Karlovarský lídr STAN: Přál bych si prezidenta jako byl Masaryk nebo Havel

24.04.2017 14:42

Primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA) patří mezi dlouholeté a úspěšné politiky. Své zkušenosti by nyní rád zúročil i v celostátní politice. Jaká témata považuje za klíčová? A jak hodnotí stávající vládu, včetně fenoménu Andreje Babiše? Řeč přišla také na nechvalně známou karlovarskou losovačku. Bude se město dále soudit? A jak se vyvíjí úsilí Karlových Varů o zápis do Seznamu světového dědictví UNESCO? I na to odpovídal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Karlovarský lídr STAN: Přál bych si prezidenta jako byl Masaryk nebo Havel
Foto: archiv města
Popisek: Petr Kulhánek

Pokud se nemýlím, dostalo se vám nabídky kandidovat jako lídr koalice STAN a KDU-ČSL v Karlovarském kraji? Přijmete ji?

Ano, nabídku jsem přijal s tím, že bych v každém případě rád dokončil stávající volební období na radnici. S hnutím STAN spolupracuji mnoho let, moje „domácí“ KOA – Karlovarská občanská alternativa je regionálním partnerem STAN. Společně jsme připravovali již dvoje krajské volby, nyní KOA podporuje také koaliční projekt STAN a KDU-ČSL pro parlamentní volby.

O co byste se chtěl jako poslanec zasadit?

V podstatě každý den řešíme, jakým způsobem vstupuje národní legislativa do života měst. Mnohdy negativním způsobem, kdy se buď nové zákony neslučují s praktickým životem, nebo přenášejí na města další a další povinnosti bez toho, aby s tím byly spojeny potřebné finanční kompenzace. Při tvorbě legislativy tak často chybí zkušenost s reálným životem ve městech a obcích. Myslím, že po 11 letech v komunální politice mohu právě touto zkušeností přispět ke zmírnění negativních dopadů nových právních norem na život samospráv. Současně, protože je mou oblastí zájmu cestovní ruch a lázeňství, bych rád rozpohyboval legislativní proces u novely lázeňského zákona a tvorby zákona o cestovním ruchu, o kterých se sice dlouze mluvilo, ale málo udělalo.

Ke stávající vládě jste byl skeptický již od počátku. Nakolik naplnila vaše původní očekávání? Jak byste její působení zhodnotil?

Po stránce dopadů rozhodnutí této vlády na život měst s sebou uplynulé roky přinesly výrazně větší administrativní zátěž, řadu nových povinností v oblasti přenesené působnosti státní správy bez zohlednění ve státním příspěvku. Došlo však také ke změně rozpočtového určení daní ve prospěch měst, což je pozitivní. Z pohledu fungování vlády vnímám negativně permanentní spory a přestřelky uvnitř vládní koalice, které výrazně ubírají energie všem „kohoutům“ a jíž by se mohli věnovat potřebnější věcem, než jsou politické roztržky.

Hnutí ANO vede volební preference. Jak vy sám vnímáte fenomén Andreje Babiše? Je pro Česko nadějí, nebo spíše hrozbou?

Je pro mě stále záhadou, čím Andrej Babiš uchvátil tak výraznou část české populace, ale jeho schopnost oslovit masy je neoddiskutovatelná. Řídit stát jako firmu je vyjádření atraktivní a líbivé, nemyslím si však, že ryze obchodně manažerský přístup je na stát aplikovatelný. Stát nutně musí plnit daleko více funkcí než firma, velmi podstatná ve vedení státu je sociální rovina, s nezbytnými vlastnostmi empatie a sociální inteligence. Myslím, že ryze manažerský přístup není v dlouhodobějším horizontu pro republiku výhrou.

A čím si vysvětlujete, že i přes všechny kauzy, v nichž Babiš figuruje, mu věří stále více lidí?

Nevysvětluji si to. Vnímám to a jak jsem napsal, zůstává to pro mě záhadou.

Již jste se také nechal slyšet, že byste do parlamentních voleb šel s tím, že byste v případě úspěchu v Karlových Varech dokončil to, co jste začal a primátorem byste byl do konce volebního období. Můžete být konkrétnější? Jaké největší úkoly před vámi coby primátorem stojí?

Určitě čerpání evropských financí na řadu projektů, od památek po cyklostezky. Dokončení nominační dokumentace na zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Ve spolupráci s Karlovarským krajem rekonstrukce Císařských lázní. Ustavení Kanceláře architektury města. Plán městské mobility a dopravní generel. Těch věcí je celá řada.

Karlovarský kraj převzal přípravu rekonstrukce Císařských lázní. Jste rád? A nevnímáte jako vlastní selhání, že se to městu nepodařilo?

Nemohu vnímat jako vlastní selhání rozhodnutí někoho jiného. Městu se ve sdružení s Karlovarským krajem podařilo připravit rekonstrukci do pravomocného stavebního povolení včetně alokace finančních zdrojů a zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby. Nebylo to město, kdo jednostranně ze sdružení vystoupil. Zatím to však vypadá, že byť formálně sdružení existovat přestalo, spolupráce města a kraje směřující k rekonstrukci prakticky běží úplně stejně, dohody uzavřené v roce 2011 ze strany města platí i nadále, nejen v otázce spolufinancování. A jsem rád, že cíl paní hejtmanky a můj k co nejdřívějšímu zahájení rekonstrukce je společný.

Věříte, že dosáhnete vašeho cíle, tedy zapsat letos město do Seznamu světového dědictví UNESCO? Případně co tomu brání?

Letos má být dokončena nominační dokumentace všech 11 měst zúčastněných v této nadnárodní sériové nominaci tak, aby byla na počátku roku 2018 doručena do Paříže na centrálu UNESCO. Všechny naše kroky a kroky Ministerstva kultury, garanta přístupových jednání, k naplnění tohoto časového schématu směřují. Musíme mít ucelený a obdobně zpracovaný výstup od všech členů skupiny, a tam můžeme cítit určité riziko. Musíme se zde spoléhat na stejně odvedenou práci našich partnerů z Německa, Rakouska, Francie, Itálie, Belgie a Británie.

Koncem února proběhl soud v kauze „karlovarské losovačky“ a po mnoha letech soudních tahanic byl vynesen pravomocný rozsudek – město nedostane stamiliony a naopak bude muset stavebním firmám za právní výlohy zaplatit 21 milionů Kč. Podáte v pořadí již druhé dovolání k Nejvyššímu soudu?

Vzhledem k tomu, že se okresní ani odvolací soud podle našeho názoru nevypořádal se závěry Nejvyššího soudu, osobně budu určitě podání dovolání podporovat. Právní výlohy muselo město uhradit již před prvním dovoláním a po rozhodnutí Nejvyššího soudu se mu veškeré prostředky vrátily zpět. Tento postup by následoval i po úspěšném druhém dovolání. Neumím si představit obhajobu toho, kdybychom kvůli soudním výlohám „odpískali“ soudní při, kde je právním zastoupením konstatováno, že městu při realizaci KV Areny vznikla ekonomická újma v řádu prvních stovek milionů korun. Tady spíše nastupuje povinnost řádného hospodáře, definovaná v zákonu o obcích, tento spor podstoupit.

Po volbách jste sliboval zasadit se o větší provázanosti různých způsobů dopravy, veřejné i individuální, motorové i bezmotorové, horizontální i vertikální, tak, aby bylo město přístupnější a prostupnější. Co jste pro to udělali? A jaké investice naopak plánujete?

V minulém roce padlo rozhodnutí o zpracování zásadního dokumentu, Plánu udržitelné městské mobility, a podařilo se nám na něj získat kompletní financování z dotace. Ve spolupráci s Centrem dopravního výzkumu (organizace Ministerstva dopravy, která se na tyto plány zaměřuje) dokončujeme obsáhlou zadávací dokumentaci tak, aby tento strategickcý dokument mohl být zpracován. Řeší mobilitu ve městě obecně, tedy všechny její formy, včetně cyklistické a pěší. Zároveň postupně stavíme jednotlivé úseky cyklostezek podle schváleného cyklogenerelu města. Aktuálně velmi živě disktuovaný je záměr integrovaného dopravního terminálu a s tím komplexní řešení veřejné dopravy ve městě tak, aby její standard a komfort odpovídal 21. století.

Máte již vypracovanou nějakou konkrétní studii rozvoje lokality Central park v okolí Dolního nádraží, společně s prostranstvím hotelu Thermal a areálem bývalé Solivárny a pivovaru, o níž byste se rád zasadil?

Město v případě těchto lokalit není tím, kdo může zpracovávat studie. Tím jsou vlastníci jednotlivých lokalit. Ve všech případech kromě Thermalu jsou to soukromé subjekty, u Thermalu je to stát. Dolní nádraží má zpracováno několik studií, konečné parametry toho, co tam může být, v jaké formě, objemu, výšce, to řekne nový územní plán. Vlastník území u Solivárny zpracovává studii, která by měla být městu v krátké době prezentována. Thermal také zpracovává etapovitou rekonstrukci, se kterou budeme seznámeni. Zatím neznám sled jednotlivých etap a tedy ani pořadí revitalizace veřejného prostoru před Thermalem.

Netajíte se tím, že Miloš Zeman nebyl vaší volbou. Máte již jasno v tom, komu dáte hlas příští rok? Svěříte se nám? Případně jaké vlastnosti by měl podle vás prezident mít?

Jasno zatím nemám. Bude záležet, jak se budou profilovat a prezentovat jednotliví kandidáti. Od příštího českého prezidenta určitě budu očekávat erudici, důstojnost, schopnost sjednocovat a prezentovat opět Českou republiku v zahraničí na té nejvyšší úrovni, v duchu prezidentů T. G. Masaryka či Václava Havla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…