Kandidát na hejtmana Bernard (ČSSD): Principy demokracie jsou dnes ohroženy více než kdy jindy

14.08.2016 17:39

S cílem předejít veškerým spekulacím ohledně střetu zájmů se jako minoritní akcionář Škoda Transportation rozhodl dát svůj podíl do správy právní kanceláři. Odmítá také názor, že kraj nebo stát lze řídit jako firmu. Proč se ale počátkem roku rozhodl vstoupit do ČSSD a po více než 25 letech vrátit do politiky? V kom vidí svou inspiraci? Nejen s tím se svěřil Josef Bernard (ČSSD) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Prozradil nám také, na jaké problémy kraje se bude chtít zaměřit a jaký recept má na jejich řešení.

Kandidát na hejtmana Bernard (ČSSD): Principy demokracie jsou dnes ohroženy více než kdy jindy
Foto: archiv Josefa Bernarda
Popisek: Josef Bernard

Jste jedním ze šesti lídrů strany, který letos neobhajuje svůj mandát. Navíc jste v politice nováčkem. Proč a s jakými ambicemi jste se rozhodl kandidovat? 

Především úplným nováčkem v politice nejsem. Během revoluce v roce 1989 jsem se angažoval v Občanském fóru. V té době jsem pečlivě zvažoval, kudy se má ubírat má další cesta, a nakonec jsem se rozhodl, že užitečnější budu ve Škodovce. Ale veřejné dění mě zajímalo pořád. Neuzavíral jsem se do ulity jedné firmy. Snažil jsem se rozvíjet řadu projektů v rámci společenské odpovědnosti. Tím nejúspěšnějším bylo založení vědeckého centra Techmánie v Plzně. Je to dnes velice úspěšný projekt a Techmánie v současnosti každoročně přivítá statisíce dětí. Takže cesta do politiky je pouze logickým vyústěním mé profesní kariéry. 

V roce 2012 volby vyhrála ODS, která ale skončila v opozici. Jak vidíte své šance? Nemáte obavu z nových politických hnutí?

Myslím, že sociální demokracie vedla Plzeňský kraj velice úspěšně. Jsme jediným nezadluženým krajem v republice, přesto jsme ale investovali miliardy korun do modernizací a rekonstrukcí silnic, máme nejlepší záchrannou službu v Česku. Díky rozvinutému průmyslu nás charakterizuje nízká nezaměstnanost a vyšší průměrné výdělky v porovnání s ostatními kraji. Myslím, že si to voliči na podzim ve volbách uvědomí. Ale samozřejmě že pozlátko něčeho nového a neokoukaného je velkým lákadlem, takže nová hnutí budou mít jistou výhodu. 

Proč jste se vlastně rozhodl počátkem letošního roku vstoupit zrovna do ČSSD? Přece jen podnikatelé většinou inklinují spíše k pravicovým stranám.

Možná je to tím, z jakých poměrů vycházím. Moje maminka byla kuchařkou a otec švec, já osobně začínal jako dělník. V pozdějších letech, jako manažer největší strojírenské firmy v Česku, jsem si začal uvědomovat, že sociální smír je nesmírně důležitý a kdo jiný než ČSSD tento smír garantuje. Dalším důvodem je asi fakt, že sociální demokracie je v současnosti asi nejstabilnější stranou, která stojí na přísně demokratických principech. Osobně se inspiruji humanitními ideály prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Věřím v solidární a zároveň prosperující stát. Dnes více než kdy jindy jsou principy demokracie ohroženy snahou obchodních korporací uzurpovat si ekonomickou, mediální a posléze politickou moc. Tento vývoj představuje velké nebezpečí pro naši budoucnost a jsem přesvědčen, že pouze naše strana si s tím umí poradit.

Jak byste chtěl své zkušenosti z podnikání využít v politice? Lze podle vás kraj řídit jako firmu?

Kraj nelze řídit jako firmu. Každá úspěšná firma, každý dobrý podnikatelský záměr je založen především na vidině zisku. Naproti tomu ve státním sektoru takhle přemýšlet nemůžete. Tam musíte přemýšlet, co je dobré pro společnost. Musíte zajišťovat sociální služby pro seniory, hendikepované spoluobčany, pro rodiny s dětmi, svobodné matky. Musíte se starat o zdravotní služby, aby byly dostupné pro všechny. Podporovat vzdělávací systém nebo zajišťovat kvalitní veřejnou dopravu a bezpečnost. Těch rolí státu je mnoho a ve většině těchto segmentů nelze uvažovat s vidinou nějaké krátkodobého zisku. Samozřejmě má pracovní zkušenost je velkou výhodou. Můžu nabídnout jiný pohled na řízení projektů, dobře rozpoznám, kde lze uspořit finanční prostředky, řídil jsem velký tým lidí. Podobnou zkušenost ale může nabídnout každý, kdo vstoupí do politiky a má za sebou dlouholetou pracovní kariéru.  

S cílem předejít veškerým spekulacím ohledně střetu zájmů jste se jako minoritní akcionář Škoda Transportation rozhodl dát svůj podíl do správy právní kanceláři. Domníváte se, že by tak měl udělat každý podnikatel, který chce vstoupit do veřejného života. Proč jsou ale podle vás někteří jako například Andrej Babiš proti? O čem to vypovídá?

Pro mě to bylo naprosto automatické rozhodnutí. Pokud chci sloužit ve veřejné funkci, musím se jednoznačně odpoutat od svého podnikání. Je asi příjemné nevzdat se nikdy ničeho, ale já osobně se řídím tím, co je podle mého názoru správné. Proto jsem se po dohodě s manželkou rozhodl, že dám svůj podíl ve Škodovce do správy právní kanceláři JUDr. Jaroslava Tomáška a veškeré výnosy věnuji na charitativní účely. Na to, proč to ti ostatní neudělají také tak, se musíte zeptat jich.

Čím chcete přesvědčit voliče v Plzeňském kraji? Jaké jsou vaše priority?

Kromě tradičních témat, na která sociální demokracie nikdy nezapomíná, jako jsou podpora rodin s dětmi nebo pomoc seniorům, bych chtěl přicházet s jasnými plány, jež se týkají dopravy, podpory podnikání, zdravotnictví nebo v současné době stále více aktuálního tématu bezpečnosti. Pokud bych měl být konkrétní, pak bezpodmínečné je pro mě zlepšování dopravy v kraji. Zásadní jsou pro mě osobně dostavba obchvatů a modernizace hlavních silničních tahů v kraji. Neméně důležitá je neveřejná regionální doprava, která musí být šitá na míru potřebám lidí. Představuji si takový systém, kde se veřejná doprava svou kvalitou přibližuje té osobní. Klíčové je také téma zdravotnictví. Prioritou pro mě bude udržet v kraji dostatek kvalifikovaných a zkušených lidí v nemocnicích a postavení transparentního systému financování nemocnic. Pro nás pro všechny pak musíme zajistit bezpečnost v Plzni i menších městech, aby se slušní občané cítili ve svém okolí bezpečně. Chci důsledně kontrolovat bezchybné fungování bezpečnostních rad a považuji za nutné vyhodnocovat bezpečnostní rizika včetně extremismu, organizovaného zločinu, hrozeb kybernetických útoků, přírodních katastrof i nekontrolované migrace.

V roce 2014 byl Plzeňský kraj hodnocen jako nejlepší kraj pro život v rámci celé republiky. O rok později skončil třetí a letos dokonce až osmý. Kde vidíte příčinu a jak budete chtít opět pozvednout životní úroveň v kraji?

S tímto hodnocením nemůžu souhlasit. Jsem přesvědčen, že Plzeňský kraj je jedním z nejlepších v České republice. Díky rozvinutému průmyslu nás charakterizují nízká nezaměstnanost a vyšší průměrné výdělky v porovnání s ostatními kraji. Naše geografická poloha je zajímavá pro další zahraniční investory. Máme příznivé podmínky pro rozvoj turistického ruchu. Hlavně vzhledem k mnoha historickým památkám a krásné přírodě, které dominují Brdy, Šumava a Český les. Hrdý Plzeňský kraj – je krásný – a jen ho citlivě zlepšovat. Myslím, že úkol nás, politiků, je rozvíjet potenciál země, a já osobně velký potenciál v Plzeňském kraji vidím.

Nejen v Plzeňském kraji vzrostl počet sociálně vyloučených lokalit. Máte představu, jak s tímto negativním trendem bojovat?

Náš kraj v této oblasti patří mezi ty méně postižené. Určitě preferuji individuální přístup ke každé takové lokalitě. Univerzální řešení jsou leckdy ošidná. Budeme nadále spolupracovat s Agenturou pro sociální začleňování. Musíme si v kraji, kde tak bolestně chybějí pracovní síly, s těmito problémy poradit. Strašně nerad paušalizuji, ale cestu vidím v rekvalifikaci, podpoře dojíždění do zaměstnání, pracovním poradenství a na druhou stranu v přísnosti v případě nezájmu a zneužívání sociálních dávek. Každý musí dostat druhou šanci, nikdo by ale neměl systém zneužívat. Kapitolou samou pro sebe jsou děti v těchto lokalitách. Na ty bych se chtěl zaměřit prioritně. Paradoxní je, že za 25 let vystudovala řada lidí různé humanitní obory a výsledkem je, že v naší zemi ghett přibývá.

Palčivý problém kraje je také odliv mladých a vzdělaných lidí, kteří po absolvování vysoké školy obvykle zůstávají v Praze nebo v Plzni a nevracejí se domů na venkov. Jak budete chtít s vylidňováním venkova v kraji bojovat?

Bohužel odliv lidí z menších sídel do velkých aglomerací za studiem i prací je celorepublikový problém. Zastavit tento trend nebude vůbec jednoduché. Osobně si ale myslím, že bychom měli nejen udržet lidi v menších městech a obcích, ale nové bychom měli také nalákat. Proto sociální demokracie v Plzeňském kraji přichází s několika zásadními opatřeními. Především jde o zkvalitnění dopravy. Hovořím jak o silnicích a obchvatech, tak i o zvýšení komfortu regionální dopravy, která by se měla svou podobou přiblížit dopravě osobní. Dalším důležitým faktorem udržení lidí i v menších městech je dostupné bydlení. Proto chceme v příštím volebním období podpořit výstavbu dostupných nájemních bytů pro rodiny s dětmi. 

Vedení kraje bývá vyčítáno, že v okresu Tachov není žádná nemocnice. Podle hejtmana je to ovšem kompenzováno tím, že v okrese funguje šest plně vybavených stanovišť zdravotnické záchranné služby, které dokážou udržet vysoký standard zdravotní péče, jinak v kraji fungující, i na Tachovsku. Souhlasíte, nebo plánujete současný stav napravit?

Máme jednu z nejlepších záchranných služeb na světě, a to včetně té letecké. Uvažování o nemocnici v každém okrese je rozvaha z doby formanských vozů. Nejsme populisté a na rovinu říkáme, že na vybudování nemocnice na Tachovsku nemáme zdroje. Ostatně jsem z Plané a vím, jak bolestné bylo zajištění zdravotnického personálu pro tamní nemocnici, ještě když existovala. Aktuálně situaci řešíme tím, že jsme poskytli nemocnici v Mariánských Lázních příspěvek 1,2 milionu korun. Jde sice o nemocnici v sousedním kraji, ale zhruba třetina pacientů je z Tachovska. Dalším zlepšením je otevření nové výjezdové základny v Boru u Tachova od února 2016. Ještě letos se záchranáři ze Stříbra přestěhují do moderního objektu, ve kterém budou prostory i pro poskytování lékařské pohotovosti. Těmito postupnými kroky se tedy snažíme neustále zlepšovat zdravotní péči lidem na Tachovsku. Otevřeni jsme dalším debatám, jak zdravotní péči v této oblasti zlepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…