Kandidát do senátu Racek (KDU-ČSL): Není imigrant jako imigrant

21.09.2016 16:42

Vadí mi, že i když nejsme cílovou zemí migrantů, přesto vláda uvolňuje velké finanční částky na jejich integraci, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz známý režisér a publicista Ilja Racek (KDU-ČSL). Na druhou stranu oceňuje, že se diskuse o migraci začíná pohybovat přece jen v reálné rovině a ne v extrémech „vítači kontra odmítači“. „Ještě tu nebyl ani jeden migrant a v republice to vypadalo na občanskou válku.“ Co dalšího mu dělá vrásky? A proč se rozhodl kandidovat do senátu?

Kandidát do senátu Racek (KDU-ČSL): Není imigrant jako imigrant
Foto: Pavel Sonnek, operaplus.cz
Popisek: Ilja Racek mladší

V politice nejste úplný nováčkem. Jste ale především známý režisér a publicista. Co pro vás bylo impulzem kandidovat do senátu? S čím do voleb jdete?

V probíhajícím volebním období města Ostravy jsem byl rok členem rady města, předsedou komise kultury a dalších orgánů. V té době mi kandidatura byla ze strany KDU nabídnuta a považoval jsem to za přirozené pokračování své politické angažovanosti. Do voleb jdu s programem, který podle mne odpovídá zájmům občanů v daném regionu – podrobnosti jsou na mém webu, tady bych zřejmě vaše čtenáře zdržoval.

Je podle vás práce senátora slučitelná s vaší prací, nebo byste své dosavadní povolání pověsil lidově řečeno na hřebíček?

Podle mých dosavadních zkušeností by se moje práce a senát daly skloubit, jde jen o organizaci práce a schopné spolupracovníky. Řada senátorů takto funguje, příkladem z mé branže je například kolega Tomáš Töpfer – v době svého senátorského mandátu byl rovněž ředitelem divadla. Ale nepředbíhal bych, je třeba reagovat flexibilně na situaci.

Téměř celý svůj život se také věnujete kultuře, nyní jako ředitel Opavského divadla. Souhlasíte s názorem, že je u nás oblast kultury podceňována a podfinancována? Nebo jak byste celkově hodnotil přístup státních institucí a politiků ke kultuře?

To je dost složitá otázka: obecně například politici mluví o tom, že na kulturu by mělo jít jedno procento HDP, ale to se doposud žádnému ministru kultury nepodařilo. Vzhledem k tomu, že velká část kulturních institucí je řízena samosprávami, ať městskými či krajskými, záleží vždy na politické vůli a často i finančních možnostech. Někde je lépe, někde hůře. Systémově je ale na tom přece jen regionální kultura hůře, ta vzdálenost od „zdroje“ financí v Praze je příliš velká, než aby se tam adekvátní prostředky dostaly. Například města, která provozují divadla s operními soubory, jsou prakticky pod stálým finančním tlakem ze strany zřizovatelů – a to přece není jen otázka města, jestli chceme kvalitní hudební kulturu, ale státní koncepce.

Nakolik se s dobou proměnil zájem o kulturu?

Mění se v čase – těsně po revoluci byl větší zájem o politiku než kulturu, divadlo se odehrávalo v přímém přenosu a často na ulici. Nyní lze pozorovat jistý návrat třeba do divadel, na koncerty i jistý odklon od pasivního sledování televize.

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Samozřejmě nejbližší je mi kultura a pak sdělovací prostředky. Pro voliče v mém regionu jsou to ovšem prioritně sociální jistoty a čistota životního prostředí.

Koho se snažíte oslovit? Jaké typy voličů?

Ty, kterým záleží na věcech veřejných. Ti ostatní ani k volbám nejdou...

Prozradíte nám, jak vlastně došlo k vaší spolupráci zrovna se SZ a lidovci?

S lidovci proto, že jsem od 90. let s nimi spolupracoval (za KDU jsem byl 2x členem zastupitelstva) a v roce 2014 jsem do KDU vstoupil. A životní prostředí je na Ostravsku jedno z prioritních témat. Proto SZ.

Ve společnosti převažuje negativní názor na přijímání uprchlíků. Z politických stran jsou to mimo jiné ale právě lidovci a zelení, kteří jako jedni z mála neříkají radikální NE přijetí jakýchkoliv uprchlíků. Jaký názor na odmítání či přijímání imigrantů a řešení uprchlické krize zastáváte vy sám?

Rozlišuji migranty, kteří přicházejí jen prosociální dávky a ty, kterým jde o holý život. Pro první typ migrace říkám radikální NE. Ve druhém případě, pokud budou respektovat naši kulturu a zákony, je dočasná pomoc možná. Po vyřešení konfliktů v jejich zemích by se měli vrátit. Jsem rád, že ta diskuse o migraci se začíná pohybovat přece jen v reálné rovině, a ne v extrémech „vítači kontra odmítači“. Ještě tu nebyl ani jeden migrant a v republice to vypadalo na občanskou válku.

Hájí podle vás vláda a prezident Zeman dostatečně zájmy Česka? Případně co vám nejvíce vadí?

Vláda a prezident Zeman nejsou jedno a totéž. Vadí mi, že i když nejsme cílovou zemí migrantů, přesto vláda uvolňuje velké finanční částky na jejich integraci. A to i v době, kdy chybějí regionu finance na nutné sociální programy v souvislosti s útlumem OKD.  (A to nemluvím o rozpočtech měst právě na kulturu obecně.)

Zdejší obyvatele negativně ovlivnily restrukturalizace těžkého průmyslu a ukončení těžební činnosti, vysoká míra nezaměstnanosti a vyšší kriminalita. Jak se jako senátor budete snažit zasadit o zvýšení životní úrovně v regionu?

Podporou nových investic a investičních pobídek, které přinesou nová pracovní místa. To se týká i proexportní politiky státu.

Citlivým tématem je také začleňování menšin. Jaký přístup k řešení problému preferujete?

Že bez práce nejsou plné nákupní košíky v Kauflandu... Strategicky to nepůjde bez pochopení významu vzdělání, jinak se z toho začarovaného kruhu sociální inkluze ta menšina – a já mluvím samozřejmě o Romech – vůbec nemůže dostat. Sociální dávky nejsou řešení, jen zvětšují averzi většinové společnosti k nim. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…