Kdo může být další na řadě? Senátor Štětina odhaduje nejbližší kroky Ruska

07.03.2014 13:20

ROZHOVOR Bývalý válečný zpravodaj a senátor TOP 09 Jaromír Štětina v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, které země se mohou po Krymu dostat do popředí zájmu Ruska. Vyjádřil se také k dalšímu vývoji situace na Ukrajině a hrozbě válečného konfliktu.

Kdo může být další na řadě? Senátor Štětina odhaduje nejbližší kroky Ruska
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Krymský parlament oznámil připojení poloostrova k Ruské federaci. Jak hodnotíte tuto událost? Co to znamená pro Ukrajinu? Rozpadá se?

Jedná se o počátek snahy Ruské federace o teritoriální rozložení Ukrajiny a toto snažení bude pokračovat. Je to trochu jiný scénář než v Abcházii nebo Jižní Osetii. Abcházie a Jižní Osetie byly uznány Ruskem jako samostatné státy. Tam Rusko vytvořilo loutkové státy, které prakticky nikdo jiný neuznal. Krym není novým státem, ale součástí Ruské federace. Autonomie Krymu v rámci této federace bude spíše formální.

Prezident Putin operace na Krymu považuje za humanitární misi. Co tomu říkáte?

Tomu se můžeme jen smát. Humanitární akce to není, a dokonce to vzbuzuje diskuse o tom, jestli to náhodou není humanitární mise jako byl zásah v Jugoslávii svého času americké armády. Srovnávat Krym a Kosovo nelze. Na Krymu ruským obyvatelům nikdo nepřeložil přes cestu ani stéblo. Práva ruské menšiny v rámci Ukrajiny nebyla nikterak porušována. Kdežto v Kosovu se Miloševič rozhodl, že vysídlí milion osm se tisíc kosovských Albánců. A skoro půl milionu jich vyhnal. To byly ty nekonečné pochody do Montenegra, do Makedonie. Tam byl zásah samozřejmě oprávněný a i ten absurdní název „humanitární bombardování" byl vystihující. Tam se zabránilo největší etnické čistce po druhé světové válce a zabránilo se tomu, aby skoro dva miliony kosovských Albánců bloudily Evropou.

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Takže nesouhlasíte i s tím argumentem vašeho kolegy ze Senátu Jaromíra Doubravy, který v souvislosti s Ukrajinou hovoří o destabilizaci Evropy ze strany Spojených států a připomíná právě Jugoslávii a Kosovo?

Pan Doubrava používá komunistickou rétoriku. Jako bývalý člen KSČM používá i argumenty, které používá jeho strana. To, co on říká, odpovídá samozřejmě tomu, co píší Haló noviny. Je to samozřejmě nesmysl. Proč by měla Amerika chtít destabilizovat situaci na Krymu? Amerika má zájem na dobrých vztazích s Ruskem a Spojené státy jsou pro něj jediným relevantním partnerem, ke kterému mají respekt.

Publicista Jan Urban navrhl, abychom v reakci na chování Ruské federace na Ukrajině omezili koncerty Alexandrovců v České republice. Co si o tom myslíte?

Já si myslím, že jistá gesta je potřeba udělat. Politika je hra, kde se gesta používají. Poslední gesto, a já to gesto vítám, bylo gesto předsedy Senátu Milana Štěcha, který odmítl navštívit do Ruska Radu federace. Toto gesto říká, že si nenecháme foukat do kaše, že máme jako Česká republika svou hrdost. Milan Štěch měl jen navštívit horní komoru ruského parlamentu, Radu federace. A ta 1. března 2014 přijala usnesení, že schvaluje Vladimíru Putinovi vojenský zásah na Krymu. Kdyby tam naše delegace Senátu jela, tak by vlastně jela k těm, kteří právně posvětili okupaci části Ukrajiny. Jsem rád, že se takto náš Senát zachoval.

Sdílíte obavu Jefima Fištejna, že po Krymu jsou další na řadě Karlovy Vary?

Já si nemyslím, že by byly na řadě Karlovy Vary. Je to nadsázka a upozornění na to, jakých argumentů používá Ruská federace. Ten argument zní: Chráníme své občany, ať jsou kdekoliv na světě. Jestli je někdo na řadě, tak to bude Pobaltí. Karel Schwarzenberg to na svém Facebooku uvedl velmi dobře: „Pro Putina je Krym předkrm. Polívkou bude Gruzie a Ukrajina hlavním chodem." A já k tomu dodávám se zákuskem, kterým může být některá část Pobaltí, tedy Litva, Lotyšsko nebo Estonsko.

Vy jste zastáncem společného vojenského cvičení na územích sousedících s Ruskem. Jak tvrdí bychom vůči Rusku měli být?

Já bych to uvítal, kdyby se NATO a ukrajinská armáda k tomu rozhodly. To by bylo opět gesto, a to už mnohem razantnější než padesátá osmá varování a znepokojení. A myslím si, že jak znám Rusko, kde jsem jako novinář žil a pracoval deset let a pohyboval jsem se v nejvyšších patrech politiky jak ukrajinské, tak ruské, vím, že Rusko rozumí jen silným protivníkům. Proto si za doby Brežněva vážilo Reagana, který vyhrál nad Sovětským svazem Studenou válku.

A nehrozil by pak nějaký větší válečný konflikt, pokud by došlo na společná vojenská cvičení u ruských hranic?

Válečný konflikt by to mohlo znamenat, kdyby to Rusko považovalo za ohrožení svých zájmů. Ale toto cvičení by nebylo ohrožením zájmů Ruska, nýbrž zabezpečením zájmů Ukrajiny. Myslím si, že politická gesta by se měla přeměnit v politické činy, ať už by to bylo společné cvičení na Ukrajině anebo mobilizace spojených sil na území státu NATO, které sousedí s Kaliningradskou oblastí nebo s Ukrajinou či přímo s Ruskou federací.

Jaké jsou vaše odhady pro další vývoj ve sporu Ukrajiny a Ruska?

Myslím si, že bude pokračovat část scénáře Abcházie či Jižní Osetie s výjimkou té formality, jaký status mají na rozdíl od dnešního Krymu. Teď bude z ruské strany chvíli klid a potom se objeví snaha vyprovokovat krveprolití jako v Jižní Osetii, nebo dokonce nějakou formu občanské války na Ukrajině. Poté podle známého scénáře ruská armáda namaluje na své tanky modré terče, ruští vojáci vyfasují modré barety mírotvorců a pojedou na Ukrajinu zachránit ukrajinský lid před fašisty.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

4:44 Jednou nohou v kriminále. „Fialův hnůj“ už dohnal zemědělce

VIDLÁKŮV TÝDEN Všichni jsme jednou nohou v kriminále a úřady si už došláply na ty zemědělce, kteří v…