Když je tady nebudeme mít, nebudeme mít problém. Jiří Čunek o uprchlících a zániku Evropy

08.06.2015 4:46

ROZHOVOR Uprchlíkům bychom měli pomáhat přímo v Africe vytvořením bezpečné zóny, myslí si senátor a lidovec Jiří Čunek. Evropa je podle něj oslabena, protože ztrácí jednotu, kterou nacházela v křesťanství, zatímco islamisté vědí, čemu věří, a mají pevný základ v náboženství.

Když je tady nebudeme mít, nebudeme mít problém. Jiří Čunek o uprchlících a zániku Evropy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Souhlasíte se zavedením společných kvót pro přistěhovalce do Evropy a proč?

Nesouhlasím. Evropa, která má sílu pět set milionů obyvatel a samozřejmě i dost velkou obrannou sílu, to znamená, že má dost vojáků, by tyto prostředky měla využít. Aby vytvořila v Africe určitý prostor, jenž by byl bezpečný, a ti, kteří utíkají před terorem, by se tam mohli skrýt. Měli bychom je zachytávat už v Africe a pomáhat jim přímo na místě.

Máme se podle vás obávat přívalu přistěhovalců z problémových zemí? Myslíte si, že jich budou stovky, nebo miliony?

Jsem přesvědčen, že to nemohou být miliony. Protože jakmile by jich byly miliony, tak by Evropa dostala rozum a nechtěla by je. Obava je reálná. Mnozí z těch dvaceti- až padesátiletých lidí, kteří utíkají, vyznávají Islámský stát, a mohou se tedy spojit posléze v Evropě, kde je Schengen, a vytvoří bezpečnostní riziko.

Co si myslíte o srovnání islámu s nacismem? Dá se to srovnávat?

Určitě ne, to bych neřekl.

Co si myslíte o chování islámských zemí, máme přijímat nějaká opatření? Třeba i v návaznosti před podobnými případy, jako se stal v Olomouci, kdy Arabové napadli stánek s peticí?

Když je tady nebudeme mít, nebudeme mít ani problémy. Faktem je, myslím, největší problém Evropy, že ztrácíme svoji identitu. Oní vědí, čemu věří, zatímco my opouštíme křesťanství, které dalo vzniknout Evropě.

Je podle vás chyba, že se od křesťanství odvracíme? Měli bychom se k němu vrátit?

Pokud půjdeme dále touto cestou, zanikneme. Tak to bylo v historii vždy a nechápu, proč by to s námi mělo být jinak. Zkrátka nám nic jiného nezbývá, pokud chceme přežít.

Domníváte se tedy, že jsme více ohrožení, či oslabení, protože na rozdíl od vyznavačů islámu nemáme pevný základ ve víře?

Jednoznačně. S opuštěním křesťanských principů jsme přijali sobectví jako hlavní prioritu, byť se to tak neříká. Nazývá se to různě, svoboda pro každého jedince, tolerance a tak dále. Nicméně ačkoliv je nám jednoznačně daleko materiálně lépe, tak nemáme děti, dobrovolně se jich vzdáváme a oddalujeme je kvůli svému pohodlí. Nechápeme, že jenom s dětmi může člověk zažít daleko větší radost, než být někde sám materiálně zabezpečen, takže my v podstatě vymíráme. Pustošení těchto principů znamená ohrožení.

Saúdská Arábie zrušila obchodní kontakty s Českou republikou kvůli výrokům Miloše Zemana. Co si tom myslíte? Měl by se prezident zdržet podobných výroků, nebo je reakce země přehnaná?

Každý politik, který je ve významné funkci, musí vážit svá slova kvůli tomu, aby nepoškozoval svoji zemi. Ale co se týká Arábie, těžko radit, co má dělat.

Jak vnímáte vrácení žen z letiště v Paříži zpět do jejich vlasti, protože odmítli sundat burku? Souhlasíte s takovým postupem?

Naprosto. Především pokud tady chtějí žít, musejí přijmout naše pravidla. Jsem obecně přesvědčen, že se lidé s burkou, kteří ji odmítají sundat, mají vrátit do zemí, kde je to normální.

Takže souhlasíte i se zákazem školy nosit takový oděv na vyučování?

Jednoznačně.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Domníváte se, že registrační pokladny jsou dobrým způsobem, jak vybrat více peněz a potlačit šedou ekonomiku?

V této věci bude každý krok špatný. Nechat to tak, jak to je, je také špatně, protože je mnoho prodejců, kteří žádné papíry nedávají. De facto se sice živí sami, ale státu nic nedávají. Mají společnou bezpečnostní a zahraniční politiku, zdravotnictví, ale nic státu nepřinášejí. Zavést pokladny znamená potrestat poctivé. Nezavést pokladny a řešit vše zvýšenou represí a kontrolami znamená dramaticky zvýšit počet finančních úředníků a financí na kontrolní orgány. Souhlasím, že některé kroky jsou špatné, ale nutné.

Budu oponovat. Živnostníci si platí zdravotní a sociální pojištění, navíc jim nikdo nezaplatí nemocenskou nebo dovolenou.

Stejně nevíte, kolik živnostníci vydělají a z čeho odvádějí daň. Zdravotní a sociální platí, ale třeba neplatí DPH. Registrační pokladny jsou nepříjemným krokem, ale nutným. Jednou to přijít muselo. Výhodou je, že nejde o fatální krok, který by byl například tak zásadní jako reforma důchodového systému. Registrační pokladna stojí peníze, ale nejsou takové, aby položily státní rozpočet.

Jak nyní vnímáte lidovce a jejich současnou roli v koalici? Je důležitá, nebo rozhoduje spíše ANO s ČSSD?

Bez lidovců nebude ani koalice a strana nese spoluzodpovědnost za neúspěchy i úspěchy vlády. To znamen, že nemá nárok na tolik míst ve vládě a také je nemá. Ale na druhou stranu s tím, že nese odpovědnost i kůži na trh s koalicí, je platným partnerem.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…