Kandidát na hejtmana Pavlík (ANO): Chtěl bych být hejtmanem na plný úvazek

03.09.2016 11:32

Že budu jednat i s komunisty, ještě neznamená, že s nimi budeme v koalici, říká v reakci na možné povolební uspořádání v Kraji Vysočina lídr hnutí ANO Josef Pavlík. V rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz, představil také volební program či své hlavní priority. A zanechal vzkaz pro ministerstvo zemědělství. Jaký?

Kandidát na hejtmana Pavlík (ANO): Chtěl bych být hejtmanem na plný úvazek
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát na hejtmana Josef Pavlík (ANO), Kraj Vysočina

Kandidujete do krajského zastupitelstva jako kandidát na hejtmana za ANO. Čemu byste se chtěl v krajském zastupitelstvu věnovat a co případně konkrétně prosadit?

Pokud bych byl zvolen hejtmanem Kraje Vysočina, musel bych řešit celou problematiku komplexně, ale prioritně je třeba řešit problém dopravy, stavu komunikací II. a III. tříd, obchvaty měst a dopravní obslužnosti kraje vytvořením integrovaného dopravního systému.

Co mělo na vaše rozhodnutí kandidovat největší vliv?

Ztotožnil jsem se s programovými idejemi hnutí ANO a chtěl bych se podílet na jejich naplňování, a tím i zlepšování kvality života nejenom občanů Kraje Vysočina, ale celé ČR.

Máte bohaté zkušenosti z podnikání. Jak je budete chtít zúročit v politice? Lze podle vás stát řídit jako firmu?

Stát lze jednoznačně řídit jako firmu, a proto hnutí ANO přivedlo do politiky odborníky z nejrůznějších oborů, aby mohli všechny své zkušenosti z dlouholeté praxe přenést do politiky. Chceme dělat politiku pro občany, a nikoliv politiku pro politiku.

Proč jste se vlastně rozhodl vstoupit právě do hnutí ANO?

Nechtěl jsem kritizovat situaci v politice od stolu, ale aktivně se zapojit do řešení problémů, které pálí občany České republiky.

Co považujete z hlediska kraje z programu hnutí za nejdůležitější?

Celý náš volební program pokládám za důležitý a nechtěl bych z něj vytrhovat či vyzdvihovat některé jeho pasáže.

Podle tradičního „volebního potenciálu“ má v kraji největší šance ČSSD. Současný hejtman Jiří Běhounek obhajuje svůj mandát již potřetí. Proč by měli dát voliči přednost vám? V čem byste chtěl být jako politik jiný?

Chtěl bych být hejtmanem na plný úvazek.

Na otázku, zda jste ochoten jednat i s komunisty, jste odpověděl, že ano, pokud jejich výsledek v krajských volbách bude natolik významný, že bude nezbytné s nimi jednat. Znamená to, že nevylučujete ani koalici?

Vždy pokládám za důležité jednat se všemi úspěšnými partnery v krajských volbách. Že budu jednat i s komunisty, ještě přece neznamená, že s nimi budeme v koalici.

Palčivým problémem kraje je doprava. S tím ale bohužel souvisejí také nezaměstnanost a úbytek obyvatelstva. Máte jasno v tom, jak situaci odblokovat?

Na tento problém máme zcela jasné řešení. Tomu, aby nám Vysočina nestárla, je zapotřebí udržet na Vysočině mladé lidi, kteří budou končit střední školy či odborná učiliště. Tohoto stavu dosáhneme tak, že změníme vzdělávací systém a vytvoříme tzv. duální vzdělávací systém, který propojí školy s firmami, zájmovými spolky a technickými obory. Absolventi těchto škol budou okamžitě použitelní v praxi, získají dobře ohodnocené zaměstnání a nebudou nám odcházet jinam.

Co budete chtít udělat pro zachování venkovského zemědělství a jeho podporu?

Při řešení tohoto problému musí sehrát nejvýznamnější roli především ministerstvo zemědělství a vhodnou dotační politikou tlumit negativní vliv embarga vývozu do Ruska. Na Vysočinu by se mělo vrátit pěstování tradičních zemědělských plodin, jako jsou průmyslové a konzumní brambory.

Jak zajistit vhodné bydlení pro ohrožené skupiny obyvatel, a tím zmírnit sociální vyloučení?

Tím, že vytvoříme vhodná nová pracovní místa a zaměstnáme sociálně slabé, pomůžeme významně řešení tohoto dlouhodobého problému.

Do jaké míry podle vás ovlivní krajské volby téma imigrantů? A jaké stanovisko k jejich přijímání, či naopak odmítání a řešení uprchlické krize zaujímáte vy sám?

Hnutí ANO zaujímá k této otázce naprosto konzistentní názor od samého počátku nastolení tohoto problému. Odmítá přijímání kvót z EU, které nemohou ani nic vyřešit, a tvrdí, že je třeba řešit tento problém v místě konfliktů a důsledně chránit schengenský prostor, aby byly eliminovány možnosti násilí a případného terorismu radikálních islamistů ohrožující životy občanů našeho státu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…