Kolaps českého zdravotnictví nehrozí, říká důrazně poslanec Vyzula

30.04.2016 9:57

Prezident České lékařské komory se chová velmi nezodpovědně a šíří poplašnou zprávu, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda výboru pro zdravotnictví PSP ČR Rostislav Vyzula (ANO). Připouští ale, že určité změny ve zdravotnictví jsou nezbytné. Jaké? Do jaké míry je třeba upravit platby pojistného? A jak zabránit dalšímu úbytku lékařů? Hovořili jsme ale také o zákazu kouření a nejen o tom…

Kolaps českého zdravotnictví nehrozí, říká důrazně poslanec Vyzula
Foto: ANO
Popisek: Rostislav Vyzula

Šéf České lékařské komory Milan Kubek nedávno znovu zopakoval, že za současné situace ve zdravotnictví už není komora schopna garantovat bezpečnost zdravotní péče. Hrozí podle vás kolaps českého zdravotnictví?

Kolaps nehrozí!! Prezident Kubek se chová velmi nezodpovědně a šíří poplašnou zprávu. To neznamená, že naše zdravotnictví nepotřebuje dostatek financí, protože chceme, aby bylo solidární a zároveň moderní. A to stojí rok od roku více. Nelze však prohlášením, že je ohrožen život pacienta, pošpinit práci tisíců poctivě pracujících lékařů, zdravotních sester a celé řady pracujících v nebo pro zdravotnictví. Nelze stále stavět na mantře: CHCEME PENÍZE, PENÍZE, PENÍZE, jinak budeme stávkovat.

Česká lékařská komora také již na počátku roku vyzvala otevřeným dopisem vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Měl by obsahovat třeba pravidelnou valorizaci platby za státní pojištěnce. Lékaři kromě toho požadují i speciální zdravotní daň na tabák a alkohol nebo zvyšování platů zdravotníků minimálně o deset procent každý rok. Co vy na to?

Jsem přesvědčen, že naše zdravotnictví potřebuje na prvním místě přesné analýzy – FAKTA, a ne jen dojmy, se kterými pracuje prezident Kubek. Lékařská komora vidí zlepšení našeho zdravotnictví jen v tom, že mu přijdou další finanční prostředky. Nepopírám, že srovnatelná zdravotnictví ve světě spotřebují více než našich cca 300 mld. Kč, ale plán na zlepšení situace ve zdravotnictví se nemůže opírat jen o zvýšení příjmů peněz. Je třeba hledat díry, kterými prostředky unikají, a je třeba dostat co nejvíce dat ze současného zdravotnictví a zamyslet se nad efektivitou a k tomu vytvořit komplexní plán.

České zdravotnictví má dostatek peněz na provoz, ale nemá peníze na investice. Důvodem je nehospodárnost a netransparentnost. Tak reagoval nedávno v otevřeném dopise prezidentovi České lékařské komory vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček považuje jeho výroky za výsměch zdravotníkům. Jak se na problém s financováním českého zdravotnictví díváte vy? Domníváte se, že je černou dírou, kterou je třeba rozkrýt, nebo problém vidíte jinde? 

Je evidentní, že existují u nás nemocnice a poskytovatelé, kteří nejsou efektivní a mohou se považovat za jistý druh černé díry, kterými finance ze systému zbytečně unikají. To jsou ti, kteří každým rokem potřebují dotace na provoz z městských, krajských nebo státních pokladen. Hřeší na to, že kdo si z politiků dovolí položit nemocnici? Asi už by nebyl zvolen. Je to Damoklův meč. Politici raději peníze na dorovnání rozpočtu nemocnic najdou, než aby riskovali nezvolení. Dosud však nikoho nenapadlo, že je třeba se podívat na důvody každoročního propadu.  Zdůrazňuji, že potřebujeme pracovat s fakty, nikoli s dojmy. Zadalší je třeba si uvědomit, že nemáme zcela pod kontrolou ceny zdravotnických prostředků, technologií a pravděpodobně ani ceny léčiv. Nejsem ekonom, ale ceny u nás se hýbou i na základě toho, jak je silná koruna. A pokud se mění její síla, tak se musí měnit i cena. V zahraničí se ve zdravotnictví stále přehodnocuje cena, tak jako v obchodě. U nás bohužel ne. Mnohdy je stabilní nebo stále roste. Je to asi tak jako s cenou benzínu nebo plynu. Cena ropy klesá, ale u nás cena benzínu klesá mnohem pomaleji. Cena energií klesá a u nás je stále stejná. Kdo na tom asi vydělává? Naši lidé, naše zdravotnictví?

Podporujete záměr navýšení odvodů státu za děti, důchodce či nezaměstnané? A můžete být případně konkrétnější? Podle jakého mechanismu by se mělo postupovat?

Valorizace platby za státní pojištěnce je jistě namístě a potřebná. Je to však jen část toho, jak dostat peníze do systému ve zdravotnictví. Mechanismus navyšování nechám na ekonomech. Jsem onkolog a taky nechci po ekonomech, aby mi řekli, jak léčit rakovinu.

Byl byste pro úpravu platby pojistného u zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, které mnozí nyní považují za nespravedlivé a podle některých názorů může být dokonce i protiústavní? Za výrazně odlišné částky totiž lidé dostávají stejnou péči.

Je to stejné jako předešlá otázka. Jsem pro spravedlivý přístup k platbě pojistného na podkladě solidarity s těmi, kteří si platit nemohou tolik, kolik by bylo potřeba.

Krátkodobým řešením je podle ministra financí motivovat vedení státních a krajských nemocnic na zlepšení hospodářských výsledků. Souhlasíte? Skutečně dochází ve zdravotnictví k plýtvání penězi například za nákup drahých přístrojů, jak tvrdí Babiš?

Viz odpověď ohledně zdravotnických prostředků a technologií. Stále se děje to, že přístroje nebo zdravotnické prostředky jsou dražší než v Německu. Jsme bohatší? Proč neexistuje komise na ministerstvu zdravotnictví, která by hodnotila přístroje podle tzv. HTA hodnocení, která by řekla, zda je přístroj u nás potřeba a kolik by mělo stát základní vybavení. Když si jdete koupit octavii, taky dostanete cenu za danou nabídku předem, a nikoli až po sestavení nároků žadatele. Ve zdravotnictví se obchoduje obráceně. Řekni mi, kolik máš peněz, a já k tomu dodám přístroj.

Jaká řešení se podle vás nabízejí z dlouhodobějšího hlediska?

Základem by měla být elektronizace zdravotnictví a k tomu odpovídající legislativa, aby si zase nějaký chytrolín nevymyslel penězovod do vlastní kapsy. Od tohoto kroku by se odvíjela celá rekonstrukce, reset našeho zdravotnictví. Nemyslím si, že by to bylo náročné. Jsme poměrně malá země, i když velmi významná, a naši lidé si zaslouží špičkové zdravotnictví.

Do jaké míry je podle vás namístě upravit podmínky vzdělávání lékařů?

Novela zákona o postgraduálním vzdělávání jde nyní na schůzi sněmovny a je třeba tento systém upravit na evropské poměry. Tak abychom byli s ostatními systémy srovnatelní.

Co se musí stát, aby nepřibývalo lékařů, kteří za prací odcházejí do zahraničí?

Slušné zacházení, jednoduchý a účinný systém vzdělávání a plat odpovídající naší ekonomické situaci.

Aktuálním tématem, které rozděluje nejen politiky, ale i veřejnost, je zákon o úplném zákazu kouření v restauracích. Vy sám zákon podporujete. Proč, když jsme se dosud obešli bez něj, je podle vás nezbytné nyní kouření takto zásadně regulovat?

Jsme významným státem uprostřed Evropy, který má dlouhou a kvalitní historii. Zdraví našich lidí je deptáno narůstající spotřebou alkoholu a návykových látek, jako je třeba nikotin. Potřebujeme to říci lidem, aby si uvědomili, že jejich kvalita závisí na jejich zdraví. Vždycky bude někdo, kdo bude proti zdravým návrhům, ale je povinností politiků lidem říkat, jaké hrozby nás mohou čekat, a je povinností politiků naše lidi chránit. Stejně jako proti hrozbě Islámského státu, proti umírání na cestách, proti infekčním nemocem atd.

Máte přehled o tom, zda nás, kuřáků, spíše přibývá, či ubývá? A co by mohlo pomoci jejich počty ještě snížit?

Každopádně přibývá nových kuřáků z řad dospívající mládeže, zvláště u dívek. To je alarmující a jednou z cest, jak tohle zredukovat, je právě připravovaný zákaz kouření v restauracích. Více než polovina příležitostných kuřáků tvrdí, že by nekouřila, kdyby nebyla zlákána právě v restauracích při posezení s kamarády.

Vláda se tento týden neshodla na proplácení nemocenské v prvních třech dnech. Proč je postoj hnutí ANO záporný? A je v něm hnutí konzistentní?

Není to ještě zcela dořešené a je třeba se zeptat na vedení klubu, ale osobně jsem pro tzv. sick days, kdy nemocný zůstane raději pár dní doma, aby nešířil infekci kolem sebe, a přitom mu šla řádně celá mzda. Nemocenské na krátkou dobu bylo údajně zneužíváno, ale osobně bych rád viděl nějaká data, zda to byla nebo nebyla pravda. Stále platí: FAKTA, nikoli DOJMY.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…