že by sem neměli přijít žádní uprchlíci. Jak se na to díváte vy sám?

Nemám s uprchlíky, jakýmikoli, žádný problém, za jediné podmínky – budou dodržovat naše zákony, respektovat naši kulturu, zvyky a v neposlední řadě jí učit své potomky. Jedině tak dojde k souladu rozličných kultur a zabráníme pozdějšímu radikalizování. Podle ověřených zdrojů ze zahraničí je právě tady problém, kterému nikdo nevěnoval patřičnou pozornost.

Piráti nemají v současné době žádného zákonodárce. Proč jsou podle vás perspektivní politickou stranou?

Máme médii opomíjeného, Piráty navrhovaného koaličního senátora pana Libora Michálka. Po vzniku Pirátů jsme měli pouze několik priorit, které jsme byli rozhodnuti prosadit třeba jen působením na jednotlivé politiky. To se v praxi úplně neosvědčilo. Rozhodli jsme se proto pro rozšíření programu o celé spektrum oblastí. Každá oblast programu byla řešena v pracovních skupinách členů, odborníků i veřejnosti. Hledají se řešení zcela otevřeně a je vše řádně demokraticky odhlasováno. Odhlasováno většinou mladými lidmi, kteří chtějí žít život podle sebe.

Co je cílem strany?

Těch cílů je několik: Efektivita a zprůhlednění státní správy, úprava autorského zákona, svobodný přístup k informacím, svoboda v podnikání, vzdělávání, zdravotnictví… Je toho opravdu hodně.

S jakými regionálními tématy chcete oslovit voliče na Novojičínsku?

Regionální témata jsou úzce spjata s krajským programem. Tedy zvyšování zaměstnanosti a orientace na podporu firem působících mimo automobilový průmysl, s tím spojené zvýšení dopravní infrastruktury, vše vyvážené s ochranou životního prostředí a samozřejmě nutná podpora v řešení lokálních problémů jednotlivých volebních obvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…