Klaus má pravdu, vláda chce zachránit sebe více než tuto zemi. Vlastimil Tlustý rozebírá, kdo bude těžit z dnešního zadlužování

21.10.2020 20:09

ROZHOVOR „Vládní opatření jsou pro část občanů likvidační a navíc vláda odmítla poskytovat náhradu způsobených škod. Místo toho poskytuje podpory podle byrokraticky složitých podmínek a na pochybné účely,“ říká o práci Babišova kabinetu bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Dluhy, které nyní vláda vytváří, označuje za astronomické a vidí za nimi několik skrytých cílů, mimo jiné převedení nemalé částky z veřejných rozpočtů směrem k vládě blízkým lidem, nebo podporu vlastní voličské základně. „Za pozornost stojí, že naše vláda vůbec nic neříká o tom, z čeho bude stát platit úroky z těch 500 a 350 miliard dluhu vytvořeného letos a plánovaného na příští rok,“ varuje dále zkušený ekonom. Rozhovor byl pořízen krátce před tím, než vláda ve středu oznámila drastické zpřísnění veškerých opatření.

Klaus má pravdu, vláda chce zachránit sebe více než tuto zemi. Vlastimil Tlustý rozebírá, kdo bude těžit z dnešního zadlužování
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Ministr zdravotnictví Prymula v pondělí opět přitvrdil, od středy je tak v účinnosti mj. nařízení o nošení roušek v obcích. Z dostupných dat je přitom zřejmé, že ochota lidí dodržovat stanovená nařízení oproti jaru poklesla. Jsou již lidé unaveni? Hrozí, že některá pravidla budou záměrně porušovat?

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
Opatření proti šíření nákazy jsou dvojího druhu, ty co stojí málo a ty co stojí moc (miliardy až stovky miliard). Rozdělovat opatření na ta málo účinná a více účinná je, jak ukazují protichůdné názory odborníků, velice obtížné. Vyplývá mi z toho, že podporuji opatření levná pro občany a stát, která pouze omezují aktivity lidí. Za chybná považuji opatření nákladná, likvidující celé sektory ekonomiky, tedy opatření typu „zavírá se“. Uvedu jako příklad restaurace: roušky při vstupu, dezinfekce na každém stole, jídelní lístek na internetu, rozestupy mezi stoly a podobně, to všechno ANO. Uzavření restaurace zásadně NE.

Jak ve světle jarních událostí zhodnotit současné kroky vlády? Omezení jsou méně přísná, než byla na jaře, ačkoli počty nakažených jsou nyní mnohonásobně vyšší. Zároveň je ale komunikace mnohdy chaotická a lidé třeba slibům, že po 3. listopadu budeme zase volnější, nevěří. Jaké další důsledky může mít tato trvající nejistota velké části české populace?

Nevole, kterou vláda svými kroky vyvolává u části veřejnosti, je pochopitelná. Akce prostě vyvolává reakci. Opatření vlády jsou dnes nejen přehnaná, ale také neustále měněná, a to z extrému do extrému. To logicky vzbuzuje nedůvěru.

Současná omezení opět dusí soukromý sektor. Mnozí živnostníci jaro ještě přežili díky dřívějším rezervám, nyní už ale nemají z čeho brát. Zároveň to zatím vypadá, že současná omezení neskončí začátkem listopadu, jak bylo původně avizováno. Může být letošní zima pro soukromníky smrtící?

Vládní opatření jsou pro část občanů likvidační a navíc vláda odmítla poskytovat náhradu způsobených škod. Místo toho poskytuje podpory podle byrokraticky složitých podmínek a na pochybné účely. Tento postup vlády ČR se tím zásadně liší od postupu většiny evropských zemí. Odůvodnění, že poskytovat náhrady škod nemůže vzhledem k jejich rozsahu, vláda sama popírá výší vytvářených dluhů.

Vláda oznámila, že pro příští rok plánuje schodek ve výši 320 miliard. Je to vzhledem k situaci ještě optimistický odhad? Máme spíše očekávat mnohem horší čísla? A jsou nějaké predikce v tuto chvíli vůbec smysluplné? Bude v příštích letech zvykem, že vlády odloží dosavadní schodkové limity a dojde k masivnímu zadlužování?

Vše nasvědčuje tomu, že cílem astronomických dluhů je:

  • zamaskovat neúspěšnou ekonomickou politiku vlády před příchodem epidemie – zvýšení dluhu o cca 100 miliard oproti schválenému rozpočtu bylo vypočitatelné již na začátku letošního roku
  • převést stovky miliard z veřejných prostředků do soukromých rukou lidem vládě blízkých
  • uchovat přízeň voličů vládních stran politicky „cílenými“ podporami
  • zamaskovat do příštích voleb hloubku vládou způsobené ekonomické krize                        

Každé zadlužování má svoji mez. Mnoho domácností to už pocítilo, a to že u státu je ta mez mnohem vyšší, neznamená, jak si překvapivě mnoho lidí myslí, že neexistuje. Maximální výše dluhu je dána schopností dluh včetně úroků splácet. S růstem dluhu se dlužník stává méně důvěryhodný a platby rostou jednak kvůli většímu základu a jednak kvůli rostoucím procentům úroku.

Za pozornost stojí, že naše vláda vůbec nic neříká o tom, z čeho bude stát platit úroky z těch 500 a 350 miliard dluhu vytvořeného letos a plánovaného na příští rok. Propaganda vlády je záměrně jednostranná. Ke zveřejňovaným údajům o počtu „zemřelých s covidem“ chybějí údaje o počtu mrtvých způsobených opatřeními vlády. Odložená a omezená zdravotní péče „necovidovým pacientům“ také vede k úmrtím. Bankroty lidí a firem jsou nepochybně doprovázeny předčasně zemřelými. O tom ale žádné informace veřejnosti poskytovány nejsou.

„Myslím si, že naprosto úplnou povinností všech lidí v této zemi je, aby řekli už dost. Už toho bylo dost,“ uvedl pro Frekvenci 1 exprezident Václav Klaus. Souhlasíte?

Stejně jako exprezident Václav Klaus mám vážné obavy  o budoucnost naší země, řízené nekompetentní vládou, které jde více o záchranu sebe sama než o tuto zemi a její občany. Stejně jako nás tato vláda dovedla k rekordnímu rozsahu epidemie, vede nás k rekordní hloubce ekonomické krize. Snažit se v této situaci oslovit a mobilizovat racionální část občanů je povinností každého zodpovědného politika. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…