Kellner byl Jaromír Jágr českého byznysu, říká Vlastimil Tlustý

01.04.2021 10:42

ROZHOVOR Jak se změní Česko po smrti Petra Kellnera? Co nejbohatší Čech znamenal pro naši zemi a co ztělesňoval? Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý označuje Kellnera za Jágra českého podnikání, patriota, který na svou zemi nezapomínal. „Začal se správně a odvážně stavět proti zničujícímu establishmentu v ČR i EU,“ všímá si Tlustý Kellnerovy rétoriky v posledních letech. A mnohokrát odsuzovaný byznys s Čínou? „Čína je na cestě stát se světovou velmocí číslo 1. Evropa se začíná ekonomicky propadat a Čína rychle roste. S jistou nadějí vzhlížím k obratu ve Velké Británii, ale to může celkovou ekonomickou prohru Evropy s Čínou jen zmírnit,“ konstatuje Tlustý a připomíná, že třeba Němci a Francouzi se k obchodu s asijskou velmocí staví úplně jinak.

Kellner byl Jaromír Jágr českého byznysu, říká Vlastimil Tlustý
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Česko zasáhla nečekaná smrt Petra Kellnera. Změní jeho odchod podle vás poměry v České republice? Jak jste Kellnera vnímal vy?

K lepšímu určitě ne.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 1.4.2021)

hlasovalo: 19333 lidí

Co znamenal Petr Kellner politicky?

Za 20 let v politice jsem se s ním osobně nesetkal a ani jsem nikdy neslyšel, že by byl politicky aktivní. Veřejně prezentoval názory s nimiž jsem zcela souhlasil.

Liberální kruhy v poslední době Petra Kellnera kritizovaly. Hojně se citovaly jeho podnikatelské aktivity na východě, stejně jako jeho prohlášení z roku 2019, kdy mimo jiné řekl: „Dnešní západní společnost, a zejména Evropa, je ale stále více ovládána ideologií individuální nárokovosti, rovnostářstvím a relativizováním tradičních hodnot.“ Kellner v kontrastu s tím zmínil, že jeho generace stojí na svobodě, pracovitosti, podnikavosti a úctě k tradicím. Začal se Kellner v poslední době stavět proti establishmentu, nebo byl spíše jeho součástí?

To je jeden z citátů, s nímž zcela souhlasím, protože míří na podstatu problémů západní civilizace, které vedou k jejímu úpadku. Začal se správně a odvážně stavět proti zničujícímu establishmentu v ČR i EU.

Jak shrnout celosvětový význam Petra Kellnera? Čím mohl vadit? Velmi se hovoří o vazbách na Čínu…

Byl to Jaromír Jágr českého podnikání, úspěšný, viditelný a přitom patriot, který na svou zemi nezapomínal. To, že expandoval na neobsazené trhy, patří k jeho zásluhám.

Co etický rozměr obchodu s Čínou, spatřujete v tom problém? A proč jej nespatřují třeba Němci, Francouzi a další?

Jeho vstup na čínský, ruský a další východní trhy přinášelo a přináší prospěch nejen jeho firmám, jeho zaměstnancům, ale i všem občanům ČR. Němci a Francouzi to vidí jinak, protože tam většina lidí správně chápe, že takové investice zvyšují jejich životní úroveň. Pro pochopení je nejlepší nechat si ukázat reklamy německo-čínských a francouzsko-čínských firem mezi letištěm a centrem některého z čínských velkoměst.

Jak vidíte úlohu Číny v budoucím světovém vývoji? Vybudovala si za poslední rok proti Evropě pozici, ze které nás může ekonomicky zválcovat?

Čína je na cestě stát se světovou velmocí číslo 1. Evropa se začíná ekonomicky propadat a Čína rychle roste. S jistou nadějí vzhlížím k obratu ve Velké Británii, ale to může celkovou ekonomickou prohru Evropy s Čínou jen zmírnit.

Když to řekneme jednoduše, jaké trumfy mají Číňané v ruce oproti Západu? Je pravda, že Západ zpohodlněl a utápí se v řešení zástupných problémů?

Obyvatelstvo s hlubokým národním cítěním, odhodlané tvrdě pracovat za zlomek požadavků v porovnání s lidmi v Evropě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…