Klára Samková: Proklela jsem Turka málo! Kulomet do každé rodiny, pistole do každé kabelky. Střelivo dotovat státem, Merkelová ať si koupí plíny

19.07.2016 8:18

ROZHOVOR „Angela Merkelová by se měla zásobit inkontinenčním spodním prádlem a dokoupit si imodium.“ „Kulomet do každé rodiny, pistole do každé dámské kabelky,“ doporučila v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz advokátka Klára Samková, která se domnívá, že prezident Erdogan je v podstatě génius, a upozorňuje na to, že v Turecku nastal konec demokracie i sekulární justice. „Je jasné, že tento kabaretní sebepuč je pouhopouhou záminkou pro nastolení vlády politického islámu. Myslím, že můžeme očekávat již otevřené spojenectví s Islámským státem.“ Pak také zhodnotila: „Celý systém NATO a Evropské unie stojí v podstatě na čestném slově a na zásadě dodržování smluv a dohod. Tedy na kusu papíru. S tím si může Turecko v podstatě kdykoliv vytřít jistou část těla, neboť to tak již v malém beztrestně činí.“

Klára Samková: Proklela jsem Turka málo! Kulomet do každé rodiny, pistole do každé kabelky. Střelivo dotovat státem, Merkelová ať si koupí plíny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Anketa

Kdybyste byli občany USA, kdo by měl váš hlas v prezidentských volbách?

hlasovalo: 10822 lidí

Na Facebook jste napsala: „Už nemůže být ani řeči o tom, že Turecko by mělo mít statut ‚bezpečné země původu‘.“ A také: „Ale to by naši eurosráči museli přiznat, že Erdogan nevládne na základě ‚demokratického zvolení‘, ale na základě včerejšího puče...“ Můžete toto tvrzení více vysvětlit?

Status „bezpečné země původu“ je právní kategorie, která je užívána v souvislosti s mezinárodním právem, jmenovitě Ženevskou konvencí, a uprchlíky, konkrétně směrnicí EU o azylovém řízení. Žadateli o azyl může být tento odmítnut, pokud pochází z „bezpečné země“, ve které jsou dodržována následující kritéria: má demokratický systém a dále v ní obecně a soustavně nedochází k pronásledování, mučení nebo nelidskému či ponižujícímu zacházení či trestům, k násilí či ozbrojenému konfliktu. Podle takzvaných Kodaňských kritérií, jejichž splnění je předpokladem pro to, aby kandidátská země mohla vstoupit do Evropské unie, se ověřuje, zda daná země splňuje kritéria zaručující demokracii, právní stát, lidská práva a respektování a ochranu menšin.

Anketa

Co by měli Američané udělat s jadernými zbraněmi, které mají v Turecku?

hlasovalo: 4885 lidí

Turecko poprvé zažádalo o členství v Evropské unii v roce 1987, ale vážnější vyjednávání začala roku 2004. Jednání jsou v podstatě na mrtvém bodě zejména s ohledem na několik naprosto neřešitelných otázek: prvním je soustavné a dlouhodobé porušování lidských práv Tureckem. Je to jedna z nejodsuzovanějších zemí v jurisdikci Evropského soudu pro lidská práva a je také zemí, která je odsuzována pro nejzávažnější porušování, zejména práva na život. V zemi probíhají nejméně dva ozbrojené konflikty: vůči Kurdům, což také přináší značné problémy ohledně kritéria zajištění ochrany menšin, a dále je naprosto nejasná situace turecké části Kypru, kdy tuto „republiku“ uznává pouze Turecko. Nelze přehlédnout, že tento státní útvar vznikl v roce 1974 invazí tureckého vojska a stále jde o naprostou loutku Turecka. Abych se však nerozpovídala o všech aspektech Turecka, které jsou neslučitelné se statusem „bezpečné země původu“, řeknu pouze, že tuto definici jsem zmínila ve vztahu k osmi důstojníkům, kteří údajně požádali v Řecku o azyl. Řecko bude muset posoudit pávě to, jak na tom Turecko s tou „bezpečností“ je. Jestliže důstojníky do Turecka vydá, je jasné, že mezinárodní úmluva o uprchlících přestala platit jako právo a začala platit jako politický pamflet.

Co se týká „demokratického zvolení“ a z toho plynoucí „demokracie“ pod Erdoganem, dovoluji si připomenout, že posledním diktátorem, který se dostal k moci „nedemokratickými“ prostředky, byl Lenin. Všichni další byli „zvoleni“. Hitler, Gottvald,  Hussajn, Husní Mubarak, Bašár Asad. Volba je cesta k moci. Samotné zvolení však vůbec nezaručuje demokratickou formu vlády. Což stoprocentně platí o Turecku.

V souvislosti s tureckými důstojníky, kteří žádají v Řecku o azyl, jste také opět na Facebooku zmínila: „Jsem si naprosto jista, že turečtí důstojníci splňují všechny podmínky pro udělení politického azylu. A jestli jej nedostanou – v Řecku nebo kdekoliv jinde – znamená to, že Turecko Evropu fakticky ovládlo. Gratuluji všem zahraničně-strategicko-politickým idiotům, že dokázali ztratit celou Evropu, aniž nepřítel vůbec musel vyhlásit válku. To by nevymyslel ani Carl von Clausewitz se Sun Tzu dohromady. Na to musel přijít až Erdogan. BRAVO!“ Hovoříte o případném „ovládnutí Evropy Tureckem“. O co tedy konkrétně podle vás Erdoganovi jde a pokud se mu záměr, o kterém hovoříte, zdaří, co to bude znamenat pro EU a členské země? 

Jedním z důvodů, proč Evropská unie tak váhala s přijetím Turecka do EU, byl fakt, že Turecko by byla zdaleka největší země EU, přičemž její kultura je diametrálně odlišná od té evropské. Erdogan v podstatě dostal Evropu tam, kam chtěl, aniž musel vstoupit do Evropské unie a plnit její závazky. Lidé jeho víry a ideologie jsou mohutně v Evropě přítomni, takže trojský kůň je již za hradbami. Rozhodně bude pokračovat nátlak na Evropu: další a další peníze, bezvízový styk – a když nebude, tak se prostě bude jezdit stejně. Protože pochybuji, že jeden pasový kontrolor v budníku někde na letišti ve Frankfurtu zadrží 300 Turků, kteří v Istanbulu projdou „pasovkou“ samozřejmě naprosto bez problémů. Stejná je situace s vlaky, o automobilech nehovoře. To by se musely rozpoutat bitky na pohraničních přechodech, aby se Turkům zabránilo ve vstupu do kterékoliv evropské země.

Řekněme si to otevřeně: Turecko má větší armádu, než je zbytek armády NATO v Evropě. Včera mi na Facebooku kdekdo strašně nadával, když jsem napsala, že Turci mají jaderné zbraně. Ty jsou prý Američanů. Fajn, ale ti Američané jsou na základnách na tureckém území. Jak dlouho by asi vydrželi odolávat, když by si Turci ty zbraně chtěli vzít? Ostatně nějaké zprávy o tom, že na těchto základnách byla vypojena elektřina a jejich osud je nejistý, už proběhly. Je nutné si uvědomit, že celý systém NATO a Evropské unie stojí v podstatě na čestném slově a na zásadě dodržování smluv a dohod. Tedy na kusu papíru. S tím si může Turecko v podstatě kdykoliv vytřít jistou část těla, neboť to tak již v malém beztrestně činí. Jestliže například turecký velvyslanec v ČR požadoval zahájení mého trestního stíhání, tak frapantně porušil Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích, protože se vměšuje do vnitrostátních záležitostí země, kde vykonává diplomatickou misi. A hle, naprosto nikoho to nezajímá, ani našeho ministra zahraničních věcí. Takovýmito nepatrnými krůčky si Turci vydobyli moc a beztrestnost. Bude to pokračovat. Jaké budou jejich další a další požadavky, uvidíme. Ale že budou, o tom není sebemenších pochyb.

Erdogan již v sobotu označil za strůjce puče muslimského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA, a žádá jeho vydání do Turecka. Podle turecké diplomacie není pochyb, že za převratem stáli jeho stoupenci. Když sledujete události, co si o této verzi myslíte? 

Dovolte mi odpovědět příměrem: Jsou to právě dva roky, kdy nad Ukrajinou bylo sestřeleno malajsijské letadlo s téměř třemi stovkami lidí, převážně Nizozemců, na palubě. Do dnešního dne není řádně vyšetřeno, kdo to letadlo sestřelil. Zda Rusové či Ukrajinci nebo někdo další, kdo operoval v okolí Donbasu. Poté, co někdo „sundal“ civilní letadlo, zavládlo všeobecné zděšení. Všechny vlády mekotaly, blekotaly, jak bude vše vyšetřeno, a celkem vzato vypadali všichni, jako kdyby byli praštění palicí, což naprosto chápu. Pouze ukrajinská vláda měla vyjádření jak z partesu: během hodiny obvinila doněcké separatisty, že letadlo sestřelili z Ruska dodaným protiletadlovým systémem Buk. Jako kdyby to četli z knihy.

Nevím, kdo to letadlo sestřelil, ale troufnu si tvrdit, že vím, kdo věděl, že sestřeleno bude: ukrajinská vláda. Naprosto stejný scénář se odehrává nyní v Turecku. Pár hodin po potlačení takzvaného puče prezident odvolal 2 700 soudců a prokurátorů. Pro pána jána – proč soudců? Copak ti se podíleli na vojenském puči? Vsadím boty, že všichni byli v postelích, maximálně ti s nespavostí hloubali nad spisy. Důvod je ovšem jasný: je to konec sekulární justice. Odteď se bude soudit podle šaríi a k ní nejsou sekulární soudci kvalifikovaní. Je jasné, že tento  kabaretní sebepuč – protože já totiž vůbec nepochybuji o tom, že to byl Erdogan, kdo jej sám zorganizoval – je pouhopouhou záminkou pro nastolení vlády politického islámu. Myslím, že můžeme očekávat již otevřené spojenectví s Islámským státem. Koneckonců pro Erdogana to je z ekonomického hlediska výhodné a pro Islámský stát je to maximálně výhodné. Nastolením islámského režimu získává fakticky v Turecku svou právní oporu. Očekávám, že Turecko vyhlásí něco jako federaci s Islámským státem, zabere Sýrii, část Iráku a obnoví Otomanskou říši.

Samozřejmě že takzvaný puč musí na někoho svést, nejlépe na skutečného nepřítele. Pořád je ještě pár euroblbů, případně amerikanoblbů, kteří by mu to mohli věřit,  a hlavně když někoho obviní – v podstatě kohokoliv – získá drahocenný čas. Každý jeden den se počítá, protože každý jeden den se jeho moc posiluje. A po převzetí moci je situace nejkřehčí, proto ať se zkoumá, kdo za to může. Až se dojde k závěru, že je to úplná pitomost, Erdogan předhodí pomatené Evropě zase nějaké jiné jméno a bude mít zatím dostatek času zlikvidovat jakýkoliv náznak opozice. Což mi připomíná, je to pikantní, ale možná, že právě teď nastává opravdu doba, kdy bychom měli začít přijímat utečence z Turecka – totiž ty protierdoganovské.

Ve svém komentáři v MF Dnes uvádí ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček, že výsledek je jasný: prezident Erdogan má mezi lidmi významnou podporu a výrazně posílil. A Kmoníček zmiňuje i tuto verzi proběhlého puče. „Hluboce rozdělená turecká společnost v ní má stoupající problém se zvyšující se islamizací Turecka a zradou sekulárních myšlenek Kemala Atatürka. Ty v zemi vždy strážila zejména turecká armáda, a proto se na ni také prezident Erdogan zaměřil. Léta probíhajícími čistkami v armádním velení se ji pokusil ovládnout, aby nestála v cestě projektu znovuislamizace Turecka a návratu osmanského impéria,“ uvádí Kmoníček. Co soudit o tomto názoru?

S názorem pana Kmoníčka naprosto souhlasím s jednou drobnou výjimkou. Myslím, že islám má mezi lidmi významnou podporu. Zhruba asi stejnou, jakou měl nacismus mezi Němci na začátku 30. let. A napadá mě další příměr: Hitler měl požár Říšského sněmu, Erdogan má takzvaný puč. Jsem zvědavá, kdo bude hrát roli Georgi Dimitrova.

Drtivá většina tureckých komentátorů si pochvaluje, že v Turecku zvítězila demokracie. Poukazuje také na skutečnost, že puč nepodpořili ani soukromá média, opozice či lidé, kteří jsou jinak k prezidentu Erdoganovi velmi kritičtí. Co k tomu říci?

Demokracie definitivně z Turecka odešla. Obrovský nacionalismus, imperialismus a nepřátelství vůči Evropě jsem zaznamenala již před rokem a čtvrt, když jsem pobývala týden v Istanbulu. Že puč nepodpořily soukromá média a opozice? A prosím vás, kdy to jako měly udělat? Vezměte si časovou osu a nezapomeňte, že v Istanbulu či Ankaře je o hodinu více než u nás. Takže puč začal v nějakých deset večer a ve čtyři ráno bylo po puči. Nejsem sice podrobně obeznámena se způsobem života v Turecku, ale řekla bych, že novináři spali anebo čučeli na CNN a zírali, co se jim to děje pod okny. Lidé vyšli do ulic, ovšem pokud mám zprávy přímo z Turecka, tak proto, aby si fofrem vybrali peníze z bankomatů, protože bůhví, co se mohlo dít. Tenhle turecký pragmatismus jsem fakt obdivovala. V rádiích hrál noční proud a na soukromých TV jeli terminátoři, střílečky, romantika, Hra o trůny a podobně, úplně stejně jako tady. Maximálně přerušili vysílání a řekli „vážení diváci, právě jsme se dozvěděli, že tady máme převrat, víme úplný nic a jakmile se dozvíme něco dalšího, dáme vám vědět“. Takže shora uvedený argument považuji za úplně irelevantní.

Jaký předpokládáte další vývoj vztahů mezi Tureckem a Evropskou unií?

Turecko bude klást Evropské unii další a další podmínky, které EU bude v panice přijímat. V podstatě je Erdogan génius: vymyslel bojovou strategii, že je členem Evropské unie se všemi právy bez jakýchkoliv závazků. Jsme na nejlepší cestě se stát faktickou tureckou kolonií, a to bez toho, aby padl na evropské půdě jediný výstřel. To by nevymyslel ani von Clausewitz se Sun-Tzu dohromady. Dále záleží na tom, jestli proběhne puč ve vedení Evropské unie, nebo ne. Protože, řekněme si upřímně, není čas na žádný Czexit ani na rozpad Unie v přímém přenosu. I kdyby to zabralo byť i jen půl roku, tak je to čas, který nemáme. Jelikož Juncker už hovoří s „lídry z jiných planet“, je načase s tím udělat něco opravdu, ale opravdu zásadního… Jinak ke svým doporučením bych přidala ještě jedno: Angela Merkelová by se měla zásobit inkontinenčním spodním prádlem a dokoupit si imodium. Obé bude velmi brzo potřebovat.

Vlna teroru v Evropě ještě nedosáhla vrcholu, varuje šéf protiteroristického institutu v izraelském Herzliji Boaz Ganor. Zároveň uvádí, že vlna teroristických útoků, které zasáhly Evropu, má zesilující tendenci. Evropané musejí být podle Ganora odolní. „Teď hlavně budou potřebovat schopné bezpečnostní síly,“ uvedl s tím, že útok v Nice spáchal buď osamělý vlk, nebo malá teroristická buňka. „Takoví útočníci se inspirují IS, ale nejsou nutně jeho součástí. Podle mého odhadu je Nice právě tento případ,“ dodal. Evropská unie by podle něj měla vytvořit mezinárodní protiteroristickou organizaci. Co vy na to?

Žádné bezpečnostní síly nás nezachrání, nikdy nemohou být bezpečnostní složky všude. Je čas na přímou demokracii a na přímou obranu. Nechť Evropská unie vyzbrojí všechny své občany po švýcarském vzoru a zorganizuje občanský výcvik. Kulomet do každé rodiny, pistole do každé dámské kabelky. Střelivo dotované státem a výcvik zdarma. Děkuji!

Lze věřit tomu, že evropské státy Aliance dokážou najít společnou řeč, sjednotit své vojenské kapacity a použít je k zastavení proudu islámských běženců a k rozbití struktur IS na vlastním území?

Když to nedokázali generálští tajtrlíci doposud, tak teď dokážou tak akorát ... obětovat levé křídlo, obětovat pravé křídlo... A my, pánové, obětujeme obě křídla. Ať si vetknou svá strategická studia za klobouk a pro vzdělání se jdou dívat do letního kina na Tři veterány. Pošlu jim tam nějaký jabka z frňákovníku, aby už vystrkovali ven fakt jen ten frňák a nepletli se do věcí, kterým evidentně nerozumějí nebo nechtějí rozumět, jako je třeba obrana vlasti. Jako strategické hry si můžou hrát Člověče nezlob se a důstojně mlčet, aby lid měl čas vytáhnout řemdichy. Je otázka, jestli na ně, nebo na Turka.

Před časem se před budovou tureckého velvyslanectví sešli na vaši podporu lidé, kteří odmítají možný postih pro vás za projev na květnovém semináři ve sněmovně, ve kterém jste přirovnala islám k totalitním režimům. Na této akci jste na adresu tureckého velvyslance, který postih požaduje, uvedla: „Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny, a umřete beze cti. Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny.“ V kontextu této události a také aktuální situace v Turecku se mezi názory na vašem Facebooku objevil i tento: „Klára Samková proklela Turka a ten se do měsíce hroutí ve vnitřních revolucích. Vměšování se do vnitřních záležitostí Česka se Turkovi sakra nevyplatilo!“ V duchu této reakce se ptám také s nadsázkou: nemrzí vás, že jste tureckého velvyslance proklela?

Proklela jsem málo a slabě. Na druhou stranu ovšem je třeba říci, že moje čarodějnická dílna pracuje v delších časových horizontech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…