Karolína Peake: Merkelová, uznejte svůj omyl a rychle zařaďte zpátečku. A to, co prohlásila k silvestrovským útokům Žilková...

24.01.2016 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR O útocích na ženy v Německu i o uprchlické krizi promluvila pro ParlamentníListy.cz Karolína Peake. „Za alarmující považuji fakt, že se média a policejní orgány snažily věc před veřejností ututlat,“ řekla ohledně toho, že se informace o útocích dostaly na veřejnost až několik dní poté. Peake se vyjádřila například i k tomu, co si myslí o názoru Veroniky Žilkové právě ohledně těchto útoků.

Karolína Peake: Merkelová, uznejte svůj omyl a rychle zařaďte zpátečku. A to, co prohlásila k silvestrovským útokům Žilková...
Foto: hns
Popisek: Karolína Peake v půlnočním rozhovoru

Co budete dělat dnes o půlnoci?

Doufám, že spát a ne zase odklízet sníh před barákem... Ale rozhodně se budu těšit, že v neděli se vrátí starší syn ze soustředění a budeme zase komplet.

Silvestrovské útoky na ženy v Německu vyvolaly obrovské emoce. Co vy na ně říkáte?

Emoce vyvolaly oprávněně. Takové chování je naprosto nepřijatelné. Ať jej páchá kdokoliv a kdekoliv. Ať už se jednalo o obtěžování, omezování, vyvolávání pocitu osobního ohrožení či okrádání. Ovšem za alarmující a hlavně příznačné pro evropskou politickou hyperkorektnost považuji fakt, že se média a policejní orgány snažily věc před veřejností ututlat.

Veronika Žilková řekla původně pro Parlamentní listy, že šlo od těch mužů o pud přírody. Za to ji stihla obrovská vlna kritiky, mluvilo se dokonce o tom, že na ni bylo podáno trestní oznámení kvůli schvalování trestného činu. Je to podle vás přehnané, nebo to naopak přehnala Veronika Žilková.

Ráda bych si myslela, že to byla odpověď vytržená z kontextu jinak inteligentnějšího zamyšlení Veroniky Žilkové. Bohužel, tuto naději ve mně zbytek rozhovoru rozptýlil. Co tím chtěla říct? Že je to vlastně v pořádku? Když dítěti ublíží pedofil, je to také pud přírody. Dokonce i toho pedofila můžeme pro jeho úchylku litovat. Ale je to nepřijatelné chování, které se trestá. Taková jsou pravidla této civilizace. Do osobní svobody a bezpečí druhého se prostě nezasahuje. A na těchto pravidlech a zákonech si, doufám, budeme trvat.

A co říkáte na návrh Veroniky Žilkové, že by měla být do škol zavedena multikulturní výchova jako samostatný předmět?

Je otázka, co to znamená. Že se budou ve škole děti učit o zvycích jiných kultur? To už je snad i nyní součástí výuky. Nebo že jim bude vštěpován někým určený „správný“ názor, „multikulti“ ideologie? Byla bych ráda, aby se moje děti ve škole učily věci, které jim pomohou obstát na trhu práce. A tolerance, otevřenost, úcta k lidskému životu a svobodě, to jsou témata, která by se měla prolínat celým vzdělávacím systémem i výchovou v rodině. Já chci, aby se moje děti ve škole učily kriticky myslet a vytvářet si vlastní názory. Ne je jen přijímat od jiných.

Domníváte se, že si na podobné útoky mužů vůči ženám bude muset Evropa zvyknout, nebo se tomu dá podle vás nějakým způsobem předejít?

Nevěřím, že by si Evropané nechali něco takového dlouhodobě líbit. Ale stěžovat si nestačí. Je třeba s tím něco dělat. Schengenská hranice musí být reálně chráněna. Pokud nebude, musíme být připraveni kdykoliv chránit tu svoji, a to třeba v koordinaci se Slovenskem a dalšími zeměmi, které nehodlají čekat na nicnedělající evropské elity. A pokud se trestného činu dopustí žadatel o azyl, musí být vyhoštěn.

A pokud se budou opakovat, nevyvolá to podle vás například v tom Německu pouliční nepokoje a odvetu naopak ze strany německých občanů?

Takové náznaky už vidíme. Je na státu, aby svým občanům dokázal, že se dokáže o jejich bezpečí postarat a pokud jej někdo naruší, bude potrestán. Pokud tuto základní funkci stát neplní, začnou se lidé bránit sami. A z toho budou plynout další problémy.

S tím samozřejmě souvisí i přehodnocení celé imigrační politiky. Koneckonců i v zájmu lidí, kteří pomoc Evropy potřebují. Podobné incidenty, jako ten kolínský, mohou velmi zhoršit situaci skutečně potřebným uprchlíkům, kteří si váží bezpečí a zaopatření.

V některých státech se rozhodli uspořádat pro migranty kurzy, jak se chovat k ženám. Mají podle vás smysl. Ti muži celý život žili v něčem úplně jiném….

Do určité míry to snad smysl mít může. Ale na druhé straně musí být vůle evropská pravidla přijmout. Pokud někdo přichází s tím, že se naopak prostředí bude přizpůsobovat jemu, pak takový kurz mnoho nezmůže.

Nehrozí podle vás, že se budou muset nakonec přizpůsobit ženy v Evropě a začít se oblékat méně „provokativně“ a zvažovat, jak se k těmto mužům chovat. Některé rady primátorky Kolína nad Rýnem krátce po útocích tomu tak trochu nasvědčovaly.

Méně provokativně znamená co, prosím? Hidžáb nebo snad burka? Předpokládám, že v Kolíně na Silvestra v noci nechodily ženy po ulici v bikinách.

Útoky mezi lidmi vyvolaly poměrně velký odpor proti uprchlíkům. Někteří lidé ale varují, že nesmíme všechny házet do jednoho pytle. Jak to vidíte vy?

Jistěže nelze házet všechny do jednoho pytle. Jenže bezpečí vlastních občanů je na prvním místě toho, co má stát zajistit. Benjamin Kuras položil v rozhovoru moderátorce Drtinové otázku, zda by si vzala bonbon z mísy, ve které je jich většina v pořádku, ale třeba tři jsou otrávené a my nevíme jaké? Prý nevzala. Široké otevření náruče veškeré migraci by byl, tedy vlastně je, stejný hazard.

Jak jsem říkala, incidenty podobné tomu kolínskému asi nejvíce poškodí skutečně potřebné uprchlíky. Ale ukazují také na nekompatibilitu islámské kultury s našimi pravidly, s lidskými právy. Je na politicích, aby okamžitě přijali a nekompromisně uplatňovali takovou imigrační politiku, která umožní oddělit válkou ztrápené rodiny toužící po bezpečí od migrantů hledajících lehčí život, evropské sociální dávky a dobrodružství, ovšem bez ochoty přijmout pravidla.

Jak bychom vůbec měli k migrantům přistupovat? Spousta lidí je proti tomu, aby dostávali vysoké sociální dávky, poukazují na to, jak špatně jsou na tom mnozí naši důchodci. Jak bychom se k tomu měli postavit?

Za naprosté minimum považuji uplatňování současné azylové politiky. Česká republika je kritizována za to, že se snažíme mít přehled o migrantech na našem území a během jejich identifikace je držíme v uzavřených táborech. Není ale jiná možnost. V Německu se nekontrolovatelně pohybují desítky tisíc lidí, o kterých nikdo neví, kde se vzaly a co jsou zač. To je přece potenciálně mimořádně nebezpečné.

Jak vůbec řešit uprchlickou krizi? Očekává se, že na jaře, tedy zanedlouho bude další obrovská vlna uprchlíků. Zavřít hranice, nebo jak se zachovat?

 Ano, uběhnul celý rok a nic se nevyřešilo. Příprava na očekávanou další vlnu je zatím nulová. Zavřít hranice zní vždycky tvrdě a evokuje to minulý režim. Ale chráněné hranice a určit vymezené přechody bude nakonec asi jediné možné řešení. Je to nepříjemné, ale není to tragédie.

Myslíte, že Evropa vůbec takzvanou uprchlickou krizi zvládne?

Věřím, že ano. Ale už teď je zaděláno na obrovské množství problémů.

Dne 6. února se v některých městech i v Praze koná demonstrace proti Islamizaci Evropy. Je taková demonstrace podle vás na místě? A vyřeší vůbec něco?

Pokud nebude demokratická politická reprezentace problém řešit, budou se podobné demonstrace množit a účast na nich zvyšovat.

Jak vidíte pozici Angely Merkelové. Zvládá situaci, nebo by měla odstoupit. Co byste jí vzkázala?

Uznejte svůj omyl. A rychle zařaďte zpátečku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…