Keller má prý v eurovolbách zakrýt problém ČSSD. Volfová řekla mnohem víc

02.03.2014 13:10

ROZHOVOR Jana Volfová, předsedkyně strany Česká Suverenita, pro ParlamentníListy.cz otevřeně zhodnotila ostatní kandidáty do EU. Řeč byla jak o Kláře Samkové, tak o zástupcích KSČM nebo ČSSD.

Keller má prý v eurovolbách zakrýt problém ČSSD. Volfová řekla mnohem víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Volfová v redakci Parlamentních Listů

Paní předsedkyně, přes ParlamentníListy.cz vedete polemiku s bývalým ministrem vnitra Radkem Johnem. Na svém facebookovém profilu jste zveřejnila příspěvek, že Radek John kopíruje váš program a vaše slova. Můžete být konkrétní?

Myslím, že jsem panu Johnovi odpověděla přímo na svém profilu ve vašem listu. Lze zdokumentovat, že například slova o poklonkování Bruselu a ohýbání zad jsme používali v našich tiskových zprávách již v době, kdy byl pan John ministrem a tiše ve vládě mlčel. Když jsme poslali všem poslancům otevřený dopis premiérovi, kde vysvětlujeme, proč začínáme s peticí „Nenuťte nám euro“, a že je nutné nejprve vyvázat Českou republiku z povinnosti přijetí eura a teprve pak si můžeme rozhodovat sami o tom, jestli ho chceme, nebo ne, tak se nám nikdo z poslanců VV ani neozval. Kdyby se tak stalo, mohli jsme společně postupovat a dnes by slova pana Johna měla nějakou váhu. Slova pana Johna tedy jsou pro mne jen planými sliby, které ani uskutečnit nechce.

A nemáte naopak radost, že jiní politici prosazují váš program?

Nevím, zda by vůbec bylo možné mít radost z toho, že Vám někdo ukradne nápady, na kterých jsme dlouhodobě pracovali s řadou spolupracovníků. Snad by bylo možno cítit jisté zadostiučinění, kdyby ti, kteří nám naše programové body ukradnou, je pak skutečně realizovali. Tak tomu ovšem není. Skutečně mi vadí, že je využijí jen ve volební kampani, ale po volbách své programy zahodí do koše. My jsme připraveni spolupracovat na tvorbě zákonů s kýmkoliv, kdo to myslí vážně, máme připraven třeba zákon o mateřském platu, který by řešil problematiku nepřizpůsobivých, a řadu dalších, ale zatím o ně nikdo nejeví zájem. To by byla totiž konkrétní práce, ale o tu současní politici nestojí.

Pokud se ještě vrátíme k Radku Johnovi. Reagovala jste na jeho slova o boji proti přijetí eura. Vy říkáte, že není možné euro nepřijmout. Znamená to tedy, že ať budeme dělat cokoliv, euro nás nemine?

My především musíme požadovat vyvázání České republiky z povinnosti přijetí eura. Protože jsme se v přístupových smlouvách euro přijmout zavázali! Šance k takovému kroku byla například při jednání o přistoupení Chorvatska, které jsme mohli zablokovat s tím, že požadujeme změnu přístupových smluv České republiky. Což se ostatně týkalo i dojednané výjimky z Lisabonské smlouvy, která by zaručila nedotknutelnost majetku českých občanů proti opakovaně vznášeným majetkovým nárokům ze strany sudetoněmeckého landschmanschaftu a jeho představitelů v Evropském parlamentu. V současnosti jsme v postavení, že bruselští úředníci nám mohou přikázat podílet se na splácení dluhů, které jsme nezpůsobili. Je to jako v manželství. Byť dluhy udělá jen jeden z manželů, a ten druhý o nich ani nevěděl, tak je nakonec zaplatí oba dva bez rozdílu.

Sama budete kandidovat do europarlamentu, Radek John je tedy Váš konkurent. Jak ho jako kandidáta do EU hodnotíte?

Nerada hodnotím své protikandidáty, to musí udělat občané svým hlasem sami. A myslím si, že poté, co poznali politické působení Radka Johna v Parlamentu, mají se při svém rozhodování oč opřít.

Máte nějakého favorita? Respektive je podle vás někdo, kdo by opravdu dokázal hájit zájmy ČR v Evropské unii? Nebo podle vás, dovolím si použít vaše slovo, kandidují samí „eurohujeři“?

Většina těch, co mají šanci se podle preferencí do EP dostat, jsou eurohujeři. Ostatně nadšené odezvy sudetoněmeckého landsmanschaftu na změnu postoje k výjimce z Lisabonské smlouvy, kterou naše, jak já říkám, protektorátní vláda, čili většina z těch stran, co mají šanci být zvoleny, odhlasovala, jsou toho dokladem. Pokud by kandidovala Jana Bobošíková, tak ta je jistě jedním z těch lidí, kteří by národní zájmy v EP hájit dokázali. Nakonec už tomu tak bylo v době, kdy v EP působila. No a pak samozřejmě lidé z kandidátky České Suverenity, třeba JUDr. Miroslav Jindrák, známý právník a vysokoškolský učitel. Kdybyste se podívali na naše webové stránky, kde fundovaně vysvětluje problematiku Lisabonské smlouvy, viděli byste, že suverenitu a národní zájmy České republiky v Evropském parlamentu bude skutečně hájit. Stejně jako JUDr. Ing. Karel Nedbálek nebo právnička JUDr. Petra Bártová.

Vedla jste také stínovou vládu žen, kde jste byla společně s Klárou Samkovou, která v těchto volbách kandiduje za Úsvit. Je to správně?

Nerada někoho soudím za to, že se k někomu přidá, to se prostě v politice běžně děje. Jen se trochu divím tomu, že Klára přechází z eurohujerské strany TOP 09 do takzvaně eurorealistické strany Úsvit. Pokud Úsvitu nevadí takhle veliká změna názoru, pak je to jistě podivné. Anebo to s tou eurorealistickou kartou u Úsvitu nebude tak horké a zase je to jen o spojování zájmů osobních, nikoliv o hájení zájmů českých.

KSČM si zvolila na první místo mladou Kateřinu Konečnou, proč podle vás vsadili zrovna na tuto kartu?

Určitě tím chce KSČM ukázat, že má i mladé tváře, a otevřít se tak mladým lidem. Je to zcela jistě zajímavý tah. Ale neznám názory Kateřiny na Evropský parlament, takže si na hodnocení počkám.

ČSSD letos také zvolila netradičního kandidáta - sociologa Jana Kellera. Myslíte si, že bude kandidátem úspěšným?

Jsem velmi překvapena tím, že pan profesor Keller tuhle úlohu přijal. On sám není tak veliký eurohujer jako celá ČSSD. Jsem přesvědčená, že jeho vystrčení do čela kandidátky je jen fíkovým listem, jenž má zakrýt ideovou nahotu a bezradnost ČSSD. Pan profesor bude jen maskotem pro voliče, za kterým se vyvezou šedivé myši, které by samy voliče oslovit nedokázaly a ve volbách by propadly. Vidím v tomto tahu kalkul ČSSD nastrčit jednoho pro voliče přijatelného nestraníka a použít ho jako výtah pro ostatní.

Kdybyste mohla vybrat všech dvacet jedna českých europoslanců, koho byste zvolila?

Zcela jistě všechny z kandidátky České Suverenity. Ty lidi znám, znám jejich postoje a vím, že celý svůj život hájí české zájmy. A nejsou ve straně z prospěchu s vidinou získání nějakého pohodlného místečka. Jsou to přesvědčení nadšenci, kterým není jedno, v jaké zemi žijí, a rozhodli se ve svém volném čase pomáhat podle svých možností. Veškeré své politické aktivity si sami platí, na každý leták či plakát si musejí vydělat. To se pak jednodušeji hájí program strany, když za vámi nestojí žádní sponzoři, kteří vám zaplatili kampaň, a pak chtějí své peníze zhodnotit.

Jak hodnotíte středeční projev Miloše Zemana před Evropským parlamentem?

Čekala jsem, že takový bude, Miloš Zeman se prostě nemění. Jeho eurofederalismus je stále stejný. I proto jsem nevstoupila do SPOZ a naopak spoluzakládala Suverenitu SBB, dnes Českou Suverenitu. Byť mám s Milošem Zemanem řadu shodných názorů, v tomhle se diametrálně lišíme. Já jsem vlastenka a chci žít v české suverénní republice. V republice, která nezapomíná, že za ni pokládali naši předkové své životy. V republice, pro kterou můj dědeček položil život v Mauthausenu a babička přežila 6 let v Ravensbrücku. Jsem přesvědčena, že pro jejich památku je mojí povinností naši vlast bránit. Miloš Zeman chce federaci evropských států. Já nejsem myšlením Evropanka, já jsem Češka.

Můžete nám říct, co je pro vás v rámci EU opravdu důležité?

Aby hlas občanů ČR byl v EU opravdu slyšet. Abychom nekriticky nepřebírali všechny bruselské direktivy a pokud možno ještě si je nepřitvrzovali. Podle hesla poturčenec horší Turka. Ale je jedno společné téma, které bych ráda v Evropském parlamentu řešila. Téma, které tam skutečně patří. Musíme se naučit bránit plíživé islamizaci Evropy. Musíme začít otevřeně a nahlas říkat, že politika multikulturalismu byla slepou uličkou. Dialog a mírové soužití je možné jen s těmi imigranty, kteří přímo neohrožují hostitelské státy, kteří jsou schopni přizpůsobit se jejich zákonům a respektovat je. Zákony suverénních evropských států musejí být v Evropě nadřazeny nad zákon šaria, jak si to přejí muslimští přistěhovalci. Nechtěla bych se totiž dožít toho, aby moje vnučka povinně chodila zahalená, a když dá na ulici klukovi pusu, aby se bála, že ji ukamenují. Nemám nic proti mírumilovným muslimům, ale nemohu souhlasit s násilím, s vraždami, s netolerancí k evropské kultuře a našemu způsobu života. Tohle téma je pro celou Evropu společné a aktuální. I proto kandiduji do Evropského parlamentu.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…