Kde začne radit Západ, tam se prý klid mění v peklo. Pravoslavný duchovní hovoří o rozsévání větru a vysvětluje, co západní kolonialista nikdy nepochopí

20.06.2015 7:49

ROZHOVOR Pravoslavný duchovní Cristian Popescu pracuje od počátku devadesátých let v organizaci SOZE, která pomáhá v České republice s integrací uprchlíků. V současnosti pečuje v Brně o azylový dům. Za vlnu příchozích imigrantů si Evropa podle něj může sama, zavinil to její přístup ke krizovým oblastem. Soužití s imigranty je ale podle něj do budoucna možné.

Kde začne radit Západ, tam se prý klid mění v peklo. Pravoslavný duchovní hovoří o rozsévání větru a vysvětluje, co západní kolonialista nikdy nepochopí
Foto: David Daniel
Popisek: Pravoslavný duchovní Cristian Popescu

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Jak se díváte na plán Evropské unie zavést kvóty na přijímání uprchlíků?

Diskuse se pořád točí jen kolem kvót, ale problematika je podle mne mnohem širší a má mnohem hlubší kořeny, než se zdá. Problém je v tom, že evropské státy stále pokračují v neokoloniální politice a neustále se pletou do záležitostí jiných zemí, ať už ekonomicky, vojensky nebo i jinak, působí tak na Blízkém východě i v Africe. Stačí se podívat, jak dopadlo to slavné arabské jaro. Na to platí české přísloví „Kdo seje vítr, sklidí bouři“, a to se teď děje. Když jsme ale tuto situaci jako takovou částečně zavinili, je naší morální povinností uprchlíky přijmout.

A za druhé – my Evropané jsme velice pohodlní, nechceme děti, nechceme dělat těžkou práci, a to vyvolává migraci. Migranti by v takovém počtu jako dnes ze svých chudých zemí nepřicházeli, kdyby nevěděli, že je zde pro ně prostor a práce. Evropanům by zřejmě vyhovovala takzvaná cirkulární migrace, v jejímž rámci by cizinci přišli na práci a pak se vrátili, jak se to částečně daří v případě Ukrajinců, ale i Rumunů nebo Bulharů.

Co je podle vás na příchodu imigrantů nejrizikovější?

Skutečně nebezpečné podle mých zkušeností je, když vznikne ghetto. Jakmile si je nějaká větší skupina imigrantů vytvoří, začnou ignorovat místní kulturu a zvyky, a to je problém. Těžko ale říct, jak tento problém řešit. Platí také, že imigranti z blízkých zemí se naštěstí snadno integrují, z těch vzdálených je naopak integrace někdy zcela nemožná.

Zabránit vzniku ghett ale v malém měřítku lze, vím to alespoň ze zkušenosti provozu azylového domu, kde jsou různé národnostní skupiny. Jakmile se ale některá semkne, vznikne problém. Byli tady Kazaši, kteří si chtěli vytvořit muslimskou komunitu, ale já jsem jim řekl, že to nejde, a jestli chtějí žít podle islámu, měli jít do některé islámské země. Většina jich pak odjela, ale do Belgie nebo Francie, kde měli příbuzné.

Pokud jde o uvažované kvóty, mělo by do Česka zamířit něco přes tisíc uprchlíků…

Myslím, že v množství cizinců, kteří sem běžně každý rok na práci přichází, je to číslo zanedbatelné. Nejsem ale pro multikulturalismus, ať si imigranti pěstují svou kulturu a nemusí se nutně rozplynout v novém prostředí, ale ať v rámci dané evropské kultury respektují to, co je zde nepřípustné. Jinak se rozpadne všechno.

Jak by měla Evropa selektovat příchozí při udělování azylu?

Nejvíc zkušeností s imigrací mají země, kam se cizinci integrují již dlouho, například Spojené státy nebo Kanada. Pošlou své odborníky do dané země, kde lidé žádají o azyl, a tam je testují, teprve pak doporučí, koho přijmout a koho ne. Pak přijde na řadu tzv. přesídlení, a tak se do těchto zemí dostávají desetitisíce lidí ročně.

Pokud jde o situaci v Evropě, začal bych ale od snahy nastolit mír v konfliktních zónách. Dokud tam budeme prosazovat své geopolitické zájmy, nepovede to k dobrým výsledkům. To je oblast Sýrie, Iráku, Libye, ale i Eritreje. Evropská unie má občas dvojakou politiku, na jedné straně mluví o humanismu a přijímání lidí a na druhé straně se je snaží zastavit ve spolupráci s nedemokratickými vládami jejich zemí. Existují smlouvy s diktaturami o tom, aby zastavovaly lidi, stavěly tábory; vládnou tam mnohde diktatury a ty vlastně EU takto podporuje. Podle některých zpráv tak jednají některé země EU dokonce i s Eritreou, kde vládne těžká diktatura.

Co bude pro Evropu znamenat současná vlna imigrantů?

Mám pesimistickou představu, že Evropu čeká něco, jako byl pád Římské říše. Nejsem ale úplný pesimista. Tlak ze strany uprchlíků Evropu bude nutit ke sjednocení a myslím, že dojde k její federalizaci, bude to zejména z důvodu ekonomických tlaků. Něco jako jeden z úspěšných modelů – americký „melting pot“, tavicí kotlík, ve kterém dojde k postupnému rozpuštění národních kultur. Opačným příkladem je naopak Kanada, kde se podporují komunity a jejich vlastní kultury a vznikají tam snadno extrémistické skupiny, navíc s podporou státu. Pro Evropu bych viděl jako reálné něco mezi těmito dvěma modely.

Problém je, že Česká váda, stejně jako ostatní evropské země, nechce příliš investovat do svých lidí. Evropané napřed musí vystudovat, najít práci, pak bydlení a najednou jim je přes třicet a pravděpodobnost, že budou mít víc dětí, je pryč. Vedle toho přicházejí mladí lidé z chudých zemí. Kdyby věci byly trochu jinak a evropské vlády investovaly spíš do mladých lidí, aby mohli mít děti dříve, pak by mohly zajistit vše ze svých vlastních zdrojů.

Jak by podle vás mohla vypadat federalizovaná Evropa? Má vůbec šanci v tak rozdílném prostředí vzniknout?

Tak jako Spojené státy americké. Myslím, že mladší generace Evropanů nebude mít problém s národními rozdíly, jsou pragmatičtí a vytvoření takové formy uspořádání pro ně nebude problém. Myslím, že by mohlo jít řádově o horizont dvaceti let.

Co si myslíte o pracovním uplatnění uprchlíků v Evropě?

Evropané trpí strašným demografickým úbytkem, a navíc jsou velmi pohodlní, takže azylanti mohou najít uplatnění v mnoha oblastech – ve stavebnictví, zemědělství, ve službách. Dokonce si myslím, že se Evropa bez nich do budoucna neobejde a bude jich potřebovat stále více. Počet obyvatel České republiky v poslední době rostl jen díky cizincům.

Je v Evropě možné soužití křesťanských a velkých muslimských komunit?

Když byla otevřena mešita v Brně, byl jsem tam pozván a mluvilo se tam o tom, že zde muslimové nechtějí zavádět africký nebo asijský, ale evropský islám, tolerantní a bez polygamie. To znělo velice dobře. Tito umírnění muslimové sami mohou napomoci integraci nových příchozích. Ideální by bylo, pokud by se podařilo vytvořit model, který fungoval na Blízkém východě několik staletí a kdy tam v míru žili muslimové, židé i křesťané vedle sebe.

V zemích, kde je velká muslimská komunita, není problém se soužitím se sekulární společností, vznikají sice malé extrémní skupiny, ale naprostá většina muslimů je v klidu a soužití je reálné. Problém ovšem může nastat, když muslimy začne někdo provokovat. Na Blízkém východě smír skončil, když přišli novoprotestantští (born again) misionáři a začali muslimům vysvětlovat, že je jejich náboženství špatné a že žijí nesprávně.

Jak vnímáte z tohoto pohledu působení protimuslimských hnutí, jako je například Islám v České republice nechceme (IVČRN)?

To může muslimy jedině provokovat a ničemu dobrému to nepomůže. Je to naprosté nepochopení situace. Pokud lidé z IVČRN nechtějí, aby tady byl islám, ať mají spoustu dětí. Oni navíc nenavrhují žádné pozitivní řešení, říkají jenom hlasité ne. Pouhá negace nepomůže ničemu, vždy, když jsem proti něčemu, musím navrhovat alternativu, a tu IVČRN nemá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…