Kandidát na senátora má plán: Zpátky k družstevním bytům. A ty nesmysly, co mele Babiš...

25.09.2016 15:00

ROZHOVOR Česká republika by měla uprchlíky odmítnout úplně, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz liberecký kandidát na senátora Petr Černý, předseda Nového směru (NOS) a také místního bytového družstva. „Dlouhodobá strategie špiček Evropské unie je lakovat všechno narůžovo. Otázka je, jak si jako EU lžeme do kapsy, jestli by nebylo lepší se připravit na to, co se může stát,“ obává se.

Kandidát na senátora má plán: Zpátky k družstevním bytům. A ty nesmysly, co mele Babiš...
Foto: NOS
Popisek: Logo politické strany Nový směr (NOS)

Na svých předvolebních  stránkách máte napsané, že na uprchlíky nemáme náladu ani peníze. Jak tedy má postupovat podle vás Česká republika v tomto případě?

Situace je natolik vážná, že nemá cenu diskutovat o nějakých kvótách a podobných věcech. V rámci Evropy by měla Česká republika uprchlíky odmítnout úplně.

Lídři stran kandidujících do krajských voleb, kteří se zúčastnili besedy v liberecké knihovně, sice mluvili o bezpečnosti občanů, nikoli však v souvislosti  migrační krizí. Konstatovali, že tady žádné uprchlíky nemáme. Vy to v našem regionu ale vidíte jinak a upozorňujete, že jestli Němci umístí migranty do vybydlených míst ve východním Německu nedaleko českých hranic, budou k nám jezdit nakupovat.

Je to tak. Tím, že dělám v bytovém družstvu, navštívili jsme několikrát některé oblasti bývalého východního Německa a sledovali jsme to tam. V řadě obcí i měst se lidé odstěhovali do západního Německa a spousta domů zůstala prázdných. Přímo se nabízí uprchlíky sem umístit. V rámci volného pohybu osob není vyloučené, že budou jezdit k nám za nákupy či službami, které jsou u nás levnější. Z toho mám obavu.

Evropa se kvůli migrační krizi rozkolísala až tak velmi, že ji opustí jeden významný člen. Jak jste v této souvislosti vnímal projev o stavu Unie Jeana-Clauda Junckera, který sdělil – parafrázováno z MfD – že všechno je bezvadné, krásné a budoucnost je zalitá sluncem... Jako by mu chyběla sebereflexe?

V čele Evropské unie jsou lidé, kteří nemají charisma a potřebnou podporu občanů Unie. Lidi více zajímají špičkoví politici v jejich vlastních zemích. Tam jsou ještě řadoví občané schopni dohlédnout. V momentě, kdy jim řeknete, že Juncker někde vystoupil, tak to dost často nevědí. Ten projev bych proto nepřeceňoval. Jak přišel, tak vyšumí. Ale jinak máte pravdu. Dlouhodobá strategie špiček Evropské unie je lakovat všechno narůžovo. Otázka je, jak si jako EU lžeme do kapsy, jestli by nebylo lepší se připravit na to, co se může stát. Pokud dojde k další destabilizaci prostoru, ze kterého k nám uprchlíci chodí, tak to může být velký problém. Jak pak s tolika lidmi naložíme?

Jeho krajan, ministr zahraničí Lucemburska Asselborn, zase navrhl vyloučit Maďarsko z EU kvůli přístupu k uprchlíkům. To se vám jeví jak?

Je špatné, že si představitelé jednotlivých států začínají vyhrožovat tímto způsobem. Evropská unie sehrála důležitou a podstatnou roli v tom, že je 70 let v Evropě mír, že se tu neválčí. Tohle je téma citlivé, které může jednotlivé státy rozhádat.

Co byste ještě vypíchl dalšího ze svého programu – máte tam třeba podporu seniorům, aby nepropadali do chudoby...

Zhruba asi třetina seniorů má průměrný důchod pod hranicí chudoby, což je alarmující. Nejsem vůbec spokojený s tím, jak to současná vláda řeší, kdy tu kápne 40 korun měsíčně, tu dvě stě korun jednorázově. Mělo by dojít k nějakému významnému narovnání právě u těch nízkopříjmových důchodců. To je špatná vizitka tohoto státu. Jako protiklad k tomu beru, že řada sociálních dávek vyplácených nepřizpůsobivým občanům je z hlediska státu uplácením těchto vrstev společnosti s cílem udržení sociálního smíru. Pak ale tyto prostředky evidentně chybí někde jinde. 

Nebo  podporu bydlení mladým lidem...

Ano. Dneska je totiž takový trend, že nám někteří mladí lidé setrvávají až do čtyřiceti let v domácnosti s rodiči, což není dobře. Dochází k pozdějšímu zakládání rodin, děti se nerodí v optimálním věku rodičkám a celá společnost se posouvá jinam, než by měla být. Podpora bydlení mladým lidem, aby si vyzkoušeli samostatné bydlení v mladším věku – nemusí to být jen rodiny – je důležitá. Jde o to vytvořit podmínky, aby si to vlastní bydlení mohli pořídit. Návrat k družstevní výstavbě s nákladovým nájemným – kdy lidé platí, kolik to opravdu stojí, a není žádný zisk vlastníka nemovitosti – je správná cesta, kam by měla být podpora státu nasměrovaná. Stát tady dělá jednu zásadní chybu. Pod pojmem sociálního bydlení řeší pouze bezdomovectví, tedy chudoby, kdy lidé nemají kde bydlet. Nemluvím o tomto. Ale o snadné přístupnosti ke startovacím bytům pro mladé rodiny tak, aby byl sektor vlastnického a nájemního bydlení vyrovnaný. Mladý člověk není ještě tak ekonomicky silný, aby mu banka poskytla hypotéku na koupi nemovitosti, ale právě formou členství v bytovém družstvu si může byt pořídit snadněji.

Protestujete také proti šikaně živnostníků či zbytečné administrativní zátěži...

Velmi si vážím lidí, kteří mají odvahu a dělají na sebe. Jako správci bytového fondu spoustu řemeslníků najímáme na nějaké drobné práce. Samozřejmě se doba posouvá a chce se od nich nějaká základní znalost práce s počítačem, ale jsou to řemeslníci. Hlavně se mají věnovat činnosti, která je živí, než aby někde trávili večery nějakou evidencí a účetnictvím, nebo by to museli někomu zadat a platit mu za to. Jsem jednoznačně pro, aby stát pod nejrůznějšími peudozáminkami přestal drobné živnostníky buzerovat a nechal je na pokoji. Je možná pravda, že za pětadvacet let, co je umožněno soukromě podnikat, někteří živnostníci moc peněz státu na daních nezaplatili. Na druhou stranu nikdy nic od státu nepotřebovali. Přihlásit se na úřadu práce jako zaměstnanec bez práce je jednoduché. Ale dělat na sebe, nebo k tomu ještě zaměstnávat další lidi, to je věc, kterou bychom měli podporovat. Nikoliv obráceně. Všechny nesmysly, co mele pan Babiš o tom, že kontrolní hlášení DPH má znesnadnit karuselové podvody. Tahle problematika to neřeší, protože karuselové podvody jsou záležitostí mafií, které jsou na to předem připravené. Jsou schopné během deseti dnů vyčadit státu DPH tak, že jedna firma z toho řetězu zmizí, je přepsaná na nějakého bílého koně a nikdo to nedohledá. Místo toho, aby se posílily mechanismy na odhalování těchto velkých podvodů, tak se naopak státní administrativa zahltí tím, že každý drobný živnostník bude muset posílat nějaké hlášení. Tato cesta by měla být obrácená. Prodáváš jablka na trhu? Tak se dohodneme, že odevzdáš jednou za rok paušálně nějakou daň, a prodávej si, jak chceš. I kdyby nakrásně na základě této obrovské buzerace stát vydělal něco navíc, tak jsou to tak malé peníze, že správa a  administrace tohoto systému bude ve finále dražší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…