Kandidátka do senátu Hlavová (SPO): Ven z koloniálního postavení

29.08.2016 8:43

Češi ztratili schopnost rozhodování o své vlastní budoucnosti. Chci podniknout kroky, aby se nabral jiný kurz, svěřila se Soňa Hlavová (SPO). Jako lékařka má blízko ke zdravotnictví. V senátu se chce ale zajímat také o životní prostředí, zvláště lesy. V rozhovoru, který poskytla pro ParlamentníListy.cz, jsme si povídali nejen o jejích plánech. Členkou strany je již od založení. Jaký názor zaujímá k tématům, kterými se strana profiluje na celostátní úrovni?

Kandidátka do senátu Hlavová (SPO): Ven z koloniálního postavení
Foto: archiv kandidátky
Popisek: Kandidátka do senátu Soňa Hlavová (SPO)

Ze sedmi kandidátů, kteří se na Orlickoústecku ucházejí o přízeň voličů, jste jedinou ženou. Kde je podle vás příčina stále nízkého zastoupení žen v politice?

V politice je málo žen, protože tuší, jak tenký led je politika, jak nerovný zápas by musely podstoupit. Volí jinou cestu k seberealizaci.

Jak vnímáte postavení žen ve společnosti? Pociťujete vy sama nějakou diskriminaci jen proto, že nejste muž?

V české společnosti je postavení žen zcela rovnocenné mužům. Nikdy jsem nepocítila ústrky jen proto, že jsem žena.

Stála jste o to kandidovat, nebo jste nabídku dlouho zvažovala?

Ano, kandidovat do senátu je moje osobní iniciativa, přišlo mi zcela přirozené tyto pomyslné dveře otevřít. Právě tak jako před 40 lety jsem otevřela dveře lékařské fakulty.

Co vám na vaše rozhodnutí řekla rodina a přátelé?

Moje skvělá rodina – manžel a dva dospělí synové – mě podporuje a pomáhá. Nejen nyní při kampani před senátními volbami, ale podporují veškeré mé konání.

Můžete se v krátkosti voličům představit?

Je mi 59 let, jsem lékařka uroložka, ambulantní specialistka. Provozuji urologickou ambulanci v Žamberku a ve Vysokém Mýtě. Do roku 2015 též v Lanškrouně. Ve své databázi mám téměř 20 tisíc pacientů. Kromě mužských urologických problémů se zabývám řešením ženské stresové inkontinence. Letitou praxí jsem přišla na způsob, jak objektivně zhodnotit stav aktivity a kondice svalů pánevního dna a jak tuto kondici dále zlepšit, a tím ušetřit mnoho finančních prostředků ze zdravotního pojištění.

K mým zálibám patří tělesný pohyb – cvičení, plavání, orient tanec, běh (velmi pyšná jsem na Rychnovský maraton ve svých 48 letech věku). Též docházím na hodiny zpěvu a na klávesy, máme hudební skupinu, kde zpívám a hraji na kytaru. Od staršího syna, který je inženýrem, mám 2,5letého vnoučka a 1,5letou vnučku. Mladší syn studuje lékařskou fakultu, že se mi podařilo syna motivovat ke studiu medicíny, mě nesmírně těší.

S politikou nemáte žádné zkušenosti. Proč jste se rozhodla letos kandidovat do senátu?

Ano, nemám s politikou žádné zkušenosti. Též naši hlavní představitelé po pádu železné opony v roce 1989 neměli zkušenosti a posloužili nadnárodním korporacím. Zbavili nás všeho, co by dnes mohlo přinášet zisky do naší země, takže to s ČR  nevypadá vůbec růžově. Češi ztratili schopnost rozhodování o své vlastní budoucnosti. To mi není lhostejné. Chci podniknout kroky, aby se nabral jiný kurz. Ven z koloniálního postavení.

Kandiduji, protože jsem vlastenka, leží mi na srdci úpadek českého národa. Už dávno jsem pochopila, že z pozice lékaře mám omezené možnosti, lépe řečeno vůbec žádné, změnit tento nepříznivý trend.

Čemu byste se chtěla v senátu věnovat a co konkrétně prosadit?

V senátu se budu zajímat o prevenci zdraví dětí i dospělých, o paliativní péči vážně nemocných seniorů, o kvalitu potravin.

Též se budu zajímat o životní prostředí, zvláště lesy! Podpořím chemické ošetření kůrovce, nechci, aby další lesy musely zbytečně uschnout. Na lesích je závislá hladina spodní vody.

Podpořím projekt výchovy dětí podle principu KAMEVEDA a též zavedení SM Systému péče o páteř dětí do základních škol.

Co považujete za největší problém regionu a máte jasno v tom, jak ho řešit?

V mém regionu je problém nedostatečné pohybové aktivity dětí a mladistvých a naopak mnoho těch, kteří kontaktují tabák, alkohol a drogu. Jak ten problém řešit – věnovat se dětem od útlého věku tak, aby si fyzický pohyb zamilovaly, motivovat je ke smysluplným činnostem. Zavést interaktivní výuku a více tělesné výchovy. Nabídnout dostatek volnočasových kroužků v rámci místa bydliště.

SPO mají zatím pouze dva zákonodárce. Senátora Jana Velebu a Františka Čubu. V čem je pro vás SPO perspektivní politickou stranou? Proč jste se rozhodla s ní spojit své jméno?

Můj vstup do této strany je spojen s jistým příběhem. V září roku 2012 jsem se částečně finančně podílela na vzniku sochy krále Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě. Mé jméno je na desce uvedeno mezi dárci. Při slavnostním odhalení jsem měla jeden z těch projevů, který vaše ParlamentníListy.cz napsaly trochu s despektem: „projev střídal projev“. Pro mne to však byl úžasný zážitek před dvěma tisíci lidmi něco spatra říci. Sochu odhaloval pan Miloš Zeman, to ještě nebyl prezidentem a projevil zájem o založení místní organizace jeho strany SPO - Zemanovci.

Tak jsem bez váhání tu nabídku přijala a stala se členkou této politické strany, již považuji za středolevou.

Pak se stalo něco, co jsem ovlivnit nemohla. SPO už nemá v názvu Zemanovci. Novou perspektivu si vytvoříme sami, kteří jsme po všech těch peripetiích zůstali.

Jaký pohled máte na témata, kterými se strana profiluje: přímá demokracie, nesouhlas s přijímáním uprchlíků, odvolatelnost politiků, ale i zrušení koncesionářských poplatků za vysílání ČT či ČRo?

SPO má témata a teze, které se našich občanů bytostně dotýkají. Většinou se ztotožňuji, kromě rušení poplatků, to si myslím, že je nereálné. 

Je spoustu dalších oblastí, kam je třeba napřít svoje síly a kam dávat energii. 

ISLÁM / křesťanství, judaismus, hinduismus, buddhismus, pravoslaví – o těchto ostatních náboženstvích neslyšíme, protože se nerozpínají / muslimové byli poraženi v roce 1716 u Petrovaradina, bylo jich 4x více nežli Rakušanů/. Nyní jich je také velmi mnoho, a pokud to dovolíme, a podvolíme se, bude v Evropě konec křesťanství i ateismu.

Mnozí odsuzují islám právě za jeho postoj k ženám. Jak se na to díváte vy?

Muslimská žena se učí do 12 let věku, pak se vdává a rodí děti, ideálně každý rok jedno dítě. Ve 40 letech je stará a už je pro ni jen práce v kuchyni, zatímco si manžel bere postupně tři další mladé ženy. Muslimové muži mají povolené i takzvané cestovní sňatky / prostě se mu zalíbí děvče ve vlaku nebo na nádraží – vše je halal, když to odsvědčí jiný muslim. Muž si užije, ale pro ženu z toho už plynou závazky, když žena otěhotní – všechna práva jsou vyhrazena pouze muži. Muslimská žena má jedinou povinnost rodit děti a vést domácnost. Závoj je její identita. Ona vlastně ani žádnou  nemá,  ona ji k ničemu nepotřebuje. Ne každý muž si může dovolit mít ženu a oženit se, když na to nemá finance. Je tedy nerovnováha a frustrace mladých mužů. Jak se chovají k ženám, je vidět z jedné fotografie, která loni proběhla internetem. Je vidět, že trochu chumelí, sedm mladých mužů v botách, čepicích a kapucích kráčí s rukama v kapsách, uprostřed bosá žena s výrazem úplného vyčerpání nese jedno dítě na zádech, druhé nese na ruce a třetí se jí drží za ten její hábit. Tak při této představě mne tedy opravdu mrazí! Je to pro nás něco absolutně nepředstavitelného.

Nesouhlasím s  bezhlavým přijímáním „uprchlíků“ bez dokladů, nechci, aby v Čechách vzniky no go zóny. Demografická exploze vyznavačů islámu je prostě velmi nebezpečná pro celou Evropu. Že u nás ještě nejsou? Jako dítě jsem četla Čapkovu  Válku s mloky! Čekat, že se muslimové podřídí naší mentalitě a zákonům, je prostě naivní představa. Též mě děsí jejich nevzdělanost. Absolventi našich zvláštních a praktických škol jsou na tom s intelektem lépe než většina příchozích do Německa, jež neumějí číst ani psát a tvrdí, že tam hodlají pracovat jako lékaři. V Čechách tady máme povolené potraty, antikoncepci. Mladé ženy neplánují děti, neboť nemají žádné úlevy ani finanční podporu. 70 % mladých mužů vůbec neplánuje rodinu a děti. Mají je snad nahradit příchozí muslimové se svojí neohroženou potencí? Kolik generací to bude trvat a naše ženy budou v burkách a burkinách? Muset rodit děti ještě jako nezletilé?

Islám je invazivní, pro naše ženy destruktivní náboženství. V Čechách se nesmí usadit. Čechy patří Přemyslovcům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…