Koalice s ANO je vstupenkou do pekla. Pro kohokoliv, varuje předseda Soukromníků

22.10.2017 18:06

ROZHOVOR „Kdokoliv se s hnutím ANO spojí, si vystavuje vstupenku do pekla,“ říká v souvislosti s propadem ČSSD Předseda Soukromníků Petr Bajer, který kandidoval na společné kandidátce Soukromníků a ODS. Jemu samotnému unikl mandát do Poslanecké sněmovny o pouhých 21 hlasů. „Může se také stát, že tu bude patová situace a do roka a do dne půjdeme k novým volbám,“ říká k výsledkům letošních voleb Petr Bajer a mimo jiné také varuje před případným odchodem ČR z EU.

Koalice s ANO je vstupenkou do pekla. Pro kohokoliv, varuje předseda Soukromníků
Foto: Soukromníci
Popisek: Petr Bajer, předseda Soukromníků

Co říkáte na výsledky voleb?

No tak samozřejmě volby dopadly ne zrovna tak, jak bychom chtěli. Protože hnutí ANO s jeho nejvyšším představitelem, který je trestně stíhán, získalo 30 procent hlasů voličů, což je pro mne těžce stravitelné. Stejně tak jako populistické strany získaly v podstatě to, co jim průzkumy dávaly. Na druhou stranu ODS i díky hlasům Soukromníků se stala druhou nejsilnější politickou stranou a myslím si, že mandát, který má, v opozici dostatečně využije. A Soukromníci tím, že opravdu byli přidanou hodnotou tohoto výsledku, ukázali, že mají své voliče a že jsou velmi ceněnou stranou, se kterou je dobré spolupracovat. Samozřejmě s tím souvisí to, že jsme v podstatě dvě politické strany, pravicové politické strany, které v různém spojování a tak dál, v době, kdy hrozilo právě to, co se tu momentálně může stát ( i když já si osobně myslím, že dojde k patové situaci), tak se spojily a dokázaly to spojenectví přetavit opravdu ve výsledek.

Vy říkáte, že dojde k patové situaci. Co tím máte na mysli?

Anketa

Který moderátor (či která moderátorka) je nejlepší?

hlasovalo: 10846 lidí
Že se těžce bude skládat vláda. Protože pokud všichni ti protagonisté, kteří se včera vyjadřovali hned po volbách, dodrží to, co řekli, bude velmi složité tady udělat většinovou vládu. Samozřejmě je ještě brzo na jakékoliv hodnocení. Určitě probíhají horečnatá jednání s tím, že hnutí ANO oslovilo v podstatě všechny politické strany a požádalo je o jednání. Nevím, jak by tohle všechno mohlo dopadnout. Samozřejmě komunisti hlásali, že nepůjdou, i když příliš v to nevěřím. Věřím tomu, že by pravděpodobně podporovali tuto vládu. KDU-ČSL, jsem přesvědčený, že by šla do této vlády v případě, že by premiérem nebyl předseda ANO. Ale samozřejmě mohou tato jednání probíhat dál a mohou tam být posuny i v samotném KDU-ČSL. No, ale ať už Piráti nebo Okamura a samozřejmě ODS, ta to deklarovala už dávno před volbami, Starostové a TOP 09 také samozřejmě – tyto strany by neměly v žádném případě jít na jakoukoliv spolupráci s hnutím ANO. Protože by to v podstatě popíralo jejich volební programy. Takže uvidíme. Je ta situace nastavená tak, jak je nastavená, a samozřejmě uvidíme, co hnutí ANO dokáže. Uvidíme, co populistické strany ze svého programu naplní a co bude pravdou po dobu těch čtyřech let. Ale může se také stát, že tu bude, jak říkám, patová situace a do roka a do dne půjdeme k novým volbám.

A vy si tedy neumíte představit, že by ODS, v podstatě tedy i se Soukromníky, šla do koalice s Babišem za žádnou cenu? Protože mám pocit, že v zákulisí se o tom tak před půl rokem tak trošku „špitalo“…

No tak my na republikové úrovni jsme hodně toto téma probírali a ODS se podle mne vyjádřila velmi jasně. A my také, už dávno. My jsme byli první velmi vyhranění vůči tomuto kroku. To by samozřejmě popíralo vše, o co bojujeme. V podstatě by se musely zrušit EET a všechny věci, se kterými hnutí ANO v minulém volebním období přišlo. Nedovedu si představit, že by dokázali tyto věci napravovat, když je způsobili. A samozřejmě ODS vyhlásila svých dvanáct bodů, bez splnění kterých by do vlády nešla, a to je neměnné. Myslím si, že z toho neukročí ani o kousek. A my samozřejmě ve spolupráci s nimi také ne.

Vám samotnému mandát unikl jen o „kousek“…

Mandát mi unikl o 21 hlasů. Tak pro nás bylo prvotní a zásadní, aby ODS získala maximální magnát a vždy jsme říkali, že pro nás bude úspěch, pokud bude číslo dvouciferné. To, jak se to povedlo, je velmi skvělé. A bohužel mě mandát unikl tedy o 21 hlasů. Přeskočil jsem jak jedničku, tak dvojku a jsem prvním náhradníkem.

Jak nyní po volbách hodnotíte spolupráci ODS a Soukromníků? Vyplatila se pro Soukromníky?

Určitě vyplatila. Zaprvé jsme do programu ODS dostali mnoho věcí, které jsou pro nás životně důležité. Zadruhé si myslím, že to, jak se Soukromníci chovali ve volební kampani, to znamená – byli velmi pracovití, akční – probudilo i členskou základnu ODS, která nechtěla zůstat pozadu. A když to obrátím na volební výsledek můj, tak v něm se zobrazuje mnoho preferenčních hlasů právě od ODS. Protože například v Pardubickém okrese, za který já kandiduji, jsem svým způsobem vyhrál i nad kandidáty, kteří z Pardubického okresu kandidovali. Takže je to i díky hlasům ODS, jak říkám, je to i díky hlasu mladých konzervativců.

ODS opravdu dosáhla velkého úspěchu, pro mnohé asi dost nečekaného, naopak ČSSD zaznamenala velký propad. Co myslíte, že to vypovídá o situaci v ČR?

Zaprvé že kdokoliv se s hnutím ANO spojí, vystavuje si vstupenku do pekla. Protože oni svou agresivní politikou, kterou celkem ovládají, dokážou strany, které s nimi jakýmkoliv způsobem spolupracují, výrazně oslabit. To se vlastně týká i KDU-ČSL. A sociální demokracie si samozřejmě v podstatě prochází tím, čím si procházela ODS před nedávnou dobou. Kdy vlastně vnitrostranicky docházelo k tomu, že někteří představitelé byli takzvaně zapouzdření. Byli spokojeni se svým korýtkem a v podstatě nebylo možné pro nové členy prosadit něco nového… Tam samozřejmě potom byly i další věci, které eskalovaly právě díky těmto mechanismům. A sociální demokraté si musejí sami ve svých řadách udělat pořádek a musejí tu stranu hodně zmodernizovat a hodně otevřít. Tak aby opravdu byli čitelní a aby nepodléhali  populistice. Protože oni jsou sociální stranou, oni by tu měli hájit sociální skupiny atd., a ne se vyjadřovat úplně ke všemu.
A opakuji, oni také, jak se říká, dojeli právě na tu spolupráci s hnutím ANO, což bylo více méně jasné. Protože ANO je zaměřeno trochu jinak. A sociální demokrati i možná díky tomu, že neměli silného vůdce a rozdělili ty pravomoci do třech lidí, tak jim to velmi uškodilo.

K volebním urnám šlo tentokrát přes 60 procent voličů. To je více než minule. Myslíte si, že lidé prostě chtěli změnu? Báli se, že by tady opravdu mohla skončit demokracie, jak někteří v podstatě tak trochu „vyhrožovali“?

No, ono k tomu může dojít. Protože pokud tady zaznamenáváme zajišťovací příkazy atd., které zlikvidují firmu mrknutím oka – bez jakéhokoliv reálného základu… Pak soudy rozhodnou, že to bylo neoprávněné a že firma za nic nemohla, ale v té době už nelze nastartovat její činnost… Těch příkladů je víc. Potom tady je nějaká taková ta  návaznost na to, že by to mohlo být na zakázku… To je pro mne naprosto hrůzné. A jsem přesvědčený o tom, že toto je potřeba nějakým způsobem hlídat. A právě proto opozice bude muset udělat maximum pro to, aby opravdu hlídala každý krok a bránila tyto lidi a využívala mechanismu demokratického státu k tomu, aby se toto stávalo co nejméně. Lépe řečeno, aby se to vůbec nestávalo. Na druhou stranu takové ty populistické věci jako vystoupení z EU… Osobně si myslím, že Česká republika, proexportní stát, který je z drtivé většiny závislý na Německu, si toto prostě nemůže dovolit. Náš národ rychle zapomíná. Rychle zapomíná na minulost, rychle zapomíná na to, že my musíme vždy být v nějakém paktu bezpečnosti, ekonomiky atd. A že toto by výrazným způsobem napomohlo pádu životní úrovně lidí, a dost drasticky. Takže tyto věci tady prostě reálně hrozí. Samozřejmě je otázka, jak se případně dohodnou strany, co budou priority, kdo z čeho sleví, kdo co bude chtít řešit… My jsme vždycky byli proevropští, akorát jsme říkali, že je Evropu nutné výrazně, opravdu výrazně, změnit, tak aby byla ku prospěchu občanů jednotlivých zemí, a ne aby byla byrokratická, aby země byly pro ni. Takže tady vidím velké riziko. Protože představte si, že si prosadí referendum o vystoupení z EU, přijde 50,1 procenta lidí. Víc než padesát procent z nich řekne, že jdeme z EU. A my v podstatě 25 procenty populace ČR rozhodneme, že půjdeme do tohoto kroku, který neodneseme ani tak my, ale spíš naše děti. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…