Kmotři a hnutí ANO? Bývalý pražský starosta Pavel Caldr na ně jasně ukázal

09.04.2015 15:53

ROZHOVOR Na úspěšné vlně hnutí ANO se kromě slušných a schopných lidí, kteří chtějí pracovat pro rozvoj svých obcí, vezou i jedinci, kterým jde jen o vlastní moc a prospěch, řekl naší redakci někdejší starosta Prahy 4 Pavel Caldr.

Kmotři a hnutí ANO? Bývalý pražský starosta Pavel Caldr na ně jasně ukázal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

V posledních dnech v médiích zazněly informace o neshodách v rámci koalice na Praze 4. Co bylo důvodem těchto neshod?

To je otázka spíše na členy původní koalice. Pokud se však koalice není schopna shodnout na tak zásadní otázce, jakou je rozpočet, je zřejmé, že nemůže mít dlouhé trvání.


Co říkáte na snahu zakázat rozvoj BB centra?

Rozvoji obecně lze velmi těžko účinně bránit. Ke každému projektu je potřeba přistupovat individuálně, avšak v širším kontextu například z hlediska nepříznivé dopravní zátěže, a naopak přínosu dané lokalitě. Podle mého názoru společnost Passerinvest patří k solidnějším developerům, protože veškeré její projekty jsou dostatečně dopředu známy a projednávány s veřejností. Navíc BB Centrum je ucelený koncept, který kromě administrativních budov, kde mimo jiné sídlí řada nejvýznamnějších společností, které vytvářejí pracovní místa pro tisíce zaměstnanců, zahrnuje i bytové objekty, ale především občanskou vybavenost, jako je škola, školka, park (Baarova) a kulturně komunitní centrum. Těžko nalezneme podobný přístup i u jiných projektů.

Čím se provinilo minulé vedení radnice, že došlo ke koaliční změně?

Nemyslím si, že je na místě mluvit o provinění. Koalice se rozpadla a proč se rozpadla, je opravdu otázka pro členy této koalice.

Jak hodnotíte přínos ČSSD na Praze 4, s nimiž jste držel koalici jako starosta Vy?

Jako v každé straně, tak i v ČSSD v Praze 4 jsou lidé více či méně pracovití. Koalice v minulém volebním období odvedla mnoho dobré práce. Samozřejmě to nebylo vždy jednoduché, ale tak je tomu v každé koalici. Zažil jsem s ČSSD spolupráci v koalici i opozici a musím konstatovat, že na klíčových otázkách, které významně ovlivňovaly, či ovlivňují budoucnost Prahy 4, jsme se byli schopni vždy domluvit, byť za cenu kompromisů na obou stranách. 

ANO na Praze 4 se rozpůlilo, což je republikový unikát, jak vnímáte toto hnutí z pohledu Prahy a z pohledu republiky?

Na úspěšné vlně hnutí ANO se kromě slušných a schopných lidí, kteří chtějí pracovat pro rozvoj svých obcí, vezou i jedinci, kterým jde jen o vlastní moc a prospěch. Tím, že po volbách zastupitelé zvolení na kandidátkách ANO v řadě míst převzali koaliční zodpovědnost, bude k těmto třenicím vedoucím i ke štěpení logicky docházet. 

Složení zastupitelstva Prahy 4:



Reprezentujete Passerovo hnutí Pro Prahu. Co může na komunální úrovni nabídnout?

Ve svém volebním programu jsme občanům nabídli konkrétní řešení problémů Prahy i Prahy 4. Nesnížili jsme se ke kritice ostatních politických stran či hnutí, ale naopak jsme navázali na úspěšné realizace projektů započatých v minulosti.



O Praze 4 se často hovořilo v souvislosti s vlivem podnikatele Palounka. Je to podle Vás pravda?

Ondřej Palounek byl v minulosti vlivným členem ODS, která na radnici dlouho vládla. Jeho vliv však začal upadat s odvoláním tehdejšího starosty Pavla Horálka, což později vedlo ke zrušení ODS na Praze 4. Na současnou koalici nemá žádný vliv. Naopak vnímám jeho vazbu na některé, v tuto chvíli opoziční subjekty. Na webových stránkách hnutí ANO se objevil článek pana poslance Čiháka, kde se píše o silné vazbě mojí osoby na pana Palounka, přitom právě předseda hnutí ANO v Praze 4 se údajně chlubí svými vazbami na různé vlivové skupiny včetně pana Palounka. Za zmínku stojí i fakt, že pár hodin před jednáním zastupitelstva mne právě tito členové hnutí ANO přemlouvali, abychom nevstupovali do nové koalice a spolupracovali s jejich zastupitelským klubem.

Jaké vnímáte priority Prahy 4 v současné koalici?

Pro mě je to určitě znovuotevření koupaliště na Lhotce či výstavba domu pro seniory. Ale také dostatek míst v základních a mateřských školách s kvalitními řediteli a pedagogy. Naštěstí  již dnes mnoho škol a školek takovým sborem včetně ředitele disponuje, a máme tak tuto práci ulehčenou. Navíc tím, že už nejsem ve funkci starosty a nemám zodpovědnost například za chod úřadu, mám více času se věnovat ještě intenzívněji konkrétním problémům občanů a rozvoji Prahy 4.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…