Kdyby to lidé věděli, vzali by na Babiše vidle. Díky němu máte dražší benzin a potraviny. A on z toho má zisk půl miliardy ročně… Akademik předkládá fakta

10.10.2017 12:45

ROZHOVOR Vědecký pracovník Akademie věd ČR v oboru přírodních věd a kandidát do Poslanecké sněmovny za ODS ve Středočeském kraji Tomáš Vaněk říká, že ze státní podpory biopaliv, kterou si Andrej Babiš prolobboval ve Sněmovně, má Babiš zisk půl miliardy a každý občan zaplatí za litr benzinu o korunu více. Biopaliva, která měla navíc pomoci dle EU proti globálnímu oteplování, způsobují vyšší emise CO2 a pěstování plodin pro jejich výrobu ničí životní prostředí.

Kdyby to lidé věděli, vzali by na Babiše vidle. Díky němu máte dražší benzin a potraviny. A on z toho má zisk půl miliardy ročně… Akademik předkládá fakta
Foto: Archiv ODS
Popisek: Tomáš Vaněk

ODS, za kterou kandidujte do Sněmovny, často kritizuje Andreje Babiše. Můžete uvést něco konkrétního, nejen obecné věci jako EET či Čapí hnízdo?

Jistě. Jeden z největších „tunelů“ na peníze občanů je v současné době takzvaná podpora obnovitelných zdrojů a  biopaliva.

A co s nimi?

Nerozvážnou podporou a dotacemi biopaliv ničíme vlastní půdu, škodíme přírodě, ruinujeme peněženky všech občanů – a jediný, kdo z toho má profit, je Andrej Babiš.

To jsou silná slova. Můžete to nějak podložit?

Anketa

Jak ovlivní případ lithium sněmovní volby?

hlasovalo: 4254 lidí

Jistě, jen mi dovolte krátký úvod.

Prosím…

Ve svém „energetickém balíčku“  z roku 2008 stanovila EU jako minimální závazný cíl dosáhnout  do roku 2020 v podílu biopaliv na celkové spotřebě pohonných hmot v dopravě výši 10 procent, bez ohledu na řadu námitek vůči ekonomice a efektivitě tohoto přístupu. Vystřízlivění se dostavilo záhy – proti využívání půdy pro produkci biopaliv místo pro produkci potravin protestovala řada organizací a podle nepublikované zprávy Světové banky již z roku 2008 mohou biopaliva způsobit v některých zemích nárůst cen potravin až o 75 procent.

V roce 2010 již bylo jasné, že biopaliva ze zemědělských plodin mohou vytvářet až čtyřnásobně více emisí skleníkových plynů než standardní ropná paliva jako benzin a nafta. Analýza uvádí, že kvůli bionaftě z evropské řepky se nepřímo uvolňuje do ovzduší 150,3 kilogramu CO2 na jeden gigajoule a u bioetanolu z evropské cukrové řepy je to 100,3 kilogramu. To je zřetelně více než emise 85 kilogramů z běžné nafty nebo benzinu.

Studie totiž dochází k závěru, že „více než 5,6 procenta podílu biosložky v pohonných hmotách by mohlo poškodit životní prostředí a podkopat ekologickou schůdnost biopaliv“.

Takže?

Stručně řečeno – v celkové energetické bilanci nepředstavují biopaliva žádnou úsporu, škodí životnímu prostředí a zvyšují ceny potravin, což působí v rozvojových zemích vážné problémy. Je nepochybné, že ve specifických podmínkách některých zemí mohou být doplňkem energetického mixu – ale direktivně nařizovat jejich podíl je nesmyslné a z hlediska deklarovaných cílů kontraproduktivní, na což bylo pokazováno již v roce 2006.

Nakonec Brusel v roce 2014 rozhodl,  že podíl biopaliv první generace, vyráběných ze zemědělských plodin, již nemá podle návrhu schváleného europoslanci překročit hranici sedmi procent energie spotřebované v dopravě.  A i toto rozhodnutí je ryze politické aby „Brusel“ neztratil tvář. Je ale pozoruhodné, že vývoj v České republice postupuje vlastně opačným směrem.

Jak to?

Novela zákona o ochraně ovzduší, kterou těsně před volbami prolobboval Babiš, navyšuje od června 2010 podíl biosložky u benzinu z dosavadních 3,5 procenta na 4,1 procenta a u motorové nafty ze 4,5 procenta na rovných šest procent.  A to i přes veto prezidenta republiky Václav Klause.

Stručně řečeno, šlo o zdražení přibližně o 1 Kč na litr paliva. Je přitom jasné, že bez regulace a dotací by se průmysl biopaliv, na kterém má Andrej Babiš již více než 50procentní podíl zhroutil.

To ostatně přiznal 15. července 2013 šéf Preolu Petr Cingr: „Zmínil jste, že EU je autorem jak prvotního impulzu, tak nynější regulace. Mohl by ale průmysl s biopalivy vůbec existovat bez ní? – To je relativně těžká otázka. Existovat by asi mohl, ale otázka je, kolik by se těch biopaliv prodalo. Mají totiž nějaké výrobní náklady, a tím jsou samozřejmě dražší než paliva fosilní. Těžko by je někdo kupoval.“

Celkově se odhaduje, že jen z prodeje biopaliv vzniká podnikům Andreje Babiše zisk 500 milionů korun. Přitom jde o prostředky, které jsou získány jen a jen na základě povinných regulací a dotací a nejsou ani pro přírodu, ani pro občany přínosem. Pokud k tomu připočteme devastaci zemědělské půdy monokulturou řepky, jsou škody daleko vyšší než „jen“ finanční. A tento stav samozřejmě pokračuje vstupem hnutí ANO do vlády.

Jak?

Vláda schválila podporu biopaliv v dopravě i v letech 2015 až 2020 a novelu zákona o spotřebních daních, která umožňuje pokračování daňového zvýhodnění vysokoprocentních a čistých biopaliv. Pokud tedy sečteme všechny dotace, úlevy, zvýhodnění a podpory spojené s produkcí biopaliv, dostaneme se s největší pravděpodobností k částce okolo jedné miliardy ročně.

Jak je možné, že to lidem nevadí?

To není, bohužel, zase tak překvapivé. Jednak je to dáno tím, že jde přece jen o problematiku poněkud odbornou, a jednak tím, že jde o částky, které si běžný občan prostě nedokáže představit. Jak praví staré anglické pořekadlo z dob sira Francise Drakea: „Ukradneš-li libru, pověsí tě. Ukradneš-li million, povýší tě do šlechtického stavu.“ Pokud by si starosta na malé vsi „pomohl“ k pár tisícům, vezmou na něj jeho spoluobčané vidle. Ale ty miliardy si nedokáží ani představit…

Též jste jednou uvedl, že vám vadí stále přibývající regulace. Můžete některé zmínit, v čem konkrétně škodí a kdo za to nese odpovědnost?

Někteří občané mají stále pocit, že se jich řada reulací netýká. Je to hluboký omyl. Z něčeho se totiž musí zaplatit tvorba regulace, prosazování regulace, kontrola regulace a následné vyhodnocení výsledků regulace a její následná optimalizace… A i nová úřednická místa. 

Je snad jasné, že jde o náklady státního rozpočtu, tedy o prostředky z daní občanů.  Tím, že se tyto prostředky použijí na zcela neproduktivní regulace, zbyde státu míň peněz na školy, silnice, nemocnice, důchody a mnoho dalších věcí. A nejen to – všichni ti z peněz všech placení „regulátoři“ snižují životní úroveň občanů i jinak.  Oni totiž neprodukují nic užitečného… A stručně řečeno, na trhu práce je díky tomu nedostatek pracovních sil produkujících „hmotné statky“ a nadbytek pracovních sil produkujících lejstra, která nikomu životní úroveň nezvýší.

Dobře, pojďme k těm příkladům…

Zde bych zmínil pár regulací zcela „z dílny“ současné vlády, na kterých nemá EU žádný přímý podíl a které plynou jen a jen ze snahy se o své občany „starat“. Tedy samozřejmě za jejich peníze. Jde například o inkluzi ve školství, povinný poslední rok školky a pamlskovou vyhlášku. Ve všech těchto příkladech jde o představu státu, že občan a jeho děti jsou „státním majetkem“, o kterém má rozhodovat osvícený úředník. Asi nejhorším příkladem je inkluze, hlavně díky vysokým nákladům (asistenti a další náklady, odhadem sedm miliard) a kvůli drastickým dopadům na úroveň výuky, protože učební proces se přizpůsobuje úrovni nejslabšího žáka. Důsledky je celkem snadné si představit. Ne nadarmo stoupá zájem o soukromé školy, což ovšem není obecným řešením problému. Povinný rok školky je zase pokusem o prodloužení povinné školní docházky, aniž by došlo k zvýšení její kvality. A náklady zase ponesou všichni občané.

Naštěstí regulace typu zavírací doba obchodů či zákaz kouření v restauracích, které výrazně porušují právo na využívání soukromého majetku, půjde zrušit velice snadno, v podstatě „škrtem pera“ – samozřejmě v závislosti na výsledku voleb.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…