Komunista Jakubek: Vývoj země po listopadu 1989 rozhodně není pozitivní

30.08.2014 22:20

ROZHOVOR Hanebné sankce proti Rusku způsobí jen zpomalení obchodu. Před profašistickým odérem a před dopady embarga na českou ekonomiku varuje Oldřich Jakubek (KSČM), kandidát do zastupitelstva v Ostravě, který také ostře kritizuje zahraniční politiku České republiky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil i polistopadový vývoj.

Komunista Jakubek: Vývoj země po listopadu 1989 rozhodně není pozitivní
Foto: KSČM
Popisek: Oldřich Jakubek

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Vy jste ve svém článku na webu KSČM uvedl: „Po událostech z přelomu let 2013 a 2014, používaného násilí 'demonstrantů', vůdčích i z historie vzývaných osobností, nelze 'KYJEV' vnímat jinak než jako rusofobní NATO-Majdan s profašistickým odérem, bez významné podpory kyjevských občanů.“ Myslíte si, že protesty na Majdanu byly vyvolané zvenčí?

Situace v podstatě ukazuje, že byly vyvolány a podporovány zvenčí. Pokud by situace byla způsobena vnitřními silami, tak by se určitě netáhla od přelomu roku až do současné doby. Nechci spekulovat o tom, zda byly vyvolané Spojenými státy nebo některými kruhy Evropské unie, ale každopádně jsem přesvědčený o tom, že nešlo o vnitřní přesvědčení kyjevských a ukrajinských občanů.

Jak vnímáte vzájemné sankce Evropské unie a Ruska?

Píšu o tom ve svém článku. Hodnotím je velmi negativně a myslím si, že šlo o špatný krok, protože, jak se říká, „lidé našeho vyznání“ hovoří o tom, že když se obchoduje, tak se nevedou války. Jakékoli zpomalení obchodu není správnou cestou. Evropa potřebuje Rusko a Rusko potřebuje Evropu. Sankce beru jako podporu vývoji, který na Ukrajině je, a myslím si, že je velmi negativní s ohledem na násilí, které tam vládne, a sil, které se dostávají k moci.

Vy jste konkrétně napsal: „Hanebné sankce proti Rusku nejsou ničím jiným než přímou mezinárodní politickou, ekonomickou i vojenskou podporou protiruských fašistických sil na Ukrajině.“ Co máte na myslí pod pojmem protiruské fašistické síly?

Ano, je možné, že jsem tyto síly takto označil. Jestliže tam figuruje Bandera a takové podobné osoby, to není dobrý signál.

Takže zahraniční politika České republiky se vám příliš nelíbí?

Zahraniční politika, kterou v současné době vede Ministerstvo zahraničních věcí ve vztahu k Ukrajině, a její přístup k sankcím, není v zájmu České republiky. I kdyby se našla náhradní trasa pro dovoz plynu a ropy, určitě to nebude za stávajících finančních podmínek. Předpokládám následné dopady na výrobu, spotřebu apod.

Česká republika se tedy podle vás neměla přidávat ke směru rozhodování Evropské unie?

Spíš by se měla držet stranou. Výstižně o tom hovoří také pan slovenský předseda vlády Fico, který považuje tyto sankce za naprosto kontraproduktivní.

Za pár týdnů si budeme připomínat výročí listopadu 1989. Jakým vývojem si prošla Česká republika do současnosti?

V historii státu není nic výjimečného, že se mění hranice nebo systém. Důležité je, jakým směrem se stát ubírá, zda je to ve prospěch občanů, nebo zda vývoj brzdí. Vidím některé pozitivní jevy, ale z hlediska národních zájmů, vzdělanosti a kultury vývoji nefandím. Stačí se podívat na televizi a všimnout si zcela konzumního životního stylu společnosti. Myslím si, že vývoj není pozitivní. To, zda jsou lidé se současným systémem spokojení, vidíte na situaci rodin a jejich postavení ve společnosti a vývoji populace. Perspektivnímu demografickému vývoji situace nepřeje.

Vy opět kandidujete do zastupitelstva města Ostravy. S jakými tématy oslovujete voliče?

Je zvláštní, že když porovnáte některé volební programy, tak náš program, který si myslíme, že je levicový, protože hovoříme o zachování pracovních míst a řešíme sociální oblast, je podobný s mnoha dalšími volebními subjekty. Problém nastává v době povolebního vyjednávání, pak se na předvolební sliby zapomíná. Chtěli bychom umožnit lepší podmínky pro podnikání, pronájmy objektů nebo pozemků, na které má město vliv, za výhodnější cenu. Když se procházíte dnes po Ostravě, vidíte řadu opuštěných objektů a domů, proto si myslíme, že bychom situaci měli a dokázali řešit. Vlajkovou lodí zůstává zavedení městské hromadné dopravy zdarma. Nedávno jsem četl jeden článek, kde se hovořilo o tom, že ve Frýdku-Místku chtějí rozšířit okruh bezplatné hromadné dopravy. Myslím si, že po tomto opatření Ostrava přímo volá. Existují také velmi dobré zkušenosti s bezplatným provozem ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…