Kandidát do senátu Strnad (OKS): Mezi svobodou a bezpečností volím bezpečnost

22.09.2016 17:28

Není možné, aby si vládnoucí elity dělaly, co uznají za vhodné, a občana potřebovaly pouze ke svému zvolení a následně jeho názory nijak neposlouchaly, burcuje kandidát Úsvitu - NK a OKS Martin Strnad. A dodává. „Odmítám styl politiky pana Sobotky a Babiše, kdy národu sdělí, že přijímat nehodlají, a pak tajně vypíší výběrové řízení pro přijetí 6 000 migrantů za 540 000 000 Kč. V zásadních věcech by se měla vypisovat národní nebo pouze regionální referenda.“ Jaké témata považuje za klíčová na regionální úrovni?

Kandidát do senátu Strnad (OKS): Mezi svobodou a bezpečností volím bezpečnost
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do Senátu Martin Strnad (OKS)

Můžete se v krátkosti voličům představit?

Jmenuji se Martin Strnad, je mi 42 let, jsem soukromým podnikatelem, vzdělání ÚSO chemické technologie, jedno dítě, ženatý, narozen v Moravské Třebové. Větší část mé rodiny však žije v senátním obvodu Ústí nad Orlicí, a i proto jsem se rozhodl pro kandidaturu v tomto obvodu.

Proč, s jakými záměry, kandidujete do senátu?

Odpověď je poměrně jednoduchá. Politika mne na rozdíl od mnoha jiných neživí, a tak kandiduji pouze z důvodu své absolutní nespokojenosti s politickou situací v ČR i EU. Není možné, aby si vládnoucí elity dělaly, co uznají za vhodné, a občana potřebovaly pouze ke svému zvolení a následně jeho názory nijak neposlouchaly. Toto je realita dnešní doby, doby, v níž do EU bez vnitřních hranic proudí statisíce migrantů, o nichž nevíme zhola nic, a ještě do toho evropský parlament spolu s evropskou komisí a evropskou radou tleskají, jak je to fajn.

Čemu byste se chtěl v senátu věnovat, co vás zajímá či takzvaně pálí nejvíce?

Věcí je více, jako zásadní však vidím jednoznačný postoj k migrační otázce a odmítnutí kvót v této věci. Odmítnutí absolutní, a ne styl pana Sobotky a Babiše, kdy národu sdělí, že přijímat nehodlají, a pak tajně vypíší výběrové řízení pro přijetí 6 000 migrantů za 540 000 000 Kč. Mimo jiné vítěz už je, tuším, znám. Současně vidím problém v systému exekucí a obchodu s dluhy a lidským neštěstím či zdravotnictví. O dopravě pod vedením pana Ťoka, který svoji politikou výměny funkčních svodidel za nová udělal z dálnic parkoviště a činnost a rychlost práce stavebních firem na oněch úsecích snad ani nemá smysl hodnotit. Samá technologická přestávka, případně dvacet strojů a pět pracovníků, to je bohužel realita Ťokova systému.

Co považujete za největší problém regionu a máte jasno v tom, jak ho řešit?

Není to překvapivě nezaměstnanost, což je problém mnoha jiných regionů, avšak jistě je to zemědělství a neustálý zásah do pravidel ze strany vlády a EU. Celkově je české zemědělství velice znevýhodněno proti jiným zemím a mým zájmem je toto v maximální možné míře narovnat. Ano, chci stát za rovnými podmínkami českých zemědělců a farmářů. Když mohou být subvence takové či onaké západně od Aše, musejí být stejné i v Česku.

Ve volbách proti vám bude šest dalších kandidátů. Čím byste své voliče přesvědčil, aby dali hlas právě vám?

Na rozdíl od jiných neslibuji a nehodlám lidem lhát. Tato země patří lidem v ní žijícím, nikoliv uslibovaným politikům. Lidé sami by si měli o klíčových otázkách rozhodovat, a ne politici v duchu svých zájmů v souladu s nařízením z Bruselu či Berlína. V zásadních věcech by se měla vypisovat národní nebo i např. pouze regionální referenda. Záleží na věci, která je onou klíčovou, na jejím rozsahu a velikosti, zda jde o věc místní, krajskou či národní. Politici nikdy nemají mandát na rozhodování o všech věcech, mnohé věci se stávají v době jejich mandátu, jako např. nyní migrační krize, a tak je třeba zeptat se občanů, jakou cestou se má země vydat, a politici by ji následně měli podle většinového názoru národa nastavit a zemi po ní vést. Nyní si však politici myslí, že vše vědí nejlépe a že lidé do toho nemají co mluvit. Obrovský omyl, opak jest pravdou! Lidé nejenže mají do toho co mluvit, ale také muejsí do toho mluvit. Opakuji, tato země není zemí politiků, byť se o to politici velice snaží, nýbrž je zemí občanů a jen oni mají právo o ní rozhodovat. Toto právo já ctím, respektuji a hodlám jej absolutně prosazovat!

Mandát senátora by rád obhájil i senátor Šilar. Odvedl podle vás za svoje působení dobrou práci?

S omluvou, bohužel nedokážu posoudit, nevím o žádné věci, kterou by udělal.

Co vám vadí obecně nejvíce na českých politicích? A v čem byste chtěl být jiný?

Nehodlám brát zemi jejím občanům, což dnes vidím téměř u všech politiků, snad jen s výjimkou politiků Úsvitu, výjimečně ODS. Jak již jsem uvedl, politik získává mandát od voličů, aby plnil to, co slíbil, a ne aby se pouze svými sliby dostal k moci a poté otočil kormidlo kamsi jinam. V případě, že k řešení problému nemá politik od voličů mandát, např. problém vznikl během funkčního období, je nutností se občanů na řešení zeptat formou národního referenda.

Proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za stranu Úsvit?  Čím vás strana oslovila a proč by ji podle vás měli volit občané?

Jsem místopředsedou Občanské konzervativní strany, která se stranou Úsvit - Národní Koalice již delší čas spolupracuje a i do krajských voleb jdou strany v některých krajích společně. Tedy zde nebylo moc co řešit. Programy obou stran jsou si velice blízké v otázkách migrace, přímé demokracie, exekucí, ale i daní či dopravní infrastruktury.

Jaký pohled máte na témata, kterými se hnutí Úsvit profituje: přímá demokracie, zastavení nelegální migrace, boj proti bezohledným praktikám exekutorů či vystoupení z EU?

To je více otázek současně, na které nelze současně odpovědět.

-          Přímá demokracie je nejlepší formou demokracie a kontroly občanů nad svojí zemí, jedinou formou, kdy občan skutečně o své zemi rozhoduje.

-          Zastavení nelegální migrace je složitá věc, resp. nemusela by být, ale to by se Brusel musel chovat jako odpovědný hospodář, což rozhodně nedělá. V takovém případě je možné tento problém řešit uzavřením hranic naší země. Ano, toto opatření by možná trošku zkomplikovalo cestování, avšak jistě by zajistilo bezpečí v ulicích. Já osobně raději budu chvíli stát na hranicích výměnou za klidný pocit, že se mi dítě v pořádku vrátí ze školy a že se nestane obětí člověka, který má jinak nastaven hodnotový žebříček, jelikož byl jinak vychováván a trpí traumaty, jak často slýcháme z Německa či Švédska. Nechci ghetta v českých městech, nechci, aby Praha vypadala jako Brusel či Malmö, nechci, abychom museli žít ve strachu. Podívejme se na proměnu Vídně…

-          Boj proti bezohledným praktikám některých exekutorů je jistě třeba. Za mě je zákon, který prosadila díky opoziční smlouvě v roce 2001 ČSSD, celý špatně. Přikláním se k názoru, že exekutor by měl být zaměstnancem soudu, a ne být jakýmsi soukromým podnikatelem se statusem úřední osoby. Pokud je zájmem exekutora maximalizovat zisky, což by mělo být zájmem všech podnikatelů a firem, nemůžeme se divit, jaký stav tu panuje. Exekutor zaměstnává své zaměstnance a oni si na své mzdy musejí nějak vydělat. Ano, exekuce jsou problém této země a odměny exekutorů, nákladů exekuce, nákladů v nalézacím řízení apod. jsou pouhou podkapitolou celého problému.

-          Úsvit snad nikdy neřekl, že požaduje vystoupení z EU. Úsvit prosazuje vypsání referenda o setrvání či vystoupení z EU. Do EU jsme také vstoupili na základě vypsaného referenda a od té doby se EU poměrně zásadně změnila v cosi, co nám v roce 2004 nikdo neřekl. Lidé chtěli vstoupit do EU, resp. nadpoloviční většina řekla ano, ale jelikož se od té doby mnohé událo, mnohé, co má dopad i na životy občanů ČR, bylo by správné se občanů zeptat, zda chtějí dál v Unii pod vedením pánů Junkerse a Schulze zůstat či nikoliv. Jak již jsem uvedl, tato země je zemí občanů v ní žijících, nikoliv zemí politiků. Nechť občané rozhodnou, a to je podle mě správné. 

Krédem Úsvitu na celostátní, krajské i komunální úrovni je: Hrdá, bezpečná a prosperující země. V jakém ohledu podle vás nejvíce zaostáváme a máte jasno v tom, jak to změnit?

Toto krédo hovoří samo za sebe a velice výstižně. Jistě bychom měli být hrdi na zemi naši i našich předků. Za naši svobodu jich mnoho položilo své životy a ty jim nikdo nevrátí. Ano, buďme hrdí na to, že jsme Češi, to není žádný nacionalismus, nýbrž vlastenectví či snad patriotismus. V USA téměř na každé druhé budově visí americké vlajky a tvrdíme snad o Američanech, že jsou nacionalisté? Netvrdíme… To samé platí o Kanadě, Austrálii či Novém Zélandu a mnoha dalších. Bezpečnost je základem klidného života a jde ruku v ruce s prosperitou. Bezpečnost je třeba si chránit a též za ni i bojovat. V současnosti to předně znamená, že bychom měli jednoznačně bránit své hranice, hranice svého území, a to před nezvanými hosty. Pokud toto neučiníme, nemůže být následně řeč o výrazné prosperitě. Prosperitu nelze budovat v zemi, která je nestabilní nebo ve které občané žijí ve strachu z budoucnosti. Ano, chraňme naši zemi, chraňme své hranice, když není schopna chránit své Unie a zajistěme bezpečnost i prosperitu našim dětem. Budoucnost této země je opravdu jen a jen na nás…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…