Klasnová zná budoucnost vlády. A přidala vtípek o Peake

05.12.2012 6:37

ROZHOVOR Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová tvrdí, že poté, co proběhly církevní restituce a poté, co Nečas provede „škatulata" ve vládě, se stane kabinet čistě udržovacím. O své bývalé souputnici Karolíně Peake nemluví jako o dobré budoucí ministryni obrany a v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz též vysvětluje, proč budou Věci veřejné vyvážet občany autobusem za nákupy do levnější ciziny.

Klasnová zná budoucnost vlády. A přidala vtípek o Peake
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Anketa

Jak by Peake dopadla na obraně?

hlasovalo: 3912 lidí

Jak vnímáte současné pohyby ve vládě? Nepřipadá vám to jako to pověstné „škatulata, škatulata, hejbejte se“?

Tak o „škatulatech“ se mluvilo už dlouho, a z pohledu pana premiéra Nečase je to vlastně logický krok, který bude chtít dokončit ještě před Vánoci.

Proč myslíte?

Poslaneckou sněmovnou prošly církevní restituce, což už je definitivní, vzhledem k tomu, jak se k restitucím postavil prezident republiky, byť jsme i předložili vlastní novelu. Prošel také daňový balík, s nímž budeme ještě nějakou chvilku zápolit, až se nám vrátí ze Senátu, a jak předpokládám, i od prezidenta. Prošlo snížení růstu důchodů… zkrátka prošla celá řada negativních věcí, zatímco celá řada věcí z koaliční smlouvy není vůbec plněna.

Proto si myslím, že pan premiér ještě do Vánoc bude chtít udělat ve vládě tato „škatulata, hejbejte se“, a potom to už bude taková „udržovací“ vláda, která se už nebude zabývat žádnými podstatnými věcmi.

Ale copak „škatulata“, to já jsem spíš zvědavá především na revizi koaliční smlouvy – jaké tam budou priority a jak budou naplňovány. Protože celá řada věcí doteď nebyla a není řešená. Například i v rámci protikorupční agendy.

Někteří politici také tvrdí, že tím, jak byly schváleny takzvané církevní restituce, daňové a důchodové balíčky, že ta vláda už bude mít tendenci skončit.

To, že vláda skončí, jsem tu už slyšela mnohokrát. To už mi opravdu připomíná svědky Jehovovy, kteří už také dlouho mluví o konci světa. Ten třeba možná někdy přijde a určitě také skončí i tato vláda, ale jsem už daleka naskakovat na to, zda to bude dříve či později. Berme to jako jednu ze spekulací. Osobně si myslím, že ani ODS či TOP 09, ani pidistrana LIDEM, nebudou chtít předčasné volby. Myslím, že udělají vše, aby předčasné volby nenastaly, aby tím také strany koalice oddálily okamžik drtivé prohry co nejdál.

Mohou v tom například sehrát roli také úvěry, které si poslanci nabrali na 4 roky? Z čeho by je pak spláceli?

Tak ono se tu různě spekuluje, proč ten či onen podporuje například vládu. Těžko říct, ale může to být jeden z důvodů. Je pravda, že jsou tu lidé, tedy s malým „l“, i když to svádí k pojmenování s velkým „L“, kteří se drží postu poslance zuby nehty. Po pravdě, tomu nerozumím, protože nic zázračného na vysedávání ve sněmovně opravdu není, navíc když se musíte ještě k tomu dohadovat s některými lidmi, kteří tu jsou. Někdy je to opravdu hodně náročné.

Samozřejmě, že určitou roli může hrát i to, že ti poslanci mají úvěry, mají hypotéky, mohou v tom hrát ale roli i různé zákulisní sliby, o nichž vůbec nevíme.

Také se někdy říká, proč to ten či onen člověk dělá, vždyť ta strana ztratí volitelnost, například se to říká právě o LIDEM, proč to dělají lidé z „TOPky“ nebo ODS, proč si raději nesnaží zvednout preference? Ti lidé ale myslí většinou sami na sebe a na své osobní zájmy.

I když je to bude stát budoucnost v politice?

Víte, oni se tak docela neztratí. Oni možná zmizí z přímého politického spektra, ale tady je přece takových pozic (směje se) – dozorčí rady, správní rady, různé instituce, pozice náměstků, různé odbory na ministerstvech. Ti lidé počítají s tím, že ve státní správě neskončí, a že nějakou z těch lukrativních funkcí získají. Uvidíme, co například Tluchoř a spol.

S tím, se zdá, souvisí jedna zvláštnost, k níž došlo při rozdělení Věcí veřejných. U původní strany zůstali většinou lidé, kteří jsou finančně zabezpečení, zatímco většina lidí, co zabezpečení zrovna nebyli a byli na průměrných či mírně nadprůměrných příjmech, odešli k LIDEM. Je to tak a vypovídá to o něčem?

Je to pravda, také jsem si toho aspektu všimla. A ještě jedna věc. Odešli z VV nejen lidé, kteří mají ty úvěry a hypotéky, ale také ti mladší. Takže ve Věcech veřejných nám zůstali lidé už s životními zkušenostmi. Zůstali nám lidé, kteří byli na poslanecké kandidátce za SNKED. Oni už sice za SNKED nejsou, ale jsou to už zkušení politici, kteří si už něčím prošli a ani majetkově to už nemají zapotřebí. Mluvím například o Jiřím Štětinovi, o poslancích Novotném, Petráňovi. Petr Skokan, který působil dlouho v ODS a odešel z ní pro své přesvědčení. Tam také hraje roli nejen to zabezpečení, ale i životní zkušenost.

Proslýchá se, že by se mohla Karolína Peake stát ministryní obrany. Neohrozí to bezpečnost naší země?

Třeba nám zazpívá, jako paní Parkanová, když byla ministryní obrany (směje se).

Myslíte si, že by mohla být takový „univerzální voják“?

Tak to sice nevím, ale zato si nemyslím, že by byla typem univerzálního politika. Spíš jde o to, do jaké míry jsou tyto spekulace vůbec věrohodné, což bychom měli zjistit ještě do Vánoc. Je možné, že strana LIDEM bude chtít resort Ministerstva obrany, třeba ho bude chtít pro nějakého svého jiného člena… Je to celé takové zvláštní, protože teď, kromě dopravy, panuje nejistota i u resortu obrany – kdy bude obsazen, kým bude obsazen. Přiznám se, že jsem opravdu moc zvědavá, jak se to rozuzlí.

Pokud jde proto o Karolínu Peake, nemyslím, že by zrovna ona bezprostředně ohrozila republiku, na to tu máme jiné borce, kteří ji už ohrožují 20 let – pan ministr Kalousek, například, který na tom navíc stále velmi intenzivně pracuje.

Já osobně jsem proti tomu, aby ministři „putovali“ z jednoho rezortního křesla do jiného. Nezdá se mi dobrý takový univerzální ministr, který „rozumí“ každému resortu. Nikdy jsem si ostatně nevšimla ani toho, že by se Karolína Peake nějak intenzivně zajímala o resort dopravy, stejně jako o resort obrany. Tak si počkejme a uvidíme, co se reálně v té vládě stane.

Chystáte akci, na kterou jste pozvali i občany. Jde o kontrolní nákup, kdy se mají naši lidé přesvědčit, že za hranicemi mohou být potraviny o 20 procent levnější. Kdy se to uskuteční a jak se mohou lidé přihlásit?

Uskuteční se to už tuto sobotu 8. prosince a vypravujeme autobusy z několika míst v České republice. Jede se například z Prahy, z Jižních Čech, z Moravy, z Karlových Varů. Těch míst je víc a lidé se mohou hlásit přes naše internetové stránky a přes zelenou linku. V tuto chvíli už je to z většiny naplněné, ale stále tu ještě může být možnost, to přesně nevím. Vypadá to, že pojede asi 250 – 300 lidí.

Určitě to ovšem nepřivodí ohrožení živnostníků v Česku, jak jsem to zaznamenala v některých médiích. My se snažíme o zachování DPH na 14 a 20 procentech. Z naprosto nepochopitelného a ekonomicky neobhajitelného důvodu trval ministr financí a koalice na svém, aby se DPH zvýšila na 15 a 21 procent.

Myslíte, že jediným důvodem dražších potravin u nás je vyšší DPH?

Tento stav rozhodně nepřispívá koupěschopnosti domácností, a už vůbec ne levným potravinám. Není to ale samozřejmě jediná věc, která diktuje ceny v ČR. Existují tu oligopoly podporované koalicí, ať už mluvíme například o Andreji Babišovi nebo Prazdroji, o Mattonce… zkrátka, tito oligopolisté určují cenu na trhu.

Takže ten 20procentní rozdíl, například v Německu, není jen proto, že mají nižší DPH na potraviny, ale oni nepřipustili vznik takových oligopolů. Věci veřejné chystají novelu zákona o významné tržní síle a tyto věci chceme napravit. Chceme, aby lidé na vlastní oči viděli, že ta situace v Česku není dobrá. Například i proto, že jsou v Německu podstatně vyšší platy, zatímco u nás se od příštího roku opět zvýší jen ceny. Proto se ve sněmovně budeme snažit nepřipustit další zdražování.

Jaký je ale účel této kontrolní demonstrace, co tím chcete lidem říct, a co od nich vlastně čekáte?

Když se nám nepodaří změnit věci ve sněmovně, aby se nastartovala správná cesta, je to vzkaz pro lidi, aby si dobře rozmysleli, koho budou volit v příštích volbách, a kdo stojí za tou zdražovací mašinérií v naší zemi.

Ministr Kalousek je plně zodpovědný za tento stav v ČR, včetně jím tak kritizovaného státního dluhu, protože on je tu poslancem od roku 1998. Zvedal ruku pro všechny schodkové rozpočty, čile „porcoval medvědy“ (přidělování peněz ze státního rozpočtu konkrétním projektům) a pak si založil stranu TOP 09, s níž chce získat peníze do státního rozpočtu tím nejnešťastnějším způsobem. A my chceme, aby naši lidé viděli, že to skutečně jde i jinak.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …