Kanonáda Johna Boka: Zeman je utržený ze řetězu. Volila ho jen slabá třetina. Peroutkovi nesahá po kotníky, za nacistů by se po...

15.08.2015 16:21

POLOČAS MILOŠE ZEMANA John Bok, bývalý chartista a zakladatel Spolku Šalamoun, mluví vždy bez vytáček a frází. Což potvrdil i v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz na téma Miloš Zeman a jeho prezidentování. Nejvíc mu vadí prezidentův atak na novináře Peroutku. „Hluboce lidsky mě uráží, jak se do Peroutky pustil. A není schopen se omluvit. Peroutkovi nesahá ani po kotníky. Tenhle člověk by se za nacistů s prominutím podělal, Peroutka celý nacismus seděl. Právě za ten článek, který oni chtěli s tím jeho ‚Ovečkou‘ překroutit,“ uvedl John Bok.

Kanonáda Johna Boka: Zeman je utržený ze řetězu. Volila ho jen slabá třetina. Peroutkovi nesahá po kotníky, za nacistů by se po...
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Jak si vede Miloš Zeman jako prezident, který je teď zhruba v první polovině svého mandátu?

Musím konstatovat, že mě nijak nepřekvapil. Předpokládal jsem, že bude prezidentem, jakým je. Proto jsem ho také nevolil. Jeho kandidaturu jsem bral jako satisfakci pro něj, kdy ho předtím zradila vlastní strana, jeho chlapci, které si sám vybral. Myslím, že tak jedná vůči celé zemi. Vychutnává si to. Pravdou je, že mám občas legraci z toho, jak kašle na politiky, na vládu, na Parlament. Je prostě utržený ze řetězu. Chválabohu nemá takovou moc, protože má autoritářské akcentace. Ukazuje se, že i když jen krátkou dobu v roce 1968 byl komunistou, že to v něm prostě je. Že je oportunista. Do takové zločinecké strany se neleze za žádných okolností. Mě tedy pan Zeman nijak nepřekvapil a nepovažuji ho ani za svého prezidenta. Nejenže jsem ho nevolil, ale i proto, jak se chová.

Co říkáte na takzvanou kauzu Peroutka?

To je vrchol všeho. Hluboce lidsky mě uráží, jak se do Peroutky pustil. A není schopen se omluvit. Ty jeho samolibost, nabubřelost, domýšlivost jsou urážlivé hluboce. Peroutkovi nesahá ani po kotníky. Tenhle člověk by se za nacistů s prominutím podělal. Peroutka celý nacismus seděl. Právě za ten článek, který oni chtěli s tím jeho „Ovečkou“ překroutit.

Ve výsledku tedy nejsem překvapen a musím říci, že jsme velkorysý národ, protože nejdeme a nechytneme ho a nevyhodíme ho z Hradu. Protože jsme si ho nezvolili. Že si ho zvolila půlka národa, je lež. Jen slabá třetina. 40 procent občanů vůbec nešlo volit – nechtělo ani Karla Schwarzenberga, ani Miloše Zemana. Občas nás baví, ale je to smutné, když máme na Hradě trošku klauna.

Jak vidíte jeho postoj k Rusku?

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Jeho zlehčující tendence jsou urážlivé, když říká, že na Ukrajině je to chřipka a Putin ho neznepokojuje. Pro mě je dneska daleko větším nebezpečím Putin než celý Islámský stát. Ty kecy o utečencích a ta hysterie.

Co si myslíte o takzvaném Islámském státu?

Mě jenom zajímá, proč chlapci tak dlouho čekají nakopat ten Islámský stát. A proč se vůbec užívá výraz Islámský stát. Tak si říkají oni. Banda fanatických muslimů, která vraždí nejvíce právě muslimy. A oficiálně se o nich mluví jako o Islámském státu. Jindy se používá výraz takzvaný. A my akceptujeme, jak oni mluví o sobě. To přece žádný stát není, žádný Islámský stát neexistuje. Fascinuje mě – a to i u pana prezidenta – jak to celé zkresluje. A to se týká i utečenců. Nárůst uprchlíků začal s těmi válkami a vyvrcholením s těmi zločinci, kteří si říkají Islámský stát.

Mnozí z uprchlíků utíkají právě před těmito fanatiky...

Ano. Jistě. Opouštějí své domovy, dávají na to poslední svoje prachy. Těch ekonomických imigrantů je pořád stejně, ale ten ohromný nárůst je kvůli tomuhle. Hluboce mě uráží, když se pan ministr vnitra chová jako malej fašoun a furt vymýšlí, jak budeme chránit naši zemi. Je hysterický. Podívejte se na jih Francie – kde mají problémy s Alžířany a podobně – tam se k utečencům chovají slušně. U nás je zavíráme do zařízení, izolujeme je a rozhodujeme se, jestli tam zavedeme ostnaté dráty. Kurňa, co jsme to za kulturu? Ale jsme takoví, jakého máme prezidenta. Je mi to hrozně líto.

Zeptám se na Karla Schwarzenberga. Byl největším soupeřem Miloše Zemana, mohl případně vyhrát i on...

Prohráli mu to ti jeho chlapci. Přehnanou slušností ve chvíli, kdy se někdo chová jako hovado a říká o něm nepravdy a on se přiměřeně nebrání. Jak říkal můj český dědeček – na hrubý pytel hrubá záplata. To, co předváděl Zeman se svými lidmi, to chtělo pěstí do držky. Myslím to samozřejmě obrazně. Chtělo to například připomenout, že to byl Zeman jako ministerský předseda, který prošustroval biliardu a dvě stě miliard. To neudělal Klaus, ale Zeman se svou partou. Stát prodal za jednu biliardu a dvě stě miliard majetku. A hlavně Zeman ho rozšustroval. Teď se mluví o OKD. Kdo byl tehdy ministrem financí? Současný ministerský předseda. Je to jedno k druhému. Všechno jsou to socanští chlapci. Dělá mi dobře, když do sebe šťouchají. Jak Zeman mluví o Sobotkovi a Sobotka vyskakuje dva metry dvacet. Alespoň takovouhle zábavu nám za ty peníze poskytují.

Myslíte, že Miloš Zeman už odpustil takzvaným zrádcům z řad ČSSD, kteří ho nezvolili prezidentem v roce 2003?

Určitě ne. Neumí odpouštět. Je to člověk, který v sobě nemá lidskou dimenzi. Všimněte si, jak absolutně odmítá milosti u lidí, kteří by si ji zasloužili. Nejen u lidí, u nichž si myslíme, že byly porušeny zákony. Ale třeba ženská, která už v životě nebude mobilní. A on ji v tom vězení nechá. Nezlobte se, ale to je zhovadilost. Nechci po nikom, aby byl křesťan, ale humanista. Jsme ve 21. století, on pořád cituje nějaké humanisty a vzdělance, ale jsou to jenom žvásty. Není v něm nic lidského.

V tomhle byli předchozí prezidenti asi jiní? Nejenom Václav Havel, ale i Václav Klaus...

I ten Klaus měl lidskou dimenzi. Když byl prezidentem, získali jsme jako Spolek Šalamoun pro své klienty asi dvacet milostí. Musím konstatovat, že prezidentování Klause bylo mnohem lepší než Zemana. I když i on měl tendence k Rusku. Dneska by se ale takto dramaticky asi nevyjadřoval. Jinak jsou si ale podobní. Jsou to chlapci oportunní z doby totality. Dvěma zemím závidím jejich prezidenty. Německu – Joachim Gauck je úžasný člověk. A slovenského prezidenta. Co jsme komu kurnik udělali, že nemáme takového prezidenta?

Musíte dva a půl roku vydržet a budou nové prezidentské volby. Myslíte, že Miloš Zeman do toho půjde znovu?

Je to možné. Ale je nemocný. Je dost ješitný, u něj nikdy nevíte. Nejsem věštkyně. Soudný člověk by tam v jeho zdravotním stavu nešel. Ale on není soudný člověk, takže tam vlezl. A zadruhé to pro něj byla satisfakce za rok 2003, za tu újmu, kterou mu způsobili, kdy mohl být prezidentem, protože sociální demokraté byli tenkrát silnější. Klaus vyhrál jen díky tomu, že část socanů se na to vykašlala a neodevzdala své hlasy. Takže zradili svého Zemana. Asi věděli, co je čeká. Ale i tak je to nemravné. Protože on je postavil na nohy, on je dostal k moci. Byl to Zeman, kdo vzchopil sociální demokracii, ať je jakýkoliv.

Vidíte nějakého silného soupeře, kdo by se mu postavil za dva a půl roku?

Hlavně aby mu bylo mezi čtyřicítkou a padesátkou. Věděl bych o člověku, který nepatří k žádné politické klice. Jako mají Slováci svého prezidenta, který byl selfman a založil organizace na podporu potřebných.

Už asi vím, koho myslíte. Patrně šéfa Člověka v tísni...

No možná. Není to ale můj tip. Pánek není tak samolibý, je politicky uvažující, ale není politikem, je nad věcí, je mezinárodně obecně znám. Kdyby se oprášilo, že patřil ke studentským vůdcům, tak by získal další renomé. A určitě by neplácal takové pitomosti o utečencích a o Putinovi. Vyjadřoval by se jasně, jako že černá je černá, bílá je bílá, šedá je šedá. To pan prezident Zeman nedělá. Jede do Ameriky na Židovský kongres a kopíruje Kennedyho, který v Berlíně řekl Ich bin Berliner, a řekne, že je Žid. Tím není a nemůže být. Nemá soudnost a hlubokou moudrost. A když se mýlí – jako s tím Peroutkou – setrvává na bludu. Svého času měl Zeman fenomenální paměť a velkou memorační schopnost. Tak jako má ten komunistický mudrlant Ransdorf. Ale oni furt citujou. Mám rád lidi – a to můžu říci o Havlovi i Klausovi – že vždycky říkali své původní myšlenky, ať se nám líbí, nebo ne.

Navíc splést se může každý, ale měl by to přiznat...

Ano. Jako já se omlouvám svým dětem nebo své ženě. Dneska jsem jí něco vypravoval a ona říká – vždyť to není pravda a popsala tu situaci před mnoha lety v Liberci. Říkám jí – tak dobře, nehádám se, promiň, spletl jsem se, ta paměť už není dokonalá. Tohle je důkaz dospělosti. Máme prezidenta nedospělého, přestože je tak starý jako já. A už zůstane nedospělý. Navíc se u něj už asi projevuje i senilita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…