Kandidátka na hejtmanku (ANO): Chtěla bych, aby byl Karlovarský kraj výkladní skříní

01.07.2016 13:12

Karlovarský kraj získává v přepočtu druhý nejvyšší příjem na občana ze všech krajů České republiky, přesto řada věcí nefunguje, kraj má dluhy. S tím musíme něco udělat, říká rázně půvabná Jana Vildumetzová (ANO). V čem vidí přínos hnutí ANO české politice? A jak ona sama bude chtít přispět k rozvoji kraje? Vyjádřila se ale i k řadě citlivých otázek včetně kritizovaných odměn za své působení na radnici Horního Slavkova na Sokolovsku. A nejen k tomu…

Kandidátka na hejtmanku (ANO): Chtěla bych, aby byl Karlovarský kraj výkladní skříní
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Historicky první hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO)

Ještě na podzim 2014 jste neúspěšně kandidovala do karlovarského zastupitelstva za ODS. Poté jste ze strany vystoupila a o měsíc a půl později jste nastoupila za hnutí ANO na ministerstvo vnitra. ODS se na celostátní úrovni proti hnutí dosti vymezuje. Čím vás osobně hnutí ANO oslovilo?

To je jednoduché. V listopadu 2014 mě oslovil Andrej Babiš s nabídkou pracovat na ministerstvu vnitra a já jsem kývla. Nikdo po mně tenkrát nechtěl, abych vstupovala do hnutí, šlo prostě o zajímavou práci. Postupem času jsem ale poznala, že v hnutí je spousta velmi schopných lidí, kteří tu chtějí něco změnit, a tak jsem se v roce 2015 stala jeho členkou. Jsem přesvědčena, že vstupem hnutí do politiky se podařilo omezit korupční potenciál a rozbít staré struktury.

Proč jste se rozhodla kývnout na nabídku vést kandidátku hnutí v Karlovarském kraji?

Když jsem dostala nabídku vést kandidátku hnutí v našem kraji, docela dlouho jsem ji zvažovala. Bylo mi jasné, že budu muset ustát tlak médií, různé pomluvy a podpásovky, což se také hned po ohlášení mé kandidatury rozjelo. Ale nelituji toho. Karlovarský kraj znám, miluji ho, narodila jsem se tu, dlouho tu žila, byla starostkou Horního Slavkova na Sokolovsku. Přesně vím, co tu lidé potřebují zlepšit, a jsem přesvědčená, že to společně dokážeme.

Pro hnutí ANO jde o první krajské volby. Prozradíte nám svůj tip na výsledek?

Určitě neprozradím. Mým heslem nicméně je, že není důležité se zúčastnit, ale vyhrát. Každý, kdo mne zná, ví, že pro vítězství udělám maximum. Já a tým, který za mnou stojí, máme co voličům nabídnout. Za úspěch budu také považovat, pokud k volbám přijde více lidí než posledně.

Jak byste jako hejtmanka chtěla využít své dosavadní zkušenosti jako náměstkyně ministerstva vnitra pro veřejnou správu či z regionální politiky, kde jste působila jako starostka Horního Slavkova na Sokolovsku? Ostatně krátce jste působila i jako zastupitelka kraje.

Máte pravdu, mám toho za sebou už docela hodně, i proto mám odvahu se postavit do čela kandidátky. To ale neznamená, že z té pozice nemám respekt. Pořád ale jde o to být lídr, který ví, co chce a dokáže pro své vize strhnout i lidi okolo sebe. Samozřejmě že se musím obklopit těmi správnými spolupracovníky, odborníky, kteří budou tvrdě pracovat. Velkou výhodou je určitě to, že už teď jako náměstkyně hodně jezdím po republice a velmi dobře vím, co jednotlivé kraje trápí, jak to kde funguje. Hodně je to o komunikaci se starosty. Ti nikdy nesmějí od kraje zůstat odstřižení.

Poměrně ostré kritice jste čelila za přijetí odměn za vaše působení v čele slavkovské radnice. Je podle vás obecně správné, že jsou politici za svou práci odměňováni nad rámec výplaty? Ostatně není to tak dlouho, co i Andrej Babiš s nadsázkou tvrdil, že by politici měli dělat svou práci zadarmo.

Jak sama říkáte, bylo to s nadsázkou. Pan Babiš celý svůj plat posílá na dobročinné účely, to je chvályhodné. My ostatní ale přece jen musíme z něčeho platit složenky nebo trvalé příkazy.

Souvislosti okolo daru jsem už několikrát vysvětlovala, moji oponenti totiž jeho udělení rádi interpretují do médií po svém. Přitom je to jednoduché. Dar, který mi zastupitelé obce navrhli, schválili společně s Cenou města a já si toho hrozně vážím. Co je špatného na tom, že mě zastupitelé napříč politickým spektrem mimořádně ocenili za moji práci. Jiná věc je, že už druhý den po mém skončení ve funkci jsem měla nárok na odstupné v obou městských organizacích, kde jsem dříve pracovala. A ani v jedné jsem si ale odstupné nevzala. Odchod z Horního Slavkova jsem velmi prožívala a nebylo to pro mě opravdu jednoduché. Na Horní Slavkov nikdy nezapomenu, dal mně veškerý základ mé odborné i politické dráhy a je pro mě srdeční záležitostí.

V roce 2013 jste získala titul nadějná politička. Za co jste ho tehdy obdržela a prozradíte nám, jaké jsou tak vaše politické ambice do budoucna?

Titulem Nadějná politička jsem byla oceněna v roce 2013. Vítězstvím jsem byla překvapena a moc mě potěšilo. Podle pořadatele Fóra 50 % mne odborná porota ocenila zejména za „dlouholetou práci na komunální úrovni, přijímání podnětů ze strany veřejnosti, spolupráci s opozicí i vstřícný a otevřený přístup k občanům a občankám, kteří (mne) poté ve volbách odměnili nejvyšším počtem preferenčních hlasů ze všech kandidujících“. A moje ambice? No teď určitě uspět v krajských volbách v Karlovarském kraji.

O co byste se jako hejtmanka chtěla zasadit tak, abyste své funkční období považovala za úspěšné?

Karlovarský kraj se potřebuje restartovat v mnoha oblastech, věci se musejí dělat smysluplně s plným nasazením, bez arogance moci a především pro lidi. Klíčem k úspěchu je nejen naplňování volebního programu, ale také praktická pomoc a řešení konkrétních problémů. Hejtman Karlovarského kraje by měl neustále komunikovat s občany a jejich zástupci a sbírat podněty, které přenese na příslušné náměstky, uvolněné členy rady a také úředníky krajského úřadu. Měl by dohlížet, že se věci budou posouvat.

Co považujete v programu ANO za nejdůležitější? Jaké konkrétní řešení hnutí nabízí?

Transparentní a efektivní řízení kraje, to je moje absolutní priorita. Vypadá to jako samozřejmost, ale tradičním stranám to dělá už 25 let veliké problémy. Pokud bude fungovat samospráva, pokud bude fungovat krajský úřad, projeví se to ve všech oblastech. Chtěla bych, aby Karlovarský kraj byl výkladní skříní. Chceme dostavět dálnici D6 a zlepšovat kvalitu služeb ve zdravotnictví, školství, sociální oblasti, dopravě nebo cestovním ruchu včetně zajištění bezpečnosti pro naše občany, která je naprosto klíčová.

„Náš kraj je sice nejmenší, ale to neznamená, že musíme být v mnoha oblastech na posledních místech. Musíme se jako kraj a region více prosadit, a to bych chtěla určitě změnit.“ To jsou vaše dosti obecné priority. Můžete být konkrétnější?

Není v tom žádná věda. Karlovarský kraj je v mnoha oblastech na posledních příčkách – vysoká kojenecká úmrtnost, nízká vzdělanost lidí, nejnižší průměrná mzda, špatné čerpání evropských fondů, jsme pověstní kauzou ROP Severozápad, „karlovarskou losovačkou“ atd. Chci tuhle image kraje výrazně změnit.

Co vnímáte jako největší problém kraje a jaké se podle vás nabízí řešení?

Od května jsme společně s kolegy a kandidátem do senátu, žokejem Váňou, objeli celý náš kraj a setkávali se s občany. Ptali jsme se jich, co je trápí, co chtějí změnit. Rozdávali jsme anketní dotazníky a zjišťovali spokojenost v jednotlivých oblastech. A jaký je výstup? Nejvíce nespokojení jsou lidé se zdravotnictvím a se stavem silnic. Karlovarský kraj získává v přepočtu druhý nejvyšší příjem na občana ze všech krajů České republiky (cca 18 tisíc korun), přesto řada věcí nefunguje, kraj má dluhy. V současnosti kraj dluží v přepočtu na obyvatele necelé čtyři tisíce korun; vynásobte si to počtem obyvatel a zjistíte, že krajský dluh se již vyšplhal přes miliardu korun. S tím musíme něco udělat!

V Karlovarském kraji byla také v posledních volbách do zastupitelstev krajů nejnižší volební účast. Jaké je podle vás hlavní téma podzimních krajských voleb? Proč by k nim lidé měli přijít?

No vidíte, už jsme zase nejhorší. V posledních volbách jsme měli volební účast necelých 32 %. Lidé jsou znechuceni politikou, nevěří, že se něco změní. Přitom se všichni shodují, že náš kraj změnu potřebuje. Jedním z hlavních témat určitě nadále bude boj s korupcí, lidé nerozumějí reorganizaci policie, panuje obava, že se vyšetřování korupčních kauz zastaví. Jako bývalá učitelka bych si přála, aby jedním z témat bylo také školství, abychom diskutovali, jak je možné zkvalitnit výuku, jak lépe ohodnotit učitele a jak účinně spolupracovat s místními firmami. Lidé by měli přijít k volbám, aby zhodnotili současné vedení kraje a jasně řekli, kdo je má reprezentovat. Jedině vyšší volební účast pak zajistí, že nové vedení kraje bude mít pro změny silný mandát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…