Kateřina Jacques po delší době promlouvá

18.09.2014 14:06

ROZHOVOR Do komunální volební bitvy v Praze 1 jde i Kateřina Jacques. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětluje, proč je důležitá spolupráce její Liberálně ekologické strany s Piráty a nezávislými. „Jedině ve spojení sil lze totiž efektivně čelit přesile kmotrovských a developerských struktur, které vysávají veřejný rozpočet, likvidují hodnoty, jež tu zanechali naši předkové a jednají proti veřejnému zájmu.“

Kateřina Jacques po delší době promlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Jacques

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Kandidujete v komunálních volbách na Praze 1. Proč? Jak vznikla koalice LES a Piráti s nezávislými a z jakého důvodu Piráti tuhle spolupráci problematizují? Mění se tím něco? Můžete okomentovat tento jejich krok?

Pátým rokem se věnuji občanskému a politickému aktivismu na Praze 1, ale vím, že je potřeba mít hlas na radnici. To, o co se snaží angažovaný občan dlouhá léta, může volený zástupce docílit mnohem snáz. Liberálně ekologická strana je mladé uskupení, tady na Praze 1 vychází především z předchozí práce našich lidí ve Straně zelených – já sama jsem tři roky místní organizaci úspěšně vedla. Dohodnout předvolební spolupráci se zelenými se nám ale nepodařilo, protože trvali na spolupráci s Věcmi veřejnými, kterou upřednostnili. To bylo nepřijatelné pro nás – Vít Bárta ani kmotr Hrdlička by neměli naši radnici nijak ovlivňovat a jejich spojení s Kateřinou Klasnovou je zásadní problém. Proto jsem moc ráda, že jsme našli společnou řeč i komunální program s Piráty a velmi zajímavými nezávislými kandidáty.

Jedině ve spojení sil lze totiž efektivně čelit přesile kmotrovských a developerských struktur, které vysávají veřejný rozpočet, likvidují hodnoty, jež tu zanechali naši předkové a jednají proti veřejnému zájmu. V Pirátské straně došlo k nějakému vnitřnímu konfliktu – to se stává, ale podstatné je, že koalice trvá a podporuje nás krajské pražské sdružení v čele s Ondřejem Profantem, který se nám dokonce za vnitřní problém své strany omluvil a přišel nás podpořit na tiskovou konferenci minulý týden. Věřím, že uspějeme a i někteří mimopražští Piráti (kritika přišla od nich), kteří mají určité pochybnosti, ocení naši práci i výsledky. My všichni, kdo společně kandidujeme, máme velmi dobré vztahy a společná práce nás těší, to je podstatné.

Stanovisko Pirátů k problémům s kandidátkou na Praze 1 čtěte ZDE

Anketa

Měla by média informovat citlivěji o závažné nemoci expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 2536 lidí

Co chcete v případě zvolení na Praze 1 prosadit, čemu se v zastupitelstvu míníte věnovat?

Máme komplexní program, který se věnuje hospodaření radnice a její transparenci, to je jeden z klíčových průsečíků právě s Piráty, kteří mají v této oblasti opravdu bohaté zkušenosti a jsou nejdůvěryhodnějšími nositeli tohoto tématu v době, kdy se jím ohání kdejaký lotr podle hesla „zloděj křičí chyťte zloděje”. Věnujeme se „culture", pozornost zaměřujeme na rodinný život. Rádi bychom dostali dohromady mladou generaci a seniory, chceme garantovat všem rodinám místo v jeslích, a to od od jednoho roku dítěte. Kdo bude chtít, má možnost této nabídky využít. Centrum se vylidnilo a my si přejeme, aby měly rodiny důvod se sem nastěhovat. S tím souvisí náš plán na obnovu někdejšího dětského kina Sluníčko nebo rozvoj komunitních zahrad.

Osobně bych ráda naplnila heslo, že radnice má být vlídná k aktivním občanům a ne je považovat za nepřátele. V poslední době se občané ozývají hlasitěji a formulují oprávněné požadavky: zrušení parkoviště na Malostranském náměstí, město bez heren a hazardu, snaha zachovat genia loci parku Kampa a nedovolit jeho zničení necitlivou rekonstrukcí. Lidé volají po širší nabídce škol a běžných služeb. Tyhle hlasy musí radnice slyšet a reagovat na ně vstřícně a konstruktivně. A rozhodně se chci věnovat regulaci nevkusu, který nás obklopuje. Přece můžeme nastavit pravidla pro to, aby centrum vypadalo podobně jako třeba Salzburg nebo Vídeň.

Jak pohlížíte na senátorskou kandidaturu předsedy LESa Martina Bursíka v dresu TOP 09?

Dohoda s TOP 09 na společné kandidatuře byla naprosto klíčová, protože ve většinové volbě, kde uspěje jen jeden, by bylo tříštění podobně laděných hlasů promarněnou šancí a nahrávkou na smeč Babišovi. S TOP 09 LES pojí důraz na principiální obhajobu lidských práv, zásadový postoj k Rusku, přání, aby pokračovala polistopadová zahraniční politika ve vztahu k Číně a Tibetu, orientace země na Západ a odmítání relativizace zla a zločinů komunismu. Martin Bursík přivedl poprvé Karla Schwarzenberga do vlády a je dobré je znovu vidět na jedné lodi. Volič, který to cítí stejně, má šanci, že se jeho přání splní, Martin Bursík je totiž nejen díky téhle rozumné dohodě favoritem volby.

V době konání velkého summitu, na němž se v Praze setkalo více než 500 čínských politiků a byznysmenů s kolegy ze střední a východní Evropy, jste se zúčastnila demonstrace, která měla, předpokládám, upozornit na potlačování lidských práv v Tibetu. Je i vzhledem k těmto okolnostem správné obchodovat s Čínou? Mají firmy, které kvůli sankcím ztratily zakázky v Rusku, je hledat v Číně? Nebo raději někde jinde?

Lidská práva, demokracie a svoboda mají nevyčíslitelnou hodnotu. S Čínou můžeme obchodovat, ale neměli bychom se kvůli tomu hrbit a zapomínat na to, co se tam děje a zříkat se například přátelství s dalajlamou, které započal Václav Havel. Co se týče Ruska, tak jsou sankce naprosto logickou součástí diplomatických řešení a jsem jejich zastánkyní už od událostí na Majdanu, druhým krokem už by mohl být jen válečný konflikt - a tomu je třeba za každou cenu zabránit.      

PhDr. Kateřina Jacques

  • Kdo nezažil tmu, ani světlo neuvidí.
  • Petiční výbor
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …