Kandidát na hejtmana Sládeček (SPO): Mocní mají z prezidenta kopřivku právem

31.07.2016 15:24

Karel Sládeček (SPO) je přesvědčen o tom, že neúspěch strany ve volbách ji vnitřně posílil. Kde ale vidí příčinu? Koho a proč nazývá loutkovodičem? Zamýšlí se také nad tím, kdy budou potrestáni viníci situace v OKD a prozradil nám plány na zlepšení života nejen v kraji, nýbrž i v celém Česku. Jaké konkrétní změny musí nastat, aby se podařilo zlepšit politickou kulturu? Zanechal ale i důrazný vzkaz pro všechny občany. Jaký?

Kandidát na hejtmana Sládeček (SPO): Mocní mají z prezidenta kopřivku právem
Foto: archiv KS
Popisek: Poslanec SPD Karel Sládeček

Dva roky jste předsedou krajské organizace Strany Práv Občanů Moravskoslezského kraje. Jakých změn jste ve funkci dosáhl? A co považujete za váš největší úspěch?

Když jsem před dvěma lety přebíral krajskou organizaci Strany Práv Občanů, docela dost známých mi tehdy říkalo, že mi sice drží palce, ale že se snažím o nemožné a že strana stejně zanikne. Přiznávám, že strana nebyla v nejlepší kondici. Po neúspěšných volbách do Poslanecké sněmovny, v roce 2013, poměrně velké procento členů krajské organizace odešlo a zanikly některé místní organizace. Protože ale platí, že všechno zlé je k něčemu dobré, jsem rád, že k tomu došlo. Podařilo se nám totiž stabilizovat členskou základnu a ozdravit kolektiv. Těch lidiček, kteří zůstali, si nesmírně vážím. Svým přístupem jasně dokázali, že jejich angažovanost nesouvisí s osobním prospěchem. To, že naše strana stále funguje a dokonce se opět rozrůstá, je tedy pro mě osobně velkým úspěchem.

Proč podle vás dosud strana neoslovila větší množství voličů a třeba v posledních krajských či senátních volbách vůbec neuspěla?

Je to pochopitelné. Kdo by volil stranu, o které se moc nemluví? Která nedostává v médiích téměř žádný prostor a pokud ano, tak jedině v souvislosti s negativními a manipulativními komentáři moderátorů či novinářů? To je přece jasný záměr loutkovodičů. Tedy těch mocných v pozadí, kteří mají část politiků a médií ve svém područí. Tito loutkovodiči přece nemohou připustit, aby se do povědomí občanů dostala strana, která sympatizuje s panem prezidentem Zemanem, ze kterého ovšem oni mají kopřivku, jelikož neposlouchá jejich příkazy, ale používá vlastní rozum k prosazování práv všech normálních občanů této země, nikoliv jen těch mocných. Až si občané ve větší míře uvědomí, že naše strana má jako jediná v názvu pro koho a proč vznikla, totiž pro občany a k prosazování jejich práv, pak se asi budou dít zajímavé věci. To, že se občanům začínají pomalu otevírat oči, už je zřejmé. A to je báječné a povzbuzující.

A jak nyní vidíte vaše šance? Domníváte se, že je nyní strana v lepší kondici? Proč?

Nedomnívám se, ale vím to. Už jsem o tom mluvil v předchozí otázce. Po neúspěchu ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 se toho ve straně dost změnilo. Změnily se poměry a do čela strany byl zvolen Ing. Jan Veleba, kterého si nesmírně vážím pro jeho pracovitost a skvělé lidské vlastnosti. Mimochodem i to, že se stal pan Veleba předsedou strany, mělo vliv na mé rozhodnutí setrvat v politice a ve Straně Práv Občanů. A jak vidím naše šance? Byl bych špatným lídrem, kdybych pochyboval a nevěřil. Takže s pokorou věřím, že máme šanci na úspěch. Konečné slovo ale budou mít samozřejmě voliči. Ty velmi zdvořile žádám, aby šli tentokrát k volbám v podstatně větším počtu a dobře si rozmysleli, komu svůj hlas dají.

V politice nejste úplný nováčkem, byť se vám v roce 2014 mandát zastupitele Ostravy obhájit nepodařilo. Co očekáváte od následujících voleb, s čím do nich jdete?

Není všem dnům konec. Na přípravu komunálních voleb v roce 2014 jsme měli pouhé dva měsíce. To je strašně krátká doba. I když jsme se snažili, nemohlo to dopadnout dobře. Ale i z tohoto výsledku jsme si vzali ponaučení.

Do následujících voleb jsme spojili síly s hnutím Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), protože máme podobné programy a cíle. Chceme změnit zaběhnutý systém vládnutí v této zemi a letošní krajské volby budou takovým malým referendem před důležitými volbami do Poslanecké sněmovny v příštím roce. Věřím tedy, že i voliči pochopí, že přišel čas na změnu a podpoří nás tím, že této koalici dají svůj hlas.

Co považujete z programu strany za nejdůležitější?

Těch bodů je víc. Ale mezi mé oblíbené patří dlouhodobě posílení přímé demokracie. Za velmi důležitý bod považuji rovněž změnu volebního systému a posílení práva občana-voliče, aby mohl výrazněji zasahovat do pořadí na kandidátních listinách politických stran. Řešením může být snížení preferenčního procenta ve volbách do Poslanecké sněmovny i volbách do místní samosprávy a Evropského parlamentu ze současných 5 % na 3 %. Tuto změnu je nutné propojit s možností volit osobnosti napříč kandidátkami nejenom při komunálních, ale i při krajských a parlamentních volbách.

V nedávném porovnání kvality života v krajích skončil Moravskoslezský kraj jako poslední. Na vině jsou podle analýzy například nejvyšší naměřené emise polétavého prachu, nejvyšší úbytek obyvatel v Česku, třetí nejvyšší výskyt trestných činů, ale i řada dalších faktorů. Jaký je váš plán na pozvednutí životní úrovně v kraji?

Na tuto otázku není možné odpovědět v několika větách. Zaslouží si více prostoru.

Nicméně naměřené emise jsou jen následek. Musíme se ale zaměřit na příčinu. K moravskoslezskému regionu je zapotřebí přistupovat s ohledem na průmysl a reliéf krajiny jako k celku. Bez regionální spolupráce s Polskem to ale opravdu nepůjde. Musíme postupovat společně. Není možné, aby jeden z největších výrobců oceli, a to i ve světovém měřítku, vydával tak nízké částky na ekologizaci provozu a zabíjel svými exhalacemi naše obyvatelstvo. Abychom ale vše nesváděli jen na indickou společnost, prostor pro zlepšení je i v Třinci a samozřejmě v Polsku. Naši obyvatelé mohou taky přiložit ruku k dílu a omezit exhalace z místních topenišť. Kotlíkové dotace jsou pozitivním stimulem v tomto směru.

Na největší úbytek obyvatel je zapotřebí se podívat z různých perspektiv. Vše je jen interpretace statistických údajů. Můžeme pozorovat, že se vyšší a střední třída stěhuje do nových rodinných domů na předměstí Ostravy. Lidé se také v hojné míře stěhují za prací.

Dá se říci, že obyvatelstvo kraje je pracovité a vysoce kvalifikované. Potřebovali bychom ale do regionu více zaměstnavatelů a tedy pracovních příležitostí.

Trestná činnost a nezaměstnanost jsou spojité nádoby. Pokud se nám povede snížit nezaměstnanost, sníží se i kriminalita. Obchod s chudobou prostřednictvím ubytoven taky není v pořádku. Navíc, zdraví lidé by neměli ztrácet pracovní návyky doma na sociální podpoře. Zjednodušeně řečeno, máme velký zájem podpořit zaměstnanost v našem regionu. Jednou z možností je například podpora cestovního ruchu. Touto otázkou se již delší dobu zabýváme.

Máte představu, jak pomoci nezaměstnaným po uzavření Dolu Paskov?

Za současné ekonomické situace podniku OKD, zejména insolvence, cen na trhu s koksovatelným uhlím, legislativním prostředím, které specifikuje nástroje státu v eventuální pomoci podnikům v ekonomických problémech, jsou možnosti omezené. To, co se pro horníky připravilo (předčasné odchody do důchodu, příspěvek ve výši 8.000 Kč/měsíc byť na omezenou dobu), je elementární pomoc státu. Horníkům z Dolu Paskov by hodně pomohlo udržení těžby v karvinské části revíru, protože část by si mohla právě tam udržet zaměstnání, které zvládají. Dále, dle mých informací, jsou v okrese Nový Jičín v současnosti volná místa v mnoha průmyslových podnicích, kde by rovněž byla možnost uplatnění. Některé nástroje mají i obce, na jejichž katastru probíhá těžba.

Jak na vás celá situace s krachem společnosti a uzavřením Dolu Paskov působí?

Privatizace OKD je jeden z největších podrazů nebo spíše podvodů v privatizaci od roku 1990 na stát, zaměstnance a obyvatele regionu. Jak se celá záležitost bude vyvíjet, zda bude pokračovat finanční ohlodání od věřitelů a „věřitelů“ OKD na kost, nebo se podaří těžbu na pár let udržet alespoň v Karviné, to je otázkou vývoje situace v nejbližších měsících. Důl Paskov bude pravděpodobně nutné uzavřít co nejdříve. Chtělo by to ale využít všech skutečně zpřístupněných zásob, protože zde se těží extrémně kvalitní koksovatelné uhlí, které pro své unikátní vlastnosti umožní ve směsi využít pro koksování i méně vhodné druhy uhlí. Místní hutní průmysl s tím koksem umí pracovat za výhodnějších cen. Protože také hutě na Ostravsku nemají na růžích ustláno, tak i k tomuto faktoru je vhodné přihlížet při rozhodování kdy a jak rychle Důl Paskov uzavřít.

Poslední dvě věty k této problematice. Důl Paskov bude nutné zavřít. Kdy a kdo ale udělá to samé s viníky této situace?

V čem byste chtěli být jako politici jiní, než stávající vedení kraje?

Vaši otázku si dovolím rozdělit na dvě části. Za 26 let po sametovém podvodu jsou naši občané politikou znechuceni a já se jim ani trochu nedivím. Politici by zde měli být pro lidi. Stále a každý den. Nejen těsně před volbami. Politici by měli hájit práva a zájmy svých občanů. Nikoliv vlastní. Politici by se měli snažit, aby se v této zemi žilo dobře všem, nejen jim. Politici by měli svým občanům naslouchat. Pokud chce politik kázat o morálce, musí být první, kdo dodržuje zákony.

Jak všichni víme, toto se neděje ani náhodou, a normální občané jsou politikou a politiky znechuceni. Svou frustraci pak dávají najevo tím, že nechodí k volbám. To ale není řešení.

V případě, že naše koalice okamurovců a zemanovců dostane od spoluobčanů významný mandát, budeme prosazovat, aby se občané svými náměty a připomínkami přímo podíleli na tom, kam budou směřovat jejich města a obce. Uděláme vše pro to, aby naše spoluobčany začala politika zase zajímat a slovo politik jim neznělo jako nadávka. Občan a jeho zájmy jsou pro nás opravdu na prvním místě.

Ačkoliv jsem si vědoma, že se koalice uzavírají až po volbách, prozradíte nám, s kým jste ochotni spolupracovat a s kým naopak nikoliv?

Tato otázka je skutečně předčasná. Pokud občané nepůjdou k volbám, nebude se o čem bavit, protože voliči těch „zaběhnutých“ stran chodí po předchozí konzumaci guláše, polévky, piva, párku či koblihy k volbám velmi ukázněně. Tím pádem se v této zemi nic nezmění a ti, kteří k volbám nechodí, zase budou po hospodách či na různých sociálních sítích pěkně nadávat, jak to tady nestojí za nic.

Abych se ale nevykrucoval z vaší otázky. Pokud by naše koalice ve volbách uspěla, jako skutečný demokrat bych ctil vůli voličů, a doporučil bych kolegům, abychom se pokusili vyjednat spolupráci s těmi subjekty, kde by byla z větší části programová shoda a zájem o občana. Pokud by to nebylo možné, nečinilo by nám žádný problém odejít do opozice. I v opozici lze totiž udělat kus dobré práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…