Kdyby straníci více četli, nemohli ho nikdy zvolit do čela. Spoluzakladatelka ODS vyzývá Fialu k rezignaci. A nejen to

21.03.2019 4:40

ROZHOVOR Zbavovat se konkurence vylučováním ze strany je nejen nedemokratické, ale především zbabělé a značně odpudivé. V reakci na to, jak se občanští demokraté vypořádali s Václavem Klausem mladším, to říká zakladatelka ODS a bývalá členka Rady ČT Jana Dědečková. Zdánlivě dominantní pozici Petra Fialy přirovnává k situaci za Mirka Topolánka a Petra Nečase, jimž byli stejní lidé zcela „oddaní“, ale za zády se jim smáli a mydlili jim schody. Stejně tak rychle jako je opustí i Fialu, až usoudí, že jim již není potřebný. Prozatím doufají, že je jejich „morálním štítem“, aby byla dokonalá iluze, že ODS je nová a lepší.

Kdyby straníci více četli, nemohli ho nikdy zvolit do čela. Spoluzakladatelka ODS vyzývá Fialu k rezignaci. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

Výkonná rada ODS v sobotu s okamžitou platností vyloučila Václava Klause mladšího ze strany. Nejviditelnějšímu z občanských demokratů nejspíše zlomily vaz jeho výroky na půdě Sněmovny, kde přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům Evropské unie k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů. Šlo o trefné přirovnání, nebo Klaus skutečně přestřelil?

Velice trefné přirovnání, ačkoli jako každé, i tohle kulhá na jednu nohu. Zatímco židovské výbory rozhodovaly pod hrozbou ztráty života, naši poslanci se chovají jako hlasovací mašina z lenosti, a často i intelektuální neschopnosti přemýšlet. Chápu bezmoc pana Klause mladšího, ale neměl by vše svádět na Evropskou unii a vyviňovat všechny ty, kteří bezmyšlenkovitě zvedají ruku pro každou pitomost. A řekla bych, že takových je v našem zákonodárném sboru většina.

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí

Václavu Klausovi v ODS prý také přitížilo, že loni v srpnu zpochybnil ve svém komentáři českou vojenskou misi v Afghánistánu, že ve volbách do Senátu podpořil spolupracovníka svého otce Ladislava Jakla proti kandidátovi ODS Vladimíru Kratinovi nebo že se soustavně vymezuje proti EU a mluví o nutnosti odchodu z ní. Je ve světle toho všeho vyhazov z ODS ospravedlnitelný? Byl svými pohledy příliš jinde než hlavní proud strany?

Vyhazov byl ospravedlnitelný v případě poslance Kotta, který se opíjel a později byl usvědčen z korupce současně s panem Rathem. Nikdy není ospravedlnitelný v případě, že někdo má na události jiný názor a hlasitě ho říká. Tomu se totiž říká demokracie. A pokud neumí být pan Fiala důraznější ve svých argumentech, měl by rezignovat na funkci předsedy a ODS by měla hledat někoho, kdo to umí a koho bude lépe slyšet. Zbavovat se konkurence tímto způsobem je nejen nedemokratické, ale především zbabělé a značně odpudivé.

Proti vyloučení Klause se údajně mělo postavit jen několik poslanců, jmenovitě Jan Skopeček, Zuzana Majerová Zahradníková, Jakub Janda a Vojtěch Munzar. Ukazuje to na jasnou dominanci Petra Fialy v rámci strany?

Anketa

Vadí vám výrok Václava Klause ml. o EU a Židech?

4%
96%
hlasovalo: 21460 lidí
O žádnou dominanci Petra Fialy se nejedná. Lidé, kteří jsou kolem Fialy, byli stejně tak zcela „oddaní“ Topolánkovi i Nečasovi, dokud ti byli na vrcholu. Domníváte se snad, že nikdo nic nevěděl? Všichni se jim za zády smáli a mydlili jim schody. O Nečasově poměru si vyprávěli story, ale se spikleneckým mrknutím se hlavně drželi svých funkcí a funkciček, na kterých byli mnozí existenčně závislí. Tak jako je, stejně tak rychle opustí Fialu, až usoudí, že jim již není potřebný. Prozatím doufají, že je jejich „morálním štítem“, aby byla dokonalá iluze, že ODS je nová a lepší.

Těm čtyřem poslancům patří můj obdiv, obzvláště paní Zuzaně Majerové, která se k celé záležitosti naprosto pregnantně vyjádřila s moudrostí, kterou bych očekávala spíše od předsedy ODS, akademika Fialy. Dovolte mi, abych paní Zuzanu Majerovou citovala: „Jednou jsem zde vysvětlovala, proč jsem v politické straně, a proč nedělám politiku na vlastní pěst. Hlavním důvodem je, že strana – v mém případě ODS – dává dohromady lidi, kteří mají stejné hodnoty a bojují na stejné straně barikády. To, že se lišíme v řadě dalších věcí, je nejen přirozené, ale také nezbytné. Na druhou stranu, straník přece jen musí být loajální s ostatními, jde-li o zásadní věci, a obdobně strana musí chránit straníka před útoky od oponentů. Václav Klaus je jednoznačně tváří strany. Jako osobnost samozřejmě řadu lidí štve – někdo na jeho úspěchy žárlí, někoho provokuje jeho sarkasmus, někoho štve už jen to, že je Klaus. Mě ale zajímá něco jiného: jsou jeho hodnoty v souladu s hodnotami, na kterých ODS vznikla? Hájí svobodu, trh, hájí suverenitu naší země? Není co řešit“.

Anketa

Kdo v posledních letech nejvíc uškodil ODS?

23%
71%
2%
hlasovalo: 14240 lidí
I když s vyloučením Václava Klause mladšího nesouhlasíte, nemyslíte si, že tento krok může ODS pomoci získat nové voliče, které osoba Klause odpuzovala? Nebo to byla chyba, která se jí vymstí?

ODS to rozhodně nepomůže. Domnívám se, že spíše ztratí. Klaus je výrazná osobnost a určitě si najde své místo na politické scéně i bez ODS. A ODS už nebude slyšet vůbec.

Bývalý člen ODS Vlastimil Tlustý shrnul počínání vedení své bývalé strany do tří bodů. Jednak vyloučila nepřehlédnutelného pravičáka, a proto rebela Václava Klause juniora. Nominovala do voleb do Evropského parlamentu nepřehlédnutelné eurooptimisty. A její nová politika je ve skutečnosti starou politikou slábnoucí TOP 09. Posouvá se podle Vás ODS pod vedením Petra Fialy někam jinam, než kam patřila a kde ji měli voliči zafixovánu?

Jistěže se pod vedením Petra Fialy hodně posouvá. A tady opět musím zmínit intelektuální výzbroj našich politiků. Petr Fiala, přestože byl v ODS v době svého zvolení pouhých čtrnáct dnů, tak tento faktor byl opravdu velmi podružným argumentem proti jeho volbě. Důležitější je skutečnost, Petr Fiala byl velice činným publikačně. Jeho texty a knihy jasně ukazují jeho směřování, a pokud by členové ODS více četli, nikdy by ho nemohli zvolit do čela strany. Ale nečte nikdo z nich a navíc nutně potřebovali fíkový list na svá odhalená ohanbí.

Pan Tlustý má pravdu a já jen mohu dodat, že intelektuální vyprázdněnost je již na všech úrovních ODS. Chybí diskuse, chybí osobnosti, chybí intelektuální jiskření.   

Někteří bývalí kolegové Václava Klause mladšího z ODS mluví o tom, že je s ním prakticky nemožné vyjít, chová se individualisticky, nekolegiálně a nelze se prý na něj spolehnout. Podle nich je proto takřka nemožné, aby Klaus mladší vytvořil vlastní životaschopnou stranu. Lze tomu věřit, nebo může jít i o snahu na rozloučenou mu ještě trochu namydlit schody?

Nemohu to potvrdit, ačkoli znám jak pana Klause, tak téměř všechny protagonisty této frašky osobně. Jeho otec nesnášel hloupé lidi a vždy otáčel svůj zrak k nebi, pokud slova předcházely myšlenku. Pokud je Václav po něm, nemohu se divit, že mnoho jeho kolegů mu předhazuje tyto vlastnosti. V přítomnosti jeho otce se lidé s nižším intelektem cítili také špatně.

Pokud by se Václav Klaus pokusil založit vlastní stranu, měl by nejspíš šanci vyplnit prostor na pravici. Mohl by být úspěšný v konkurenci ODS či TOP 09, které se vydávají také za pravici? Byl by to potenciální partner do vlády pro Andreje Babiše, který se po volbách netajil tím, že by kabinet skládal raději se subjekty z pravé části politického spektra?

Víte, z historie si pamatuji, že pravice v českých zemích nikdy nebyla. Byla tady pravicová Agrární strana Antonína Švehly a potom dlouho nic. Dnes se ze zemědělců stali pobírači dotací na cokoliv, takže tam žádný elektorát pro pravici není. Obávám se, že korupční potenciál dotací a grantů je určujícím faktorem úspěšnosti jakékoliv politické strany napravo od středu. Nejde už o hodnoty a ideje, ale o prachy. Takže já osobně nedávám pravicové straně téměř žádné šance.

Ale ke vzniku nové, skutečně pravicové strany vyzval minulý týden v reakci na to, jak se ODS vypořádala s jeho synem, i někdejší prezident Václav Klaus. Připravuje si tím podle Vás půdu na vlastní návrat? A v jaké roli? Považujete spekulace o opětovné kandidatuře na prezidenta za hodně přitažené za vlasy?

Nepovažuji to za nepravděpodobné a dokonce bych si to přála. Nechci za prezidenta žádnou superstar podobnou Drahošovi nebo Čaputové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…