Kolik základen má ve světě Rusko a kolik USA? Zeman je v EU jediný, kdo má odvahu. Zapomíná se, jak řádila německá armáda a kdo nás osvobodil. Hovoří zástupce bojovníků za svobodu

08.04.2015 16:56

VÝCHOD – ZÁPAD Debaty o tom, zda by si měl prezident Miloš Zeman zaplatit cestu „za Putinem“ z vlastní kapsy, pěkně dopálily Václava Vaňka, který je členem představenstva Českého svazu bojovníků za svobodu. „No to by byla největší ostuda,“ konstatoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Vaněk také odsoudil „glorifikaci“ Spojených států amerických a upozornil na krátkou paměť Poláků.

Kolik základen má ve světě Rusko a kolik USA? Zeman je v EU jediný, kdo má odvahu. Zapomíná se, jak řádila německá armáda a kdo nás osvobodil. Hovoří zástupce bojovníků za svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí demonstrovaly skupiny občanů pro i proti průjezdu kolony amerických vojenských vozidel Českou republikou

 

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Vladimíra Hučína, Jiřího Zlatušky (z 8.4.)(+ z 21.2.), Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Jaroslava Hutky, Pavla Svobody, Miroslavy Němcové, Zdeny Mašínové, gen. Jiřího Šedivého, Karla Schwarzenberga (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.) Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1) Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka LaudátaPavla Teličky, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana,  Marka Ženíška (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), Michaela Kocába (z 25.2.) + (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) ,  Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty, Michaela Romancova (ze 7.1.) (+ z 20.8.),Tomáše Peszyńského,  Martina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) , , Alexandra Vondry, Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, , Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Diskuze plná emocí se rozběhla v souvislosti s plánovanou cestou prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Co na tuto situaci říkáte?  

My jeho cestu podporujeme. To bych jinak ani nemohl být v Českém svazu bojovníků za svobodu. Právě tyto aktivity prosazujeme, propagujeme, snažíme se udržet mezi lidmi paměť národa. Nechci tím říci, že se snažíme o nějakou idealizaci historie, ale v každém případě s cestou našeho prezidenta souhlasíme a určitě ji budeme podporovat i příští týden na zasedání Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu v Praze. Úctu přece takto nevyjadřuje prezident Miloš Zeman současnému prezidentovi Ruské federace, ale padlým vojákům.

Oslavy se ale rozhodla bojkotovat většina evropských politiků. Co si o tom myslíte? 

To je projev poslušnosti států k Evropské unii, která uvaluje embarga a sankce na Ruskou federaci.

SERIÁL PL.cz VÝCHOD- ZÁPAD ZDE

Takže máme neposlušného prezidenta…

Jde jen o tuto konkrétní záležitost, jinak on přece jasně Evropskou unii podporuje. Je dokonce zastánce brzkého přijetí eura. Nemůžeme tuto situaci vytrhávat z kontextu. Jako zásadový člověk se postavil k tomu, že je nutné uctít památku padlých. Nejede tam kvůli žádnému státníkovi. Nevymyká se z Evropské unie, jen druzí neměli odvahu.   

V Poslanecké sněmovně se o celé věci debatuje. Některá média upozorňovala i na to, že pokud by vláda neschválila prezidentovi cestu, musel by si ji zaplatit sám, což ale s největší pravděpodobností nehrozí, i když lidovci zřejmě nebudou názorově jednotní. O čem podle vás svědčí tyto diskuze?

Pro mě je to nepochopitelné. Jak vůbec někdo mohl vyslovit názor, že nás pojede prezident reprezentovat do Ruska za svoje peníze? Já to nechápu. Vím, že v Poslanecké sněmovně i ve vládě jsou různí lidé, ale mně jako občanovi, který je také členem Českého svazu bojovníků za svobodu, se to nelíbí. No to by byla největší ostuda. Já si myslím, že by mu to i Putin zaplatil. 

Objevuje se kritika naší přílišné loajality k USA a Západu obecně, zároveň je kritizována česká politická praxe za neloajalitu k EU a přátelskost k Rusku. Kde je podle vás pravda? 

Nevyhraňuji se ani k jedné, ani ke druhé straně. Pro mě je ale jasné, že nás osvobodila sovětská armáda a částečně Spojenci, a to nelze od sebe oddělit. Že se dnes politika přiklání ke Spojeným státům americkým, o tom by se dalo dlouze diskutovat. Politici dnes obviňují Rusko za Ukrajinu, ale ten konflikt je záležitostí Ukrajiny. Uvědomte si, kolik základen má na světě Rusko a kolik Spojené státy. V hodnocení musí být člověk objektivní. Není mi po chuti, když se glorifikuje zase jen jedna strana. S tím nesouhlasím.

V českém prostředí se začínají množit často výstražné názory varující před ruskou hrozbou pro svět, pro Evropu, před ruskou propagandou. Je na místě se důvodně obávat nějakých výrazných ruských zájmů v naší zemi? Máme se bát Ruska? 

Nemám tento pocit. V žádném případě by nás Rusko nenapadlo. O tom jsem přesvědčen na sto procent. 

Například Polsko se ale velmi silně obává útoku z Ruska. Také česká média informovala o tom, že postaví na hranici šest strážných věží, které budou určeny k hlídkování ve dne v noci. Kdyby Poláci neměli důvod, proč by k takovým opatřením přistoupili? 

O Polácích mám své mínění. Jsou to sice Slované, a já se slovanskými národy soucítím, protože k nim patříme také, ale v současné době jsou jejich počiny neadekvátní tomu, co prožili za okupace, a tomu, jak u nich řádila německá armáda. Jako by zapomněli. Nesouhlasím s jejich přístupem, ale je to jejich politika. Postoje státu závisejí na tom, jaká politická garnitura se dostane k moci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…