Když člověk vidí ten ksicht… Jiří Ovčáček odpálil první petardy. Do oken cenzurního úřadu, TOP 09, umělecké kavárny a mnohých dalších

31.12.2016 18:45

ROZHOVOR Soudě dle průzkumů mínění, prezident Miloš Zeman má víc podporovatelů než odpůrců. Oněm kritikům ale nikdo nemůže upřít, že jsou mnohem hlasitější než příznivci. Redakce, podobně jako loni na silvestra, vybrala ty nejznámější a mnohdy i nejhrubší komentáře na Zemanovu adresu a předložila je mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi s žádostí, aby je se silvestrovským nadhledem okomentoval.

Když člověk vidí ten ksicht… Jiří Ovčáček odpálil první petardy. Do oken cenzurního úřadu, TOP 09, umělecké kavárny a mnohých dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Pane mluvčí, navažme na loňský silvestr a podívejme se na výroky odpůrců Miloše Zemana z letošního roku, kdy téměř nebylo dne, aby někdo činnost hlavy státu nekomentoval. Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová hned zkraje ledna v rozhovoru pro PL nepřímo řekla, že prezident je ještě větší extremista než Le Penová či Pegida, protože je předčí ve svých výrocích k migrační krizi. Co myslíte?

Ano, pan prezident je směrem k občanům extrémně pravdivý a bude takový vždy. Hovoří jasně, bez vytáček a neohlíží se na názor mainstreamových médií. A to vyprázdněným stranám typu TOP 09 vadí. Jejich strojení politici jsou už prostě zvyklí hrát před voliči divadélko v suterénu. Někdy je to pořádná šmíra, jindy kus k pláči, ale nikdy není k popukání.

Ne zrovna lichotivá slova použila sestra bratrů Mašínových Zdena, když v jednom z prohlášení hovořila o Miloši Zemanovi takto: „Šikovně v tom se svou inteligencí pluje. Nicméně když člověk vidí ten jeho ksicht, je mu z toho blbě.“ Později ještě přisadila slovy „trápení, co jsem si zažívala v nemocnici, bych nepřála ani svému úhlavnímu nepříteli, ale jemu jo!“ Co Vás po přečtení těchto výroků napadá?

Smutný životní osud, smutné niterné přemýšlení. V takovém případě člověka politujete a popřejete mu dobré zdraví. Každý by měl vědět, že pokud někomu něco zlého přeje, dočká se odplaty vrchovaté.

Dnes už bývalý ministr Jiří Dienstbier z ČSSD označil Vašeho šéfa za teroristu. Šlo o reakci na tzv. kauzu kalašnikov. „Zeman jako terorista. Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ uvedl tehdy Dienstbier. Jaká je reakce hradního mluvčího?

Jiří Dienstbier ml. se stal symbolem nebezpečné korektní, vítací a odlidštěné ultraliberální levicové politiky. Jeho úspěchem je bezesporu pevné finanční zabezpečení politicky motivovaných neziskovek ze státních peněz. Tato „sorosovská hydra“, která už prorostla na mnohá ministerstva, aktuálně na vnitro, se bude snažit intenzivně omezit svobodné prostředí a demokracii v naší zemi. Jestli tedy někdo po někom vystřelil, tak to byl Jiří Dienstbier ml., který vypálil po své vlastní zemi a občanech v ní žijících.

Dlouhodobým kritikem prezidenta je šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Jeho letošním nejvýraznějším počinem je proměna takřka v buřiče, který se s tibetskou vlajkou v ruce snažil probojovat s demonstranty k Hradu. Co z jeho „tvůrčí antizemanovské dílny“ Vás v roce 2016 zaujalo nejvíc a jak jeho veřejné činy komentovat?

Miroslav Kalousek už je prostě stálicí politické scény. Jak rád říkám, je to starý praktik. Podezřívám ho, že ve skutečnosti není topkař, ale tajný konzervativec, který nesnáší vše pražskokavárenské. Naznačovat to může famózní způsob, jakým panu Bursíkovi a spol. zlikvidoval v přímém mediálním přenosu tibetský manifestační průvod s tépichy v čele. Takhle by to snad nezvládl ani známý milovník Tibetu pan Kopfrkingl.

Kalouskův předchůdce na postu předsedy strany Karel Schwarzenberg si výroků na adresu prezidenta připsal nespočet. V dubnu kupříkladu na ČT prohlásil, že „každý ví, že dlouhodobé užívání drogy odstraňuje všechny zábrany“ a následným vysvětlením de facto obvinil hlavu státu z alkoholismu. Jaký vzkaz byste panu Schwarzenbergovi poslal?

Jeho Jasnost evidentně mluví z vlastní, bytostné a živoucí zkušenosti. Při Masarykově vatře v Lánech v roce 2017, které se většinou účastní, mi musí Karel Schwarzenberg ten svůj pikantní příběh o odstranění zábran podrobně odvyprávět. Je to holt liberální kníže.

„Nemohu si pomoci, každým dalším krokem mne Miloš Zeman utvrzuje v tom, že není tím mravním vzorem, který by na Hradě měl být. Když řekne, že se mají lidi ozbrojovat, stydne mi krev v žilách. Podle mne se stále víc připodobňuje ke Gustávu Husákovi,“ sdělovala v září herečka a neúspěšná kandidátka na Hrad Táňa Fischerová. Co na to říkáte? Je a má být prezident mravním vzorem?

Mravnost není v libozvučnosti prázdných slov a v mondénních padnoucích oblecích. Mravnost je v pravdivém životě, v pravdivém slově, v osobní odvaze, ve schopnosti naslouchat druhým a v odvaze pro druhé riskovat. Taková je mravnost Miloše Zemana. Nemravných politiků máme kolem sebe celou řadu, ale ti nechávají umělkyni klidnou. Třeba ti, jejichž přítelíčkové vytunelovali obří podnik a lidé teď končí na dlažbě.

Známý herec Pavel Nový se k politice příliš nevyjadřuje, letos si ovšem nenechal ujít možnost vzkázat pár vět na Pražský hrad. Po tzv. kauze Brady označil Nový prezidenta za lháře a pravil: „Já bych řekl, že jistý Zeman je přizdisráč.“ Dodal, že příznivce Miloš Zeman neztratí, protože je limituje jejich IQ. Nyní prosím, bez jakýchkoli limitů, o Váš komentář.

Pavel Nový letos konečně objevil osmý div světa, o kterém básnil ve filmu S tebou mě baví svět. Není to žádná význačná starověká stavba ani umělecké dílo. Je to lidská hloupost, která nás každý den udivuje tím, čeho je schopna a co dokáže napáchat. K takovému objevu ale není vhodno gratulovat.

Do mediálního povědomí se po dlouhé odmlce dostal někdejší ministr vnitra za Věci veřejné Radek John. Na sociální síti sdílel kritický článek Respektu o prezidentu republiky a připsal k tomu: „Ostuda této země. Vulgární narcis, kterému měkne mozek.“ Co říci k tomuto?

Už je to opravdu nuda. Oni jsou ti odpůrci pana prezidenta tak nenápadití a stále a donekonečna se ve svých výpadech opakují. Připomínají rozvrzaný kolovrátek. Nebo poškrábanou gramofonovou desku, kterou už nikdo nechce poslouchat.

„Chtěl bych Miloši Zemanovi ke státnímu svátku popřát, aby poslanci a senátoři v sobě nalezli tolik síly, aby prostým usnesením hlasovali o tom, že prezident Zeman není ze závažných důvodů schopen vykonávat svoji funkci. On se pak bude muset bránit u Ústavního soudu, ale chvíli od něj budeme mít pokoj,“ burcoval vážným hlasem Jan Ruml koncem října v reakci na „kauzu Brady“. Uplynulo pár měsíců a Vy nám k tomu řeknete…?

Od Rumlova návrhu sesadit pana prezidenta, který mi připomněl dobu normalizace, sice uplynulo pár měsíců, ale to neznamená, že se nic nestalo. Nyní je na Ministerstvu vnitra obnovován normalizační Český úřad pro tisk a informace, který bude zasahovat do volebních kampaní a prostřednictvím spřízněných neziskovek útočit mj. na pana prezidenta. Prvním plodem je aktuální článek v protitrumpovském New York Times, který bez důkazů obviňuje pana prezidenta, že poslouchá Kreml. Lež. Pan prezident hájí zájmy České republiky. Podíl na vzniku zmíněného článku mají Evropské hodnoty, které teď Ministerstvo vnitra miluje.

Podle Michaela Kocába je prezident svým hradním okolím uzavírán do skleněné baňky a Vy jste „dostal lénem úřad prezidenta“ a formujete státní politiku. „Byli jsme kamarádi z Federálního shromáždění. Kdyby se Miloš Zeman vrátil k pojímání listopadové politiky, tak všechno odvoláme,“ vyslal vzkaz Kocáb. Co říkáte, neodvolá pan prezident? Ze starého přátelství?

Jako v Pyšné princezně? Nikoliv. V baňce žije pan Kocáb. A nejen on. Jsou i jiní na velmi vysokých postech, kteří připomínají wolframové vlákno v žárovkové baňce. Naopak pan prezident v baňce nežije, pravidelně se setkává v krajích s občany, s reálnými lidmi, kterým pozorně naslouchá. Každý den na Hradě přijímá celou řadu návštěv, probíhají velmi otevřené diskuse. A pokud jde o mne, pan Kocáb se mýlí. Nejsem komoří Lang. Jsem voják v první linii Ovčáček.

„Žádáme prezidenta, aby ustal v šíření hrubostí a lží a omluvil se za ně. Chtěli jsme zpět do Evropy, ne do Hulvátova. Nemlčme a braňme se,“ vyzýval s pohnutím v hlase herec Jiří Bartoška spolu se zpěvákem Dykem a spolu vyhlásili „týdny občanského neklidu“. Nebyl jste z toho neklidný?

Vzpomínajíc na herce Nového a film S tebou mě baví svět, o kterém už byla řeč: Země se zachvěla! Pánové Bartoška s Dykem byli tak patetičtí, že snad dokonce i věřili tomu, co celému širému světu prostřednictvím videa říkají. To víte, umělci, mají jinou morálku. Jsou jako ptáci. Navrhuji proto tento skeč zařadit do programu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, a to v soutěžní sekci.

Adept na prezidentskou kandidaturu Michal Horáček nedávno sdělil: „Co paměť sahá, Miloš Zeman nikdy skutečně nepracoval. On nemá s normálním člověkem vůbec nic společného. To je kariérní politik, který si nechal všechno platit a jehož ekonomická doktrína se dá shrnout do jediné věty: Však on to někdo zaplatí! Miloš Zeman v žádném případě nemá k obyčejným lidem blízko, naopak k nim má nekonečně daleko.“ Jaká k tomu budou Vaše slova?

Z pohledu praktického i myšlenkového světa Michala Horáčka opravdu Miloš Zeman nikdy nepracoval. Černé sázení na dostizích mu bylo cizí, na valchu nechodil, o cestě z ČSSR do USA se mu za normalizace mohlo jedině zdát. Michal Horáček byl jinou třídou pracujících. Slovy z jednoho dnes už klasického filmu to byl „dojič socialismu“.

Závěrem už nechme stranou prezidentovy odpůrce. Je před námi rok 2017. Jaký podle Vás bude? Na co by se lidé měli připravit a co byste občanům vzkázal?

Čeká nás tvrdý souboj o budoucnost nás všech, který vyvrcholí prezidentskými volbami na počátku roku 2018. Budeme se muset ještě potýkat s dědictvím Obamovy administrativy v podobě vnitráckého ČUTI, této ideové policie, nebo v podobě nepřiměřeného vlivu politických sorosovských neziskovek a mainstreamových médií. Nadějí na postupnou změnu, na postupné osekání chapadel zmíněné chobotnice, která nás rdousí, je nástup Donalda Trumpa do funkce prezidenta USA dne 20. ledna 2017. A věřím, že se do našich prezidentských voleb zapojí kandidát, který bude odvážně bojovat s těmi, kteří nás chtějí zotročit. A který bude bránit naši hrdost a nezávislost. Ze srdce to přeji nejen sobě, ale všem občanům naší krásné země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…