Komunální kandidát Úsvitu: Jsem proti sankcím na Rusko. Dá se s nimi domluvit

09.09.2014 10:15

ROZHOVOR Trutnovský kandidát koalice Úsvitu a DOMOVa Václav Török naší redakci přiblížil jak názory na sporné protiruské sankce, tak i fakt, proč by voliči měli slyšet právě na shora uvedený tandem.

Komunální kandidát Úsvitu: Jsem proti sankcím na Rusko. Dá se s nimi domluvit
Foto: red
Popisek: Václav Törok, Úsvit

Úvodem: Jste kandidátem Úsvitu v koalici s Domovem za město Trutnov. Proč právě Úsvit, který v posledních průzkumech nedosahuje překvapivých výsledků?

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí
V parlamentních volbách na podzim 2013 získalo hnutí Úsvit v našem okrese skoro 9 procent a zaostalo například za ODS pouze o 0,5 procenta, Osobně se ztotožňuji s programem a cíli hnutí Úsvit, je potřeba prosadit do našeho volebního systému prvky přímé demokracie, přímou volbu starostů, odvolatelnost politiků, jejich trestní a hmotnou zodpovědnost. Každému bych doporučil navštívit Švýcarsko a podívat se na to, jak tam tento volební systém funguje, s jakými náklady jsou schopni spravovat stát a jak se tam lidem dobře žije. Česká republika potřebuje to samé, a politiku je dobré dělat z regionů, podle toho co si přejí a potřebují voliči a ne to, co se v zákulisí domluví a uplatí přes lobbisty.

Kandidujete ve městě, kde je dlouhou dobu aktivní poslanec Ivan Adamec (ODS). Ten v posledním rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že je sice stará tvář, ale představuje nový začátek. Co byste k tomu řekl?

V řadách místní ODS v poslední době panuje poměrně značná nervozita z toho, co bude po volbách. Ostatní politické strany, které jsou v současné době v opozici, nemají již chuť dále s těmito lidmi kolem pana Adamce jakkoliv spolupracovat. Na povrch vyplouvá několik kauz, které tuto stranu staví do špatného světla, a navíc někteří kontroverzní lidé, kteří za ni kandidují, nebudí žádnou důvěru. Nemůže se jim dále upřít to, že město značně zadlužili na dlouhá léta dopředu. Trutnov proto potřebuje změnu, jasný plán rozvoje, zprůhlednění městských zakázek, jejich jednoduché a transparentní zveřejnění na internetu a hlavně průnik názorů ostatních komunálních politiků. Nelze se chovat jako strana diktátorsky bez jakéhokoliv dialogu s ostatními zastupiteli. Bohužel to po volbách nebude jednoduché, město je velmi zadlužené, celkový dluh dosahuje cca čtvrt miliardy korun, a splácení bude trvat ještě hodně dlouho, takže nebude moc finančních prostředků na investice do infrastruktury, zvelebování a rozvoje města.

Úsvit zejména kvůli výrokům předsedy Okamury o romském památníku v Letech čelí trestnímu oznámení, respektive Tomio Okamura. Můžete se vyjádřit i k tomuto? Jste pro, nebo proti výstavbě?

Jsem proti výstavbě na místě, kde v současné době stojí budovy zemědělského podniku. Vloni v létě jsem se tam byl podívat, myslím si, že je jedno, jestli bude památník stát přesně na tom místě, kde původně stál pracovní tábor, nebo o pár desítek metrů vedle. Je ale potřeba, aby o tom naše budoucí generace věděly a nezapomnělo se na lidi, kteří zde zemřeli. Mělo se to řešit hned po válce a ne 70 let poté.

Koalice DOMOV byla zřejmě zvolená kvůli osobnosti senátora Vladimíra Drymla: Jak byste ho popsal? Pro většinu čtenářů jde o kriticky naladěného politika především vůči ČSSD a blízkého prezidentu Miloši Zemanovi.

Pana Drymla osobně neznám, pouze zprostředkovaně a z médií. Podle referencí ho však mohu popsat jako pracovitého senátora, který pro náš kraj získal mnoho investic a pracovních příležitostí.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Na jaký program chcete lákat voliče?

Náš volební program vychází ze základních lidských potřeb - a to je obživa a bydlení. Základním pilířem našeho programu je podpora podnikání, rozvoj průmyslu a celkově podpora tvorby nových pracovních míst. Rádi bychom aktivněji lákali potencionální investory. Trutnov má dlouholetou tradici v oblasti elektrotechnického průmyslu a na tuto tradici bychom rádi navázali. Dále je to zlepšení a optimalizace hromadné dopravy a podpora bydlení. Chceme, aby se Trutnov dále rozvíjel, aby zde byla slušně placená práce a počet obyvatel se v budoucnosti zvyšoval.

A jaký výsledek Úsvitu očekáváte v celém Královéhradeckém kraji?

Tam, kde kandiduje hnutí Úsvit, očekáváme zisk od pěti do deseti procent.

V posledních týdnech se neřeší nic jiného než sankce vůči Rusku a jejich případné změny, tedy zesílení. Jste pro tvrdší, nebo mírnější postup vůči Rusku?

Osobně nejsem pro žádné sankce vůči Rusku, stejně jako 75 procent občanů této země. Málokdo si plně uvědomuje, že jsme energeticky poměrně značně závislí na Rusku, tzn. na dovozu plynu, ropy a dalších surovin z Ruska, a na druhou stranu je Rusko pro nás odbytištěm například velkého množství strojírenských výrobků, automobilů a i potravin. Jsem pro řešení diplomatickou cestou, rozhodně odmítám jakékoliv sankce vůči Rusku. Rusové jako původem slovanský národ jednají poměrné emotivně, ale dá se s nimi domluvit. Sankce, které jsou prosazovány některými politiky, jsou pro mne nepřijatelné. Já osobně jsem dále proti jakémukoliv řinčení zbraní a zastrašování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…