Klause hodnotím velmi kladně. Byl dobrý prezident, říká poslanec-rebel

11.01.2013 17:19

ROZHOVOR Poslanec Radim Fiala, který patřil ke skupině poslanců rebelujících proti zvyšování daní a který následně z ODS vystoupil, prozradil, za jakých podmínek je ochoten hlasovat s vládou a jakou vidí svou politickou budoucnost. Václav Klaus byl podle něho dobrý prezident, i když amnestie asi nebyla to nejlepší. Tažení ministra Leoše Hegera a poslance Borise Šťastného proti alkoholu a kouření je podle něho směšné.

Klause hodnotím velmi kladně. Byl dobrý prezident, říká poslanec-rebel
Foto: ods.cz
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Odešel jste z poslaneckého klubu ODS. Za jakých podmínek jste ochoten podporovat vládu Petra Nečase a vládní návrhy zákonů?

Po svém odchodu z ODS nadále zůstávám nezařazeným poslancem, který není zavázán podporou žádné politické straně, vládě nebo provládní či protivládní skupině poslanců. Při svém hlasování se budu řídit i nadále slibem poslance a tedy i sliby, které jsem dal svým voličům. Čili na jedné straně nebudu aktivně podporovat snahy komunistů a sociálních demokratů o vyslovení nedůvěry této vládě. Tato středová vláda je lepší řešení pro tuto zemi než vláda s podporou komunistů. Na druhé straně nepodpořím vládní návrhy zákonů především v případech, že budou zvyšovat daně, budou převádět kompetence českého státu na orgány Evropské unie a v případech, kdy budou zhoršovat podnikatelskou činnost a podnikatelské prostředí v naší zemi.

Jak vidíte svou další budoucnost v politice? Skončíte v ní současně s ukončením vašeho mandátu v Poslanecké sněmovně, nebo zvažujete vstup do nějaké politické strany? Či je možné, že se někdy vrátíte do ODS?

V politice se říká nikdy neříkej nikdy, ale co se týče ODS, tak o návratu do ní v současné době vůbec neuvažuji. Protože ODS se z pravicové strany přeměnila na stranu středovou. Naše cesty se proto rozešly. A přiznávám, že to pro mě nebylo lehké, protože v ODS jsem byl 15 let a v jiné straně jsem nikdy nebyl. Tedy budu velmi pečlivě zvažovat, než případně vstoupím do nějaké strany či občanského sdružení. Nyní sleduji politickou scénu a uvidím, jak se to bude vyvíjet. Nebráním se spolupráci s jakoukoli pravicovou stranou či uskupením, ale otázka členství v takové straně je zase věc druhá. Nyní s nikým o vstupu do nějaké strany nejednám.

Pokud vím, tak vás kontaktoval předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Takže spolupráce s touto stranou vás neoslovuje?

S Petrem Machem jsem se sešel a hovořili jsme o takových možnostech a já jsem mu hned na začátku řekl, že mu za nabídku děkuji, ale že zatím tu politickou scénu budu sledovat. Řekl jsem mu, že v mnoha věcech se Stranou svobodných občanů ve svých názorech shoduji, ale že zatím nezvažuji vstup do nové strany a nevystoupil jsem z ODS s přestupním lístkem.

Čili chcete v budoucnu po skončení vašeho mandátu pokračovat v politice, nebo se teprve rozhodujete?

Zatím se rozhoduji, co budu dělat. Že zůstanu v politice i po skončení svého nynějšího poslaneckého mandátu nevylučuji.

Prezident Václav Klaus zanedlouho skončí ve své funkci. Jak byste zhodnotil deset let jeho prezidentování?

S panem prezidentem ve většině pohledů na politiku shoduji. Souhlasím s jeho názory na životní prostředí a především na Evropskou unii. Hodnotím ho jako prezidenta, který politickou scénu upozorňoval na to, že řada věcí není v pořádku a že by Česká republika v některých věcech mohla jít jinou cestou, například v otázkách daní či Evropské unie a podobně. Jeho působení hodnotím velmi kladně. Byl stálý a konzistentní ve svých názorech. Byl to dobrý prezident.

Nyní se hodně diskutuje otázka amnestie. Jak vy se na to díváte?

Já bych to posoudil po dvou linkách. Nevím, jestli je to úplně ten nejvhodnější prostředek k nějakému aktu milosrdenství. Spíše bych přivítal individuální zabývání se těmi případy, tedy bych preferoval spíše individuální milosti. Druhá věc je, že nemusím zrovna souhlasit s tím, jak široká a obsáhlá je ta amnestie, ale ústavní právo pana prezidenta respektuji.

Tento týden představili ministr zdravotnictví Leoš Heger a šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný návrh na zákaz kouření v restauracích a návrh toho, aby v restauracích musel být povinně alespoň jeden nealkoholický nápoj levnější než ty alkoholické. Není to takové centrální plánování či návrat jakési cenové či plánovací komise?

Přesně tak. Tu tiskovou konferenci jsem neviděl. Ale co se týče kouření, tak si myslím, že pokud chce mít majitel kuřáckou restauraci, ať jí má a nekuřáci tam chodit nemusí. A naopak, kdo chce nekuřáckou restauraci, ať ji má též. Každý ať má volbu. Nikdo nikoho nikam chodit nenutí. Já si myslím, že současná úprava je dobrá. Existují i čistě nekuřácké restaurace, někde jsou oddělené prostory. Já jsem nekuřák, chodím rád do nekuřáckých restaurací, aby mi oblečení nenačichlo kouřem, ale nechal bych to na majitelích, ať si rozhodnou, jakou restauraci budou provozovat a nechal by to na zákaznících, do jaké restaurace půjdou.

Pokud jde o ten návrh se stanovováním cen , tak kdyby to nebyla vážná věc, tak bych se tomu s chutí zasmál. Takové opatření nemá nic společného s volným trhem a nabídkou a poptávkou. Jestli tu budeme mít centrální orgány, které budou nařizovat, jak má být co levné a drahé, tak to nevím, kam jsme se to dostali. S takovým krokem nesouhlasím.

Jak se díváte na to, že se hovoří o tom, že někteří z takzvaných rebelů dostali trafiky, aby odešli ze sněmovny a nehlasovali proti vládě? Nemrzí vás, že se ta skupina de facto rozpadla a nezabránila zvýšení daní?

Je naprosto evidentní, aspoň z mé strany, že ta rebélie měla jediný smysl, a to nezvyšovat daně. I dnes se k tomu hlásím, že to bylo podstatné a že zvyšovat daně není pravicové a zvyšovat daně navíc v době ekonomické recese je ekonomicky i politicky špatně. Nikomu to nepřineslo žádný užitek: ani podnikatelům, ani občanům, ani státnímu rozpočtu, protože ty plánované daně nevybereme, a už vůbec nic to nepřinese politikům. Nakonec se každý v té šestičlenné skupině rozhodl jinak dle svého svědomí a vědomí. Jak se rozhodli kolegové, zda zůstanou v ODS a ponechají si, či neponechají si mandát, tak to jsem s nimi nekonzultoval. Na té tiskové konferenci, kde Petr Tluchoř oznamoval rozhodnutí té trojice, jsem nebyl. Na zbytek byste musel zeptat těch jednotlivých lidí.

Nemrzí vás ale, že ta skupina rebelů nevydržela do konce a nezabránila zvyšování daní?

Já jsem novinářům řekl, že smyslem té rebélie u mě nebylo, abych hlasoval společně s komunisty a sociálními demokraty. Ti hlasovali proti jen proto, že byli v opozici. Jinak přece víme, že komunisté a sociální demokraté by rádi zvyšovali daně – to je jejich doména. Mým cílem bylo přesvědčit vládu, Petra Nečase a ODS, že zvyšování daní není správnou cestou a dva měsíce jsem se o to opravdu snažil. Mí kolegové se ještě na kongresu snažili přesvědčit stranu, že to není správná cesta. To se jim ale nepovedlo. Bohužel se nám nepodařilo přesvědčit stranu, že to, co říkáme, je správně. Ale řadu věcí, které jsme v té skupině navrhovali, tak vláda nyní vzala za své. Ať je to prodej státního majetku, nezvyšování počtu státních zaměstnanců či další věci. Já si myslím, že to celé mělo smysl. Řekli jsme vládě, že pokud se bude chovat tímto způsobem, nebude mít důvěru občanů a ani svých poslanců, což se ukazuje.

Když jsme u těch daní, tak se hovoří o tom, že v ČR je díky vysoké spotřební dani pomalu nejdražší nafta a benzín v celé Evropě. Nezvažujete, že byste dal nějaký návrh na snížení této daně, aby to nepoškozovalo české občany a české firmy? A aby se zde díky následnému zlevnění pohonných hmot více čepovalo? Benzínky by pak měly větší zisky a státní rozpočet více peněz.

Je to téma k diskusi. Kdyby dnes někdo přišel s návrhem, aby se zvýšila spotřební daň z pohonných hmot či alkoholu a cigaret, tak řeknu ne. Ta otázka je velmi složitá a nejdramatičtější byla v době, kdy nafta stála na čerpacích stanicích téměř 39 korun. Teď stojí kolem 35 korun. Volatilita ceny ropy je tak veliká, že se obávám, že kdybychom snížili spotřební daň u nafty například o dvě koruny, tak by si většinu rozdělila logistika a prodejci a ten litr nafty by se nakonec zlevnil třeba jenom o třicet haléřů. Výsledkem by bylo, že by státní rozpočet přišel třeba o několik miliard. Nejsem si jist, že by to tedy vedlo ke zlevnění těch pohonných hmot. To téma se má zvednout, má se o tom diskutovat, ale nejsem si jist těmi kladnými dopady.

Nebylo by ale tržně výhodné pro ty pumpaře cenu opravdu snížit, aby prodali více pohonných hmot? Stejně jako se vyplatí hospodskému prodat pět řízků, každý za osmdesát korun než třeba dva, každý za stovku...Například Lucembursko využívá nízké spotřební daně z nafty, každý tam rád natankuje a pak mají větší prodej.

V tomto máte pravdu. Kdybychom se mohli vrátit do doby, než se zvýšila spotřební daň, to bylo optimální. Kdyby dnes byla daň na té původní úrovni a tehdy se vůbec nezvyšovala, tak souhlasím s tím, že by byla sice nižší marže, ale nakonec vyšší prodej a vyšší zisk. Ale nejsem si úplně jist, že by to snížení přineslo tento vámi zmiňovaný efekt. Dnes tu je špatná situace, pro kterou jsou již jen špatná řešení. Já bych byl nejradši, kdyby se ta daň vůbec nebyla bývala zvyšovala. Ale pojďme o tom diskutovat a pokud se prokáže, že to opravdu přinese snížení koncové ceny, tak to pojďme prosadit.

Je tu přímá volba prezidenta. Už nejste vázán stranickou disciplinou. Prozradíte, koho budete volit?

Mám své preference, ale v té sestavě pro mě není ideální kandidát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…