Komunisti chtějí studenou válku, Putin jim ukazuje cestu. K nám přijeli Američani! říká modrý starosta z pohraničí

04.05.2015 14:47

ROZHOVOR Město na hranici dvou světů – to dříve bývala Železná Ruda. Dodnes se tu podle jejího starosty Michala Šnebergra (ODS) prolínají vysídlovací a dosídlovací vlny. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz si však nedokáže představit návrat starých pořádků i možnost, že by tu zase někdy byla hlídaná hranice či celnice.

Komunisti chtějí studenou válku, Putin jim ukazuje cestu. K nám přijeli Američani!  říká modrý starosta  z pohraničí
Foto: regionpodlupou.cz
Popisek: Starosta Železné Rudy Michal Šnebergr

Co říkáte cestě prezidenta Zemana do Moskvy na výročí osvobození?

Ve vší úctě k obětem, utrpení lidí tehdejšího Sovětského svazu, bych za současné situace panu prezidentovi Zemanovi cestu do putinovské Moskvy nedoporučil.

Co si myslíte o názorech některých komunistů, že se opět přepisuje historie konce války, a to ve prospěch Spojených států?

Veškeré úsilí vítězných mocností za druhé světové války bylo směřováno k porážce nacismu. Řada porobených národů si po osvobození přála pokračování demokratického vývoje. Komunisté si jen přejí to, abychom se vrátili ke stavu Evropy za studené  války, a současné  putinovské Rusko jim ukazuje cestu jak takového stavu znovu docílit.

Žijete na samé hranici, kde se před lety střetávaly dva světy. Pozorujete i nyní vliv komunistů, estébáků? Jak se vlastně žije v místech, kde se potkáváte s bývalými péesáky a jejich potomky?

Problém tkví v tom, že ideologie minulého nedemokratického komunistického režimu byla velice nenávistná a zhoubná. Vše bylo podřízeno diktátu jedné strany, uměle byly tvořeny hodnoty i mezilidské vztahy.  Setrvačně některé negativní názory a úsudky přežívají… Žijeme v době, kdy zde na hranici zažíváme svobodu, v jakou jsme ani nedoufali. Bude záležet na celkové stabilitě nejen v Evropě, ale hlavně v České republice a k tomu můžou přispět hlavně demokraticky kultivovaní občané. Tak si přeji, aby v Železné Rudě neustále přibývali.

Jaké jsou tedy oslavy a jaké je vzpomínání na osvobození Železné Rudy?

Železná Ruda ve své předválečné a hlavně poválečné historii zažila řadu vysídlovacích a osídlovacích zvratů. Obyvatelstvo je hlavně motivováno možnostmi zaměstnání a ekonomikou. Věřím, že do budoucna se v našem městečku vytvoří stabilní struktura obyvatelstva vzešlá z demokratických poměrů svobodné Evropy a vztahu k místu, kde žijeme. Oslavujeme konec druhé světové války. Samozřejmě s pravdivou skutečností, že do Železné Rudy přijeli 1. 5. 1945 Američané. Ne vždy tomu tak bylo!

Co říkáte na variantu uzavření Schengenu kvůli uprchlíkům? Neopouštěly se budovy na hranici pro celníky zbytečně narychlo? Stát si je vesměs nenechal...

Jakékoli omezování propustnosti vnitřní hranice by mělo velice negativní důsledky. Z praktické zkušenosti našeho místa, tedy hraničního města, by to byla doslova tragédie. Celnice nechceme! Problém uprchlíků je v této chvíli dle mého názoru z pohledu Evropy hlavně problémem její malé akceschopnosti. Osobně jsem přesvědčen, že by se Evropa jako celek měla před takto masivními vlnami uprchlíků z tak rozdílného prostředí bránit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…