Komárek prozradil, jak před rumunskými politiky umlčel Marka Bendu. Stačila dvě jména

18.10.2014 13:20

ROZHOVOR „Komunální volby jsou triumfem ANO. Je definitivně prokázané, že ANO není rychlokvašné hnutí a stalo se pevnou součástí politiky,“ řekl poslanec ANO Martin Komárek. „Z hašteření kandidátů ve městech by měl spisovatel Jaroslav Hašek radost, z pomlouvání se stal folklór, někdy je to úsměvné, jindy tragické,“ komentoval volební kampaň bývalý novinář. Podle něj se staré strany bojí, protože ANO narušuje jejich zavedené struktury. Jejich zánik je reálným nebezpečím.

Komárek prozradil, jak před rumunskými politiky umlčel Marka Bendu. Stačila dvě jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Jak vnímáte výsledek komunálních voleb?

Nedá se označit jinak než triumf hnutí ANO. Všude, kde jsme chtěli, jsme skončili buď první, nebo těsně druzí, žádná politická strana nás ve velkých městech neporazila. Svědčí to o úžasných výkonech všech, co se účastnili volební kampaně i jejího vedení. Je to definitivní potvrzení, že ANO není rychlokvašné hnutí typu Věci veřejné a že se stalo pevnou součástí politiky a voliči mu věří.

Co třeba Olomouc, kde ANO vynechali z koalice, protože stranu vedl kontroverzní politik, s nímž nikdo nechtěl spolupracovat?

Já myslím, že pokud není vítězství těsné, není správné sestavovat koalici bez vítěze voleb. A co se týče vzájemného pomlouvání všech kandidátů, to už je tak trochu folklór. Když jsem sledoval komunální volby, říkal jsem si, že Hašek by měl radost. Už v osmdesátých letech popsal, jak se hašteří kandidáti. Co vytahují, jak bojují, někdy je to až úsměvné, někdy tragické. Pokud ANO nechtějí někde do koalice pustit, i když vyhrálo - já jsem byl novinářem a vím, že se takové jednání nevyplácí a vrátí se jim to.

Jak ale vnímáte odpor některých politických stran vůbec spolupracovat s hnutím ANO?

ANO způsobilo převrat na politické scéně, staré strany najednou přihlížejí tomu, co nechtěly, totiž že do té jejich zavedené struktury se dostal někdo nový. Voliči je odmítají, staré strany se bojí svého zániku a ten zánik je skutečně reálným nebezpečím, viz propad TOP 09. Byla neúspěšná, udělala podraz a teď za to platí. Já ten odpor vnímám a chápu. Vrátil jsem se právě z cesty v Rumunsku. Tamní poslanci tradičních stran vtipkovali, že něco jako protestní hnutí ANO by v zemi potřebovali. A Marek Benda odpověděl, že my jsme ho nepotřebovali a nechceme ho. Odvětil jsem, že ANO by nebylo tak úspěšné, kdyby předseda ODS, jinak vzorný katolík, neživil ze státních peněz svoji milenku, a bylo ticho.

Jsem pro, aby ANO uzavíralo koalice, kde může. Stejně jako jsme my museli přistoupit ke kompromisům na celostátní úrovni, bude někdy bolestivé přistoupit na kompromisy na úrovni městské, to je politika. Pokud nevyhrajete s 51 procenty, musíme činit kompromisy a snažit se splnit co nejvíce ze svého programu. Máme demokracii a volič je král.

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

Jaký je váš názor na skutečnost, že Andrej Babiš netušil o kandidatuře Karla Březiny pod ANO, přitom o něm dříve prohlásil: „Vždyť tito lidé společně s bandou Bém, Janoušek, Hrdlička finančně zničili město Praha. Oni se podíleli na devastaci Prahy.“ Jak je to možné?

Já jsem neřídil kampaň Andreje Babiše a více se k tomu nevyjádřím, protože to je otázka právě pro Andreje Babiše.

Co si myslíte o výsledku TOP 09? Je to začátek jejího konce? Přestal už kníže „táhnout“?

TOP 09 velmi silně prohrála. Karel Schwarzenberg je stále důvěryhodná osobnost. Problém je v tom, že TOP 09 nepřišla s jediným nápadem. Kromě toho, že Kalousek neustále mlel něco o fízlech a komunistech, což nikoho nejen nezajímá, ale už to není ani vtipné, takže i Kalousek přestal být Kalouskem. Po nedávném vyjádření Půty a Gazdíka (lídři Starostů Martin Půta a Petr Gazdík se vyjádřili, že do krajských voleb s TOP 09 nepočítají, pozn. red.) je možné, že to nebude topstar, ale topless (z anglického less – méně, pozn. red.).

Co znamená výsledek ODS pro její politiky? A co pro Petra Fialu?

ODS se definitivně zařadila mezi malé strany, které možná někdy budou jazýčkem na vahách. Musím ale vyzvednout některé mimořádně schopné lidi, jako je například Černochová nebo Kubera. Je jich málo a ODS nevedou. Nedovedu si představit, že by Fiala byl stejně důvěryhodný, kdyby absolvoval test voleb.

Bohumil Pečinka mi nedávno v rozhovoru řekl, že pokud ODS tyto členy s podporou voličů v lednu nejmenuje do vedení strany, propásne svoji šanci. Souhlasíte s ním?

Naprosto. Já myslím, že v politice hrají hlavní roli voliči. A když někdo hodně uspěje, tak si zaslouží být ve vedení. Pokud někdo nekandiduje, tak má dělat poradce, ne politika.

Václav Klaus se nechal slyšet, že v těchto komunálních volbách prohrála politika, vyhráli apolitičtí oligarchové a ukazuje to na prohru všech občanů. Dále, že marketing a finance přeneseně udělaly své. Co si o tom myslíte?

Omlouvám se, že budu mluvit vůči našemu bývalému prezidentovi neurvale, to se netýká Klause, ale celého hodnocení. Je to pitomost.

Jak se díváte na výsledek KDU-ČSL? Čím to je, že se to Pavlu Bělobrádkovi daří jak v komunálu, tak i v senátních volbách?

Já myslím, že KDU po tom, co si prošla očistcem mimo Parlament, se maximálně snaží o důvěryhodnost strany - a její úspěch jsou malé strany, který potvrzuje, že přežila. Ale neřekl bych, že bude nějak zvlášť růst.

V jiných městech vyčleňují ANO, jinde ale bude mít koalici, neboť s převahou vyhrálo. Nebojíte se zodovědnosti, která přijde, a slibů, které jste učinili? Prostě to vyřešíte, abych použila slova volební kampaně?

My jsme před rokem, když jsme připravovali kampaň k velkým volbám, také nebyli v politice a kupodivu jsme se nerozpadli, jak říkal koaliční partner Sobotka. Jsme kompaktnější než klub ČSSD, kupodivu nám i po roce lidé věří. Věří předsedovi, ministrům… Nejspíš to bude tím, že jsme zvládli se politice naučit na celostátní úrovni. Řekl bych, že kolegové, což jsou lidé, kteří uspěli ve svých profesích a něco obětovali, aby mohli napravovat věci veřejné, dokáží, že za rok ta města, kde budeme vládnout, budou vypadat lépe než teď.

Co je teď vaší hlavní prioritou v politice?

Mám prosté pracovní úkoly. Máme desítky bodů na nadcházející jednání sněmovny, já se na ně připravuji. Kromě toho se snažím podílet na řešení problémů povolební situace v Liberci, kde není jasná koalice. Snažím se, byť je můj hlas pouze poradní, přispět, aby vznikla koalice, kterou si voliči přejí, i když je napětí mezi šéfy stran opravdu velké.

Jak hodnotíte celkový výsledek senátních voleb? Čím vás výsledek nejvíce překvapil a proč?

Já myslím, že senátní volby dopadly podle očekávání. Mě nepřekvapily vůbec, za ANO jsem čekal o něco lepší výsledek. Uvidíme ve druhém kole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…